Tak diskuze s vědou čile pokračuje ale jde stále jen o "oťukávání"
Držím
"Zbytečné" enzymy ??
Tak jako člověk a všichni ostatní živočichové mají v sobě enzymy, které v nás celý život "spí" a probudí se k činnosti po naší smrti (toho kupříkladu využívali Eskymáci - nejedli maso čertsvé ale až po několika denním uležení = natrávení enzymy, byť o enzymech nic netušili jen si všimli daleko lepší stravitelnosti odleženého masa oproti čerstvému) - proč by něco podobného nemohlo fungovat i v rostlinné říši ?? Takový "úklid" přírody již něčeho nefunkčního aby mohlo vzniknout něco nového - bráno filosoficky
Bílkoviny stravitelnější po tepelné úpravě ??
U Eskymáků (zdroj kniha dr. Howella, velmi podrobně se o tomto rozepisuje - s jmenováním svých zdrojů, autorů atd,) byl pozorován velký rozdíl ve zdravotním stavu severněji položených = úplně bez možnosti vaření = 100% syrová strava (jídelníček ? - zejména maso, rubí tuk, sem tam trochu natrávené zeleniny ze žaludků zvířat) - ŽÁDNÉ kardiovaskulární nemoci ale ani žádné jiné nemoci...
Jižněji položení Eskymáci = sem tam už nějaká ta kosodřevina = cca. z 50% vařená strava složení toho stejného jako u kolegů - VEŠKERÉ civilizační nemoci včetně srdečních
Toto platilo do poloviny 19. stoleí, všichni dnešní Eskymáci jsou už samozřejmě stejně nemocní jako my bo taky žijí a jedí jako my
Syrové vejce
Běžně konzumuji, respektive jen žloutek - zamíchám do zeleninového salátu - mňamka.
ROZHODNĚ (!!!!!!!!!) doporučuji BIO vajíčko - na syrových vejcích je nádherně poznat ten PROPASTNÝ rozdíl mezi velkochovem a bio produkcí :
vajíčko z velkochovu (zkoušel jsem 3x v životě) : chuťově něco mezi tekutým polystyrénem a vyjetým olejem = "bez chuti, bez zápachu"
vajíčko "ze slepic chovaných na podestýlce" (zkoušeno 4x) : o trochu lepší, náznak aspoň nějaké chuti ale furt to není boh vie čo
biovajíčko (zkoušeno odhadem 200x) : chuťově podobné jako posolené vajíčko z velkochovu uvařené na měkko ale ještě cca. 3x intenzivnější chuť, no prostě balada
Syrové maso
Cca. 6x jsem snědl syrovou rybu - žádné suši ale prostě zakoupenou mraženou rybu, nechal ji několik hodin rozmrazit a natrávit, 4x jsem snědl "jen tak", 2x si ji zamíchal do zeleninového salátu.
Soustředil jsem se zejména na pojídelní únavu - ta nepřišla, evidentně moje tělo takto maso strávilo daleko lehčeji než kdybych si je tepelně upravil, nezatížil jsem svoji slinivku.
Celkově ale chuťově a pocitově nic moc, tento pokus mně definitivně přesvědčil, že masožravci nejsme, nemáme na to nejen ani zuby, drápy, délku střeva, kyselost žaludeční šťávy atd. ale zejména ani chuťové buňky a jak už jsem uvedl zde (do jiných než takových exotových pořadů nás zatím nepozvali
:
http://www.youtube.com/watch?v=tf6q28ycjzI
(vařené) maso de fakto jíme JEN kvůli soli v něm, kdybychom si ho neosolili tak dopadnem jak pan Werich v tý pohádce...
Jen dodávám pro úplnost - neuznávám ale ani veganství - v přírodě není jediný vegan, i ta kráva až 30% svého příjmu bílkovin pokryje z živočišného zdroje (prvoci v 1. a 2. žaludku,které v 3. stráví, spolu s trávou sežere spousty brouků, larev, výkalů, mrtvolek...), naši prapředkové určitě jedli ovoce a zeleniny nemyté v bio kvalitě = spousty mikroživota na něm a v něm, hmyz, vykrádali ptákům hnízda (vejce) atd. - v této rovině bych viděl jezení živočišného materiálu u člověka, tedy ani steak ani veganství...)
táta bohužel zemřel, zázrak se nepodařil...
s pozdravem Standa Kunc
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Vojtěch Mornstein <
vmornst@med.muni.cz>
> Předmět: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo v?dce z
> 8p??rodovědce z 8.2.2007
> Datum: 25.2.2010 14:30:40
> ----------------------------------------
> Ještě vydržte! Mně se nejvíc líbí bod 1. K tomu druhému - příroda nemá
> tendenci vytvářet zbytečné enzymy, navíc ve velkých množstvích. Řada
> bílkovin je také zřejmě stravitelnější po tepelné úpravě, tj. po denaturaci.
> Pangrol vyzkouším. Jíte syrové maso a vejce? Zdraví V.M.
>
> -----Original Message-----
> From:
kunc.standa@seznam.cz [mailto:
kunc.standa@seznam.cz]
> Sent: Sunday, February 21, 2010 10:16 AM
> To:
vmornst@med.muni.cz
> Subject: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo v?dce
> z 8p??rodovědce z 8.2.2007
>
> dobrý den,
>
> biochemik nejsem, jsem ryzí amatér, vystudoval jsem strojní průmyslovku,
> pracoval vždy jako obchodní zástupce, nikdy v medicínské oblasti. Až obavy
> o vlastní zdraví (s kterými si medicína neví rady) před několika lety mně
> přivedli na cestu pátrání po příčinách zdraví a nemocí až jsem na jaře 2006
> doputoval k syrové stravě...
>
> i náš mikrosvět syrovojedení je rozpolcen ještě na dva tábory co se významu
> enzymů ve stravě týče viz (v diskuzi dole pod článkem jsou 2 moje příspěvky,
> věřím, že uspokojí váš dotaz)
>
http://www.freshmagazin.cz/news/enzymy- ... xcellence/
>
> čili jsou 3 možnosti proč syrová strava tak skvěle prospívá člověku :
> 1. neusnadňuje trávení enzymy, pomáhá jen díky nezměněné struktuře a
> množství bílkovin, minerálů a vitamínů atd.
> 2. pomáhá viz bod. 1 ale navíc usnadňuje trávení (tedy trávit za pomocí
> enzymů ze slinivky je vlastně "nenormální, nepřirozené a pro organismus
> vyčerpávající" - nikdo krom člověka to nedělá)
> 3. body 1. a 2. a navíc některé enzymy prochází do těla (nejméně
> pravděpodobné ze všech možností ale vyloučit nelze) - toto naznačují i Dr.
> Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu v knize Enzymy, i pokusy dr. Howella, i moje
> zkušenosti
>
> Sám laboruji mezi 2. a 3., moje postřehy :
> pro 2. :
> existuje hodně důkazů, pro mne největším je asi ten pokus s Pangrolem,
> schválně sám zkuste, je to bezpečné a za pár korun
> pro 3. :
> i když rozkoušete Wobenzym tak přesto účinek v těle cítíte - ale jak by
> mohlo reagovat něco co už je deativované žaludeční šťávou ??
> a úplně čerstvý postřeh :
> mám 73 letého otce s nádorem na mozku, doktoři vzdali jakoukoliv léčbu
> (operovat nelze protože je moc hluboko a prorostlý mozkem, ozařování nelze
> protože neudrží hodinu hlavu v klidu), tento týden v úterý nám ho propustili
> do domácího léčení. Tak jsem samozřejmě nasadil po dohodě s rodinou a jeho
> praktickou lékařskou jako poslední možnost to v co věřím - enzymoterapii.
> Jenže tatík už je tak mimo, že nám tablety Wobe-Mugosu kouše (nejde mu to
> vymluvit) - přesto se jeho stav zlepšuje !! (psychika,komunikace, nižší
> dezorientovanost) jde zatím o pár dnů, je naprosto předčasné nějak jásat
> ale...
>
> zdraví Kunc
> p.s. omlouvám se za styl, píšu vše na minibooku, ten má tak mrňavý klávesy,
> že často "trefím" 2 místo jedné a tak se může lehce stát, že bude sem tam
> písmenko navíc ikdyž se kontroluju a opravuju jak to jde
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Vojtěch Mornstein <
vmornst@med.muni.cz>
> > Předmět: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo
> v?dce z
> > 8p??rodovědce z 8.2.2007
> > Datum: 19.2.2010 12:47:12
> > ----------------------------------------
> > Dobrý den, ještě chvíli vydržte, protože se ještě zkouší a je velmi málo
> > času na cokoliv jiného. Zatím mi ale můžete zkusit odpovědět na otázku,
> jak
> > dochází při žvýkání k deaktivaci inhibitorů a o jakých konkrétních
> trávicích
> > enzymech vlastně hovoříte, možná by to usnadnilo další diskusi, i když
> > nejsem biochemik. Jste vy biochemik? Zdraví V. Mornstein
[color=#0000BF]Tak diskuze s vědou čile pokračuje ale jde stále jen o "oťukávání" :-)[/color]
Držím :-)
"Zbytečné" enzymy ??
Tak jako člověk a všichni ostatní živočichové mají v sobě enzymy, které v nás celý život "spí" a probudí se k činnosti po naší smrti (toho kupříkladu využívali Eskymáci - nejedli maso čertsvé ale až po několika denním uležení = natrávení enzymy, byť o enzymech nic netušili jen si všimli daleko lepší stravitelnosti odleženého masa oproti čerstvému) - proč by něco podobného nemohlo fungovat i v rostlinné říši ?? Takový "úklid" přírody již něčeho nefunkčního aby mohlo vzniknout něco nového - bráno filosoficky :-)
Bílkoviny stravitelnější po tepelné úpravě ??
U Eskymáků (zdroj kniha dr. Howella, velmi podrobně se o tomto rozepisuje - s jmenováním svých zdrojů, autorů atd,) byl pozorován velký rozdíl ve zdravotním stavu severněji položených = úplně bez možnosti vaření = 100% syrová strava (jídelníček ? - zejména maso, rubí tuk, sem tam trochu natrávené zeleniny ze žaludků zvířat) - ŽÁDNÉ kardiovaskulární nemoci ale ani žádné jiné nemoci...
Jižněji položení Eskymáci = sem tam už nějaká ta kosodřevina = cca. z 50% vařená strava složení toho stejného jako u kolegů - VEŠKERÉ civilizační nemoci včetně srdečních
Toto platilo do poloviny 19. stoleí, všichni dnešní Eskymáci jsou už samozřejmě stejně nemocní jako my bo taky žijí a jedí jako my :-(
Syrové vejce
Běžně konzumuji, respektive jen žloutek - zamíchám do zeleninového salátu - mňamka.
ROZHODNĚ (!!!!!!!!!) doporučuji BIO vajíčko - na syrových vejcích je nádherně poznat ten PROPASTNÝ rozdíl mezi velkochovem a bio produkcí :
vajíčko z velkochovu (zkoušel jsem 3x v životě) : chuťově něco mezi tekutým polystyrénem a vyjetým olejem = "bez chuti, bez zápachu"
vajíčko "ze slepic chovaných na podestýlce" (zkoušeno 4x) : o trochu lepší, náznak aspoň nějaké chuti ale furt to není boh vie čo
biovajíčko (zkoušeno odhadem 200x) : chuťově podobné jako posolené vajíčko z velkochovu uvařené na měkko ale ještě cca. 3x intenzivnější chuť, no prostě balada
Syrové maso
Cca. 6x jsem snědl syrovou rybu - žádné suši ale prostě zakoupenou mraženou rybu, nechal ji několik hodin rozmrazit a natrávit, 4x jsem snědl "jen tak", 2x si ji zamíchal do zeleninového salátu.
Soustředil jsem se zejména na pojídelní únavu - ta nepřišla, evidentně moje tělo takto maso strávilo daleko lehčeji než kdybych si je tepelně upravil, nezatížil jsem svoji slinivku.
Celkově ale chuťově a pocitově nic moc, tento pokus mně definitivně přesvědčil, že masožravci nejsme, nemáme na to nejen ani zuby, drápy, délku střeva, kyselost žaludeční šťávy atd. ale zejména ani chuťové buňky a jak už jsem uvedl zde (do jiných než takových exotových pořadů nás zatím nepozvali :-) :
http://www.youtube.com/watch?v=tf6q28ycjzI
(vařené) maso de fakto jíme JEN kvůli soli v něm, kdybychom si ho neosolili tak dopadnem jak pan Werich v tý pohádce... :-)
Jen dodávám pro úplnost - neuznávám ale ani veganství - v přírodě není jediný vegan, i ta kráva až 30% svého příjmu bílkovin pokryje z živočišného zdroje (prvoci v 1. a 2. žaludku,které v 3. stráví, spolu s trávou sežere spousty brouků, larev, výkalů, mrtvolek...), naši prapředkové určitě jedli ovoce a zeleniny nemyté v bio kvalitě = spousty mikroživota na něm a v něm, hmyz, vykrádali ptákům hnízda (vejce) atd. - v této rovině bych viděl jezení živočišného materiálu u člověka, tedy ani steak ani veganství...)
táta bohužel zemřel, zázrak se nepodařil...
s pozdravem Standa Kunc
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Vojtěch Mornstein <vmornst@med.muni.cz>
> Předmět: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo v?dce z
> 8p??rodovědce z 8.2.2007
> Datum: 25.2.2010 14:30:40
> ----------------------------------------
> Ještě vydržte! Mně se nejvíc líbí bod 1. K tomu druhému - příroda nemá
> tendenci vytvářet zbytečné enzymy, navíc ve velkých množstvích. Řada
> bílkovin je také zřejmě stravitelnější po tepelné úpravě, tj. po denaturaci.
> Pangrol vyzkouším. Jíte syrové maso a vejce? Zdraví V.M.
>
> -----Original Message-----
> From: kunc.standa@seznam.cz [mailto:kunc.standa@seznam.cz]
> Sent: Sunday, February 21, 2010 10:16 AM
> To: vmornst@med.muni.cz
> Subject: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo v?dce
> z 8p??rodovědce z 8.2.2007
>
> dobrý den,
>
> biochemik nejsem, jsem ryzí amatér, vystudoval jsem strojní průmyslovku,
> pracoval vždy jako obchodní zástupce, nikdy v medicínské oblasti. Až obavy
> o vlastní zdraví (s kterými si medicína neví rady) před několika lety mně
> přivedli na cestu pátrání po příčinách zdraví a nemocí až jsem na jaře 2006
> doputoval k syrové stravě...
>
> i náš mikrosvět syrovojedení je rozpolcen ještě na dva tábory co se významu
> enzymů ve stravě týče viz (v diskuzi dole pod článkem jsou 2 moje příspěvky,
> věřím, že uspokojí váš dotaz)
> http://www.freshmagazin.cz/news/enzymy-v-zive-strave-mytus-par-excellence/
>
> čili jsou 3 možnosti proč syrová strava tak skvěle prospívá člověku :
> 1. neusnadňuje trávení enzymy, pomáhá jen díky nezměněné struktuře a
> množství bílkovin, minerálů a vitamínů atd.
> 2. pomáhá viz bod. 1 ale navíc usnadňuje trávení (tedy trávit za pomocí
> enzymů ze slinivky je vlastně "nenormální, nepřirozené a pro organismus
> vyčerpávající" - nikdo krom člověka to nedělá)
> 3. body 1. a 2. a navíc některé enzymy prochází do těla (nejméně
> pravděpodobné ze všech možností ale vyloučit nelze) - toto naznačují i Dr.
> Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu v knize Enzymy, i pokusy dr. Howella, i moje
> zkušenosti
>
> Sám laboruji mezi 2. a 3., moje postřehy :
> pro 2. :
> existuje hodně důkazů, pro mne největším je asi ten pokus s Pangrolem,
> schválně sám zkuste, je to bezpečné a za pár korun
> pro 3. :
> i když rozkoušete Wobenzym tak přesto účinek v těle cítíte - ale jak by
> mohlo reagovat něco co už je deativované žaludeční šťávou ??
> a úplně čerstvý postřeh :
> mám 73 letého otce s nádorem na mozku, doktoři vzdali jakoukoliv léčbu
> (operovat nelze protože je moc hluboko a prorostlý mozkem, ozařování nelze
> protože neudrží hodinu hlavu v klidu), tento týden v úterý nám ho propustili
> do domácího léčení. Tak jsem samozřejmě nasadil po dohodě s rodinou a jeho
> praktickou lékařskou jako poslední možnost to v co věřím - enzymoterapii.
> Jenže tatík už je tak mimo, že nám tablety Wobe-Mugosu kouše (nejde mu to
> vymluvit) - přesto se jeho stav zlepšuje !! (psychika,komunikace, nižší
> dezorientovanost) jde zatím o pár dnů, je naprosto předčasné nějak jásat
> ale...
>
> zdraví Kunc
> p.s. omlouvám se za styl, píšu vše na minibooku, ten má tak mrňavý klávesy,
> že často "trefím" 2 místo jedné a tak se může lehce stát, že bude sem tam
> písmenko navíc ikdyž se kontroluju a opravuju jak to jde :-)
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Vojtěch Mornstein <vmornst@med.muni.cz>
> > Předmět: RE: reakce na článek Alternativní medicína z pohledu přírodo
> v?dce z
> > 8p??rodovědce z 8.2.2007
> > Datum: 19.2.2010 12:47:12
> > ----------------------------------------
> > Dobrý den, ještě chvíli vydržte, protože se ještě zkouší a je velmi málo
> > času na cokoliv jiného. Zatím mi ale můžete zkusit odpovědět na otázku,
> jak
> > dochází při žvýkání k deaktivaci inhibitorů a o jakých konkrétních
> trávicích
> > enzymech vlastně hovoříte, možná by to usnadnilo další diskusi, i když
> > nejsem biochemik. Jste vy biochemik? Zdraví V. Mornstein