Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

od mun » pát lis 05, 2010 20:04

Ovoce má semena uvnitř plodu. Proto v angl. zdrojích je třeba rajče a okurka v acid/non-sweet fruit.

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

od Pavluska » pát lis 05, 2010 15:33

Sasha píše:ahojky no mě kamarád asi před 14 dny říkal definici ovoce, že je to rostlina, která roste víc let, zatímco zelenina jen jeden rok. Údajně je to botanická definice rostliny, ale moc se mi nezdá, osobně se přikláním spíš k té zde zmiňované.
ahoj. On je možná lepší pojem plod... různě sladký. :)

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

od Sasha » pát lis 05, 2010 12:18

ahojky no mě kamarád asi před 14 dny říkal definici ovoce, že je to rostlina, která roste víc let, zatímco zelenina jen jeden rok. Údajně je to botanická definice rostliny, ale moc se mi nezdá, osobně se přikláním spíš k té zde zmiňované.

od Renáta » ned zář 10, 2006 10:26

kveta píše:
no rajsky jablicko je krasny jmeno, paradajka je spis jako jmeno pro starou babku...

jinak slovenstina mi zni lip nez cestina :P
Ale slovenská rajčinka evokuje celkom mladú devu - len sa "zahryznúť". Čo povieš Kvetka? (A napríklad francúzska poézia sa mi číta lepšie v češtine :) )

Tak som sledovala tie naše rajčinky, baklažány, papriky a spol. v záhrade. Nejako sa mi nezdá, že by rástli len v noci. Možno sme ich zblbli tým, že pomedzi ne sadíme bazalku, tak teda fakt neviem. :shock:

od Janina » pát dub 28, 2006 15:52

Definiticní optimální stravu to jiste ne. Presto makrobiotika a ájurvéda mají dobré vychytávky. Pak se to dá ruzne mixovat a pouzívat, podle toho, kam a jak kde.

od buc11 » pát dub 28, 2006 13:39

Advid píše:
Janina píše: Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální.
:?:
možná aby zbytečně nečerpali dávky?

od Advid » pát dub 28, 2006 13:34

Tak to dejme tomu. Já myslel, že to bereš jako definiticní optimální stravu. Ale jako přechod možná jo.

od Janina » pát dub 28, 2006 12:56

No, myslím to tak, ze starí lidé v mnoha prípadech velmi neradi mení své zvyky a uz vubec ne jídelnícek. Zkus jim vymenit bílou housku k snídani! Maximálne suchar a to taky ne na furt.

Nebo jak by dokázali prejít pouze na cerstvou zeleninu a ovoce? To by by byl peknej rachot, kdyz se o své strevo tolik desítek let vubec nestarali!

Hodne tito lidé trpí i zácpou a makrobiotický talír k obedu jim velmi zarucene vytvárí peknou stolnicinu.

Makrobiotika je vhodným prostredníkem.
Plus to prostrídávat jemne treba tím cerstvým salátem jako je nastrouhaná mrkvicka s jablíckem. A cerstvou ovocnou stávou.

A hodne pouzívají prumyslovou sul s jódem. Je hezké ríci, sul nepouzívat. U starsích lidí, co sul pouzívají se hodí sul zamenit za hodnotnejsí sul a za sójové omácky Shoju a Tamari.

A tak se pokracuje k zámene cukru atd.


Jak to vidí Davide Ty :?:

od Advid » pát dub 28, 2006 12:39

Janina píše: Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální.
:?:

od Janina » pát dub 28, 2006 12:15

viz závislost na rajèatech- Pøipomnìlo my to u nìkterých lidí závislost na mléku...Ta je údajnì zpùsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajèaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obì potraviny nemají takøka žádný L-glutamin. Oboje také mohou pùsobit jako alergeny a zpùsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mì asi stane makrobiotik, pùjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleòují-hlavnì mléko a pšenice. Samozøejmì rajèe má x krát ménì bílkovin než tøeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.[/quote
Makrobiotiku jsem delala poctive 3 roky. Kazdý den jíst aspon 7 druhu zeleniny - varené na páre. UF. Nakonec jsem to vzdala. Presto mi z ní mnoho zustalo. A hodne vecí odpadlo. A mnohé ve strave pri výberu ovoce/zel. se zjednodusilo. A má to své duvody a opodstatnení.

Makrobiotika je zalozená na principu jin/jang. A muze se v ruzných stádiích cloveka v zivote hodit jako prechod, odrazový mustek. A urcite dodá harmonii. napr. Jáhly se velmi hodí pro diabetiky. A starí si na ní pochutnávají.
Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální. Jenze kdo by jim to varil? A kdo by v nemocnicích vymenit bílý chleba za celozrnný s nastrouhanou mrkví a jablkem.

Stereotip rajce/paprika bílá houska a sunka.

od kveta » pát dub 28, 2006 11:56

to dobre cinis...urctite nemas k tomu daleko abys byl silnejsi..

od buc11 » pát dub 28, 2006 6:14

kveta píše:ja si zase myslim ze zavislost neni slabost, ale je to silna sila presilna...ale neverim ze rajcata jsou navykovy...nebot ja sem si lehce skoro odvykla... :wink:
souhlasím, že je silná přesilná, ale chci být silnější

od kveta » čtv dub 27, 2006 16:25

ja si zase myslim ze zavislost neni slabost, ale je to silna sila presilna...ale neverim ze rajcata jsou navykovy...nebot ja sem si lehce skoro odvykla... :wink:

od kveta » čtv dub 27, 2006 16:21

buc11 píše:v Tescu se nás erudovaná pracovnice ovozelo koutu ptala, proč hledáme avouše mezi ovocem, že ona to má zařazený v zelenině, že by podle barvy?
A banán taky není plot, že?
radsi nezapomen priste i mrknout do barvy laky... :D

od buc11 » úte dub 25, 2006 6:12

minsc píše:viz závislost na rajčatech- Připomnělo my to u některých lidí závislost na mléku...Ta je údajně způsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajčaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obě potraviny nemají takřka žádný L-glutamin. Oboje také mohou působit jako alergeny a způsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mě asi stane makrobiotik, půjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleňují-hlavně mléko a pšenice. Samozřejmě rajče má x krát méně bílkovin než třeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.
[/quote]

stejně si myslím, že závislost je slabost

od minsc » pon dub 24, 2006 22:19

viz závislost na rajčatech- Připomnělo my to u některých lidí závislost na mléku...Ta je údajně způsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajčaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obě potraviny nemají takřka žádný L-glutamin. Oboje také mohou působit jako alergeny a způsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mě asi stane makrobiotik, půjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleňují-hlavně mléko a pšenice. Samozřejmě rajče má x krát méně bílkovin než třeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.[/quote]

od buc11 » pon dub 24, 2006 6:44

v Tescu se nás erudovaná pracovnice ovozelo koutu ptala, proč hledáme avouše mezi ovocem, že ona to má zařazený v zelenině, že by podle barvy?
A banán taky není plot, že?

od kveta » čtv dub 20, 2006 1:08

:P :P :P to samy :P a jeste hodne slunicka

od jan buka » stř dub 19, 2006 20:09

:D :D :D

od kveta » stř dub 19, 2006 10:17

mily slunecnice, a honziku,

jsem rada ze ti nevadi okurka a rajske jablicko, je to ovoce..ovoce je dovoleny...

jinak jeniku, kdyz ti nejede syrova brambora, kterou ja dlouho milovala, uz jako dite jsem byla do ni blazen, a doma na me taky jako na blazna zirali, ale zvykli si nebot moji sestry jeden syn je taky do nich blbej..........

ale tobe kdyz to nejede, tak se na to vykasli. jez jen co ti chutna z kralovstvi rostlin.poslouachej svoje chute.

preju hodne lasky slunecnich paprsku a ovoce tobe i vsem lidem na tvari zeme..

kveta

od jan buka » stř dub 19, 2006 0:39

Ahoj všichni,

já se tedy také přidávám na stranu těch, co nemají s konzumací rajčat a i ostatního nočního ovoce a zel. problémy...
rajčata prostě miluji pro jejich osvěžující schopnost a s okurkou snad tvoří podle mne životní svazek... :)
Baklažán také docela ted ob den můžu (bez slupky nakrájený do salátků...), jen ty brambory nějak asi neumím strávit... (tedy myslím syrové), ale ty malinké (asi 1 až 2 cm v průměru) ve slupce (jak jinak) minutu na páře... úžasné... dostal jsem na ně hned chut... .)

Přeju všem štavnaté vita jaro

Honza Buka

od kveta » ned dub 02, 2006 16:48

800914 píše:
kdo hleda pravdu najde ji v ovoci. :idea:

cista krev, cista mysl. :P
ciste boty gentlemana nerobia.. :idea:
boty ne, ty ja ani nenosim, ale krev jo. :P

od kveta » ned dub 02, 2006 16:46

to cislo: vsim si si ze jsme odeslali zpravu ve stejny cas?

no rajsky jablicko je krasny jmeno, paradajka je spis jako jmeno pro starou babku...

jinak slovenstina mi zni lip nez cestina :P

od 800914 » ned dub 02, 2006 16:43

kdo hleda pravdu najde ji v ovoci. :idea:

cista krev, cista mysl. :P
ciste boty gentlemana nerobia.. :idea:

od kveta » ned dub 02, 2006 16:36

to honza: diky za vysvetleni rozdilu mezi ovocem a zeleninou. ja nejsem proste schopna na takovy otazky odpovidat.

ja se hlavne bavim...chudak lucinek se nam mezi tim nekde vyparil...

ja jsem z jiny planety tot pravda z planety vecneho mladi a stesti...presto si rajce vyjimecne dam, je to totiz ovoce takze nevim jak nekteri prisli na to ze je rajce pro me big no no...

kdo hleda pravdu najde ji v ovoci. :idea:

cista krev, cista mysl. :P

od 800914 » ned dub 02, 2006 16:36

jeezisku vy ste im teda dali ľúbozvučný názov.. tie nase paradajky sa nechytaju

od kveta » ned dub 02, 2006 16:16

makrobiotiku nebrat :!: rajska jablicka sezrat :lol:

od Pepík Ševců » čtv bře 30, 2006 8:55

Janina píše: 1. makrobiotika je úplne odmítá.
Je to důvod pro to je nejíst? Kdybych nejedl všechno, co nějaká skupina lidí na světě odmítá, byl bych na trvalém půstu.
2. skodlivé látky nejsou v rajcatové stáve z odstavovace, tato stáva je zdravá
Kde jsi to vzala?
3. z vedeckého hlediska - mají vysoký obsah zivin a vitamínu
Juju
Resení?

4. Ajurvéda
Zásada jedinecnosti matabolického systému kazdého jednotlivce.
Jsou jedinci s dobrým trávicím ohnèm, kterí si s rajcatem dobre poradí, pro vètsinu lidí je vsak rajce skodlivinou.

Je treba si uvèdomit, ze plodiny rajcata a brambory, patrí do skupiny rostlin nocního stínu, z ceho vyplývají nekteré jejich spolecné vlastnosti:
Ostatní rostliny rostou pres den, rostliny nocního stínu rostou v noci. jejich rust není podporovaný pozitivní silou Slunce, ale negativní silou mèsíce. Téz, na rozdíl od jiných uzitecných plodin, vytvárejí v ruzných cástech svých rostliných tèl pomèrnè silné jedy.

Do této kategorie patrí: brambory, rajcata, rebarbora, tabák, baklazán, paprika a rulík zlomocný.
Asi si tedy libuju v negativní energii. Já měl svit měsíce ostatně vždycky nejraděj.
Makrobiotika se brání pouzívání vsech techto plodin, protoze jejich prevládající energií je expanzivní síla jin, která nijak nepomáhá koncentraci, harmonii a osvícení. Jinová síla je temná. Indická ajurvéda tèmto plodinám zazlívá, ze prekyselují organismus a dodávají nadbytecný ohen.
A co když kecají?
Pokud jde o mnozství, které mozno bezpecne konzumovat, tolerance je ruzná u ruzných lidí. Mozno vsak s jistotou ríci, ze lidé kterí na posezení snedí kilo rajcat, nedelají svému zdraví dobrou sluzbu. Muze být argument jejich vysoký obsah vitamínu a skvèlá chut. Presto si neuvedomujeme, ze se takovýmto zpusobem nevhodne prekyseluje telo. Kdyz vnímáme rajce jako zvlástní kombinaci dvou úplne protikladných zivlu, totiz ohne a vody, ozrejmí se nám, ze s ní treba zacházet opatrne. Vhodnejsí pojmenování je "tekutý ohen".
A když ho tak nevnímám, mohu ho bez problémů jíst? Myslím, že ano.
Z podobných duvodu nebudeme do jídelnícku prílis casto zarazovat ani oblíbenou papriku, rebarboru, baklazán. / ajurvéda
Zrovna jmenované rostliny mám ze všeho nejraděj. Tak buď jsem dítě nočního stínu („Když je tma, všechno krásný zdá se mi.“), nebo prostě podobným výkladům nevěřím a proto to na mne nemá žádný vliv.

Je tu někdo, nebo znáte někoho, komu by rajčata a baklažány ublížily?

Já znám i lidi, kteří pod vlivem doktríny o škodlivosti přemíry vlákniny skoro nejedí syrové. Také jim nic není, ale myslím, že je to stejná hloupost, jako pod vlivem jiné doktríny nejíst rajčata. Na jednu stranu tady všichni téměř paušálně odmítáme diktát jedné filosofie a na stranu druhou máme věřit jiné, stejně (nebo ještě méně) podložené? Tady bych se přikláněl k vlastním pocitům.

Vivat rajče! :lol:

Pokud ze mne někdy bude nějaký ián, pak rajčarián.

PŠ[/quote]

od Tereza » stř bře 29, 2006 14:04

žádný negativní vjemy po nich taky nemám a když jsou ňáký s vydařenou chutí nejlépe od maminky (a ne ty zimní vybledlý chudinky z krámu) tak bych se po nich mohla taky utlouct, na druhou stranu je fakt že to co píše janina o nightshades family jsem už četla i slyšela z více různých zdrojů a to i od autorit rófúdu jako David Jubb aspol s tím, že by se těmto potravinám měly vyhnout (všichni) ale zejména lidé s artritidoua problémy s klouby... nikdy ale jsem neslyšela že by byly problémy se stravitelností rajčete..

od 800914 » stř bře 29, 2006 11:03

a brat do uvahy nazory makrobiotiky sa mi zda aj pri velkej obozretnosti dost riskantne..

od 800914 » stř bře 29, 2006 10:39

ved kebyze boli fakt tak extra skodlive, aspon niekto by to musel citit.. ne? v koncentrate sa to asi prejavi ale popri mnozstve dalsieho jedla osobne ziadne negativne pocity nemam. hlavne sa tesim na maminu mini-sortu.
/ta analyza sa urcite tykala vlastnosti po tepelnej uprave.. :wink: /

od tvx » stř bře 29, 2006 10:31

jsem na tom s rajčatama podobně...

od Johny » úte bře 28, 2006 23:00

ty vole já jich sežral v anglii ze zahrady asi tunu za sezónu, uplná droga

od Honza » úte bře 28, 2006 21:55

To co píšeš Jani je velmi zajímavé. Zařazuji to prozatím alespoň do šedé zóny...

od Janina » úte bře 28, 2006 20:46

rajcata a brambory

1. makrobiotika je úplne odmítá.

2. skodlivé látky nejsou v rajcatové stáve z odstavovace, tato stáva je zdravá

3. z vedeckého hlediska - mají vysoký obsah zivin a vitamínu

Resení?

4. Ajurvéda
Zásada jedinecnosti matabolického systému kazdého jednotlivce.
Jsou jedinci s dobrým trávicím ohnèm, kterí si s rajcatem dobre poradí, pro vètsinu lidí je vsak rajce skodlivinou.

Je treba si uvèdomit, ze plodiny rajcata a brambory, patrí do skupiny rostlin nocního stínu, z ceho vyplývají nekteré jejich spolecné vlastnosti:
Ostatní rostliny rostou pres den, rostliny nocního stínu rostou v noci. jejich rust není podporovaný pozitivní silou Slunce, ale negativní silou mèsíce. Téz, na rozdíl od jiných uzitecných plodin, vytvárejí v ruzných cástech svých rostliných tèl pomèrnè silné jedy.

Do této kategorie patrí: brambory, rajcata, rebarbora, tabák, baklazán, paprika a rulík zlomocný.

Makrobiotika se brání pouzívání vsech techto plodin, protoze jejich prevládající energií je expanzivní síla jin, která nijak nepomáhá koncentraci, harmonii a osvícení. Jinová síla je temná. Indická ajurvéda tèmto plodinám zazlívá, ze prekyselují organismus a dodávají nadbytecný ohen.

Kdo má revma, kloubové problémy, bolesti v krízi - je potreba se vyhnout rostlinám nocního stínu a z mnohého se vylécí.

Pri konzumaci tèchto plodin nocního stínu:
Zaradit do jídelnícku jen obcas, vynechat jejich pravidelné kazdodenní pouzávání.
nekonzumovat jedovaté cásti (listy, zelené brambory)
Pouzít vhodné korení:
brambory: zelené bylinky - majoránka, pazitka, petrzel, s kari korením, kurkumou, kmínem, cervenou paprikou, peprem a cernými horcicnými semeny. Brambory podávat s procistèným máslem Ghí nebo s rostlinným bio olejem nebo tofunézou.
rajcata: lidé s naruseným vnitrním ohnèm udèlají nejlépe, kdyz se rajcat v zájmu svého zdraví radeji úplne vzdají. Zdraví jedinci mohou obcas je zaradit do svého jídelnícku, ale jen v malém mnozství. Nejhure stravitelnou cástí rajcat jsou semena a slupka. Byliny pridat: oregáno, koriandr, materídouska, garam masala, muskátový orech, prípadne skoricová tycinka.

Pokud jde o mnozství, které mozno bezpecne konzumovat, tolerance je ruzná u ruzných lidí. Mozno vsak s jistotou ríci, ze lidé kterí na posezení snedí kilo rajcat, nedelají svému zdraví dobrou sluzbu. Muze být argument jejich vysoký obsah vitamínu a skvèlá chut. Presto si neuvedomujeme, ze se takovýmto zpusobem nevhodne prekyseluje telo. Kdyz vnímáme rajce jako zvlástní kombinaci dvou úplne protikladných zivlu, totiz ohne a vody, ozrejmí se nám, ze s ní treba zacházet opatrne. Vhodnejsí pojmenování je "tekutý ohen".

Z podobných duvodu nebudeme do jídelnícku prílis casto zarazovat ani oblíbenou papriku, rebarboru, baklazán. / ajurvéda

od Honza » úte bře 28, 2006 10:09

rajčata jsou pro mě už dlouhodobě jednoznačně number 1

od Sluníčko » úte bře 28, 2006 9:18

buc11 píše:takový pěkně přezrálý čerstvě utržený nemá chybu, to co se prodává nyní s tím nemá moc společnýho
mňam :wink: :)

od Janina » sob bře 25, 2006 21:32

Já nejím ani ty utrzený rajcata malinký-velký-cervený-zlutý a ani papriky, na zahradè je jich vzdycky spoustu, jen je nejím.

od buc11 » sob bře 25, 2006 21:13

takový pěkně přezrálý čerstvě utržený nemá chybu, to co se prodává nyní s tím nemá moc společnýho

od Tereza » sob bře 25, 2006 17:17

Myslím že aspon trochu naznačit proč rajčata ne (a třeba ostatní nightshade jako třeba papriky jo) by to chtělo, neb ne každému se to zdá tak evidentní že jejich konzumace jest nevhodná

od Pepík Ševců » sob bře 25, 2006 17:16

Rajčat bych se užral, s bazalkou, olivovym olejem, citronem a parmazánem, ale teď v zimě mi jedou jen mááálokterá a tak mám často absťák. :)

od Janina » sob bře 25, 2006 16:23

Rajcata jsou jistè velmi chutná, ale vhodné je jíst mi nepripadá. Sice nejsem z jiné planety, ale rajcata jsem kdysi prestala jíst, a prijde mi to vhodné pro kazdého. Argumentovat proc, se mi ted neeenene.

Já také tu pomerancovou stávu radeji samotnou.

Okurkama krmím mého psa (je miluje), já ted nèjak poslední týdny vynechávám zeleninu / tedy-okurky! Takze asi ovoce. Ted sem z toho jelen. A míchám jen maliny, jahody a banán (tvx recepr.)

Je fakt ze okurky jsou stejnè vodnaté jako ananas. Mè ty okurky nejedou a neznám duvod.

od Tereza » sob bře 25, 2006 13:36

Neo píše: :) :) :) No, jediny kdo tu asi neji rajcata, je Kveta... Ta je ale z jine planety, tak to se nepocita.
:P :P

od Neo » sob bře 25, 2006 13:18

Janina píše:Presto je lepsi si takovou okruku a rajcata (kdo tedy rajcata jestè jí) míchat se zbytkem zeleniny, nez se zbytkem ovoce. :wink:
:) :) :) No, jediny kdo tu asi neji rajcata, je Kveta... Ta je ale z jine planety, tak to se nepocita.

A Jano, ja micham okurku i rajcata s nekterym druhem ovoce, vetsinou citrusy, ananas nebo mango. Takova okurka rozmixovana s pomerancem neni vubec spatna :wink: i kdyz v zasade preferuji pomerance samotne.

od Neo » sob bře 25, 2006 13:12

jan buka píše:To Květuška od protinožců:
Asi máš, pravdu, že se ted někde ufouni válejí smíchy při čtení těch našich starostí... ale s tím už nic nenaděláme... vid...?

Ale chtěl bych jinak odpovědět na základní otázku tohoto fóra:
Co je vlastně ovoce a co zelenina...?

ta definice je přece jasná a překvapuje mne, že se tu nikdo zatím nerozhoupal jí sem hodit do placu...
Zbylo to asi na mě... tak tedy.

OVOCE je vše, co vzniká na rostlince po odvetení květu.. tedy veškeré plody.. ovocem jsou úplně všechny plody.. tedy i okurky a rajčata a pod. a je jedno, co si kdo o tom myslí... definice je definice a pro někoho to je prostě důležité, pro jiného méně...
ZELENINA je zase všechno ostatní. květ samotný, lodyha listy, kořeny...

Všem krásné vita dny začínajícího jara

a snad se také už dočkáme nějakého toho našeho domácího ovoce...
(Květuška se má v Austrálii asi nejlépe...)

PS. Tak jsi se Lucínku za 16 měsíců dočkal odpovědi... někdy to chvilku trvá... :)

Honza Buka

Ahoj Honzo,

Jak vidim jdes primo ke korenu otazky :)

Nekdy neni nad takovou perfektni, strucnou a jasnou odpoved.

Ale treba to ted zabrani nekomu se nad timto tematem sam zamyslet :D

od Janina » pát bře 24, 2006 7:32

Presto je lepsi si takovou okruku a rajcata (kdo tedy rajcata jestè jí) míchat se zbytkem zeleniny, nez se zbytkem ovoce. :wink:

od jan buka » pát bře 24, 2006 3:05

To Květuška od protinožců:
Asi máš, pravdu, že se ted někde ufouni válejí smíchy při čtení těch našich starostí... ale s tím už nic nenaděláme... vid...?

Ale chtěl bych jinak odpovědět na základní otázku tohoto fóra:
Co je vlastně ovoce a co zelenina...?

ta definice je přece jasná a překvapuje mne, že se tu nikdo zatím nerozhoupal jí sem hodit do placu...
Zbylo to asi na mě... tak tedy.

OVOCE je vše, co vzniká na rostlince po odvetení květu.. tedy veškeré plody.. ovocem jsou úplně všechny plody.. tedy i okurky a rajčata a pod. a je jedno, co si kdo o tom myslí... definice je definice a pro někoho to je prostě důležité, pro jiného méně...
ZELENINA je zase všechno ostatní. květ samotný, lodyha listy, kořeny...

Všem krásné vita dny začínajícího jara

a snad se také už dočkáme nějakého toho našeho domácího ovoce...
(Květuška se má v Austrálii asi nejlépe...)

PS. Tak jsi se Lucínku za 16 měsíců dočkal odpovědi... někdy to chvilku trvá... :)

Honza Buka

od kveta » pát úno 03, 2006 16:25

vsem zucastnemym: :P uzasny...nejlepsi film co jsem kdy cetla, to se ufouni zase pobavi...

od buc11 » čtv pro 02, 2004 7:33

Radka píše::lol: :lol:
Taky jááááá!!! Laďo ty mě úplně přehlížíš!!!! :D
promiň a kolik už máte a kolik chcete udělat?

od Ondraw » stř pro 01, 2004 15:12

jinak ja uz na pustovani kaslu to je nesmysl, ja nedam ted ani den, u vecer bych jedl;p az budu umirat na nakou zavaznou nemoc, tak dam pust driv ne;pp

Nahoru