od Xion » úte lis 15, 2011 3:03
Zeleninu jednoznacne jest sparenu. Surova sama o sebe je tazko stravitelna. Sparena este aj lepsie chuti. Zaujimave, ze aj niektori majstri postari doporucuju jest ako prve jedlo po poste.
Vynimka je listova zelenina, ta ide velmi dobre pozuvat, ale ako zdroj energie je nevhodna. Surova zelenina je len doplnok na mineraly, vitaminy, a pomaha stravit varene jedlo, asi ho ozivi enzymami. Velku chybu robi ten vitarian, ktory prejde na tie mrkvy, zelere, a konzumuje ich surove. (povodne to boli vysoko odolne korene rastlin z divokej prirody, ale novodoba vyslachtena zelenina je na vitalne latky chudobna, a ked sa k tomu pripocita slaba stravitelnost - vsetky vitalne latky su viazane v tvrdej bunecnej strukture a telo ich tazko ziskava, je nevhodna ako hlavna zlozka potravy) Jedine, ze by to dokonale rozzuval, a stravil cele predpoludnie prezuvanim. Na energiu zo surovej stravy je tu proste ovocie.
Ja zastavam nazor:
ovocie - surove (na energiu)
listova zelenina - surova (na dolezite latky, mineraly)
ostatna zelenina - naparena, alebo varena, skombinovana so surovou listovou zeleninou.
alebo odstavena na lise a prijimana vo forme stavy.
obiloviny - naklicene (male mnozstvo)
strukoviny - naklicene (male mnozstvo)
semena - namocene/naklicene (male mnozstvo)
orechy - nutricne niesu potrebne vobec, ale kvoli dobrej chuti kludne male mnozstvo, takisto v extremnych podmienkach (prisla tuha zima, nic ine neprezilo). Samozrejme, idealne namocit.
Zeleninu jednoznacne jest sparenu. Surova sama o sebe je tazko stravitelna. Sparena este aj lepsie chuti. Zaujimave, ze aj niektori majstri postari doporucuju jest ako prve jedlo po poste.
Vynimka je listova zelenina, ta ide velmi dobre pozuvat, ale ako zdroj energie je nevhodna. Surova zelenina je len doplnok na mineraly, vitaminy, a pomaha stravit varene jedlo, asi ho ozivi enzymami. Velku chybu robi ten vitarian, ktory prejde na tie mrkvy, zelere, a konzumuje ich surove. (povodne to boli vysoko odolne korene rastlin z divokej prirody, ale novodoba vyslachtena zelenina je na vitalne latky chudobna, a ked sa k tomu pripocita slaba stravitelnost - vsetky vitalne latky su viazane v tvrdej bunecnej strukture a telo ich tazko ziskava, je nevhodna ako hlavna zlozka potravy) Jedine, ze by to dokonale rozzuval, a stravil cele predpoludnie prezuvanim. Na energiu zo surovej stravy je tu proste ovocie.
Ja zastavam nazor:
ovocie - surove (na energiu)
listova zelenina - surova (na dolezite latky, mineraly)
ostatna zelenina - naparena, alebo varena, skombinovana so surovou listovou zeleninou.
alebo odstavena na lise a prijimana vo forme stavy.
obiloviny - naklicene (male mnozstvo)
strukoviny - naklicene (male mnozstvo)
semena - namocene/naklicene (male mnozstvo)
orechy - nutricne niesu potrebne vobec, ale kvoli dobrej chuti kludne male mnozstvo, takisto v extremnych podmienkach (prisla tuha zima, nic ine neprezilo). Samozrejme, idealne namocit.