Varenie zeleniny na pare

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Varenie zeleniny na pare

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » úte lis 15, 2011 7:44

rudo píše:Buc, to pod šmajlíkmi už nebolo pre Renčiku

ved vieš že tu niekto zaviedol systém nepriamich odkazov s narážkami tak som s mu prispôsobil
pravda, aspoň vidím jaký to je
původně jsem přispíval jen pro psychický přetlak
xion: většina majstou dává po postě ryžu, jsa z východu, nic jinýho je ani nenapadá
jinak zajímavý pohled s kterým se dá souhlasit(třeba že sparená víc chutí) i ne, vždyť hranice mezi takzvanou zeleninou a ovocím je dost problematická a zvlášč ty vysoké obsahy fruktoz a dalších cukrů kořenovek a hlízovek tu jednu premisu narušují

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » úte lis 15, 2011 3:28

Xion píše: semena - namocene/naklicene (male mnozstvo)
orechy - nutricne niesu potrebne vobec, ale kvoli dobrej chuti kludne male mnozstvo, takisto v extremnych podmienkach (prisla tuha zima, nic ine neprezilo). Samozrejme, idealne namocit.
hej je to strašný rozdiel napríklad ked zjem mandle bez namočenia a namočené

a podla mňa ide aj o umytie odlepenie a odplavenie tých snetí hrdzí plesní čo ja viem čo všetko sa to živí zvonku na rôznych orechoch.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Xion » úte lis 15, 2011 3:03

Zeleninu jednoznacne jest sparenu. Surova sama o sebe je tazko stravitelna. Sparena este aj lepsie chuti. Zaujimave, ze aj niektori majstri postari doporucuju jest ako prve jedlo po poste.
Vynimka je listova zelenina, ta ide velmi dobre pozuvat, ale ako zdroj energie je nevhodna. Surova zelenina je len doplnok na mineraly, vitaminy, a pomaha stravit varene jedlo, asi ho ozivi enzymami. Velku chybu robi ten vitarian, ktory prejde na tie mrkvy, zelere, a konzumuje ich surove. (povodne to boli vysoko odolne korene rastlin z divokej prirody, ale novodoba vyslachtena zelenina je na vitalne latky chudobna, a ked sa k tomu pripocita slaba stravitelnost - vsetky vitalne latky su viazane v tvrdej bunecnej strukture a telo ich tazko ziskava, je nevhodna ako hlavna zlozka potravy) Jedine, ze by to dokonale rozzuval, a stravil cele predpoludnie prezuvanim. Na energiu zo surovej stravy je tu proste ovocie.

Ja zastavam nazor:
ovocie - surove (na energiu)
listova zelenina - surova (na dolezite latky, mineraly)
ostatna zelenina - naparena, alebo varena, skombinovana so surovou listovou zeleninou.
alebo odstavena na lise a prijimana vo forme stavy.
obiloviny - naklicene (male mnozstvo)
strukoviny - naklicene (male mnozstvo)
semena - namocene/naklicene (male mnozstvo)
orechy - nutricne niesu potrebne vobec, ale kvoli dobrej chuti kludne male mnozstvo, takisto v extremnych podmienkach (prisla tuha zima, nic ine neprezilo). Samozrejme, idealne namocit.

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » pon lis 14, 2011 10:52

Buc, to pod šmajlíkmi už nebolo pre Renčiku

ved vieš že tu niekto zaviedol systém nepriamich odkazov s narážkami tak som s mu prispôsobil

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » pon lis 14, 2011 9:23

:D Buc, som tak nad tým premýšľala, prečo mám tú cviklu takto rada. A aj som vymyslela! Veľmi mi tak pripomína tou sladkosťou detstvo. Keď moja babička varila v kotline mašurkám večeru - burgyňu (to tak sladko rozváňalo) a potom ju strúhala na veľkom strúhadle do kýbla, kde to zmiešala s otrubami a celé to tak nádherne voňalo, že som tým svinkám strašne závidela a najradšej by som to z toho hrantu jedla s nimi. Pripadalo mi to oveľa atraktívnejšie, než tie naše ľudské jedlá.

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » pon lis 14, 2011 9:12

Renáta píše:Buc, akým korením?
Cviklu jem tak, že ju len uvarím a nepridávam nič, ani soľ, ani korenie. Mám ju rada, takú teplú, nastrúhanú, sladkú. Fuj, žiadne korenie.
aha, tak to já raději v boršču či soljance, a so smotanou, bez ničeho to nemusím, no už se těším v dalším nevita životě

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » pon lis 14, 2011 8:21

Buc, akým korením?
Cviklu jem tak, že ju len uvarím a nepridávam nič, ani soľ, ani korenie. Mám ju rada, takú teplú, nastrúhanú, sladkú. Fuj, žiadne korenie.

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » pon lis 14, 2011 8:07

rudo píše:
Renáta píše:Práve si varím cviklu... Veľmi ju mám rada uvarenú,
:D :lol: :delicacy: :roll: (:-)

viem že existujú fora 811 kde na fruktozu nedá nik dopustiť a je to prísne strážené cenzúrou

všetci si vzájomne hudú tú istú pesničku a majú sa tam radi až kým nepomreli
tomu zas nerozumím, renata si přeci od fruktosy uvarením neulevila
chutnější to bude tím korením, nie?

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » sob lis 12, 2011 0:44

Renáta píše:Práve si varím cviklu... Veľmi ju mám rada uvarenú,
:D :lol: :delicacy: :roll: (:-)

viem že existujú fora 811 kde na fruktozu nedá nik dopustiť a je to prísne strážené cenzúrou

všetci si vzájomne hudú tú istú pesničku a majú sa tam radi až kým nepomreli

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » pát lis 11, 2011 20:20

Práve si varím cviklu... Veľmi ju mám rada uvarenú, úplne iná ako odšťavená, takú od Breussovky neznášam.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Dano » pát lis 11, 2011 13:54

mira píše:když myslíš, že je při tom v pohodě, tak si do toho hrnce zkus na chvíli vlézt místo ní.
Ivo píše:V páře si to užívám moc rád v mnoha skvělých saunách ... a je to velmi příjemné a osvěžující
Ivo píše:
Dano píše:Ivo, a tu najskvelejsiu a la v hrnci si skusal? Tiez este stale obcas chodim do finskych 95 az vynimocne aj 107 st.C, ale pozor vlhkost vzduchu tam byva len okolo 20%. Turecku parnu so 100%-nou vlhkostou znesiem tiez - ale viac ako 40 st. C. strasne pali. Len o par st. C. viac, a mas popaleniny - nie je zlucitelna so zivotom. Para = 100 st. C. a zaroven 100% vlhkost vzducu, a la v hrnci, prijemna urcite nie je ani k nam ludom,
Dano, nevím jestli zrovna tohle jsou nějaké reálné argumenty - člověk a rostliny mají úplně jiné struktury, vlastnosti i přirozenost.
Nie, naozaj nebol dobry argument spomenut ze teba sauna (para o len 40 st.C.) osviezuje a je velmi prijemna.

Ak sa ti nepaci jedno z tvrdeni: ze 100stC. para k nam ludom nie je prijemna (lebo dokonca ihned utrpime popaleniny a dlhsia sposobi kolaps z prehriatia) a ze nie je v pohode k zelenine (v zmysle ze sa denaturuju bielkoviny), tak beriem. Ani mne nie. Reagoval som prave na to saunovanie, tiez chodim s partiou do sauny (i ked stale menej) a prave sa blizi nasa sezona :)

K pareniu. Ked mozem tak jem skratka vita, a to parenie zeleniny mi do toho nezapada. Ani argumentacia, ze vtedy vraj zelenina (zrejme sa myslela brokolica a hlubova ci korenova zelenina a pod.) "v některých případech je stravitelnější a tělu dá více příznivých látek .. než syrová zelenina". Ale je pravda, ze jem len taku zeleninu, ktora je lahko stravitelna aj bez denaturacie teplom (listova apod.). A na jar ma obcas presvedcil vonavy stavnaty nasladly kalerab.

Ivo, ak ty naopak pises ze zelenina na pare v pohode je, neberiem ti to. Hoci, pravdu povediac, mi trochu vadi, ked sa to tvrdi na strankach fora venovanemu vita strave. Ocakaval by som to skor na inych forach, ved aj tam (vegan,..) jedia velky podiel (zeleniny) v surovom strave, no popritom nemaju nic proti pareniu/duseniu a pod., su tam urcite fajn ludia a su urcite rovnako ako my presvedceni ze to ich stravovanie je najlepsie a citia sa pri takom najzdravsie a najstastnejsie. Pekny den aj nastavajuci vikend.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Ivo » pát lis 11, 2011 11:22

Dano píše: Ivo, a tu najskvelejsiu a la v hrnci si skusal? Tiez este stale obcas chodim do finskych 95 az vynimocne aj 107 st.C, ale pozor vlhkost vzduchu tam byva len okolo 20%. Turecku parnu so 100%-nou vlhkostou znesiem tiez - ale viac ako 40 st. C. strasne pali. Len o par st. C. viac, a mas popaleniny - nie je zlucitelna so zivotom. Para = 100 st. C. a zaroven 100% vlhkost vzducu, a la v hrnci, prijemna urcite nie je ani k nam ludom,
Dano, nevím jestli zrovna tohle jsou nějaké reálné argumenty - člověk a rostliny mají úplně jiné struktury, vlastnosti i přirozenost. Podobně by někdo mohl argumentovat: zkoušel jsi někdy být půl roku ve dne v noci nehybně zahrabaný v hlíně ? Zkoušel jsi nechat se kousat a smíchávat se slinami ? Zkoušel jsi někdy být míchán v žaludku a rozpouštěn kyselinami ? :) Atd atd ... (Hrůza, že ? ) Jak ti chudáci rostliny musí nelidsky trpět ...

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » pát lis 11, 2011 8:44

rudo píše:
buc11 píše:
a v tom pro tu nedosažitelnost vidím pro sebe to kouzlo i kdyby mě to mělo roztrhat
a co komu vyhovuje, nebo co je lepší pro nominaci na olympiádu či kulturistické seance se leckde jistojistě najdou vhodnější neraw informace i neraw odborníci
no jo takto sa dá súhlasiť

ale Buci na rozdiel od teba sú takí čo prezentujú surové ako jasne dokázané najzdravšie a tiež takí čo prezentujú sladké ovocie a to dokonca výlučne ako dokázateľne a dokázané najlepšie a najzdravšie atd

a v tom je problém

ty to bereš tak, že je to pre teba kúzla aj za cenu roztrhnutia ale mnohí to podávajú tak, že je to jasne najzdravšie riešenie ale odmietajú objektívne porovnávania objektívne kritéria a to sa nedá zamiesť pod koberec akože na OH maratony kulturisitku alebo mentálne na IQ tbvorivosť vedecké objavy skomponovanú myuziku či architektonivcké diela atd sú varený odborníci a nás to nezaujíma


ja to chápem tak jednoducho primitívne ak sa prehlási že niečo je pre človeka najlepšie tak sa musí povedať najlepšie v čom ako sa to prejaví a aké su objektívne merateľné kritéria
já mluvím chvílu za sebe a někdy zas za vitariány
za sebe si myslím, že zralé ovoce je to nejlepší a v tropech určitě a jedině a to prostě pro prosté jednoduché a lehké bytí
kdyby šel kulturista na vitariánství kvůli kulturistice, považoval bych to za pochabé
u tvorivosti, či běhání v poušti bych vhodnost apriori nevylučoval

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 22:33

buc11 píše:
a v tom pro tu nedosažitelnost vidím pro sebe to kouzlo i kdyby mě to mělo roztrhat
a co komu vyhovuje, nebo co je lepší pro nominaci na olympiádu či kulturistické seance se leckde jistojistě najdou vhodnější neraw informace i neraw odborníci
no jo takto sa dá súhlasiť

ale Buci na rozdiel od teba sú takí čo prezentujú surové ako jasne dokázané najzdravšie a tiež takí čo prezentujú sladké ovocie a to dokonca výlučne ako dokázateľne a dokázané najlepšie a najzdravšie atd

a v tom je problém

ty to bereš tak, že je to pre teba kúzla aj za cenu roztrhnutia ale mnohí to podávajú tak, že je to jasne najzdravšie riešenie ale odmietajú objektívne porovnávania objektívne kritéria a to sa nedá zamiesť pod koberec akože na OH maratony kulturisitku alebo mentálne na IQ tbvorivosť vedecké objavy skomponovanú myuziku či architektonivcké diela atd sú varený odborníci a nás to nezaujíma


ja to chápem tak jednoducho primitívne ak sa prehlási že niečo je pre človeka najlepšie tak sa musí povedať najlepšie v čom ako sa to prejaví a aké su objektívne merateľné kritéria

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 22:26

Sitar píše:
rudo píše:každý predsa môže písať o surovej strave koľko chce, zakladať nové vlákna písať mnoho príspevkov denne.

prečo toho toľko nepribúda ?

ved to nie je tak, že ked niekto napíše o varenej zelenine tak sa tým vyčerpá denný prídel príspevkov na fore a nik už nemôže napísať o surovej mrkve.

a ked je názov vlákna varená zelenina, načo to vlastne číta človek čo varenú zeleninu jesť nemieni a nechce o tom nič vedieť ?

ved je to jasne označené,

však je určite nejaké vlákno s názvom surové ovocie a tak si tam môže čítať bez rizika.

že by ho to nebavilo alebo tam nepribúda nič zaujímavé ? alebo tam nie je konflikt a konflikt sa vyhľadáva ?
Méně je někdy více.
som zvedavý či stačilo (:-)

prečo čítaš varené vlákno ?

Re: Varenie zeleniny na pare

od Sitar » čtv lis 10, 2011 16:10

rudo píše:každý predsa môže písať o surovej strave koľko chce, zakladať nové vlákna písať mnoho príspevkov denne.

prečo toho toľko nepribúda ?

ved to nie je tak, že ked niekto napíše o varenej zelenine tak sa tým vyčerpá denný prídel príspevkov na fore a nik už nemôže napísať o surovej mrkve.

a ked je názov vlákna varená zelenina, načo to vlastne číta človek čo varenú zeleninu jesť nemieni a nechce o tom nič vedieť ?

ved je to jasne označené,

však je určite nejaké vlákno s názvom surové ovocie a tak si tam môže čítať bez rizika.

že by ho to nebavilo alebo tam nepribúda nič zaujímavé ? alebo tam nie je konflikt a konflikt sa vyhľadáva ?
Méně je někdy více.

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » čtv lis 10, 2011 13:19

rudo píše:
buc11 píše:
citace z jejich čelní strany:
,,Tyto stránky se věnují přirozené lidské výživé - syrové rostlinné stravě..."

ako konečnému cieľu alebo ako jedinému možnému prvému kroku, rovno skočiť do hlbokej vody aj ked nevieš plávať ?

debatiť o rôznych krokoch ako postupne prejsť od čohokoľvek kde práve jedinec je, sa teda nesmie ?

proste len kto prežije okamžitú zmenu na fruktozu ?
přesun jsem myslel z legrace, teď jsem to nemohl najít
já jsem poslední co by propagoval nesmím
proti debatě určitě nikdo nic nemá
souhlasím s danom, že přesvědčování k vaření, a že to je to nejlepší nebo že kretenští frutariáni atd jsou na vitarian.cz liché, buď se s tím souhlasí a přesto se na vitarian chodí se sympatickými lidičkami podebatovať a nebo jde o zastánce a takový je po vlastní vita či frutapraxi stejně za vodou
Diametrální názor, ale to víme, mám na skoky či přežití okamžitých změn, v tomto případě jde jen o návrat ke kořenům a to naprosto neškodný, ovoce jest v přírodě nachystáno ke konzumaci tvorům, aby jim co nejvíc prospívalo a tím posléze zabezpečilo rozmnožování daného vlastního druhu
a stop tepelnému znehodnocení už tak pofiderní potravy, je vždy a v každém případě k lepšímu a to nejlíp už včera
o každý kolečko uheráku míň tím líp
Ohledně vitasměrů jsem velmi liberální, proč by Wolfík nebo 811 nemohli býtnebyli oba legálními vitasměry?
Ohledně zaměření už od jeho založení byl pro vitarian.cz a jeho příznivce axiom: jedině a to bez výjímek, tepelně neupravovaná, a to za každou cenu, takže ani čaj a PMN ani H20 a v tom pro tu nedosažitelnost vidím pro sebe to kouzlo i kdyby mě to mělo roztrhat
a co komu vyhovuje, nebo co je lepší pro nominaci na olympiádu či kulturistické seance se leckde jistojistě najdou vhodnější neraw informace i neraw odborníci

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 11:42

každý predsa môže písať o surovej strave koľko chce, zakladať nové vlákna písať mnoho príspevkov denne.

prečo toho toľko nepribúda ?

ved to nie je tak, že ked niekto napíše o varenej zelenine tak sa tým vyčerpá denný prídel príspevkov na fore a nik už nemôže napísať o surovej mrkve.

a ked je názov vlákna varená zelenina, načo to vlastne číta človek čo varenú zeleninu jesť nemieni a nechce o tom nič vedieť ?

ved je to jasne označené,

však je určite nejaké vlákno s názvom surové ovocie a tak si tam môže čítať bez rizika.

že by ho to nebavilo alebo tam nepribúda nič zaujímavé ? alebo tam nie je konflikt a konflikt sa vyhľadáva ?

Re: Varenie zeleniny na pare

od Dano » čtv lis 10, 2011 11:04

Teraz vseobecne, nielen k tomuto vlaknu.

Nemali by sme viac pisat o "syrové rostlinné stravě", ktorej je venovany tento portal? Nepoznam veganske alebo makrobioticke fora ale myslim ze takych je urcite dost, kde je namieste napr. tu spominane obhajovanie parenie zeleniny. Len preto, lebo (niektora) je tak chutnejsia a (vraj) vyzivnejsia...

Vsetky tie fora na nieco su, ich prispievatelia veria, ze ich nimi vybrata strava je najlepsia, lebo sa po nej citia najlepsie a su na nej najzdravsi. A to je upne OK.

My tu sme za vitariansku stravu. Ci uz nie sme?

Este pred par rokmi to tu bolo velmi motivujuce, pisali sem mnohi vitariani, rad som sa inspiroval a ucil. V poslednej dobe vidim zmenu. Niektori vitariani sem uz neprispievaju, stiahli sa inam. A ti obhajcovia, ktori tu zostali, nereaguju (az na buca) na to mnozstvo nevitarianskych prispevkov. Chapem ich, ja by som tiez nemal sil a casu proti niekolko nasobnej rychlosti prispievania tych, ktori tomuto venuju ovela viac casu.

Nie som vitarian, zasuniem raz za cas po par tyzdnoch nevita jedlo. Ale som presvedceny ze vita jedlo je lepsie ako nevita (pisem o tom jedle ktore ja jedavam) a preto by som rad cital vita forum. (Ak by som to tak nevidel, bez problemov sa presuniem na ine forum). Nie obhajobu denaturacie alebo ako je tu tiez stale beznejsie napriklad zosmiesnovanie frutarianov, ktori su u mna zrejmi jasni vitariani. Ked frutarianom oponuju nefrutariani (ale stale dlhodobi vitariani), rad si precitam. Argumenty nevitarianov vsak musim prehliadat, kvoli nedostatku casu si jednoducho musim vyberat, co citat.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Jindra » čtv lis 10, 2011 10:46

buc11 píše:nevím proč je takéto téma na vitariánu v odborných, patří do kecáren, servr vitarián jest o syrové potravě, co komu vyhovuje jest věc druhá
souhlas. Hugo prosím Tě přešoupneš to? ď.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Dano » čtv lis 10, 2011 10:32

mira píše:Zelenina se na páře nedémonizuje, nýbrž dusí a když myslíš, že je při tom v pohodě, tak si do toho hrnce zkus na chvíli vlézt místo ní.
Ivo píše:V páře si to užívám moc rád v mnoha skvělých saunách ... a je to velmi příjemné a osvěžující
Ivo, a tu najskvelejsiu a la v hrnci si skusal? Tiez este stale obcas chodim do finskych 95 az vynimocne aj 107 st.C, ale pozor vlhkost vzduchu tam byva len okolo 20%. Turecku parnu so 100%-nou vlhkostou znesiem tiez - ale viac ako 40 st. C. strasne pali. Len o par st. C. viac, a mas popaleniny - nie je zlucitelna so zivotom. Para = 100 st. C. a zaroven 100% vlhkost vzducu, a la v hrnci, prijemna urcite nie je ani k nam ludom, ktori mame celkom ucinny chladiaci system vdaka poteniu a obehovemu systemu, a ani k zelenine - spolahlivo denaturuje (bielkoviny apod...).
Ivo píše:Zelenina na páře je úplně v pohodě ... Naopak - v některých případech je stravitelnější a tělu dá více příznivých látek (které se přitom uvolní) než syrová zelenina.
Iste ze je v pohode, ked myslis. Ci da telu viac "prizanivych" latok netusim. Urcite si to nemyslim zelenine o jemnej listovej (rozne salaty, spenaty, dive byliny,.. ).
O brokolici a podobne skrobnatej a teda hlavne takej ktora je sama celuloza a ina velmi tazko stravitelna vlaknina mozno plati. Rozhodne prave preto na pare je casto chutnejsia. Ale to plati o mnohych inych potravinach, aj tepelne upravena ryza mi chuti urcite viac ako surova, podobne bravcove maso a ine, lebo experimentoval som s vela inymi potravinami.

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 10:14

buc11 píše:
citace z jejich čelní strany:
,,Tyto stránky se věnují přirozené lidské výživé - syrové rostlinné stravě..."

ako konečnému cieľu alebo ako jedinému možnému prvému kroku, rovno skočiť do hlbokej vody aj ked nevieš plávať ?

debatiť o rôznych krokoch ako postupne prejsť od čohokoľvek kde práve jedinec je, sa teda nesmie ?

proste len kto prežije okamžitú zmenu na fruktozu ?

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » čtv lis 10, 2011 9:34

rudo píše:buc, server not found :mrgreen:

každý asi chápe pojem vita a viatrián inak


ja to chápem ako vitaenergiu do mňa, mať vitálne telo, čo dokáže viac a viac a vitálnu myseľ čo dokáže vioac a viac


vita strava je teda pre mňa taká,

čo moju vitalitu zvyšuje

chápem že je tu tiež dosť ľudí čo to chápe inak a nejde im o vita v sebe ale o vita na tanieri a nejako merajú vitalitu v tanieri.
citace z jejich čelní strany:
,,Tyto stránky se věnují přirozené lidské výživé - syrové rostlinné stravě..."

ať hledám jak hledám, o tepelné úpravě ani zmínka
vím ale jak to myslíš, v podstatě jsou ti nejbližší a máš je tu rád
PS: a totokts nezkusal?
www.vitalita.cz

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 9:22

buc, server not found :mrgreen:

každý asi chápe pojem vita a viatrián inak


ja to chápem ako vitaenergiu do mňa, mať vitálne telo, čo dokáže viac a viac a vitálnu myseľ čo dokáže vioac a viac


vita strava je teda pre mňa taká,

čo moju vitalitu zvyšuje

chápem že je tu tiež dosť ľudí čo to chápe inak a nejde im o vita v sebe ale o vita na tanieri a nejako merajú vitalitu v tanieri.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » čtv lis 10, 2011 8:38

súhlas, treba to presunúť do kecáren
sme na vitarianovi, to hej

Re: Varenie zeleniny na pare

od buc11 » čtv lis 10, 2011 8:11

nevím proč je takéto téma na vitariánu v odborných, patří do kecáren,
servr vitarián jest o syrové potravě, co komu vyhovuje jest věc druhá
chápu, že osnovatelé nového směru www.sparenosti.cz se pokouší shánět nohsledníky tedy následovatele kde se dá, ovšem mám pochyby že jsou na správném místě, většinu tu přítomných totiž už stejně mají a těch pár skalních stejně nepřejde

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 1:58

[quote="Panda"] Páření v hrnci [quote]

som ta najskôr prečítal ako Páření v hrnci


reku to som nejako v tej kámasútre preskočil (:-)

Re: Varenie zeleniny na pare

od mira » čtv lis 10, 2011 1:52

Přeživořit by se dalo, do sklepa zelí, jablka, ořechy atp. I jahody v lednu by byly, kdybychom nebyly Holeny a dvanácti měsíčkům nenarušili přirozené životní prostředí.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Panda » čtv lis 10, 2011 1:43

Těžko se hodnotí co je přirozené, protože není přirozené abychom žili v tomhle našem "mírném" pásu. Bez lidských doplňků by tu člověk nepřežil zimu - přinejmenším oblečení, pračlověkové maso a oheň, my ovo-import. Páření v hrnci může být stejně omluvitelný prostředek k přežití jako dovoz zchemizovaného ovoce, když už se nemůžeme pást na jahodách ve sněhu.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Ivo » čtv lis 10, 2011 1:12

No zeleninou na páře to asi nebude :)

Re: Varenie zeleniny na pare

od mira » čtv lis 10, 2011 1:07

A co krab poustevník, nebo třeba vlk v rouše beránčím, který bodá do kojenců toxické odpady, aby pěkně bujeli?
Neoděný na ulici nevyjdu, neboť na mne byl tenkrát pod stromem poznání dobrého i zlého vinou předků uvalen stud a vně zahrady rajské, ve vyhnanství, je chladněji.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Ivo » čtv lis 10, 2011 1:00

Člověk se nerodí ani s šaty, takže vlastně i oblečení je silně neraw a nikde v přírodě nepotkáš zvíře , které se obléká ... Nebude to všechno tím, že člověk není zvíře ? :wink:

Mimochodem i zvířata, která nepožívají vařenou stravu, mají rakovinu, rakovinu mají i kojenci a malé děti, které ještě neměli vůbec možnost začít pořádně jíst, takže ty souvislosti nebudou až tak černobílé ...

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 0:59

Míra, máš veľmi jednostrannú a takú cyklickú argumentáciu, ale asi ti v živote tak vyhovuje, tak držím palce.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » čtv lis 10, 2011 0:51

Miro, som zvedavá, ako sa vám to bude doma vyvíjať, keď dietky začnú chodiť do školy (a asi aj posledný rok pred školou do škôlky). Či uvažujete o domácom vzelávaní? Nejedno dieťa priviedlo rodiča nazad k hrncu...

Re: Varenie zeleniny na pare

od mira » čtv lis 10, 2011 0:47

rudo píše:
Míro, ty máš nejaký hrncový komplex, kdesi si napísal že človek sa nerodí s hrncom v ruke

tak neviem aké sú tvoje výskumy z pôrodníc, ale človek sa nerodí ani s mixérom a ani s odšťavovačom a ani s nožíkom

narodí sa rodičom, ktorý ten hrniec už majú a aj vedie na čo slúži a ako s ním narábať.

a človek v česku sa nenarodí pod pomarančovníkom bananovníkom mangovníkom.
Nevlastním žádný hrncový komplet, ale komplexní jistotu, že člověk, který k tomu aby fungoval potřebuje varné nádoby, "ty dcery rakoviny", abych opět citoval svého oblíbeného, bohužel již není mezi námi, ale rád bych se dožil alespoň takového stáří, jako On, guru, ale zpět, ten, jenž se neobejde bez strojních rozmělňovačů a ostatních kuchyňských krámů, k nožíku jsem shovívavý, dá se s ním hezky loupat i loupit, toto individum je vpravdě mrzákem, jenž těmito výdobytky zdegeneroval.
Výzkumy z porodnic, jsou-li nějaké, jsou na to samé, jako sporáky. Chtělo by to zrecyklovat na něco prospěšnějšího.
Rodiče, kteří opravdu vědí co s hrncem, nemusí své potomky vodit k holiči.
Nějak to bez těch dramatických mezer v textu negraduje, ale alespoň to nepřekypí, jako neustřežený a zase hrnec. :roll:

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » čtv lis 10, 2011 0:07

mira píše:
Ivo píše:Zelenina na páře je úplně v pohodě ... Démonizovat zeleninu na páře mi přijde už jako trochu úlet :)
Zelenina se na páře nedémonizuje, nýbrž dusí a když myslíš, že je při tom v pohodě, tak si do toho hrnce zkus na chvíli vlézt místo ní.
Míro, ty máš nejaký hrncový komplex, kdesi si napísal že človek sa nerodí s hrncom v ruke

tak neviem aké sú tvoje výskumy z pôrodníc, ale človek sa nerodí ani s mixérom a ani s odšťavovačom a ani s nožíkom

narodí sa rodičom, ktorý ten hrniec už majú a aj vedie na čo slúži a ako s ním narábať.

a človek v česku sa nenarodí pod pomarančovníkom bananovníkom mangovníkom.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Sweetie » stř lis 09, 2011 23:22

rudo píše:
Sweetie píše: uz to bylo kolikrat avizovany, nekam jsem dala link na web zajimavosti co se deje za chemicky reakce zahratim potravin. chemicky vazby se zmeni, a pro telo se to stava nepozivatelnym, kyselym, rakovinotvornym. zahratim brambor se vytvari ty samy slouceniny jako v cigarete. ale to neni tvuj pripad. predstav si to jako zahrati vajecnyho bilku.
áno zemiaky sa menia na karcinogény pri teplotách vysoko nad 200°C, teda pri pečení, pražení, v ohni...


ale nie vo vode kde je zaručené max 100°C

ak máš "vedeckú" štúdiu, ktorá dokazuje to čo tvrdíš pri 100°C, tak ju sem daj, bude to zaujímavé čítanie

neverim.
studie je ve vlakne Webove zajimavosti, jestli mas zaujem urcite to tam najdes. je to asi z roku 2009/10

Re: Varenie zeleniny na pare

od Ivo » stř lis 09, 2011 21:19

V páře si to užívám moc rád v mnoha skvělých saunách ... a je to velmi příjemné a osvěžující

Démonizovat jsem myslel ve smyslu považovat to za něco hrozného a téměř fatálního. V porovnání s tím co většina lidí běžně jí, je zelenina na páře stále ještě přímo životodárný nektar ... : :wink:

Re: Varenie zeleniny na pare

od mira » stř lis 09, 2011 19:04

Ivo píše:Zelenina na páře je úplně v pohodě ... Démonizovat zeleninu na páře mi přijde už jako trochu úlet :)
Zelenina se na páře nedémonizuje, nýbrž dusí a když myslíš, že je při tom v pohodě, tak si do toho hrnce zkus na chvíli vlézt místo ní.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Renáta » stř lis 09, 2011 15:21

Súhlasím s oboma pánmi nado mnou.

Re: Varenie zeleniny na pare

od Ivo » stř lis 09, 2011 14:41

Zelenina na páře je úplně v pohodě ... Naopak - v některých případech je stravitelnější a tělu dá více příznivých látek (které se přitom uvolní) než syrová zelenina . Nemluvě o tom, že je u určitých druhů i chutnější (květák, brokolice, zelí apod.). Démonizovat zeleninu na páře mi přijde už jako trochu úlet :)

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » stř lis 09, 2011 0:10

Sweetie píše: uz to bylo kolikrat avizovany, nekam jsem dala link na web zajimavosti co se deje za chemicky reakce zahratim potravin. chemicky vazby se zmeni, a pro telo se to stava nepozivatelnym, kyselym, rakovinotvornym. zahratim brambor se vytvari ty samy slouceniny jako v cigarete. ale to neni tvuj pripad. predstav si to jako zahrati vajecnyho bilku.
áno zemiaky sa menia na karcinogény pri teplotách vysoko nad 200°C, teda pri pečení, pražení, v ohni...


ale nie vo vode kde je zaručené max 100°C

ak máš "vedeckú" štúdiu, ktorá dokazuje to čo tvrdíš pri 100°C, tak ju sem daj, bude to zaujímavé čítanie

Re: Varenie zeleniny na pare

od Sweetie » úte lis 08, 2011 23:38

Dano píše:
Sasulienka píše:Myslite, ze pridem o vela vitaminov a znicia sa enzymy?
O vela vitaminov? Neviem. Ale enzymy urcite. Mozno by si mohla skusit, kvoli zahriatiu seba zvnutra pises?, tu zeleninu najskor zohriat teplou vodou na cca 4o st. C. a tak jest. Teda len mi tak napadlo. V porovnani s tou priamo z chladnicky ci komory, pivnice,.. by ten rozdiel mohlo byt citit dost. A pred jedenim sa zahriat a zapotit pohybom :)
uz to bylo kolikrat avizovany, nekam jsem dala link na web zajimavosti co se deje za chemicky reakce zahratim potravin. chemicky vazby se zmeni, a pro telo se to stava nepozivatelnym, kyselym, rakovinotvornym. zahratim brambor se vytvari ty samy slouceniny jako v cigarete. ale to neni tvuj pripad. predstav si to jako zahrati vajecnyho bilku.

Re: Varenie zeleniny na pare

od rudo » úte lis 08, 2011 23:29

enzýmová teoria je dosť kontroverzná a nie je jednoznačne akceptovaná

čo sa týka vitamínov, tak mnohé dôležité sú rozpustné v tukoch a teda potrebujú nejaký ten surový tuk ku zelenine

parenie vraj nevytaihne až tak veľa minerálov zo zeleniny von v porovnaní s varením vo vode.

ovšem ked varím vo vode tak zjem vypijem aj tú vodu

ak sa parí tak tú vodu obyčajne nik nepije

Re: Varenie zeleniny na pare

od Dano » úte lis 08, 2011 23:17

Sasulienka píše:Myslite, ze pridem o vela vitaminov a znicia sa enzymy?
O vela vitaminov? Neviem. Ale enzymy urcite. Mozno by si mohla skusit, kvoli zahriatiu seba zvnutra pises?, tu zeleninu najskor zohriat teplou vodou na cca 4o st. C. a tak jest. Teda len mi tak napadlo. V porovnani s tou priamo z chladnicky ci komory, pivnice,.. by ten rozdiel mohlo byt citit dost. A pred jedenim sa zahriat a zapotit pohybom :)

Re: Varenie zeleniny na pare

od mira » úte lis 08, 2011 21:25

Ano

Varenie zeleniny na pare

od Sasulienka » úte lis 08, 2011 20:19

Zdravim vsetkych :)
Neni to zrovna vita, ale niekde som citala, ze ked dusite zeleninu na pare je to mensie zlo ako keby ste ju varili. Aky mate na to nazor? Zima nam pomalinky klope na dvere, a treba sa trosku zahriat vznutra, preto som rozmyslala, ze by som zainvestovala do dobreho parneho hrnca, a cast zeleniny si jednoducho udusit ale len trosku, nech mi chrumka. Myslite, ze pridem o vela vitaminov a znicia sa enzymy?

Nahoru