od Janina » úte bře 28, 2006 20:46
rajcata a brambory
1. makrobiotika je úplne odmítá.
2. skodlivé látky nejsou v rajcatové stáve z odstavovace, tato stáva je zdravá
3. z vedeckého hlediska - mají vysoký obsah zivin a vitamínu
Resení?
4. Ajurvéda
Zásada jedinecnosti matabolického systému kazdého jednotlivce.
Jsou jedinci s dobrým trávicím ohnèm, kterí si s rajcatem dobre poradí, pro vètsinu lidí je vsak rajce skodlivinou.
Je treba si uvèdomit, ze plodiny rajcata a brambory, patrí do skupiny rostlin nocního stínu, z ceho vyplývají nekteré jejich spolecné vlastnosti:
Ostatní rostliny rostou pres den, rostliny nocního stínu rostou v noci. jejich rust není podporovaný pozitivní silou Slunce, ale negativní silou mèsíce. Téz, na rozdíl od jiných uzitecných plodin, vytvárejí v ruzných cástech svých rostliných tèl pomèrnè silné jedy.
Do této kategorie patrí: brambory, rajcata, rebarbora, tabák, baklazán, paprika a rulík zlomocný.
Makrobiotika se brání pouzívání vsech techto plodin, protoze jejich prevládající energií je expanzivní síla jin, která nijak nepomáhá koncentraci, harmonii a osvícení. Jinová síla je temná. Indická ajurvéda tèmto plodinám zazlívá, ze prekyselují organismus a dodávají nadbytecný ohen.
Kdo má revma, kloubové problémy, bolesti v krízi - je potreba se vyhnout rostlinám nocního stínu a z mnohého se vylécí.
Pri konzumaci tèchto plodin nocního stínu:
Zaradit do jídelnícku jen obcas, vynechat jejich pravidelné kazdodenní pouzávání.
nekonzumovat jedovaté cásti (listy, zelené brambory)
Pouzít vhodné korení:
brambory: zelené bylinky - majoránka, pazitka, petrzel, s kari korením, kurkumou, kmínem, cervenou paprikou, peprem a cernými horcicnými semeny. Brambory podávat s procistèným máslem Ghí nebo s rostlinným bio olejem nebo tofunézou.
rajcata: lidé s naruseným vnitrním ohnèm udèlají nejlépe, kdyz se rajcat v zájmu svého zdraví radeji úplne vzdají. Zdraví jedinci mohou obcas je zaradit do svého jídelnícku, ale jen v malém mnozství. Nejhure stravitelnou cástí rajcat jsou semena a slupka. Byliny pridat: oregáno, koriandr, materídouska, garam masala, muskátový orech, prípadne skoricová tycinka.
Pokud jde o mnozství, které mozno bezpecne konzumovat, tolerance je ruzná u ruzných lidí. Mozno vsak s jistotou ríci, ze lidé kterí na posezení snedí kilo rajcat, nedelají svému zdraví dobrou sluzbu. Muze být argument jejich vysoký obsah vitamínu a skvèlá chut. Presto si neuvedomujeme, ze se takovýmto zpusobem nevhodne prekyseluje telo. Kdyz vnímáme rajce jako zvlástní kombinaci dvou úplne protikladných zivlu, totiz ohne a vody, ozrejmí se nám, ze s ní treba zacházet opatrne. Vhodnejsí pojmenování je "tekutý ohen".
Z podobných duvodu nebudeme do jídelnícku prílis casto zarazovat ani oblíbenou papriku, rebarboru, baklazán. / ajurvéda
[size=150][color=brown]rajcata a brambory[/color][/size]
1. makrobiotika je úplne odmítá.
2. skodlivé látky nejsou v rajcatové stáve z odstavovace, tato stáva je zdravá
3. z vedeckého hlediska - mají vysoký obsah zivin a vitamínu
Resení?
4. Ajurvéda
Zásada jedinecnosti matabolického systému kazdého jednotlivce.
Jsou jedinci s dobrým trávicím ohnèm, kterí si s rajcatem dobre poradí, pro vètsinu lidí je vsak rajce skodlivinou.
Je treba si uvèdomit, ze plodiny rajcata a brambory, patrí do skupiny rostlin nocního stínu, z ceho vyplývají nekteré jejich spolecné vlastnosti:
Ostatní rostliny rostou pres den, [b]rostliny nocního stínu[/b] rostou v noci. jejich rust není podporovaný pozitivní silou Slunce, ale negativní silou mèsíce. Téz, na rozdíl od jiných uzitecných plodin, vytvárejí v ruzných cástech svých rostliných tèl pomèrnè silné jedy.
Do této kategorie patrí: [color=green]brambory, rajcata, rebarbora, tabák, baklazán, paprika a rulík zlomocný.[/color]
Makrobiotika se brání pouzívání vsech techto plodin, protoze jejich prevládající energií je expanzivní síla jin, která nijak nepomáhá koncentraci, harmonii a osvícení. Jinová síla je temná. Indická ajurvéda tèmto plodinám zazlívá, ze prekyselují organismus a dodávají nadbytecný ohen.
[u]Kdo má revma, kloubové problémy, bolesti v krízi[/u] - je potreba se vyhnout rostlinám nocního stínu a z mnohého se vylécí.
[color=green][b]Pri konzumaci tèchto plodin nocního stínu: [/b][/color]
Zaradit do jídelnícku jen obcas, vynechat jejich pravidelné kazdodenní pouzávání.
nekonzumovat jedovaté cásti (listy, zelené brambory)
[b]Pouzít vhodné korení:[/b]
[color=darkred]brambory[/color]: zelené bylinky - [color=green]majoránka, pazitka, petrzel, s kari korením, kurkumou, kmínem, cervenou paprikou, peprem a cernými horcicnými semeny.[/color] Brambory podávat s procistèným máslem [i]Ghí[/i] nebo s rostlinným bio olejem nebo tofunézou.
[color=darkred]rajcata[/color]: lidé s naruseným vnitrním ohnèm udèlají nejlépe, kdyz se rajcat v zájmu svého zdraví radeji úplne vzdají. Zdraví jedinci mohou obcas je zaradit do svého jídelnícku, ale jen v malém mnozství. Nejhure stravitelnou cástí rajcat jsou semena a slupka. Byliny pridat: [color=green][b]oregáno[/b][/color], [color=green]koriandr, materídouska, garam masala, muskátový orech, prípadne skoricová tycinka.[/color]
Pokud jde o mnozství, které mozno bezpecne konzumovat, tolerance je ruzná u ruzných lidí. Mozno vsak s jistotou ríci, ze lidé kterí na posezení snedí kilo rajcat, nedelají svému zdraví dobrou sluzbu. Muze být argument jejich vysoký obsah vitamínu a skvèlá chut. Presto si neuvedomujeme, ze se takovýmto zpusobem nevhodne prekyseluje telo. Kdyz vnímáme rajce jako zvlástní kombinaci dvou úplne protikladných zivlu, totiz ohne a vody, ozrejmí se nám, ze s ní treba zacházet opatrne. Vhodnejsí pojmenování je "tekutý ohen".
Z podobných duvodu nebudeme do jídelnícku prílis casto zarazovat ani oblíbenou papriku, rebarboru, baklazán. / [size=75]ajurvéda[/size]