El. struhadlo na mrkev

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: El. struhadlo na mrkev

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » pát říj 23, 2009 8:22

Panda píše: ... prvně pořešit autorská práva Pandy k tomuto know-how :wink:
Zbyde nejake to procento i na mne? Prece jen byl vynalez iniciovan mymi potrebami ... a prilepseni k duchodu bych uvitala ... :shock:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Jindra » pát říj 23, 2009 8:06

Panda píše:To bylo zatím ještě bez vrtačky? :-D
Správná poznámka - nutno podotknout, že tyto výkony jsou bez vrtačky. Začleníme-li do systému uvedené Pandovo vylepšení, můžeme strouhat mrkev na kšeft pro půlku města. Samozřejmě prvně pořešit autorská práva Pandy k tomuto know-how :wink:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » čtv říj 22, 2009 15:27

Jindra píše:
babicka píše:Moc dekuji, Jindro, za fakticky vedeckou praci! Ihned zahajuji patrani po zapujceni a pak snad i koupim
Taková drobnost snad ani nestojí za děkování. Každopádně, mnohem víc děkuji naopak já Vám za tento námět, protože jen a pouze díky tomu jsem zkusil mrkev strouhat mlýnkem na strouhánku a už u toho zůstanu, efektivita práce je přímo skvělá.
Testnul jsem googla a vidím, že ho seženete v pohodě. Ten svůj mlejnek tam vidím za dvěstěpade.
To bylo zatím ještě bez vrtačky? :-D

Re: El. struhadlo na mrkev

od Jindra » čtv říj 22, 2009 13:59

babicka píše:Moc dekuji, Jindro, za fakticky vedeckou praci! Ihned zahajuji patrani po zapujceni a pak snad i koupim
Taková drobnost snad ani nestojí za děkování. Každopádně, mnohem víc děkuji naopak já Vám za tento námět, protože jen a pouze díky tomu jsem zkusil mrkev strouhat mlýnkem na strouhánku a už u toho zůstanu, efektivita práce je přímo skvělá.
Testnul jsem googla a vidím, že ho seženete v pohodě. Ten svůj mlejnek tam vidím za dvěstěpade.

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » čtv říj 22, 2009 13:28

Jindra píše:Babicka, tak jsem včera strouhal mrkvičku ... mlýnkem na rohlíky (mlýnkem na strouhánku ... ) ... cca 15 vteřin ... vřele doporučuju.
Moc dekuji, Jindro, za fakticky vedeckou praci! Ihned zahajuji patrani po zapujceni a pak snad i koupim. Dam vedet, jak jsem dopadla. >:-)

Re: El. struhadlo na mrkev

od Jindra » čtv říj 22, 2009 13:06

Babicka, tak jsem včera strouhal mrkvičku. Jen tak pro oživení paměti jsem ji strouhal prvně klasicky na struhadle a sledoval, jak rychle mrkev ubývá. Pak jsem stejně velkou mrkev sjel mlýnkem na rohlíky (mlýnkem na strouhánku... jak se tomu správně nadává?). Lidi to je rozdíl! Baj vočko bych to popsal takto: zatímco klasicky jsem ji strouhal cca 90 vteřin, mlýnkem cca 15 vteřin. Šlo to jak po másle. Takový výsledek jsem nečekal. Závěr: vřele doporučuju.

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » stř zář 09, 2009 12:00

[quote="Jindra] ... Jo, to "musí" jít ...[/quote]
Ani nedutam ... kez by to vyslo! :shock:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Jindra » stř zář 09, 2009 11:09

babicka píše:
Sitar píše:... Když je to určeno přímo na zeleninu, tak to musí jít rukou utáhnout, ne? ...
Opravdu - nemusi. Suchy rohlik i mokra brambora jsou kruchke, mrkev je houzevnata. Ustrouham 2-3 mrkve ale snedla bych denne i 10
Sitar mne předběhl, taky jsem chtěl tenhle Jihokov nabídnout. Přijde mi to jako skvělý nápad :idea: a hned to doma zkusím. Strouhat mrkev na rotačním struhadle na brambory... kdyby to jen trochu šlo, byl bych nadšenej, než se s tím šudlat na tom plochým. Jo, to "musí" jít, na to přijdeme, jak to zmáknout. A až to půjde, vylepšíme á la Panda (pomaloběžnó elektrickó vrtačkó).

Re: El. struhadlo na mrkev

od veri » stř zář 09, 2009 10:53

zkus zhomogenizovat mrkev ve šnekovém juiceru, jestli ho máš, to by mohlo fungovat..

Re: El. struhadlo na mrkev

od mira » stř zář 02, 2009 20:07

Jak by řekl kutil Tim, "kvelb chlapa."

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » stř zář 02, 2009 7:27

V tom případě bych vzal Sitarovo struhadlo, odmontoval kličku a napojil na to vrtačku (na pomalé otáčky). :mrgreen:

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » stř zář 02, 2009 6:40

Sitar píše:... Když je to určeno přímo na zeleninu, tak to musí jít rukou utáhnout, ne? ...
Opravdu - nemusi. Suchy rohlik i mokra brambora jsou kruchke, mrkev je - jak se jmenoval ten cerny rytir ze Star Wars? No, rekneme houzevnata. :mrgreen: Vtip je v tom, ze ustrouham 2-3 mrkve (macku), ale snedla bych denne i 10. (:-)
m:-)

Re: El. struhadlo na mrkev

od Sitar » úte zář 01, 2009 23:36

Co něco z tohoto? Když je to určeno přímo na zeleninu, tak to musí jít rukou utáhnout, ne? Není to sice elektrické, ale alespoň něco.

http://www.jihokov.cz/index.php?site=domaci-potreby

Re: El. struhadlo na mrkev

od mira » úte zář 01, 2009 19:28

:idea:

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » úte zář 01, 2009 8:59

Panda píše: ... A co tenhle kuchyňský robotek? (... ke stažení ... návod s popisem)
Body pro Pandu :mrgreen: Ten navod jsem si uzila :mrgreen: ale jinak tenhle robot znam, ma otvory ca 2*3 mm ... nic pro mne :mrgreen: Mozna radeji prijmu svetonazor, ze denni objem potrebne nastrouhane mrkve se rovna mnozstvi ustrouhatelnemu rucne? :mrgreen:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » úte zář 01, 2009 0:06

babicka píše: 1) strouhajic mrkev, struhadlo na strouhanku neurvu rukou, neb rohliky jsou kruchké.
2) At hledam, jak hledam, socialisticky obchod nenalezam ... ani v kapitalistickem zahranici. Budu holt dal jen snit ... (:-)
A co tenhle kuchyňský robotek? Vypadá docela šikovně i při nízké ceně 1000,- http://www.elektro-kuchyne.cz/kuchynsky ... et-rme-882 (je tam ke stažení podrobný návod s popisem)

Re: El. struhadlo na mrkev

od mira » pon srp 31, 2009 23:36

Na těch větracích štěrbinách vzadu, by se strouhat dalo.
Z nouze.

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » pon srp 31, 2009 23:31

Sitar píše:Sem si vždycky myslel, že SECAM je nějaká americká norma.
Amerika a Japonsko používají od roku 1953 systém NTSC, v r. 1961 vznikl ve Francii systém SECAM který začal používat i socialistický blok, v r. 1963 vznikl v Německu (Telefunken) systém PAL který používala západní Evropa a od revoluce i my. SECAM přenášel s jednou linkou jen jednu barevnou složku, zpožďoval ji a pak přidával k druhé lince (takže barvy rozmazával a vznikaly barevné duchy), PAL barvy přepíná multiplexem a má vyšší kvalitu barev. ... ale asi to struhadlu nepomůže.

Re: El. struhadlo na mrkev

od Sitar » pon srp 31, 2009 22:59

Panda píše:
Sitar píše:...Jo, tady máš tu socialistickou samoobsluhu: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp ... ika/od.htm
Jé, BTV Tesla Rubín :-) - myslel jsem že z těch nedožil do dneška ani jeden (kvůli poruchovosti) a dost mě překvapilo když jsem je teď našel na netu prodávat (a funkční) - i když teda za ceny jako 1,- Kč na Aukru. Jen nevím co do nich pouštějí když uměly jen SECAM.
Sem si vždycky myslel, že SECAM je nějaká americká norma.

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » pon srp 31, 2009 22:46

Sitar píše:...Jo, tady máš tu socialistickou samoobsluhu: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp ... ika/od.htm
Jé, BTV Tesla Rubín :-) - myslel jsem že z těch nedožil do dneška ani jeden (kvůli poruchovosti) a dost mě překvapilo když jsem je teď našel na netu prodávat (a funkční) - i když teda za ceny jako 1,- Kč na Aukru. Jen nevím co do nich pouštějí když uměly jen SECAM.

Re: El. struhadlo na mrkev

od Sitar » pon srp 31, 2009 22:18

Sháníš něco moc konkrétního. Jdi do prvního obchodu, kup něco, co nepotřebuješ a máš klid.

Jo, tady máš tu socialistickou samoobsluhu: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp ... ika/od.htm

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » pon srp 31, 2009 19:50

Panda píše:... klasický starý socialistický "robot", motor + nástavce, a tam struhadlo co je na rohlíky si myslím že musí strouhat mrkev perfektně. Nebo i takové to ruční struhadlo s klikou (myslím že také původně hlavně na tvrdé rohlíky) bych řekl že to musí strouhat snadno.
1) strouhajic mrkev, struhadlo na strouhanku neurvu rukou, neb rohliky jsou kruchké.
2) At hledam, jak hledam, socialisticky obchod nenalezam ... ani v kapitalistickem zahranici. Budu holt dal jen snit ... (:-)

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » pon srp 31, 2009 17:10

babicka píše:Ale ja nic nez ze hledam STRUHADLO! :mrgreen:
U nás doma se používá takový ten klasický starý socialistický "robot", motor + nástavce, a tam struhadlo co je na rohlíky si myslím že musí strouhat mrkev perfektně. Nebo i takové to ruční struhadlo s klikou (myslím že také původně hlavně na tvrdé rohlíky) bych řekl že to musí strouhat snadno.

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » pon srp 31, 2009 13:07

Xion píše:.. ked uz tak, tak na pare.
Ale ja nic nez ze hledam STRUHADLO! :mrgreen:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Xion » pon srp 31, 2009 12:29

.. ked uz tak, tak na pare.

Re: El. struhadlo na mrkev

od Monciina » ned srp 30, 2009 22:31

buc11 píše:když se vědcové nadotují, provedou výzkumy prospěšnosti na cokoliv
Tak pod to se klidně podepíšu. Naprostej souhlas.

Re: El. struhadlo na mrkev

od buc11 » ned srp 30, 2009 21:22

když se vědcové nadotují, provedou výzkumy prospěšnosti na cokoliv
jinak "my" všechny ty skvělé potřebnosti nepotřebujeme, "máme" jich nadbytek
a není deficitů, jen nevhodných přebytků, dané potřebnosti zbytečně vyčerpávajících

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » ned srp 30, 2009 8:04

Sitar píše:Ono celkově je to s mrkví nahnutý, vždyť to nejde pořádně rozkousat.
No jiste! To je ono! ... A navic, Matka Priroda je daleko, daleko komplikovanejsi, nez si dokazeme vubec predstavit :mrgreen:

http://www.vietnamese-recipes.com/artic ... arrots.php, … Since carotenes do not dissolve in water and are not affected by the normal heat of cooking, carrots stay yellow and retain their vitamin A when you heat them. But cooking will dissolve some of the hemicellulose in the carrot's stiff cell walls, changing the vegetable's texture and making it easier for digestive juices to penetrate the cells and reach the nutrients inside …

http://cooking-ingredients.com/carrot-2.html a http://www.carrotmuseum.co.uk/nutrition.html
• Cooked carrots are an excellent source of vitamin A, a good source of potassium, and contain vitamin B6, copper, folic acid, and magnesium.
• Cooking carrots makes them more digestible and appears to increase the amount of vitamin A available for use in the body.
• In order to assimilate the greatest quantity of the nutrients present in carrots, it is important to chew them well - they are the exception to the rule - they are more nutritious cooked than raw.
• You may be drinking too much carrot juice at once. Your body can't really assimilate more than 8-10 oz. of carrot juice at one time (taken on an empty stomach). So if you're drinking a bigger glass than that, you could be causing your own problem. Instead, try drinking no more than 8 oz. at a time. If you're trying to add extra carrot juice to your diet (possibly because you're fighting cancer and want the extra antioxidants), then drink 8 oz. of carrot juice and wait at least an hour before ingesting more.
• Are Carrots better for you eaten raw or cooked? The answer is yes to both questions.
- boiling carrots before slicing them increases their anti-cancer properties by 25%,
- Another study in 2002 showed that cooking carrots increases their level of beta-carotene.
- So in reality, unlike most other vegetables (though not all), carrots are more nutritious when eaten cooked than eaten raw (except when juiced). Because raw carrots have tough cellular walls, the body is able to convert less than 25 per cent of their beta carotene into vitamin A. Cooking, however, partially dissolves cellulose-thickened cell walls, freeing up nutrients by breaking down the cell membranes.
- An experiment carried out at the Institute of Food Research in 2009 showed that the body can absorb about 5% of the beta carotene from a single carrot, whereas when it is boiled, the carrot released 60% and blended and then boiled a whopping 90%!!
- So long as the cooked carrots are served as part of a meal that provides some fat the body can absorb more than half of the carotene.
- Experiments show that eating lightly-cooked carrots is much more beneficial than eating raw carrots, which confirms the ancient wisdom in traditional Chinese medicine. (Pozn. B.: A v tradici nasich babicek - blansirovana strouhana mrkev na masle!) Traditional Chinese medicine practitioners have always recommended that their patients eat lightly-cooked carrots in order to get the best nutritional absorption.
- … (Some research indicated beta carotene may actually cause cancer, but this has not proven that eating carrots, unless in very large quantities - 2 to 3 kilos a day, can cause cancer. ) …
- The vegetables that increased their antioxidant levels after all cooking methods were green beans (except green beans after boiling), celery and carrots.
- The Arkansas researchers were studying the effects of thermal processing (cooking) on the antioxidant properties of carrots. The carrots (peeled or non-peeled) were sliced and blanched (2 minutes or 20 minutes), cooked in cans at 250 oC for 75 minutes and then stored for up to 4 weeks. In all cases the antioxidant power of the processed carrots was greater - on average 34% higher - than for raw carrots. During the first week of storage the antioxidant properties continued to climb, before declining over the next 3 weeks in storage. At the end of the 4 weeks the processed carrots still had more oxidative power than raw carrots.
- Heating vegetables, either during processing or cooking, is a way of reducing enzyme activity that can lead to undesirable changes in colour, flavour and texture. But the heat can also change compounds found in the raw food into other chemically related compounds. The properties of these new compounds may be different as was reported in this carrot cooking experiment.

http://www.bellybytes.com/bytes/carrots.shtml - Cooked carrots are an excellent source of vitamin A, a good source of potassium, and contain vitamin B6, copper, folic acid, beta carotene and magnesium.

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-coo ... d-2f.shtml - From Erdman et al. [1993], beta-carotene absorption can be as low as 1-2% from raw vegetables such as the carrot. Mild heating, such as steaming, appears to improve the extractability of beta-carotene from vegetables, and also its bioavailability.

Extract from "The Times" - Times 15 February 1974 - „ Carrot juice diet killed scientist“ - A health food addict who had been drinking up to eight pints of carrot juice a day was bright yellow when he died … Dr John Fabricius said he believed Mr Basil Brown' aged 48, a scientific adviser, had died of vitamin A poisoning ... Mrs Brenda Brown … had prepared the carrot juice. "Nobody pre- scribed it. He just thought it was the right way … Mr Brown had been '"an intelligent man but he had a very low opinion of doctors ". Dr David Haler, a pathologist, said that Mr Brown was bright yellow when he died. Vitamin A poisoning, like alcoholic poisoning, produced cirrhosis of the liver. The inquest found that Mr Brown had died from carrot juice addiction ...

m:-) m:-) m:-)

Re: El. struhadlo na mrkev

od Sitar » sob srp 29, 2009 13:52

Ono celkově je to s mrkví nahnutý, vždyť to nejde pořádně rozkousat.

Re: El. struhadlo na mrkev

od mira » sob srp 29, 2009 13:25

Termostabilně peklovzdorné nášlapné vitaminy. :mrgreen:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Monciina » sob srp 29, 2009 11:24

Panda píše:
babicka píše:...a pak tepelne opracovat, aby se ziskalo co nejvice vitaminu .... prazeni ....
:o Pražení? :shock: :shock: :shock: a vitamíny? :roll: Až mě běhá mráz po zádech.
Přesně, taky nevěříčně zíram :shock: :shock: :shock:

Re: El. struhadlo na mrkev

od Panda » sob srp 29, 2009 4:04

babicka píše:...a pak tepelne opracovat, aby se ziskalo co nejvice vitaminu .... prazeni ....
:o Pražení? :shock: :shock: :shock: a vitamíny? :roll: Až mě běhá mráz po zádech.

Re: El. struhadlo na mrkev

od babicka » pát srp 28, 2009 22:44

buc11 píše:
babicka píše:... pristroj vhodny na jemne strouhani mrkve...
... rozšmelcovat čoprem anebo projet homogenizerem ...
Nudlicky potrebuji proto, ze - jak vy asi vite lepe nez ja - je nutne zvetsit povrch co nejvice a pak tepelne opracovat, aby se ziskalo co nejvice vitaminu. Obavam se, ze kousky z chopru nebo pasta z homogenizeru neni to prave orechove (pri prazeni se dosahuje vyssich teplot nez pri vareni, ale stava musi byt v bunkach). Nemluve o mrkvovem salatu, ktery miluji ... holt reseni asi neni na obzoru. Ale dekuji za snahu.

Re: El. struhadlo na mrkev

od buc11 » pát srp 28, 2009 21:20

babicka píše:Marne shanim nejaky pristroj vhodny na strouhani mrkve. Mnozstvi, ktere obvykle potrebuji se na rucnim struhadle neda ustrouhat a struhadlova kolecka u vselijakych robotu produkuji nudle o sirce 2,5-4 mm, coz neni k jidlu. Zbyva profirobot za 30-50.000. Zna a nekdo lepsi reseni?
buď rozšmelcovat čoprem a nebo projet homogenizerem, ale to vlastně nejni strouhání že áno

El. struhadlo na mrkev

od babicka » čtv srp 27, 2009 23:02

Marne shanim nejaky pristroj vhodny na strouhani mrkve. Mnozstvi, ktere obvykle potrebuji se na rucnim struhadle neda ustrouhat a struhadlova kolecka u vselijakych robotu produkuji nudle o sirce 2,5-4 mm, coz neni k jidlu. Zbyva profirobot za 30-50.000. Zna a nekdo lepsi reseni?

Nahoru