od awa » pát srp 01, 2008 19:14
Tak jsem si opět pochutnávala na polníčku, že se musím podělit. Dělám z něj milované zelené drinky, na kterých zjišťuji totální závislost. Už mi nestačí plané byliny, tak testuji, co se dá v nejen v létě použít, ale i v zimě. Polníček jsem koupila v Bille, ve které ho vídám i zimním období. Cena cca 30,-Kč. Jeden drink vychází tedy v přepočtu něco mírně nad 4,-Kč ( při sedmi porcích z pytlíku ). Kupovaný má kulatější a kratší listy než ten na obrázku.
Valerianella locusta – kozlíček polníček
Polníček je salátová zelenina s mladými aromatickými listy a příjemnou chutí. Bilologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát. Nejnovější výzkumy považují tuto zeleninu za zázračný prostředek na oslabenou imunitu.
Polníček se vyskytoval ve volné přírodě ve Středomoří a jejich listy se využívaly v kuchyni již v době starého Říma. Oblíbená je zejména v Německu, Itálii, Holandsku, Dánsku i jinde.
Polníček je ideální zdroj živin, bohatý na vitaminy a minerální látky. V listech se skrývá mnoho vitamínů A a C a též ve velkém poměru železo, vápník, hořčík, rutin a draslík.
K léčivým účinkům polníčku náleží jeho schopnost posílit srdce a preventivně působit proti jeho poškození. Aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Zvyšuje schopnost zvládnout stres, podporuje výkonnost ve sportu a zvyšuje vitalitu. Zlepšuje schopnost soustředění a posiluje imunitní systém. Podporuje krvetvorbu a působí na posílení sliznic v celém těle.
Při nákupu vybíráme rostlinky mladé, a malým počtem lístků. Čím drobnější, tím jsou aromatičtější. Jsou křehké, a proto s nimi zacházejte opatrně. Očištěný polníček, jež mírně navlhčíme a opatrně uložíme do plastikového sáčku s dírkami, vydrží v chladničce až několik dní, aniž ztratí svoji chuť. Upravujeme jej většinou jako salát. Výborný je i jako „zelený drink“, jehož chuť je velmi podobná mladým pampeliškovým listům, tedy jemně hořká.
[i]Tak jsem si opět pochutnávala na polníčku, že se musím podělit. Dělám z něj milované zelené drinky, na kterých zjišťuji totální závislost. Už mi nestačí plané byliny, tak testuji, co se dá v nejen v létě použít, ale i v zimě. Polníček jsem koupila v Bille, ve které ho vídám i zimním období. Cena cca 30,-Kč. Jeden drink vychází tedy v přepočtu něco mírně nad 4,-Kč ( při sedmi porcích z pytlíku ). Kupovaný má kulatější a kratší listy než ten na obrázku.[/i]
[u][b]Valerianella locusta – kozlíček polníček[/b][/u]
Polníček je salátová zelenina s mladými aromatickými listy a příjemnou chutí. Bilologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát. Nejnovější výzkumy považují tuto zeleninu za zázračný prostředek na oslabenou imunitu.
Polníček se vyskytoval ve volné přírodě ve Středomoří a jejich listy se využívaly v kuchyni již v době starého Říma. Oblíbená je zejména v Německu, Itálii, Holandsku, Dánsku i jinde.
Polníček je ideální zdroj živin, bohatý na vitaminy a minerální látky. V listech se skrývá mnoho vitamínů A a C a též ve velkém poměru železo, vápník, hořčík, rutin a draslík.
K léčivým účinkům polníčku náleží jeho schopnost posílit srdce a preventivně působit proti jeho poškození. Aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Zvyšuje schopnost zvládnout stres, podporuje výkonnost ve sportu a zvyšuje vitalitu. Zlepšuje schopnost soustředění a posiluje imunitní systém. Podporuje krvetvorbu a působí na posílení sliznic v celém těle.
Při nákupu vybíráme rostlinky mladé, a malým počtem lístků. Čím drobnější, tím jsou aromatičtější. Jsou křehké, a proto s nimi zacházejte opatrně. Očištěný polníček, jež mírně navlhčíme a opatrně uložíme do plastikového sáčku s dírkami, vydrží v chladničce až několik dní, aniž ztratí svoji chuť. Upravujeme jej většinou jako salát. Výborný je i jako „zelený drink“, jehož chuť je velmi podobná mladým pampeliškovým listům, tedy jemně hořká.