orisky

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: orisky

Re: orisky

od Tamitt » ned pro 30, 2012 7:39

Já je teď nakoupila v DM, Lifefood mě teď zaskočil dost razantním zdražením...konopný semínka skoro o 100 a tak....tak by se levnější varianta hodila :-)

Re: orisky

od Jindra » sob pro 29, 2012 22:38

.
Tamitt, ne není to bio kvalita :-/

Biomandle jsem teď objednal na zkoušku v naší prodejně. Jsem zvědav, jak budou chutnat ve srovnání s biomandlemi od Terezy (Lifefood).

Re: orisky

od Tamitt » sob pro 29, 2012 16:52

Maj tam pěkný ceny...a to jsou ty mandle v biokvalitě? Vyklíčí?

Re: orisky

od Jindra » sob lis 24, 2012 13:44

Kolonožko, lískáče už jsem vzdal a nekupuju (ještě jsem nenarazil na dodavatele, který by je neměl naplesnivělé, žluklé) a ostatní kupuju od EUCRASIA,
například ty Tebou poptávané mandle mají dle mne bezva.

Re: orisky

od kolonožka » pát lis 23, 2012 21:36

nemáte někdo typ na kvalitní lískáče a mandle?Nemusí být ani bio.Už jsem si několikrát přines z kauflandu nebo z teska kilovej balíček a už po několikátý chutnali divně nebo bylo v hrsti ořechů minimálně 5 žluklejch.Chci to na mlíko nebo máslo nebo pomixování a když pomyslim na to že bych v mixu sněd i ty špatný tak je mi rovnou blbě.Týká se to hlavně lískáčů.Díky!

Re: orisky

od mira » sob kvě 30, 2009 3:18

Konzumuji syrové arašídy v suchém stavu a i když ve
větším množství,nemám problém.Mám je snad ještě
raději než ořechy.
Ale já snesu všecko :mrgreen:

Re: orisky

od RadkaS » stř kvě 20, 2009 14:59

Fuujin píše:Arašídy jsou pražeené i ty neloupané, jestli najdeš syrové tak gratuluju
Ja syrove jedla, prodavali je v Americe v jednom obchode. Chut je nic moc, spis trosku do lustenin nez k orechum. A to, ze jsou kyselinotvorny jsem citila dost. Nic moc jedleho.

Re: orisky

od Panda » pon kvě 18, 2009 12:52

Fuujin píše:Arašídy jsou pražeené i ty neloupané, jestli najdeš syrové tak gratuluju
Jo, neloupané se prodávají i nepražené - ale už na obalu mají uvedené varování, že jsou určené buď k vaření nebo pražení, ale ne k přímé spotřebě - jsou to luštěniny (ne oříšky!), takže nevím jestli neobsahují stejné nestravitelné jedy jako fazole (v syrovém stavu).

Ale zde se uvádí že jsou jedlé klíčené:

http://www.ohz.cz/old_web/amana/strava/orechy.htm

4.7 Podzemnice olejná neboli arašíd
Arašídy jsou technicky luštěnina. Mnoho lidí pojídajících syrovou stravu ví, že syrové se slupkou jsou klíčivé. Situace je obdobná jako u mandlí: naklíčené oříšky chutnají skvěle, mnohem lépe než suché, nenaklíčené. Oloupané oříšky jsou osušeny teplem nebo chemicky. Poté neklíčí.

Poznámka: Je to jako s mandlemi, někteří lidé konzumující pouze syrovou stravu preferují odstranění slupky z klíčku arašídu před pojídáním. Některé slupky mohou být odstraněny, když jsou oříšky suché. Zbytek odstraníme relativně snadno, když namočíme tyto arašídy do vody na 1-2hodiny.
Uvědomte si také že mohou obsahovat toxické plísně (alfatoxin). Jestliže plesniví, vyhoďte je! Nedávejte šanci plísňovým toxinům. Bohužel, mou zkušeností je, že žlutá plíseň je obvyklá na vyklíčených arašídech - ať na organických nebo na komerčních.


Doporučení: Kupujte syrové, ve slupce. Pojídejte naklíčené, odslupkované klíčky pro lepší chuť.

Re: orisky

od Hugo z Hor » pon kvě 18, 2009 1:43

Re: orisky

od Fuujin » ned kvě 17, 2009 14:28

Jj, na obalech je to i většinou psané, ale nemusí

Re: orisky

od epony » ned kvě 17, 2009 14:25

oni ich pražia aj s tymi šupkami???! :shock:

Re: orisky

od Fuujin » ned kvě 17, 2009 14:24

Arašídy jsou pražeené i ty neloupané, jestli najdeš syrové tak gratuluju

Re: orisky

od Hugo z Hor » ned kvě 17, 2009 0:23

Od firmy Ensa jsem koupil kdysi sezam, ovšem byl moc hořký, tak jsem ho vysypal ptákům na okno. Mandle mají dobré, lískáče taky, rozinky a ostatní kupuju jenom bio. Arašídy nejim vůbec.

Re: orisky

od epony » sob kvě 16, 2009 13:45

kupujete niekto oriešky značky Ensa? Su natural, dokonca nie je tam uvadzana žiadna konzervačná látka. Predavaju napr. macadamske oriešky, piniove, pekanove, a pod.. Nie je na nich totiž napis bio, ale chutia dobre..
A čo sa tyka nelupanych arašidov? V inom vlakne bolo čosi pisane o možnom vyskyte plesni, ale nemyslim si, že by to bolo pravidlo.. 8) :)

Re: orisky

od Panda » čtv kvě 14, 2009 13:39

Např. hrách nebo čočka když po namočení začne zas klíčit, tak jsou živé a tedy obsahují enzymy, takže by se opatrným usušením měly zachovat, ne?

Re: orisky

od araila » čtv kvě 14, 2009 13:10

Jindra píše: No, obecně, já neznám výrobní proces, kterým prochází pilulky, jen vím, že enzymy se uměle vyrobit nedají a v (mnou uváděném) pasterovaném výrobku jich moc nezbyde, pokud vůbec nějaké. Možná existuje pasterování při pouhých 40 °C, to fakt nevím :?
Jsou-li pilulky v celém výrobním procesu vyráběny studenou cestou a za studena pomalu lisovány, asi bych se nebránil uvěřit myšlence, že v nich enzymy vydrží...
Jindro, já mysím, že ty enzymy v pilulkách, nebo upravovaných potravinách jsou nesmysl. Vždyť mj. i kvůli živým enzymům se musejí pít ovocné a zeleninové šťávy čerstvé. Tuším, že u GS kvůli jeho magnetické technologii se životnost enzymů u jím vymačkaných šťáv prodlužuje na 48 hodin. Pokud tomu budeme věřit.
Delší doba, nutná pro prodej pilulek nebo vyráběných potravin, je dle logického úsudku minimálně nepravděpodobná. >:-) :)

Re: orisky

od Sitar » čtv kvě 14, 2009 10:38

Panda píše:Enzymy v pilulkách (Bio-Actives) = nastrouhají se jablka, usuší se (za teploty do 40°), slisují a uloží do rozpustných kapslí.

... tedy to je odhad. :-)

Možná že se ta jablka odšťaví, vysuší se šťáva a ta se tam dává - protože ta je na enzymy mnohem koncentrovanější, takže je to účinnější.

A proč jablka? Protože ta se objevují úplně všude (ve všech ovocných čajích) jako základ, dají se použít úplně nejlevnější odpadní jablka.
Ja spis myslel ty pilule ala Wobenzym, ale tam budou asi zivocisne enzymy, ze?

Re: orisky

od Panda » čtv kvě 14, 2009 10:29

Enzymy v pilulkách (Bio-Actives) = nastrouhají se jablka, usuší se (za teploty do 40°), slisují a uloží do rozpustných kapslí.

... tedy to je odhad. :-)

Možná že se ta jablka odšťaví, vysuší se šťáva a ta se tam dává - protože ta je na enzymy mnohem koncentrovanější, takže je to účinnější.

A proč jablka? Protože ta se objevují úplně všude (ve všech ovocných čajích) jako základ, dají se použít úplně nejlevnější odpadní jablka.

Re: orisky

od Jindra » čtv kvě 14, 2009 10:10

Sitar píše:Jindro, a co enzymy v tech ruznych pilulkach? To jsou ty pilulky raw?
No, obecně, já neznám výrobní proces, kterým prochází pilulky, jen vím, že enzymy se uměle vyrobit nedají a v (mnou uváděném) pasterovaném výrobku jich moc nezbyde, pokud vůbec nějaké. Možná existuje pasterování při pouhých 40 °C, to fakt nevím :?
Jsou-li pilulky v celém výrobním procesu vyráběny studenou cestou a za studena pomalu lisovány, asi bych se nebránil uvěřit myšlence, že v nich enzymy vydrží...

Re: orisky

od Sitar » čtv kvě 14, 2009 9:36

Jindro, a co enzymy v tech ruznych pilulkach? To jsou ty pilulky raw?

Re: orisky

od Jindra » čtv kvě 14, 2009 7:59

araila píše:Ale ono vás to stejně později přejde
Tím Vás myslel Fuujin všechny, ne jen Tebe, Arailo :)
araila píše:Mne by vůbec zajímalo (s těmi enzymy, vitamíny apod.), jak je to s klasickými noži - oproti těm v současné době tolik propagovaným keramickým nožům
Taky mne to zajímá (no... spíše okrajově). Zatím jsem ale nenarazil na žádnou opravdu seriózní studii, která by vyvrátila, že nerezové nože (které používám) nijak výrazně neškodí, takže zůstávám u nerezu.
Když už zmiňuješ enzymy, vzpomněl jsem si... na jakémsi "normálním" výrobku... co jen to bylo... no rozhodně to nebylo nic raw, byl to jen některý z těch pokusů nabídnout lidem zdravou výživu, bylo to něco pasterovaného... tak tam ve složení výrobce psal, že výrobek obsahuje (mimo jiné) enzymy. Tak jsem si tak říkal, jak to asi ten výrobce udělal... vyrobil, pasterizoval, zavařeninu pak znovu otevřel a nalil půl deci enzymů :lol: Tohle jim můžou žrát (rozuměj věřit) jen obyčejní laici, mne (ani vás) tím nedostanou.

Re: orisky

od araila » stř kvě 13, 2009 17:52

Fuujin píše:ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde :o
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
Dík Fuujine. Ae já myslela, že jsme si tykali? Nebo ne? Ale jak chceš, já s tím problém nemám. (:-)

Mne by vůbec zajímao (s těmi enzymy, vitamíny apod.), jak je to s klasickými noži - oproti těm v současné době tolik propagovaným keramickým nožům.

Re: orisky

od Sitar » stř kvě 13, 2009 14:53

Fuujin píše:ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde :o
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
To kouses tak rychle, ze se to neumerne zahriva?

Re: orisky

od Fuujin » stř kvě 13, 2009 13:54

ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde :o
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste

Re: orisky

od araila » pon kvě 11, 2009 23:40

Dík, dík, dík....dětičky nééééé! Já raději programově vymírám. Štěstí s dětičkami ráda přenechám jiným.
Ale dospělé mám moc ráda, aby nevznikla nějaká mýlka. :wink: :)

Re: orisky

od Oli » pon kvě 11, 2009 21:17

Sitar píše:Za symbolickou castku nabizim jedno az tri deti ke kratkodobemu pronajmu. Umeji podavat orisky a spoustu dalsich veci.
:lol: :lol: :lol: ...moje děti by napsali to samé, ale o nás rodičích...Tak bacha na to, aby se karta neotočila....Stejně jednou přijde doba, kdy vás taky už nebudou chtít a do té doby si je moc a moc užívej. Strašně moc rychle to utíká. :D :D :D

Re: orisky

od Sitar » pon kvě 11, 2009 13:01

Za symbolickou castku nabizim jedno az tri deti ke kratkodobemu pronajmu. Umeji podavat orisky a spoustu dalsich veci.

Re: orisky

od Panda » pon kvě 11, 2009 12:53

araila píše:Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". :wink: ...
Pokud Ti chybí dětičky - občas vidím zákazníky v supermarketech jak si vezou v nákupním vozíku nosítko s miminem, tak asi se tam kupují. ... I když zatím jsem regál s nimi nenašel. :mrgreen:

Re: orisky

od Sitar » pon kvě 11, 2009 10:59

araila píše:Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". :wink: Ale ty oříšky bych ráda nějak pořešila i kvůli mamce a tomu mixéru moc nevěřím... Kdyby byla nějaká jiná a dobře čistitelná alternativa, byla bych moc ráda.
Mozna nejaky mlynek na maso nebo na mak, nebo zkombinovat oboje.

Re: orisky

od araila » pon kvě 11, 2009 10:23

Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". :wink: Ale ty oříšky bych ráda nějak pořešila i kvůli mamce a tomu mixéru moc nevěřím... Kdyby byla nějaká jiná a dobře čistitelná alternativa, byla bych moc ráda.

Re: orisky

od Sitar » pon kvě 11, 2009 10:06

araila píše:
Sitar píše: Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...
A v čem to děláš teď? Mám na mysli to, že zmiňovaný mixér asi zničí všechny enzymy a vitamíny. Jde o to teplo, které se při mixování vyvine. :?
Uz to moc nedelam a kdyz, tak to mixuju tak deset dvacet vterin, za tu dobu se tomu skoro nic nestane.

Ted mame v oblibe sednout si s detma ke stolu, ony mi podavaji domaci vlasaky, ja je louskam a decka je rovnou ujidaji ;-)

Re: orisky

od araila » pon kvě 11, 2009 9:56

Sitar píše: Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...
A v čem to děláš teď? Mám na mysli to, že zmiňovaný mixér asi zničí všechny enzymy a vitamíny. Jde o to teplo, které se při mixování vyvine. :?

Re: orisky

od Sitar » pon kvě 11, 2009 9:45

araila píše:Hmmmm, to zní fakt dobře! :D Už se mi sbíhají sliny....

Víš, já jsem myslela, že ty ořechy a semínka rozmělňujete pomocí nějakého nástavce k odšťavňovači. Ale to je asi blbost... :oops:
Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...

Re: orisky

od araila » pon kvě 11, 2009 9:37

Hmmmm, to zní fakt dobře! :D Už se mi sbíhají sliny....

Víš, já jsem myslela, že ty ořechy a semínka rozmělňujete pomocí nějakého nástavce k odšťavňovači. Ale to je asi blbost... :oops:

Re: orisky

od Sitar » ned kvě 10, 2009 22:58

araila píše:Netrap se, každý děláme chyby....hlavně, že jsi tu s námi. :)

Chtěla jsem poprosit o radu, jakým způsobem melete oříšky nebo semínka. Ráda bych jimi "nakrmila" i zbytek své rodiny, která si stěžuje, že jí zalézají tyto přírodní produkty mezi zuby. A proto je nejedí....což je škoda.

Děkuji
Rozmixovat, smichat s medem a obalit ve strouhanem kokosu. Nikdo nemuze odolat. Misto medu muzes dat treba namocene rozinky nebo datle, moznosti je spousta.

Re: orisky

od araila » ned kvě 10, 2009 22:13

To je zajímavé. Tohe jsem nevěděla. Děkuji za info. :)

Re: orisky

od babicka » ned kvě 10, 2009 22:10

araila píše: ... jakým způsobem melete oříšky nebo semínka ... zalézají ... mezi zuby ...
Inu, ja jsem starsi a chrup, byt v poradku, ma uz svoje leta a zaplaty. Taky mi leze kdeco mezi zuby - treba maso ... orechy ale jim denne - cca 70 g. Proste je kousu a melnim tak dlouho, az je z toho kasicka. A co zaleze - vydlabu. Co jineho mohu delat? :mrgreen: (BTW, varene a teple zvetsuje diry mezi zuby - rychleji totiz odstupuje dasen.)

Re: orisky

od araila » ned kvě 10, 2009 21:20

Netrap se, každý děláme chyby....hlavně, že jsi tu s námi. :)

Chtěla jsem poprosit o radu, jakým způsobem melete oříšky nebo semínka. Ráda bych jimi "nakrmila" i zbytek své rodiny, která si stěžuje, že jí zalézají tyto přírodní produkty mezi zuby. A proto je nejedí....což je škoda.

Děkuji

Sorry

od babicka » úte dub 08, 2008 15:14

Omlouvam se vsem - mam spatny zrak a delam ve psani chyby. VIATRIANSKA strava to zlepsi, uvidite! :))

No, prave

od babicka » úte dub 08, 2008 15:13

No prve. proto vse, co ma svuj puvodni obal, je syrove.
Predevcirem jsem u vietnamcu koupila syrove buraky - po mnoha letech velka radost:))

od Sluníčko » úte dub 08, 2008 11:21

většinou v bio obchodech nebo v Dianě, ty netepelně označené o těch se tak nějak ví

přírodní lískové, mandle, vlašské, para, pistácie (mají jen na málo místech) atd. všechny jsou vita

pozor ale označené přírodní kešu nejsou vita (aby se daly oloupat, tak se myslím vaří v hodně stupních a vita už potom nejsou), jsou jen nepražené, nesolené

Re: orisky

od babicka » úte dub 08, 2008 10:46

Maji puvodni obal, tj. slupku, skorapku ...
tristazmista píše:Zdravim, zajimalo by me jaky si kupujete orisky, kde a za kolik? a jak se pozna za nebyly tepelne upraveny??

:o

od jans » pon bře 17, 2008 11:15

člověk píše:...mému úžasu mi krásně naklíčily...
to jsi asi klíčil v nějaké opravdu živé vodě, ne :D

od Tereza » ned bře 16, 2008 21:34

zajímavý.. docela bych to ráda spatřila..

od člověk » ned bře 16, 2008 20:06

Tereza píše:na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava

kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý
...nedávno jsem koupil v Jednotě kešu natur a k mému úžasu mi krásně naklíčily...,byly 80 gr za 22,-....tak jsem je vykoupil a pak už se neukázaly...

od tristazmista » ned bře 16, 2008 18:06

Tereza píše:na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava

kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý

ty mechanicky loupané jsou daleko dražší, a nikdo v české republice je prozatím neprodává

plánuji jejich dovoz (to už sice dlouho, ale ted už jako smrtelně vážně a dostalo to jasnější obrysy), zejména do výroby, a kvuli vysoké ceně je budu mít ve zlomcích. předpokládám že jich tedy část taky pustim na trh samostatně.
řekla bych že ve zlomcích nenaklíčí, nicméně díky tomu že do nich neproběhla 200°C pára, tak v nich zůstávají enzymy. samozřejmě nutno aktivovat namáčením.
předpokládáná jejich cena ve zlomkové podobě a bio kvalitě by měla být jen o malinkato vyšší nebo téměř stejná jako těch např od bionebio (viz ta stránka biosfery), hlavně díky poklesu dolaru.., tak snad to tak vyjde..

vidím to na cca 6-8 týdnů
gut news :p hned si vezmu aspon kilecko

od Tereza » ned bře 16, 2008 16:51

na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava

kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý

ty mechanicky loupané jsou daleko dražší, a nikdo v české republice je prozatím neprodává

plánuji jejich dovoz (to už sice dlouho, ale ted už jako smrtelně vážně a dostalo to jasnější obrysy), zejména do výroby, a kvuli vysoké ceně je budu mít ve zlomcích. předpokládám že jich tedy část taky pustim na trh samostatně.
řekla bych že ve zlomcích nenaklíčí, nicméně díky tomu že do nich neproběhla 200°C pára, tak v nich zůstávají enzymy. samozřejmě nutno aktivovat namáčením.
předpokládáná jejich cena ve zlomkové podobě a bio kvalitě by měla být jen o malinkato vyšší nebo téměř stejná jako těch např od bionebio (viz ta stránka biosfery), hlavně díky poklesu dolaru.., tak snad to tak vyjde..

vidím to na cca 6-8 týdnů

od člověk » ned bře 16, 2008 11:35

tristazmista píše:
člověk píše:...no a máčaný... :wink:
jak dlouho staci macat?? :P
...přes noc...

od RadkaS » sob bře 15, 2008 21:03

jans píše:
doubravka píše:
tristazmista píše:ok, diky a jak dlouho treba trva nez naklici takovej kesu vorisek. Abych to tam nemel metr a porad nic a ja hladovej :lol:
viewtopic.php?t=796&highlight=ke%9Au

:wink:
http://www.biosfera.cz/product_info.php/products_id/115
zde je u kesu nalepka "syrova strava"
takze jestli to dobre chapu, tak nalepka "syrova strava" na biosfere nemusi nutne znamenat vitapotravinu? nebo toto jsou uz ty mechanicky loupane kesu?
Pokud je dole uvedeno, ze je to syrova strava, melo by to znamenat, ze to neni tepelne upraveno. Mely by byt suseny za nizkych teplot.

od jans » sob bře 15, 2008 18:57

doubravka píše:
tristazmista píše:ok, diky a jak dlouho treba trva nez naklici takovej kesu vorisek. Abych to tam nemel metr a porad nic a ja hladovej :lol:
viewtopic.php?t=796&highlight=ke%9Au

:wink:
http://www.biosfera.cz/product_info.php/products_id/115
zde je u kesu nalepka "syrova strava"
takze jestli to dobre chapu, tak nalepka "syrova strava" na biosfere nemusi nutne znamenat vitapotravinu? nebo toto jsou uz ty mechanicky loupane kesu?

Nahoru