ENZYMY

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: ENZYMY

Re: ENZYMY

od Kometa » sob srp 27, 2011 15:33

No, před rokem mi dělali různých testů xy a cukr jsem měla vždy nízký (ráno na lačno, u diabetu by byl vysoký). Navíc jsem četla, že tvorba insulinu selhává až později (pochopitelně do tohoto stádia se nechci dostat).
Glykemická křivka by možná něco ukázala, ale to si ad a) nemůžu jen tak sama vymyslet a ad b) se mi dost příčí myšlenka, že do sebe budu záměrně lít hromadu cukru, když je mi po něm blbě.

Přemýšlím, kde se ještě nechat vyšetřit, kde by mi tyhle 3 orgány proklepli. Za obvoďačkou se mi moc nechce, už má toho mého "hypochondrismu" plný zuby.

Samozřejmě různé šťávy mi dělají strašně dobře, ale to může být něčím jiným.

Re: ENZYMY

od Jindra » sob srp 27, 2011 14:59

Kometa píše:Přemýšlím teď o slinivce, slezině a játrech. Že je mám nějak oslabené. Ovšem jak to otestovat?
Jednak mne napadá test - stav se na diabetologii a nech si udělat test na diabetes. Ukáže to (podle mne dost nepřímo) na stav slinivky.
Podobně nepřímý test mne napadá s dodáním enzymů do těla zvenčí... třeba ananas nebo mladý ječmen, to jsou enzymové bomby.

Re: ENZYMY

od Kometa » sob srp 27, 2011 10:30

Přemýšlím teď o slinivce, slezině a játrech. Že je mám nějak oslabené. Je fakt, že mi sladké nedělá dobře a to ani v podobě většího množství sladkého ovoce. Ráda jím melouny, snažím se vytipovávat si v obchodě méně zralé a jím jen cca 3 cm po obvodu, které jsou méně sladké. Sladší prostředek nechávám příteli.
Ale zrovna třeba dnešní meloun byl dost sladký a pobolívá mě v levém podžebří, trochu i v pravém.

Ovšem jak to otestovat? Obávám se, že doktorka by mě měla za cvoka, že medicína se ničim takovym nezajímá, že zná jen diabetes a nazdar.

Re: ENZYMY

od Marie » úte srp 23, 2011 16:59

cyklus se jí upravil cca po roce, a utrpěla bolestivou zlomeninu u palce na noze, možná by se to stalo i tak, ale kosti a klouby dostávají při ha zabrat, je to záležitost již 8 let zpátky, nejsem lekař, vše má svůj čas i ty se dáš dokupy :D

Re: ENZYMY

od Kometa » úte srp 23, 2011 16:34

No a co tvojí dceři bylo? Toto je příliš obecné. Hledala jsem na netu, anglicky, ale nikde ani zmínka o tom, že by se někomu po vysazení HA porouchaly klouby.

Já jsem měla pár měsíců po vysazení problémy s cystama, ale to se po pár cyklech naštěstí upravilo.

Re: ENZYMY

od Marie » úte srp 23, 2011 16:20

ovšem má averze proti chemii, jde všem na nervy ... tak asi

Re: ENZYMY

od Marie » úte srp 23, 2011 16:16

pmn bych viděla příčinu v ukončení ha, sama zkušenost nemám, ale dcera se po cca půlročním braní ha dávala rok do pořádku, všechno chceme hned, ale tělo není stroj, vydržať pianěr.....

Re: ENZYMY

od Kometa » úte srp 23, 2011 15:03

Třeba tady http://www.healthherbs.com/researchrepo ... eport.html se píše toto:
"Sulfur is active against fungi, bacteria, and parasites."

I kdyby to byla pravda, tak to ještě neznamená, že síra v podobě MSM to dělá taky. Chtělo by to ideálně výzkum publikovaný v odborném vědeckém časopise.

Re: ENZYMY

od 800914 » úte srp 23, 2011 14:24

tiez ako Kometa som presvedceny ze MSM narozdiel od MMS nic nezabija.

Re: ENZYMY

od Kometa » úte srp 23, 2011 14:20

Ono to asi nelze brát jako samotnou únavu, ale je potřeba se na to dívat v kontextu toho jídla. Protože jsem unavená právě jen po vařeném jídle.

Hormonální systém to být teoreticky může, problémy se začaly projevovat půl měsíce poté, co jsem po několika letech vysadila antikoncepci. Ale nevím, jakou by to mělo spojitost s únavou po jídle.
Macu jsem zkoušela, ale měla jsem pocit, že mi hormony naopak rozhazuje. Mám jí doma snad ještě půl kg.

Imunitní systém mam opravdu mizerný, stačí méně dbát na živou stravu, dělat více prohřešků, méně spát a hned mě začne škrábat v krku, vyskakují opary atd.

MSM také mám, občas jsem ho pár dnů brala, ale neměla jsem pocit, že by něco zabíjelo. Popravdě si myslím, že to MSM ani neumí.

Re: ENZYMY

od rudo » pon srp 22, 2011 22:33

unava nizka energia nemusi byt nutne len pecen-jatra

moze to byt napriklad slaby hoprmonalny system, slabsie produkujuce neiktore hoprmonalne zlazy alebo nepomer v hormonoch

moze to byt tiez vycerpany imunitny system, co by som skumal dalej kedze varena strava provokuje biele krvinky, tak vycerpany imunitny system nemusi stihat pri varenej strave

ja by som zrejme zacal brat MSM, nech ta sira vyzabija vsetky parazity a mikrosvinstva co do tela nepatria a zacal by som zivit hormonalnu sustavu = MACA

Re: ENZYMY

od rudo » pon srp 22, 2011 22:29

Renáta píše:Dano, na sone je vidno aj drobnučký priesok, nielen kamene, ale to záleží od toho, kto robí ultrazvuk. Nie každý to dokáže "prečítať".
Reni myslim ze nejde o velkost - kamen vs piesok ale o zlozenie materialu

zhluknuty tuk nemusi na sono nic ukazat kedze odrazova frekvencia je podobna podkoznemu tuku a tuku okolo organov

piesok je uz iny material

ztukovatela alebo tukom zapchata pecen nemusi mat tvrde kamene alebo piesok

Re: ENZYMY

od Renáta » pon srp 22, 2011 19:39

Dano, na sone je vidno aj drobnučký priesok, nielen kamene, ale to záleží od toho, kto robí ultrazvuk. Nie každý to dokáže "prečítať".

Re: ENZYMY

od Dano » pon srp 22, 2011 17:59

Kometa píše:nemám pocit, že by z těch jater opravdu něco odcházelo (ano, vím, člověka opustí "kamínky", ale to je jen ten olej sraženej se žlučí nebo čím.
...
Ale na ultrazvuku byla játra taktéž ok
Sono odhali len zvapenatene kamene. Cize negativny sono nalez zenzamena, ze v zlcniku ziadne kamene nie su. Kamarat mal bolesti po jedle, na sonografii mu nasli 3,8cm zlcnikovy kamen, dostal tam odporucenie na chirurgiu - nech si objedna termin. Skusil ocistu a hned na prvy krat cinkol do misy, sutrik merajuci 3,8cm :), okrem desiatok inych, nezvapenatenych.

Mozno by bolo dobre spytat sa patologov alebo chirurgov, ci v zlcniku nachadzaju naozaj len zlc, alebo podobne kamene, ake idu von pri ociste zlcnika a ktore uz zrazu nejdu ziadne po x-om pokuse za sebou...

Ci nahodou nepotvrdia toto:
Obrazky vyoperovanych zlcnikov, s kamenmi:
http://www.ener-chi.com/gallbladder.htm - 1 zlcnik, ten isty obr. kt je v knihe Moritza Amazing liver cleanse
http://www.gallbladderdetox.com/ - 3 zlcniky

By ma zaujimalo.
Kometa píše:Pitvala jsem je a tak i vím, že se za 2 dny samy zase rozpustí.
A nic závadného jsem v nich neviděla. Smrdí podle mě po trávicích šťávách.
Ak je pravda s tymi mojimi vyssimi domnienkami, v zlcniku by som uprednostnoval tekuty obsah.

Ci uz tak alebo onak, ak nahodou mas kamene v zlcniku, namyslam si, ze na tepelne neupravenej, nedenaturovanej, nizko bielkovinovej strave (mozno nutne zaroven aj nizko tucnej, nie som si isty) sa casom rozplynu aj bez potreby takychto ocist.

Re: ENZYMY

od 2olfess » pon srp 22, 2011 15:14

2 kůry jsou málo, když tam nejsou ještě ty kroky před tím, tak je to taky nic. Hydrokolon to nevyřeší. Pokud tomu nevěříš, tak si jedině dát půst, měla by si dosáhnout 21 dnů, ale je to o dost náročnější než ty očisty.

Objektivně to poznáš právě podle té energie o které jsi psala :wink:, pokud budeš chtít mít dost energie i po vařených bramborách, tak musíš mít játra 100%, přes to nejede vlak. Jinak v těch očistách jde o to "nic se žlučí"... :)

Re: ENZYMY

od Kometa » pon srp 22, 2011 14:54

Pitvala jsem je a tak i vím, že se za 2 dny samy zase rozpustí.
A nic závadného jsem v nich neviděla. Smrdí podle mě po trávicích šťávách.

Re: ENZYMY

od Fiona » pon srp 22, 2011 14:52

No ano, je to srazeny olej "se zluci a s necim" :) Samozrejme to neni tak ze bychom v jatrech kazdy nosili za dve deci kameni a sterku. Ale pokud pochybujes ze ocista jater z jater vytahuje humusy, staci si ji udelat a pak popitvat par tech kaminku. Jsou celkem mekke, jde to bez nasili, ale pichni do nich, privon si, a pak mi rekni jestli nejsi rada ze je to venku :mrgreen:

Re: ENZYMY

od Kometa » pon srp 22, 2011 14:24

Byla jsem před rokem na hydrocolonu a pak si udělala 2 očisty jater... ale já na ně nějak nevěřím. Prostě nemám pocit, že by z těch jater opravdu něco odcházelo (ano, vím, člověka opustí "kamínky", ale to je jen ten olej sraženej se žlučí nebo čím.
A taky jsem loni nějakou dobu baštila ostropestřecová semínka a Esential Forte (na výživu jater).

Ale na ultrazvuku byla játra taktéž ok a krevní testy byly zpočátku lehce zvýšené, ale už jsou také dobré.

Podle čeho objektivně diagnostikovat stav jater?

Re: ENZYMY

od 2olfess » pon srp 22, 2011 14:04

Kometa píše: Je to dost nepříjemné, že už rok a třičtvrtě jsem porouchaná a stále netuším, v čem je jádro pudla.
S největší pravděpodobností JÁTRA JÁTRA JÁTRA!
Netvrdím, že bys neudělal jaterní testy, ale nefachčí dobře - dostatečně - na plnou kapacitu.

Nelepší by bylo udělat si tu několika bodovou očistu těla, která začíná tlustým střevem a pokračuje očistou dalších orgánů, alespoň po tu očistu jater (Cingroš, Zajíček).
A pokud bys tomu chtěla pomoci i vně, tak můžeš začít s nějakou jednoduchou jógou, pokud ti to přímo nevadí.

Re: ENZYMY

od Kometa » ned srp 21, 2011 22:41

Jinak si myslím, že to co mně pomáhá, ať už to je cokoli, se neničí v kontaktu s kovem. Odšťavňuju Huromem a tam všechna šťáva musí projít přes dost jemné sítko a přesto mě krásně nabíjí energii.

Re: ENZYMY

od Kometa » ned srp 21, 2011 22:39

Už dlouho mi v hlavě visí otazník nad tím, proč je mi mizerně po vařené stravě a dobře po syrové.

Začalo to před rokem a 3/4, kdy se mi najednou z ničeho nic začal podělávat celý pohybový aparát a trávení, nadýmání a únava. 3 měsíce se to zhoršovalo, lítala jsem po doktorech. Pak jsem v rámci zkoušení zvýšila množství syrové stravy, začala klíčit pohanku a během týdne jsem se zcela zázračně zbavila únavového syndromu a nastartovalo se zlepšování pohybového aparátu (zmenšovala se bolest). To jen tak ve zkratce.

Ale stále když jím vařené jídlo, tak mě to obírá o energii. Zpravidla jedno denně zvládnu, pokud je zdravé tak se cítím ok (vařím zejména jáhly, brokolici, fazole a brambory), ale pokud je extrémně nezdravé (langoš) nebo sním v průběhu dne vařeného více, padá na mě silná únava.
Naopak pokud někdy jím jen ovozel a piju čerstvé šťávy tak jsem celý den tak plná energie, že si večer říkám, jestli bych už neměla být unavenější, aby mě to zahnalo do postele.

Pochopitelně pokud se přejím zeleninového salátu tak jsem unavená taky, ale tak je to i se zvířaty v přírodě, pokud chce tvor zůstat aktivní, neměl by se přežrat ničeho.

Jsem sice strašně ráda za to, že jsem přišla na to, že na syrovém ovozelu můžu žít jako dříve, ale zároveň mě to poněkud štve. Třeba když bych chtěla jít na tůru do hor, tak syrový ovozel je hrozně těžký. Nebo v restauracích bývá strašně bídný výběr salátů a jsou drahé atd.. a hlavně to ukazuje na to, že něco v mém těle je sakra hodně v nepořádku. Kdybych se vrátila k vařenému jídlu, tak se dostanu do stejného únavového syndromu jako jsem měla na začátku.

Hodně se prosazuje pH, ale to už mám pochopitelně vyrovnané dávno (a určitě má hodně do sebe, když mi klesne, cítím se taky hodně mizerně).
Nejhůř snáším věci s cukrem a moukou, po tom jsem unavená a nafouklá jak koza, ale to bych viděla na kvasinku.

Slinivku mam nezvětšenou, dělali mi ultrazvuk břicha, vše je tam ok.

Je to dost nepříjemné, že už rok a třičtvrtě jsem porouchaná a stále netuším, v čem je jádro pudla.

Re: Dr. Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu : Enzymy

od Dano » stř říj 13, 2010 14:02

Jindra píše:Tedy já za sebe Ti ji rozhodně doporučuji.
Vdaka, ja som ju medzitym pozical a takych 30 stran mam uz za sebou.

Re: Dr. Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu : Enzymy

od Jindra » stř říj 13, 2010 8:44

Dano píše:Wilhelm Glenk, Sven Neu: Enzymy. Kto z vas ju este cital? Mam totiz moznost si ju pozicat, stoji za to?
Tu poptávanou knížku mám. Je asi z roku 1990 a má 320 stran. Pak ještě cca 1999 vyšla stejná knížka, autor Klaus Miehlke a Michael Williams, ta má 270 stran. Mám obě uvedené knížky (obě se jmenují Enzymy - Jak působí, pomáhají a léčí). Úmyslně zmiňuju obě. Ta druhá knížka je totiž 90-procentní kopií té první, jsou jen vynechány některé kapitoly. Mnohé věty jsou identické s větami první knihy nebo je pozměněn jen slovosled. Nechápu na tom, jaktože si toho ještě nikdo nevšiml a nenapadl autorská práva, vždyť Miehlke a Williams jen převzali texty Glenka a Neua.

No ale k věci - k Tvé otázce. Knížku Wilhelm Glenk, Sven Neu: Enzymy jsem četl a často se k ní vracím, považuji ji za vzácnou a za jednu ze stěžejních. Dala mi řadu zcela nových znalostí a velice si ji cením. Tedy já za sebe Ti ji rozhodně doporučuji.

Dr. Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu : Enzymy

od Dano » pon říj 11, 2010 19:11

Pred par mesiacmi som teda precital toho Howella.
A v blogu, odkaz na ktory je vo vlakne Septegram ...příroda uzdravuje:
Standa K. píše:doufám, že i tento se bude líbit :-)
http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/clan ... 8&bk=64770
je iny zdroj:
Dr. Wilhelm Glenk, Dr. Sven Neu : Enzymy
Tuto knihu spominal uz davnejsie. Kto z vas ju este cital? Mam totiz moznost si ju pozicat, stoji za to?
Ta od Howella je predsa len trochu stara a aby som chapal Stanove myslienkove pochody :) mozno by som mal precitat aj tuto :)

Re: ENZYMY

od Sitar » ned led 31, 2010 23:06

Standa K. píše:
Sitar píše:Pokud budeme vycházet z toho, že je člověk primárně plodožravec, ale přesto je schopen trávit i potravu bohatou na tuky a bílkoviny, i když dost neefektivně, tak slinivka není určena k produkci těchto enzymů dlouhodobě a intenzivně a proto je u současné populace tak zatěžovaná, tedy zvětšená.
... ale to nevysvětluje proč je zvětšená (následkem většího zatížení) i u přirozených masožravců při pojídání tepelně upraveného masa ?? viz popis pokusů v knize dr. Howella

obecně - objevil jsem teprve nedávno (z článku ve Freshmagazínu), že vůbec existují tak 2 naprosto odlišné názory na přítomnost a působnost trávicích enzymů v syrové stravě, do té doby jsem měl za to, že ten můj je základní dogma celého vita hnutí
od tý doby zjišťuji :
kdo četl knihu dr. Howella - věří v trávicí enzymy v syrové stravě
jeden ze základních znaků těch co nevěří - nečetli knihu dr. Howella

ať tak či tak můžu jen a jen doporučit tuto knihu nejen pročíst ale i prostudovat, je běžně k dostání (dále mohu doporučit knihu dr. Wilhelm Glenk, dr. Sven Neu : Enzymy - kromě jiného od str.117 kapitola Jezme více enzymů), rád si případně pročtu knihu názoru opačného - prosím o tip
Enzymovou výživu od Howella jsem četl asi před dvěma léty.

Položme si otázku: existoval vůbec? Není to jen smyšlená osoba výrobců enzymových přípravků? ;-)

Slinivka u přirozených masožravců může být zvětšená po konzumaci tepelně upraveného masa z důvodu narušené struktury už tak složitých bílkovin a tuků, jenž v mase hned po vodě převažují, nemýlím-li se. Ale to je jen moje domněnka. Na jaké straně se o tom prosím píše? Ještě jednou na to mrknu.

Re: ENZYMY

od Standa K. » ned led 31, 2010 13:44

Sitar píše:Pokud budeme vycházet z toho, že je člověk primárně plodožravec, ale přesto je schopen trávit i potravu bohatou na tuky a bílkoviny, i když dost neefektivně, tak slinivka není určena k produkci těchto enzymů dlouhodobě a intenzivně a proto je u současné populace tak zatěžovaná, tedy zvětšená.
... ale to nevysvětluje proč je zvětšená (následkem většího zatížení) i u přirozených masožravců při pojídání tepelně upraveného masa ?? viz popis pokusů v knize dr. Howella

obecně - objevil jsem teprve nedávno (z článku ve Freshmagazínu), že vůbec existují tak 2 naprosto odlišné názory na přítomnost a působnost trávicích enzymů v syrové stravě, do té doby jsem měl za to, že ten můj je základní dogma celého vita hnutí
od tý doby zjišťuji :
kdo četl knihu dr. Howella - věří v trávicí enzymy v syrové stravě
jeden ze základních znaků těch co nevěří - nečetli knihu dr. Howella

ať tak či tak můžu jen a jen doporučit tuto knihu nejen pročíst ale i prostudovat, je běžně k dostání (dále mohu doporučit knihu dr. Wilhelm Glenk, dr. Sven Neu : Enzymy - kromě jiného od str.117 kapitola Jezme více enzymů), rád si případně pročtu knihu názoru opačného - prosím o tip

Re: ENZYMY

od Sitar » ned led 31, 2010 1:32

Standa K. píše:
Sitar píše:Mně osobně se tedy jeví, že na trávení potravy se enzymy obsažené v potravinách opravdu zásadním způsobem nepodílejí, spíše naopak, jelikož se jedná o bílkoviny, které jsou na trávení dost náročné.
Zkus pokus s Pangrolem - uvidíš ten rozdíl :-)
A jelikož pomůže od únavy každému tak buď máme všichni poničenou slinivku něčím jiným než dlouhodobým požíváním bezenzymové stravy (ale čím ?, když by tedy trávení ze 100% bylo přirozenou záležitostí slinivky pak ji to nemůže ničit...) a tak přijdou tabletou dodané enzymy vhod anebo je to korunní důkaz o nutnosti dodat enzymy spolu s potravou.
Stando,
co by ten pokus s Pangrolem dokázal? Nic, jenom to, že na trávení toho, co se přímo nevstřebá (některé jednoduché cukry, některé vitamíny...), jsou potřeba trávící enzymy. Pokud budeme vycházet z toho, že je člověk primárně plodožravec, ale přesto je schopen trávit i potravu bohatou na tuky a bílkoviny, i když dost neefektivně, tak slinivka není určena k produkci těchto enzymů dlouhodobě a intenzivně a proto je u současné populace tak zatěžovaná, tedy zvětšená.

Re: ENZYMY

od Standa K. » sob led 30, 2010 18:42

Sitar píše:Mně osobně se tedy jeví, že na trávení potravy se enzymy obsažené v potravinách opravdu zásadním způsobem nepodílejí, spíše naopak, jelikož se jedná o bílkoviny, které jsou na trávení dost náročné.
Zkus pokus s Pangrolem - uvidíš ten rozdíl :-)
A jelikož pomůže od únavy každému tak buď máme všichni poničenou slinivku něčím jiným než dlouhodobým požíváním bezenzymové stravy (ale čím ?, když by tedy trávení ze 100% bylo přirozenou záležitostí slinivky pak ji to nemůže ničit...) a tak přijdou tabletou dodané enzymy vhod anebo je to korunní důkaz o nutnosti dodat enzymy spolu s potravou.

Re: ENZYMY

od Sitar » čtv led 28, 2010 16:05

Se to nějak zdvojilo, tak aby to tu tolik nepřekáželo.

Re: ENZYMY

od Sitar » čtv led 28, 2010 16:03

Dano píše:Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.

K tej unave, ja dam max. asi 9 bananov, samozrejme surovych a prezretych, a ziadna unava. Celkovo si myslim, ze po ovoci, ci uz surovom alebo dokonca aj varenom/pecenom, unava nemoze nastat z dovodu travenia, pretoze tam dohromady ani niet co travit. Glukoza a fruktoza idu priamo do krvi bez travenia. Travit - enzymami stiepit - treba z nich teda len v porovnani so sacharidami velmmi male mnozstvo bielkovin a tukov, trochu disacharidov (napr. sacharoza, ale tie sa stiepia velmi velmi lahko na monosacharidy) a skrobu - toho je v ovoci minimum (v uplne nedozretych bananoch trochu viac).

Skratka vacsinu makrozivin v dozretom ovoci tvoria jednoduche monosacharidy glukoza a fruktoza a tie sa uz nemusia travit a idu priamo do krvneho obehu. Lebo glukoza - vola sa aj "krvny" cukor - je pre vsetky bunky tela primarnym "palivom", a fruktozu metabolizuje az pecen/jatra, kde sa postupne z krvi odchytava a meni bud na glukozu alebo tuk.
To jsem si nikdy neuvědomil, že se jednoduché cukry již nemusí trávit a rovnou se vstřebávají. To by ovšem celou situaci vysvětlovalo. Vedle vody a jednoduchých cukrů obsahuje i ovoce něco málo tuků, bílkovin, vlákniny a podobně a to je potřeba nějakým způsobem zpracovat. Navíc je třeba využít svaly okolo trávícího ústrojí na posun a promíchání potravy. Takže když se to přežene i se zralým syrovým ovocem, může to být vysilující a naopak, když se požije malé množství tepelně upravené stravy, může to být povznášející.

Mně osobně se tedy jeví, že na trávení potravy se enzymy obsažené v potravinách opravdu zásadním způsobem nepodílejí, pokud vůbec.

Re: ENZYMY

od Jindra » stř led 27, 2010 11:56

Dano píše:Co myslis, co som dal napr. vcera na veceru? Ryzu s brokolicou :( . A samozrejme, ze nie surove, lebo ryzu by som nerozhryzol urcite a navyse je odporna, a brokolica je za surova tiez tvrda ako fras
Tohle si občas dám taky (no vlastně už dlooouho jsem to neměl), přičemž rýži pár hodin máčím při 40 °C a brokolici klíďo syrovou, jak je. To se dá v pohodě ukousat, enzymy zůstávají, chutí mi to.

Re: ENZYMY

od Standa K. » úte led 26, 2010 21:11

jans píše:no právě, ten placebo efekt dělá hodně, proto si myslím, že jediná možnost by byla s tím mlíkem, vařený/syrový, jenom by to musel testerovi podat někdo jiný, aby tester nevěděl, co zrovna ten den pije :)
Howell píše, že ještě v 19. století bylo populární léčení syrovým máslem či mléčný půst (tehdy asi jediná šance jak se krom letní sezóny živit 100% syrově takže není divu, že to zabíralo) - oba případy samozřejmě tehdy bez pasterizace

Re: ENZYMY

od Dano » úte led 26, 2010 18:36

neon píše:
Dano píše:Ti nezavidim. A prajem co najrychlejsie vyladenie chuti, aby si nemusel zbytocne plytvat cas/vodu/elektrinu/plyn na tie chudak banany, no srdce by mi trhalo davat ich do vriacej vody...
Tak pozor, nehodnoť proč vařím banány. Sami tu přece řešíte experimentování. Takže nevím proč si začal kolem toho teoretizovat z pohledu vitariána.
Vobec nehodnotim, neteoretizujem, sam nie som vitarian. Len som si urobil zly usudok z informacie, ktoru si uviedol: "vařené banány teď jim denně (3-8 kusů, vařené se špetkou soli a dalšíma zeleninama)". Ked denne, ja ze ti to tak chuti. Ak je to ale experiment, si dobry, a len tak dalej. Historia pozna mnoho dnes uz slavnych objavitelov, ktori pre poznanie a vedu tiez urobili velke obety. (joke) Aj z toho, ako som si urobil marinovaneho kapra (uz nikdy viac - pracne), ci v lete skusil rozmrazene surove file (chut nulova, treba zrejme vsemoznu sol a/alebo ine prisady), alebo pravidelne jedol surove kuracie zltka (tie su ale vynikajuce, domace priam bozske).

A fakt sa tesim s tebou, ked budes mat vyhodnotene vysledky tohto viacdnoveho experimentu a budes ho moct ukoncit, aby si uz nemusel tie banany varit.

Ak sa ti zda, ze vrtam (v skutocnosti nie celkom), tak si prosim zo mna nic nerob. Co myslis, co som dal napr. vcera na veceru? Ryzu s brokolicou :( . A samozrejme, ze nie surove, lebo ryzu by som nerozhryzol urcite a navyse je odporna, a brokolica je za surova tiez tvrda ako fras. No ale dost uz, toto Stanove vlakno si nezasluzi tolko varenin bez enzymov.

Inac vcera som po dlhej dobe kupil asi 9 bananov, v akcii, superdozrete, po 80c/kg, mnam vsetky, ale az na 2 krat, s malou prestavkou.

Re: ENZYMY

od marynocka » úte led 26, 2010 16:46

Standa K. píše:máte někdo zkušenosti s tímhle ??

http://www.ceratio.cz/keramicky-nuz.asp

zatím používám nerez škrabku, struhadlo i nůž a vesele elektřinou ničím enzymy spolu s vitamíny... :-(

a ještě jsem tu u nás kdysi četl něco o tom, že díky amalgámovým plombám se vytváří elektřina i v puse... tož, než mi ta zelenina příjde do žaludka je polomrtvá i bez vaření :-)

jdu si najít telefon na toho svýho Mengeleho abych měl krásný bílý zářivý úsměv bez elektřiny :-)

Pouzivam keramicke noze, ale napr. jablka mi zhnednu rovnako ako pri ocelovom nozi. Takze vobec si neviem overit ci tam ostanu nejake vitaminy alebo nie.

K amalgamovym plombam - obsahuju ortut, ktora sa po cely zivot dostava z nich do tela. Idem ich dat vymenit, zial az za dva mesiace. Zial ale s bielou plombou som vobec nemala dobre skusenosti a sama som poziadala zubara, aby mi ju vymenil za amalgam.

Re: ENZYMY

od neon » úte led 26, 2010 12:32

Ano, stále se cítím, že chci experimentovat. Makrobioticky košér by ty banány nebyly. Ale běžně se tak konzumuje ovoce - jabka, hrušky - vařit, zapéct se solí, sojovkou, misem.
Prej jsou hodně jin, a vaření je jang a slané kondimenty taky jang, takže tím dojde k větší harmonii - tohle je mb teorie, pro ty, které to zajímá.

Já když si nedám syrové nebo povařené ovoce, nebo mrkvový juicing při makrobiotice, tak uletím na spoustě ječmeného sladu a ten jsem vypozoroval, že na mě má unavovací efekt, otupující, uzemňující. Sladké ovoce, zelenina je stoupavá energie, radost. Bohužel z pohledu vitariánského tuto radost, energii zažívám i na vařeném ovoci.

Re: ENZYMY

od dgm » úte led 26, 2010 12:10

neon píše: Tak pozor, nehodnoť proč vařím banány. Sami tu přece řešíte experimentování.
Takze taky experiment??
Nejprve to opravdu pusobilo tak, ze jsi ted momentalne zase v obdobi mb a tohle je bezne mb jidlo ... proto jsem se te chtela puvodne zeptat, jestli banany, kdyz se uvari, pozbydou svoji exoticnost :shock: :wink: , ale tahle otazka je tedy bezpredmetna, kdyz tedy taky experimentujes ...

Re: ENZYMY

od jans » úte led 26, 2010 11:17

neon píše:Proč zrovna mlíko, to už je pak jedno, ne? Když by se to dokázalo dostat do těla nějak tak, aby poživatel nevěděl co jí, tak to by byl zajímavý pokus, ale je něco takového možné, když chuťové pohárky ti hned řeknou a spustí to ihned reakci, která může být mnohem horší než když víš co jíš? Budeš si třeba myslet, že jsi snědl něco velice "nezdravého" a znovu ti myšlenky vytvoří subjektivní realitu ještě horšího zrna.
no právě u mlíka to poznat dost dobře nejde, jestli bylo převařeno nebo ne, takže Ti chuťové pohárky toho moc neřeknou, samozřejmě to může být cokoli, pokud bys to do testera dokázal dostat nějak, aby na to nepřišel :)

jinak souhlas s tou subjektivní realitou, která to celé může obrátit
třeba případ při testování účinku léků: kontrolní skupina, které se podává placebo má stejné vedlejší účinky jako skupina, které se dává lék

Re: ENZYMY

od neon » úte led 26, 2010 10:58

Proč zrovna mlíko, to už je pak jedno, ne? Když by se to dokázalo dostat do těla nějak tak, aby poživatel nevěděl co jí, tak to by byl zajímavý pokus, ale je něco takového možné, když chuťové pohárky ti hned řeknou a spustí to ihned reakci, která může být mnohem horší než když víš co jíš? Budeš si třeba myslet, že jsi snědl něco velice "nezdravého" a znovu ti myšlenky vytvoří subjektivní realitu ještě horšího zrna.

Re: ENZYMY

od jans » úte led 26, 2010 10:53

neon píše:Na tomhle se ale nádherně ukázal obrovský nedostatek všech experimentů. Z toho co jsi napsal je skoro nemožné, aby experimentátor neovlivnil experiment - a jsme u placebo efektu, u síly myšlenky.
no právě, ten placebo efekt dělá hodně, proto si myslím, že jediná možnost by byla s tím mlíkem, vařený/syrový, jenom by to musel testerovi podat někdo jiný, aby tester nevěděl, co zrovna ten den pije :)

Re: ENZYMY

od neon » úte led 26, 2010 10:43

Dano píše:Ti nezavidim. A prajem co najrychlejsie vyladenie chuti, aby si nemusel zbytocne plytvat cas/vodu/elektrinu/plyn na tie chudak banany, no srdce by mi trhalo davat ich do vriacej vody...
Tak pozor, nehodnoť proč vařím banány. Sami tu přece řešíte experimentování. Takže nevím proč si začal kolem toho teoretizovat z pohledu vitariána.

Na tomhle se ale nádherně ukázal obrovský nedostatek všech experimentů. Z toho co jsi napsal je skoro nemožné, aby experimentátor neovlivnil experiment - a jsme u placebo efektu, u síly myšlenky.

Jste unavení po vařeném, zamlžené myšlení?
No vidíte a já se cítím na vařené makrobiotice při plnějším vědomí, bystřejší, méně zamlžený než na kile banánů.
O čem to svědčí? No klasicky o ničem, poněvadž neznáme to nejpodstatnější - sílu našich myšlenek.

Mimochodem, to proč vařím banány - další z mých experimentů s energiema potravin. Z pohledu makrobiotiky mají zase dost jinou energii, když jsou vařené se špetkou soli.

Ještě jednou se zopakuju - jak chcete objektivně cokoli vypozorovat, když každý v sobě máme tolik programů, které z mysli nevymažem.

Sám ale vnitřně doufám a věřím, že se na něčem objektivním musí dát shodnout.

Re: ENZYMY

od Dano » úte led 26, 2010 2:46

Sweetie píše:a co se vlastne stane na urovni bunek,s frukotozou, kdyz se to uvari?
No, pri vareni s fruktozou samotnou asi nic. Taky skrob (v zemiakoch, cestovinach, atd.) sa ale teplom rozstiepi na mensie retazce molekul - a cim viac a na mensie, tym je inac skrobovita plodina chutnejsia (porovnaj surovy zemiak - vareny - peceny), alebo surovu muku (=omietka) a bagetu alebo rozok/rohlik.
Mozno keby si tu fruktozu ale piekla, tak skaramelizuje, ani neviem co je to za sacharid potom.

Ale ako pisal miro, to nie je len o fruktoze. Denaturuju sa bielkoviny, znicia enzymy..., len v tom banane musi byt tisice roznych latok.

Re: ENZYMY

od Dano » úte led 26, 2010 2:40

neon píše:
Dano píše:Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.
No vařím ty běžné, které jsem jedl normálně syrové. Nějaký problém?
Preco? To ti surove dozrete nechutia? A naopak varene ano? So solou?? No co, mozno ze ani nie si jediny, ved kolki pecu napr. jablka. Lenze oni to robia sa mi zda preto, aby mohli zjest (a vylepsili chut) inac nechutnu muku (štrúdl) a okrem nich k nej musia pridat este x inych veci ako cukor/maslo/sol/vanilka/vajcia/....

Ti nezavidim. A prajem co najrychlejsie vyladenie chuti, aby si nemusel zbytocne plytvat cas/vodu/elektrinu/plyn na tie chudak banany, no srdce by mi trhalo davat ich do vriacej vody... Ale vravim, nastastie patrim k tej vacsine, ktorym banan chuti. A uz som jedol aj peceny, v kolacoch/zakuskoch - a tam bol nestastnik tiez len na vylepsenie chuti tej muky ai., samotnemu bananu ta spolocnost vobec neprospela, ale muke so stuzenym tukom velmi.

Re: ENZYMY

od mira » úte led 26, 2010 2:03

Banán není jen ovocný cukr.
S fruktózou zřejmě nic moc, ale nejen banán je komplex makro a mikro živin
a leckteré jsou termolabilní, zničí se, nebo se stanou anorganickými, tíže využitelnými. Struktura se změní, naruší, zmrší, což je zřejmé už pouhým
okem a chutí, netřeba mikroskop. Syrového stačí poloviční-třetinové množství, protože je to kvalitní nepoškozený život budující materiál.
Var může pouze usnadnit trávení něčeho, co v syrovém stavu nelze, pro
vysoký obsah škrobu, nebo hrubé vlákniny, nebo u syrového masa ho to
naštěpí, zoufalé východisko z nouze.
Ale logicky vzato, kdyby člověk byl závislý na tepelné úpravě, nebyl by
hoden přežít, byl by mrzák, pokoušející se úspěšně o degeneraci a zánik,
jak je všude kolem vidět a výjimky potvrzují pravidlo.
Ale banán vlastně není příliš přirozený, je to takový kontroverzní mutant.
Nechal jsem se unést, pročež se omlouvám, za nošení sov do Atén. :roll:

Re: ENZYMY

od Sweetie » úte led 26, 2010 1:12

mira píše:Kilo banánů na posezení, asi za 5-10 min. zdlábnu běžně, ale záhy
cítím, že je to moc velký objem najednou a utahá to.
Ale když jsou zralé a honí mlsná, nedbám předchozích zkušeností,
ale rychle to odezní, během činnosti. Jinak to uspí, asi rozhašená
glykemie, nebo přežrání se a logický následný útlum.
Vařit za syrova jedlé banány je absurdní, jako cokoliv jiného,
ale to musí i chuťově a konzistenčně utrpět, ne :?:
Vařený by takhle nejel :arrow: m:-)
pekna odpoved :) a co se vlastne stane na urovni bunek,s frukotozou, kdyz se to uvari?

Re: ENZYMY

od Sweetie » úte led 26, 2010 1:07

Dano píše:Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.

K tej unave, ja dam max. asi 9 bananov, samozrejme surovych a prezretych, a ziadna unava. Celkovo si myslim, ze po ovoci, ci uz surovom alebo dokonca aj varenom/pecenom, unava nemoze nastat z dovodu travenia, pretoze tam dohromady ani niet co travit. Glukoza a fruktoza idu priamo do krvi bez travenia. Travit - enzymami stiepit - treba z nich teda len v porovnani so sacharidami velmmi male mnozstvo bielkovin a tukov, trochu disacharidov (napr. sacharoza, ale tie sa stiepia velmi velmi lahko na monosacharidy) a skrobu - toho je v ovoci minimum (v uplne nedozretych bananoch trochu viac).

Skratka vacsinu makrozivin v dozretom ovoci tvoria jednoduche monosacharidy glukoza a fruktoza a tie sa uz nemusia travit a idu priamo do krvneho obehu. Lebo glukoza - vola sa aj "krvny" cukor - je pre vsetky bunky tela primarnym "palivom", a fruktozu metabolizuje az pecen/jatra, kde sa postupne z krvi odchytava a meni bud na glukozu alebo tuk.
presne tak a to jsem si ted overila sama na sobe, dneska jsem si pred skolou dala okurku, rajce a cely avokado a ve skole vypnuto. to samy minulej tejden, kousek nesoleny, jen na pare spareny, ryby tunaka. nejen unava ale totalni zastrenost mozku.jako na droze. zato kdyz se nacpu bananama, unava ve srovnani s timto zadna a zapaluje mi to. jsem na to hodne citliva, jak clovek musi myslet a vyjadrovat se v cizim jayzce. takze vareniny, nebo vice tuku, to nedela dobrotu.

Re: ENZYMY

od mira » úte led 26, 2010 0:49

Kilo banánů na posezení, asi za 5-10 min. zdlábnu běžně, ale záhy
cítím, že je to moc velký objem najednou a utahá to.
Ale když jsou zralé a honí mlsná, nedbám předchozích zkušeností,
ale rychle to odezní, během činnosti. Jinak to uspí, asi rozhašená
glykemie, nebo přežrání se a logický následný útlum.
Vařit za syrova jedlé banány je absurdní, jako cokoliv jiného,
ale to musí i chuťově a konzistenčně utrpět, ne :?:
Vařený by takhle nejel :arrow: m:-)

Re: ENZYMY

od neon » pon led 25, 2010 15:49

Dano píše:Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.
No vařím ty běžné, které jsem jedl normálně syrové. Nějaký problém?

Re: ENZYMY

od Sitar » pon led 25, 2010 15:09

Panda píše:
Sitar píše:Nějak se to nezobrazuje. Bylo to tady na fóru a moc se mi líbil. ;-)
Možná jsi měl na mysli stupnici od Huga z Hor (ve Fruitariánském koutku): download/file.php?id=386
Přesně. Díky.

Zajímavý, žil jsem v domnění, že měla 10 stupňů.

Re: ENZYMY

od Dano » pon led 25, 2010 14:19

Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.

K tej unave, ja dam max. asi 9 bananov, samozrejme surovych a prezretych, a ziadna unava. Celkovo si myslim, ze po ovoci, ci uz surovom alebo dokonca aj varenom/pecenom, unava nemoze nastat z dovodu travenia, pretoze tam dohromady ani niet co travit. Glukoza a fruktoza idu priamo do krvi bez travenia. Travit - enzymami stiepit - treba z nich teda len v porovnani so sacharidami velmmi male mnozstvo bielkovin a tukov, trochu disacharidov (napr. sacharoza, ale tie sa stiepia velmi velmi lahko na monosacharidy) a skrobu - toho je v ovoci minimum (v uplne nedozretych bananoch trochu viac).

Skratka vacsinu makrozivin v dozretom ovoci tvoria jednoduche monosacharidy glukoza a fruktoza a tie sa uz nemusia travit a idu priamo do krvneho obehu. Lebo glukoza - vola sa aj "krvny" cukor - je pre vsetky bunky tela primarnym "palivom", a fruktozu metabolizuje az pecen/jatra, kde sa postupne z krvi odchytava a meni bud na glukozu alebo tuk.

Re: ENZYMY

od neon » pon led 25, 2010 12:48

Zádrhel ale nastane asi hned v tom, definovat co je to vlastně zdraví.

Nahoru