ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Janek » pát pro 05, 2014 6:20

^^^ 2011: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1100 ... -omezenym/
Dost Dobry Dokument. Sice skoro vsechno vime, kdo se zajimme o jidlo, no o pasteraci vysokym tlakem (a ne teplem), co zabije bakterie a neznici pry ostatni latky jsem nevedel, asi proto, ze nejsem z tech hornich deseti tisic :-)

======------
2014: a bez chemickych postriku to u nas, a v Praze zvlast na vinici, jaksi nejde... http://www.stream.cz/nejnovejsi/jidlo-s ... -vinarstvi
Prekvapila me informace, ze skleneny uzaver lahve je stejne drahy, jak korek?

Premyslim prave, zda otevrit krabicak anebo radsi lahvove... Piju zasadne cervene. Poradte :-) http://cs.wikipedia.org/wiki/Vliv_v%C3% ... drav%C3%AD

"v ČR bylo poslední víno uvedeno v lékopisu z roku 1954. Dle současných definicí nelze považovat víno za léčivo, doplněk stravy ani jako za léčivý přípravek. Stejně jako např. čokoláda, která se dříve jako lék prodávala v lékárnách."

O reziduích tam je toho také dost, i proto už bych se opakoval, nejsem příznivec šťavení a nadměrného hltání ovozelu a jídla obecně, jspu ve všem... Je jen náhoda, když se na něco přijde... http://www.potravinynapranyri.cz viz příklad
V jablkách byl více než pětinásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu bitertanolu.
V zelí byl překročen maximální limit pro obsah reziduí pesticidu chlorpyrifosu.
Výrobek obsahoval barvivo allura červeň AC, které nebylo uvedeno ve složení na obale.
V hroznech bylo zjištěno překročení maximálního limitu reziduí pesticidu (folpet). Hrozny byly kontrolovány na farmářských trzích.
Ve výrobku bylo zjištěno překročení maximálního limitu reziduí pesticidu acetamipridu.
V petrželi byl překročen maximální limit reziduí chlorečnanů. Chlorečnany se mohou do zeleniny dostat například z kontaminované mycí vody nebo jako důsledek jejich nelegálního použití jako pesticidu.
V karotce byl překročen maximální limit reziduí chlorečnanů. Chlorečnany se mohou do zeleniny dostat například z kontaminované mycí vody nebo jako důsledek jejich nelegálního použití jako pesticidu.
etc

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od martin_hk » pon zář 12, 2011 18:59

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Selma » pon srp 08, 2011 10:39

Rarach píše:Bio hrozny mají v Bille. Stojí kolem 50 Kč za půl kila.
Nevěřím, že nejsou ničím stříkané - spíš jsou, ale jen těmi "bio" přípravky.

Já si koupila v Baumaxu nějaké bio hnojivo, že to prý splňuje normy atd., ale když jsem to otevřela, tak mě teda ovanul chemickej puch...tak nevím!
:(
hihihi ono tlení je složitej chemickej proces

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Lucia » ned srp 07, 2011 20:21

Co se týče obsahu, tak to je docela běžné.. i na balíku se zeminou se to dočtete, jedná se o nějaké ty těžké kovy a tak .. kadmium, olovo a já nevím co ještě.. ale to najdete i v přírodě že jo, těžko říci, jestli je tam toho více nebo méně než venku, protože já nevím, jaké množství v přírodě tak bývá, takže mi výše limitu zatím nepomůže...:)

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od mira » čtv říj 01, 2009 23:00

Limit je takový, aby zákazník nezemřel okamžitě, ale ještě
alespoň jednou-dvakrát, dal si zahrát.

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » čtv říj 01, 2009 10:27

No to by mě taky zajímalo, ale nikde jsem se na obale nedočetla složení.
Jen obsah jednotlivých minerálů...a zajímavá byla formulka, že u jistých druhů prvků(nevím přesně) jsou sice vysoké obsahy nějakých látek (předpokládám, že asi nejsou uplně košer), ale že je to normou schválený limit...

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Panda » čtv říj 01, 2009 8:53

Rarach píše:...Já si koupila v Baumaxu nějaké bio hnojivo, že to prý splňuje normy atd., ale když jsem to otevřela, tak mě teda ovanul chemickej puch...tak nevím!
:(
Zajímalo by mne co znamená bio hnojivo - zetlelé zkompostované rostliny a hnůj z chléva?

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » čtv říj 01, 2009 7:28

Bio hrozny mají v Bille. Stojí kolem 50 Kč za půl kila.
Nevěřím, že nejsou ničím stříkané - spíš jsou, ale jen těmi "bio" přípravky.

Já si koupila v Baumaxu nějaké bio hnojivo, že to prý splňuje normy atd., ale když jsem to otevřela, tak mě teda ovanul chemickej puch...tak nevím!
:(

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » stř zář 30, 2009 21:51

diky prostuduju.S touhle potvorou jsem se setkala poprve,takze nez jsem zjistila co se vlastne stalo,tak bylo na postrik uz pozde.Ted uz si na nej mrsku dam pozor :)

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od balada » stř zář 30, 2009 21:12

Maria píše:Revu mam nejaku slechtenou,takze tam se tomu nedivim, i ta normalni je pomerne dost nachylna a neznam zadneho vinare,ktery by nestrikal(krome sebe),taky jsem zatim nikde nevidela,ze by se daly koupit bio hrozny.Mozna by se to dalo postrikat necim prirodnim,ale to jsem zatim nezkoumala,pac cekam,ze si rostliny pomuzou sami. :wink: Co se tyce skudcu,tak treba u te Nashi to napadl nejakej jablonovej cosi a vyzral kvety,takze ani pri nejlepsi vuli to nemohlo mit plody,teda 5 jich tam je(asi uz byl prezranej) ale vypadaj jak po bombardovani. Mozna Buc by me poradil ten je takovej zahradkar,se ho musim zeptat :wink:
kvetopas jablonovy te pripravil o jabka
nechat strom at si pomuze sam je jako nevytahnout si kliste
mrkni treba na tyto stranky
http://www.kez.cz/1/zakladni/zpravodaje/zpravodaj1.pdf
str. 17 Pøípravky na bázi mikroorganismù

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » stř zář 30, 2009 19:58

Revu mam nejaku slechtenou,takze tam se tomu nedivim, i ta normalni je pomerne dost nachylna a neznam zadneho vinare,ktery by nestrikal(krome sebe),taky jsem zatim nikde nevidela,ze by se daly koupit bio hrozny.Mozna by se to dalo postrikat necim prirodnim,ale to jsem zatim nezkoumala,pac cekam,ze si rostliny pomuzou sami. :wink: Co se tyce skudcu,tak treba u te Nashi to napadl nejakej jablonovej cosi a vyzral kvety,takze ani pri nejlepsi vuli to nemohlo mit plody,teda 5 jich tam je(asi uz byl prezranej) ale vypadaj jak po bombardovani. Mozna Buc by me poradil ten je takovej zahradkar,se ho musim zeptat :wink:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » stř zář 30, 2009 16:51

No, máme doma asi 10 masožravek a opravdu nic nechytaj a ty jejich mazlavé šťávičky taky moc nevylučujou - asi mám málo exotické druhy :lol:

Ale když tam tu mouchu hodíš, tak po čase už jí nenajdeš (odzkoušeno na mrtvých mouchách :oops: )

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Panda » stř zář 30, 2009 15:35

Rarach píše:No, já myslela, že masožravky fakt chytaj mouchy - teda obrazně :wink:
A ona tam ta moucha musí spadnout, aby jí ta mrcha rozložila :lol: a tak jen jednu za měsíc... to jsem se dřív taky mohla považovat za masožravku :lol:
Spadnout? Já měl spíš představu že vylučují nějakou sladkou lepkavou hmotu která má mouchy přilákat a pak se tam do ní přilepí a pak jí tou hmotou rozloží.

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » stř zář 30, 2009 15:12

No, já myslela, že masožravky fakt chytaj mouchy - teda obrazně :wink:
A ona tam ta moucha musí spadnout, aby jí ta mrcha rozložila :lol: a tak jen jednu za měsíc... to jsem se dřív taky mohla považovat za masožravku :lol:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Panda » stř zář 30, 2009 11:24

Jo a nějaká masožravka občas i láskyplně kousne, ne? ;-)

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Iwa » stř zář 30, 2009 11:22

Rarach píše: Já jsem exot, já jim i zpívám (samozřejmě falešně, takže spíš trpí :lol: )
Nee, nejsi exot. Já je i hladím.
Dělal se jakýsi výzkum a rostliny to opravdu vnímají! Akorát, že nemluví... :)

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » stř zář 30, 2009 9:34

Jo tak proto to funguje :lol:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od dvdmchl » stř zář 30, 2009 9:13

:) No hlavně když jim zpíváš tak buď pěkně blízko. Vydechuješ při tom CO2, a to je přesně to co kytičky na tvém zpěvu zajímá nejvíce.

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » stř zář 30, 2009 9:03

Mě teda zatím vše roste jak má, bez plísní a jiných chorob!
Už mi dokonce žloutnou moje první citrony :D Juhůůů!

Ale ono je to i o tom přístupu k rostlinkám. Mějte mě za blázna, ale oni cítí vše, co my. A když se o ně prostě staráte s láskou, tak vám přímo kvetou pod rukama!!!
Nejde je prostě jen mít a občas zalít a sklidit úrodu. Chce to jim dát prostor a pozornost. Já jsem exot, já jim i zpívám (samozřejmě falešně, takže spíš trpí :lol: )

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od balada » úte zář 29, 2009 22:02

Panda píše:Asi by nešlo u rostlin udělat nějakou variantu půstu, na ozdravění od škůdců vlastním imunitním systémem, co?
(:-)
pustaruv sibenicni humor

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » úte zář 29, 2009 20:12

:lol:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Panda » úte zář 29, 2009 16:59

Asi by nešlo u rostlin udělat nějakou variantu půstu, na ozdravění od škůdců vlastním imunitním systémem, co?

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » úte zář 29, 2009 15:05

ja vlastni vypestky nestrikam vubec a taky je to videt.letos nemam zadne nashi-sezralo je buhvi co,hrozny mam uz 2.rokem zubozene nejakou plisni bo co,takze to nakonec ma tak 10% kulicek co by melo mit,protoze zbytek se vysusi a odpadne. Bohuzel nemam tak velkou zahradu,abych to resila extenzivni vysadbou :?

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » úte zář 29, 2009 11:21

Jenže jak přimějete lidi, aby nepatlali ten sajrajt na rostlinky???
Zvlášť když se v médiích prezentují bio a nebio jako stejné (akorát bio jsou dražší :roll: ) Za tenhle názor bych sekala ruce :lol:
Ale zase na obranu vařáků musím uznat, že když mají už tak prožrané tělo vším možným, tak je nějaká ta další chemie už asi nepřekvapí. A pokud se k tomu přidá ekonomika s heslem: "Dostaň ze všeho nejvíc a vypleň, co můžeš", tak se vlastně ani nedivím.

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od tristazmista » úte zář 29, 2009 10:14

Rarach píše:Postřiky nebrat - brrr!!!
Ale je fakt, že když je bio v nedohlednu, taky občas sáhnu po nebio. Rozdíl je citelný hlavně na mrkvi a jablkách. Většinou se držím Walkera a říkám si, že on taky dělal šťávu z nebio a tvrdil, že ve šťávě z chemie nic nezůstane, vše je ve vláknině, kterou pak vyhodíte (teda já to cpu koňovi - tak to je fakt chudák) :oops:
A co je opravdu nechutný, je postřik na nebio pomerančích a grepech!
Na bio mrkev mám, ale kupovat 4 bio pomeranče za 60 Kč je pro mě trochu drahý špás, páč mám spotřebu tak kilo na osobu denně, takže to omývám pod vlažnou vodou (ale jestli je to k něčemu, to tedy vážně pochybuju :lol: )

to co se pouziva na pomiky na prevoz, to je fakt sila. Je to zakazany aplikovat venku, pac by to vymlatilo vcely....

jinak ja problem s nebio nemam, jen kdyz se slupka neji. Snedl sem xx kilo nebio pomerancu a nidky mi nic nebylo, zato jednou pri vylete do vinohradu sem si utrhl 3 trsy hroznu(strikanych asi 6x), snedl a pak otrava pesticidy :( Dva dny me bylo na umreni, bolest v krku, silny kasel(ktery nastal uz par minut po konzumaci) Letos uz tak blbej nejsem, strikanym se vyhejbam obloukem :idea:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Rarach » úte zář 29, 2009 9:41

Postřiky nebrat - brrr!!!
Ale je fakt, že když je bio v nedohlednu, taky občas sáhnu po nebio. Rozdíl je citelný hlavně na mrkvi a jablkách. Většinou se držím Walkera a říkám si, že on taky dělal šťávu z nebio a tvrdil, že ve šťávě z chemie nic nezůstane, vše je ve vláknině, kterou pak vyhodíte (teda já to cpu koňovi - tak to je fakt chudák) :oops:
A co je opravdu nechutný, je postřik na nebio pomerančích a grepech!
Na bio mrkev mám, ale kupovat 4 bio pomeranče za 60 Kč je pro mě trochu drahý špás, páč mám spotřebu tak kilo na osobu denně, takže to omývám pod vlažnou vodou (ale jestli je to k něčemu, to tedy vážně pochybuju :lol: )

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od balada » pon zář 28, 2009 21:04

u jablek je treba preferovat podzimni a zimni odrudy

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » pon zář 28, 2009 20:49

dozravaci postriky ne,ale treba postrik proti obaleci(cervivost tresni,svestek)se aplikuje relativne tesne pred sklizni. Bohuzel je tu velka variabilita, a jsou strikaci co si s tim hlavu nelamou.Kladny je ,ze postriky stoji penize a tudiz je z ekonomickeho hlediska -alespon u nas- pristup takovy,ze potrikat co je nutne a ne to co mame na sklade.No,ale fakt asi zalezi sad od sadu. Proste jabka co jsem privezla snim ja,pac to ze sebe dostanu hladovkou a pro decko bud najdu bio od zahradkare nebo ho koupim.Uz to fakt kurna neresim,ale nastvana su ,to jo :-)

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od balada » ned zář 27, 2009 23:42

Sitar píše:Záleží čím stříkají, jestli se to do ovoce nějak dostane nebo jestli to spláchne déšť a tak dál.
a hlavne v jake fazi
rezidua v nich zustavaji jen urcitou dobu a spousta postriku probehne dlouho pred sklizni
takove ty "dozravaci" postriky se u nas snad nepouzivaji a na jabka uz vubec ne
rozhodne bych vynechal mekke ovoce z dovozu

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od mira » ned zář 27, 2009 22:55

Prej loupat, ale na to se vyfláknu. :roll:

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Sitar » ned zář 27, 2009 22:07

Záleží čím stříkají, jestli se to do ovoce nějak dostane nebo jestli to spláchne déšť a tak dál.

Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách

od Marci » ned zář 27, 2009 22:00

O vikendu jsem byla v sadu v zapadnich Cechach pro jablka v domeni,ze to nebude tak chemicky osetrovane a je to pomerne cisty kraj.A vskutku a presto me to vyrazilo dech.Pan me radostne oznamoval,ze oni strikaji opravdu malo jen 12x(sic!!!!),protoze kdyz byl v sadech ve Francii,oni strikaji 28x :roll: :roll: . No,uplne me chut na ty jablka presla a mela jsem nutkani mu to jit vratit. Takze si predstavte co asi tak je k mani v supermarketu.

Zaujímavé informácie o potravinách

od Dano » úte črc 01, 2008 17:00

Na radiu Lumen sa v pravidelnej relacii UV hovor dna 22.02.2008 venovali 2,5 hodiny teme Zaujímavé informácie o potravinách. Hostom bola detska gastroenterologicka MUDr. Alena Jancová. Rozpravala vseobecne o potravinach, vela o technologii spracovania potravin. A ako sa ta technologia starociami zmenila. Napriklad vo vyrobe chleba povobne z kvasku a dnes rychlokvasenim a aky je to rozdiel, co sa tyka obsahu istych latok v nom a aky to ma dopad na zdravie. Preco niektore vlocky nie su stravitelne. Podobne mlieko, mliecne vyrobky, jogurty, syry... Maso, dokonca aj sposob udenia ako sa zmenil. Zelenina, ovocie, atd. Aditiva. Velmi zaujimave, hlavne pre variacich, ale nielen pre nich. Ma prijemny hlas a vysvetlovala celkom zrozumitelne, priam pedagogicky. Aj nejake nove veci som sa dozvedel. Da sa stiahnut alebo pocuvat z: http://www.lumen.sk/live-detail.php?id=16&m=2&r=2008" onclick="window.open(this.href);return false;

od zuzi » úte říj 24, 2006 14:40

To jsou jen odborne zkratky Mr. Buce :wink:

od PetrK » úte říj 24, 2006 13:13

Dík, já už myslel že je to nějaký odborný termín.

od zuzi » úte říj 24, 2006 13:07

PMN=podle meho nazoru

od PetrK » úte říj 24, 2006 13:04

Co že je to PMN ?

od Honza » úte říj 24, 2006 12:34

buc11 píše:
Honza píše:
buc11 píše:co ta Vaše B12?
:D :D

Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.
je divný, že koza zežere zvlášť nahnilý i naplesnivělý, i když by mohla bez vady, páč pod stromem je jich hafoun, ke každýmu čuchne zaváhá (nebo že by zapřemýšlí, vyhodnotí) a buď kousne, či testuje další, a není blbá?
možná by pomohlo, kdyby ses na 1 den stal kozou a pak nám tu referoval, jak to vlastně je - kdy je to košer a kdy ne. Protože jinak se asi k řešení nedobabráme.

od buc11 » úte říj 24, 2006 12:16

Honza píše:
buc11 píše:co ta Vaše B12?
:D :D

Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.
je divný, že koza zežere zvlášť nahnilý i naplesnivělý, i když by mohla bez vady, páč pod stromem je jich hafoun, ke každýmu čuchne zaváhá (nebo že by zapřemýšlí, vyhodnotí) a buď kousne, či testuje další, a není blbá?

od PetrK » úte říj 24, 2006 12:15

Co vim, ty nebezpečný plísně jsou třeba na chlebu, ale to je tady bezpředmětný. Pravda, že na třeba na vínu se nechávaj růst záměrně. Neškoděj tím, že by se uchytili v nás (to umí asi jenom candida) ale že s nima sníme ty jedy. Já teda jak to má podezdřele hořkou chuť (ořechy) nebo je tam plíseň vidět, tak to je do koše.
Možná je to profesionální deformace, ale zabývám se měřením některých rakovinotvorných látek v pracovním prostředí a co vím, jedy se můžou ukládat v těle třeba i po celý život. Při dosažení limitu pomůže jen trvalá změna prostředí a doufat, že už se ničím nekontaminujeme. ... A nebo to řešit půstem a tak, ale úplně bych na to nesázel.

od Honza » úte říj 24, 2006 11:23

buc11 píše:co ta Vaše B12?
:D :D

Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.

od smaldas » úte říj 24, 2006 11:18

jinak plísně nebrat, stejně jak postřiky, hnojiva a pod
no práveže.. a jak to poznat dyž šecko co jím, kupuju.. hm?!

od buc11 » úte říj 24, 2006 11:01

PetrK píše:Na plísně bacha !!!

Jsou to organismy, který neznaj pohlavní rozmnožování a tak změny v genofondu docilují vytvářením mutgeních jedů - aflatoxinů. To jsou nejvíc rokovinotvorný a mutagení látky, vyskytující se v přírodě.

Každopádně to nejsou jenom nějaký škodliviny, tyhle se navíc trvale usazujou v těle. Některý národy v africe co rádi konzumujou zplesnivělý potraviny maj vysokej výskyt rakoviny jater.

Jinak jsou i plísně neškodlivý.
no právě, jsou jich miliony druhů, třeba jako údajně příznivé plísně krále sýrů a na pozdně sběrových hroznech (myslím, že i tyto zaměstnají leukocyťáky na jejich odstranění), plno plísní se v těle asi nechytí, páč vegetují jen na určité potravě a hlavně myslím, že to závisí na stavu daného imunitního systému, zda si s čím poradí, tedy i s nimi, páč je vidět, že někdo je má často, víc nebo míň nebo furt a určitě to nemá z jabka, páč jich normálně nadejchá za minutu stofky, ale proto, že se jim u něho daří-a tudíž jsem si je nevyčlenil podobně jak hnilobce jako nepřátele nabrvan-vše ovšem bez záruky, jen PMN a 30leté konzumace.
že by někdo rád konzumoval systematicjky plesnivý?,
aféra např s afroburáky je mi známa, ovšem já hovořím o prorostlým jabku neviditelnou a nosmeling plísní než se cpaním pytlíky ztuchburáků.
jinak plísně nebrat, stejně jak postřiky, hnojiva a pod.

od PetrK » úte říj 24, 2006 9:32

Na plísně bacha !!!

Jsou to organismy, který neznaj pohlavní rozmnožování a tak změny v genofondu docilují vytvářením mutgeních jedů - aflatoxinů. To jsou nejvíc rokovinotvorný a mutagení látky, vyskytující se v přírodě.

Každopádně to nejsou jenom nějaký škodliviny, tyhle se navíc trvale usazujou v těle. Některý národy v africe co rádi konzumujou zplesnivělý potraviny maj vysokej výskyt rakoviny jater.

Jinak jsou i plísně neškodlivý.

od Tereza » úte říj 24, 2006 8:59

tušim, že je asi potřeba rozlišovat mezi bakteriemi a plísněmi, a případně kvasnicemi/kvasinkami

od buc11 » úte říj 24, 2006 8:56

přiznám se, že zas tak panickou hrůzou zatím celej život před plísněmi netrpím, přímo je tedy nevyhledávám, ovšem beru je jako ostatní škodlivosti
a neobsahují nějaké hodnotné látky třeba i?, co ta Vaše B12?

od Tereza » úte říj 24, 2006 8:51

je to jako s člověkem - lokální symptomy něčeho jsou důsledkem chorobného stavu celého organismu

od Pepík Ševců » úte říj 24, 2006 8:31

Tak nějak myslím, že je to takhle: Plíseň prorůstá celým plodem a to, co vidíš jsou jen výtrusnice poté, co plíseň prorostla durch. Plíseň dokáže bejt dost toxická, takže při sebemenším náznaku vyhazuju. Oxidace po naklepnutí by škodit určitě neměla. Odkrajuju.

od tvx » úte říj 24, 2006 8:19

plisen pryc, nahnile vykrojim, padane vystavim...

od Eva Kočí » úte říj 24, 2006 7:00

Když je třeba jablíčko naťuklé, tak to odkrojím, nahnilé ani nevykrajuju to hned vyhodím. Ale úplně všechny jablíčka před konzumací rozkrojím a když je v jadřinci jen malilinko plísně ta pryč s tím, byť by dužina vypadala nádherně je napadená plísní!

Nahoru