od Terka » ned pro 05, 2010 22:34
nightingale píše:Jeden dlouholety vitarian a autor nejake zname knihy (snad to byl Wolfe, ale nevim to jiste, uz jsem to cetl pred par mesici) nekde na internetu v rozhovoru rekl, ze uz se ted zivi prevazne kakaovymi boby. Odkud je ta informace o kyselinotvornosti kakaovych bobu, neplati to nahodou jen pro varene boby? Kakao ma spousty a spousty horciku/magnezia a to je prvek naopak silne zasadotvorny. Pokud je organicky vazany a to u nevareneho kakaa je, pak by nemel byt vubec kyselinotvorny.
Ze je cokolada nezdrava, vyplyva prece hlavne z toho, ze je tam rafinovany cukr, ze kakao je tepelne zpracovane, ze jsou tam dodane nezdrave tepelne upravene tuky s transmastnymi kyselinami atd. Samotne kakao bude problem, pokud jsou v nem spatnym skladovanim nejake plisne, jinak je nespis velice zdravou potravinou.
Syrovy karob je OK a taky ma dost horciku. Nejspis ale ne kazdy karob u nas na trhu je syrovy.
také mě zajímalo jak je to s
NEPRAŽENÝM KAKAEM a
KAROBEM (AŤ UŽ PRA A NEBO NEPRA)
přečtěte si co mi na to napsal šéfredaktor časopisu Prameny zdraví, který vydává Country Life:
"já bych byl celkem rezervovanej. V kakau jsou látky, které jsou prospěšné, ale také látky, které mohou být škodlivé. Pro mne osobně není žádný důvod konzumovat kakao - nechci být závislý na návykových látkách. Když je nepražené, tak je tam víc cenných látek a méně škodlivých, to je celé."
..a lektorka z Institutu životního stylu při spol. Country Life:
"kakao možná nemá toho kofeinu příliš mnoho, zato má ale více jeho příbuznou drogu Teobromin, take trochu taninu a oxalických kyselin. Všechno látky měnící mozek a vyvolávající závislost. Dá se ve všech případech skvěle nahradit karobem, takže člověk vůbec nemá nedostatek."
[quote="nightingale"]Jeden dlouholety vitarian a autor nejake zname knihy (snad to byl Wolfe, ale nevim to jiste, uz jsem to cetl pred par mesici) nekde na internetu v rozhovoru rekl, ze uz se ted zivi prevazne kakaovymi boby. Odkud je ta informace o kyselinotvornosti kakaovych bobu, neplati to nahodou jen pro varene boby? Kakao ma spousty a spousty horciku/magnezia a to je prvek naopak silne zasadotvorny. Pokud je organicky vazany a to u nevareneho kakaa je, pak by nemel byt vubec kyselinotvorny.
Ze je cokolada nezdrava, vyplyva prece hlavne z toho, ze je tam rafinovany cukr, ze kakao je tepelne zpracovane, ze jsou tam dodane nezdrave tepelne upravene tuky s transmastnymi kyselinami atd. Samotne kakao bude problem, pokud jsou v nem spatnym skladovanim nejake plisne, jinak je nespis velice zdravou potravinou.
Syrovy karob je OK a taky ma dost horciku. Nejspis ale ne kazdy karob u nas na trhu je syrovy.[/quote]
také mě zajímalo jak je to s [color=#FF0000]NEPRAŽENÝM KAKAEM [/color]a [color=#FF0000]KAROBEM[/color][color=#FF0000] (AŤ UŽ PRA A NEBO NEPRA)[/color]
přečtěte si co mi na to napsal šéfredaktor časopisu Prameny zdraví, který vydává Country Life:
"já bych byl celkem rezervovanej. V kakau jsou látky, které jsou prospěšné, ale také látky, které mohou být škodlivé. Pro mne osobně není žádný důvod konzumovat kakao - nechci být závislý na návykových látkách. Když je nepražené, tak je tam víc cenných látek a méně škodlivých, to je celé."
..a lektorka z Institutu životního stylu při spol. Country Life:
"kakao možná nemá toho kofeinu příliš mnoho, zato má ale více jeho příbuznou drogu Teobromin, take trochu taninu a oxalických kyselin. Všechno látky měnící mozek a vyvolávající závislost. Dá se ve všech případech skvěle nahradit karobem, takže člověk vůbec nemá nedostatek."