od David* » úte bře 20, 2007 21:24
Sušené nesířené, pokud možno v bio kvalitě, ovoce je syrové. Leč není tak syrové jako ovoce v obchodu, a to zase není tak čerstvé jako, když si je právě utrhneš.
Co jsem četl tady na fóru, tak domácí sušičky jdou málokdy pod 40°, takže ovoce už se "ničí". Je fajn, když se to ovoce suší na Slunku. Je dobré si zjistit, jak je to ovoce usušené. Například jsem viděl "měkké" fíky, které byly pasterizované horkou parou...
Ze začátku jsem sušené jedl hodně, dříve jsem si je taky namáčel (lepší pro trávení i chuťově jemnější). Teď už je spíše nejím (naposled jsem vyzkoušel sušené bio olivy, mmm na ty jsem se tak těšil
), vysušují a nemají tolik "živé" energie, co šťavnaté plody. Když jem teď delší dobu na syrové, tak je to už docela znát a cítit, když si dám sušené.
Myslím, že ze začátku mi docela pomohly, protože jsou tak sladké (fíky, datle) a zpestřily mi jídelníček (švestky, meruňky). Takže při přechodu z tepelně zpracované stravy, která je v podstatě vysušená a chuťově taková "tvrdá", to byla vlastně příjemná berlička (obzvlášť u toho sladkého). Navíc, na svém statku bych musel mít opravdu nadúrodu, abych ty krásné plody usušil, radši bych je snědl nebo rozdal...
Sušené nesířené, pokud možno v bio kvalitě, ovoce je syrové. Leč není tak syrové jako ovoce v obchodu, a to zase není tak čerstvé jako, když si je právě utrhneš. :) Co jsem četl tady na fóru, tak domácí sušičky jdou málokdy pod 40°, takže ovoce už se "ničí". Je fajn, když se to ovoce suší na Slunku. Je dobré si zjistit, jak je to ovoce usušené. Například jsem viděl "měkké" fíky, které byly pasterizované horkou parou...
Ze začátku jsem sušené jedl hodně, dříve jsem si je taky namáčel (lepší pro trávení i chuťově jemnější). Teď už je spíše nejím (naposled jsem vyzkoušel sušené bio olivy, mmm na ty jsem se tak těšil :) ), vysušují a nemají tolik "živé" energie, co šťavnaté plody. Když jem teď delší dobu na syrové, tak je to už docela znát a cítit, když si dám sušené.
Myslím, že ze začátku mi docela pomohly, protože jsou tak sladké (fíky, datle) a zpestřily mi jídelníček (švestky, meruňky). Takže při přechodu z tepelně zpracované stravy, která je v podstatě vysušená a chuťově taková "tvrdá", to byla vlastně příjemná berlička (obzvlášť u toho sladkého). Navíc, na svém statku bych musel mít opravdu nadúrodu, abych ty krásné plody usušil, radši bych je snědl nebo rozdal... :)