zdroj:
tu
Při sklizni a dalším použití melounových plodin, zejména melounů, dochází často k vážným změnám v jejich chuti a vůni. Obvykle meloun chutná hořce nebo má zvláštní "chemický zápach", například vůni acetonu. Samozřejmě, že mnoho spotřebitelů se obává takových projevů a takové produkty nejí. A musím říci, že jejich obavy jsou opodstatněné.
Seznam možných příčin zhoršení chuti melounu
Důvody pro zhoršení chuti melounu může být několik. Většinou jsou spojeny s chybami v péči o rostlinu. Patří mezi ně:
- Chyby při výběru klimatického pásma pěstování. Meloun patří k teplomilným rostlinám a v chladnějších regionech potřebuje více péče. Ve velmi chladných klimatických podmínkách se meloun obvykle nedoporučuje pěstovat v otevřeném terénu.
- Nedostatek vlhkosti, jako je nadměrná vlhkost, může způsobit změnu chuti melounu a konzistenci jeho buničiny.
- Použití nadměrných dávek minerálních hnojiv (
zejména hnojiv obsahujících dusík) vede k tomu, že ovoce má kyselou nebo hořkou chuť.
- Pokud je perederzhat ovoce na meloun, to znamená, že je přivede k nadměrné zralosti, v jejich chuti a vůni se objeví silný "chemický" odstín, připomínající vůni acetonu nebo rozpouštědla.
- Houbová onemocnění, zejména fusarium, vedou k hořké pachuti v ovoci.
- Mechanické poškození plodů je dalším místem pro pronikání bakterií do nich, jejichž aktivita vede nejen k nepříjemnému pachu a chuti, ale ik jejich poškození.
K příčinám zhoršení chuti ovoce patří kromě toho další příčiny nesprávné péče o rostliny a události, které jsou náhodné povahy (například invaze škůdců atd.).
.......
.......
Závěr
Pokud je meloun hořký, s velkou pravděpodobností to znamená, že když se pěstoval, byly chyby a tento výrobek byste neměli používat. A i když látky, které způsobují nepříjemnou chuť nebo zápach, nejsou nebezpečné pro člověka, jsou společníky k vážnějším procesům uvnitř plodu. Ale důsledky těchto procesů mohou být mnohem závažnější.