od Syrovozrout » úte kvě 27, 2014 1:48
rudo píše:Veet píše:Když sním na lačný žaludek půl melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech žaludku. Bánánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všimnul když jsem začal šťavit, takže ještě předtím než jsem se stal vitariánem. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, tak jsem na tenhle problém zapomněl, ale teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být? K doktorovi se mi nechce, ani si stím nechci nijak lámat hlavu, ale abych něco nezanedbával
toto presne poznam je to okamzita reakcia na fruktuzu, preto to je pri melone jabka hrusky hrozno (niekotre druhy jablk viac ine takmer nie) napriklad mi staci 1 jabko Fuji ak je zrele
reakcia sa dostavi do 1-2 minut - tak rychlo pride fruktoza do krvi a trva niekolko minut
je to priama bolest v cievach, napriklad v cievach co idu cez plecny klb do ruk ale kazdy to ma inde citlive
pri stavach moze byt reakcia este rychlejsia samozrejme
bananay nedavaju ziadnu fruktozovu pecku a tak tato reakcia neexistuje
ja som to maval napriklad pri vypiti burcaku mustov a podobne ale niekedy aj z mrkvovej stavy
doktor ti s tym nic nespravi, telo ti jednoducho hovori co si mysly o fruktoze
reakcia sa da skratit ak sa okamzite zje nefruktozove jedlo, napriklad ten banan alebo nejake tuky - jogurt a poodbne
vstrebanie fruktozy sa zastavi a spomali.
No jasně! Že nás to nenapadlo hned - jednoduchá odpověď na všechno !
Ale neopisoval jsi trochu Rudko z internetů?...Sice píšeš, že "toto presne poznam je to okamzita reakcia na fruktuzu", ale je to vskutku až tak osobní zkušenost nebo jen parafrázování tohoto velmi pochybného zdroje, který stláskal jedno přes druhé a celý to domotal a pak to už tak koluje
"Fruktóza – cukr, který se bříšku nemusí líbit
Zažívací obtíže může v době po stanovení diagnózy působit i další cukr, který je obsažen v ovoci, ovocných šťávách i běžném kuchyňském cukru. Právě v počátcích změny stravování na „bezlepkové“, když ještě nejsou obeznámeni s možnými bezlepkovými náhradami obilí, mnozí postižení sahají po ovoci jako „spolehlivě bezlepkové“ potravině. Ale pozor! Nezapomínejte na to, že vaše zažívání stále ještě nefunguje dobře. Fruktóza je navíc cukr, který i zdravé trávicí ústrojí dokáže zpracovávat jen v malém množství. Po stanovení diagnózy celiakie byste pro své bříško měli alespoň na tři až šest měsíců vyhlásit stav hájení. Neměli byste tedy spořádat větší množství ovoce bohatého na fruktózu, tedy jablek, hrušek, hroznového vína, švestek nebo z tohoto ovoce lisovaných 100% šťáv – to vše obsahuje fruktózu nebo fruktózový sirup. Dejte raději přednost pokrmům obsahujícím lépe snášenou glukózu (hroznový cukr) nebo glukózový sirup. Můžete jíst ovoce jako banány, papáju či borůvky, které obsahují málo fruktózy. Fruktózu dokážete lépe strávit v kombinaci s tukem či bílkovinami (třeba s tvarohem).
Ukázka z knihy Pečeme zdravě bez lepku."
Něco na způsob níže uváděného je o něco pravděpodobnější než výše předpokládaný souvis bolestivého působení cukrů:
Janek píše:Abys nemel latentni zaludecni vred?
"Žaludeční vředy: Banán je používaný jako dietní jídlo
při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a
jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané
bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže
neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění
tím, že jemně obalí stěny žaludku."
[quote="rudo"][quote="Veet"]Když sním na lačný žaludek půl melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech žaludku. Bánánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všimnul když jsem začal šťavit, takže ještě předtím než jsem se stal vitariánem. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, tak jsem na tenhle problém zapomněl, ale teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být? K doktorovi se mi nechce, ani si stím nechci nijak lámat hlavu, ale abych něco nezanedbával :)[/quote]
toto presne poznam je to okamzita reakcia na fruktuzu, preto to je pri melone jabka hrusky hrozno (niekotre druhy jablk viac ine takmer nie) napriklad mi staci 1 jabko Fuji ak je zrele
reakcia sa dostavi do 1-2 minut - tak rychlo pride fruktoza do krvi a trva niekolko minut
je to priama bolest v cievach, napriklad v cievach co idu cez plecny klb do ruk ale kazdy to ma inde citlive
pri stavach moze byt reakcia este rychlejsia samozrejme
bananay nedavaju ziadnu fruktozovu pecku a tak tato reakcia neexistuje
ja som to maval napriklad pri vypiti burcaku mustov a podobne ale niekedy aj z mrkvovej stavy
doktor ti s tym nic nespravi, telo ti jednoducho hovori co si mysly o fruktoze
reakcia sa da skratit ak sa okamzite zje nefruktozove jedlo, napriklad ten banan alebo nejake tuky - jogurt a poodbne
vstrebanie fruktozy sa zastavi a spomali.[/quote]
No jasně! Že nás to nenapadlo hned - jednoduchá odpověď na všechno ! (:-)
Ale neopisoval jsi trochu Rudko z internetů?...Sice píšeš, že "toto presne poznam je to okamzita reakcia na fruktuzu", ale je to vskutku až tak osobní zkušenost nebo jen parafrázování tohoto velmi pochybného zdroje, který stláskal jedno přes druhé a celý to domotal a pak to už tak koluje :D
[quote]"Fruktóza – cukr, který se bříšku nemusí líbit
Zažívací obtíže může v době po stanovení diagnózy působit i další cukr, který je obsažen v ovoci, ovocných šťávách i běžném kuchyňském cukru. Právě v počátcích změny stravování na „bezlepkové“, když ještě nejsou obeznámeni s možnými bezlepkovými náhradami obilí, mnozí postižení sahají po ovoci jako „spolehlivě bezlepkové“ potravině. Ale pozor! Nezapomínejte na to, že vaše zažívání stále ještě nefunguje dobře. Fruktóza je navíc cukr, který i zdravé trávicí ústrojí dokáže zpracovávat jen v malém množství. Po stanovení diagnózy celiakie byste pro své bříško měli alespoň na tři až šest měsíců vyhlásit stav hájení. Neměli byste tedy spořádat větší množství ovoce bohatého na fruktózu, tedy jablek, hrušek, hroznového vína, švestek nebo z tohoto ovoce lisovaných 100% šťáv – to vše obsahuje fruktózu nebo fruktózový sirup. Dejte raději přednost pokrmům obsahujícím lépe snášenou glukózu (hroznový cukr) nebo glukózový sirup. Můžete jíst ovoce jako banány, papáju či borůvky, které obsahují málo fruktózy. Fruktózu dokážete lépe strávit v kombinaci s tukem či bílkovinami (třeba s tvarohem).
Ukázka z knihy Pečeme zdravě bez lepku."[/quote]
Něco na způsob níže uváděného je o něco pravděpodobnější než výše předpokládaný souvis bolestivého působení cukrů:
[quote="Janek"]Abys nemel latentni zaludecni vred?[/quote]
[quote]"Žaludeční vředy: Banán je používaný jako dietní jídlo
při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a
jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané
bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže
neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění
tím, že jemně obalí stěny žaludku."[/quote]