Skladování a trvanlivost sušených placek

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Skladování a trvanlivost sušených placek

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Janek » sob zář 27, 2014 12:08

Jindro, nenechavej si to pro sebe :-) v knize tve kamaradky A je nadocena takova ta kevna kulata susicka...

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Janek » čtv zář 11, 2014 19:15

V troube nebo kde to susis? Jakou budes porizovat?

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Jindra » čtv led 16, 2014 9:38

tonda0 píše:to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.
Tondo přesně takhle jsem tu sušičku upravil, dal jsem (ještě lepší) triakový regulátor jen na topné tělísko, zatímco motorek běží stále naplno. Fajné řešení, považuju za OK,
jenže děláme lněnek tak velký várky, že sušíme ve velkém, tahle malá sušička nestačí

leží mi ve sklepě, nepoužívám, tedy budeš-li, jak píšeš, pořizovat svou, tuhle upravenou sušičku Ti nabízím

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Jindra » čtv led 16, 2014 9:35

jans píše:a ty lněnky děláte z celého lnu anebo to pomixujete?
vedle v budwig vlákně Dano psal, že celý len nemá smysl jíst a namočený taky ne, namixovaný by se ale zase měl sníst hned, ne?
my nemixujem, děláme lněnky z celého semínka kvůli oxidaci
lněnky jím kvůli požitku z jejich chuti, ne kvůli tukům
tuky řeším tak, že si len mixnu a sním ihned (v zelesalátu, v mrkvové ščávě apod.), to u mne nemá s lněnkama nic dohromady

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od rudo » stř led 15, 2014 23:12

tonda0 píše:to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.
este si mozes kupit lacny stolny ventilator a nechat tu fukat do toho zvonku

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od tonda0 » stř led 15, 2014 22:24

to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od rudo » stř led 15, 2014 22:21

ventilator by sa mohol napajat predtym ako tyristor znizuje napatie - proste ho kablom z ventilatoru obidi, asi tak ako rozumni ludia napoja pred elektromer :mrgreen:

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od tonda0 » stř led 15, 2014 22:08

Takže chyba je ten igeliťák? Zkusím řešení alá LIDL. Jinak skladuju v kuchyni (21 st.C) ve skříňce.
Naposledy jsem vše zlehounka rozmixl, len zůstal vetšinou celej, semtam něco rozsekaný.
Sušičku mám totál obyč. Ale vyrobil jsem si udělátko na plynulé snížení napětí sušky (tyrystorová regulace např na vrtačku), tím lze regulovat plynule teplotu, bohužel se tím reguluje i výkon ventilace. Tyčovým digi teploměrem jsem měřil teplotu uvnitř kolem 45-55 st.C proudící vzduch. Tak placka by mohla mít o něco méně. Sušení ještě budu optimalizovat.

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od jans » stř led 15, 2014 21:48

a ty lněnky děláte z celého lnu anebo to pomixujete?
vedle v budwig vlákně Dano psal, že celý len nemá smysl jíst a namočený taky ne, namixovaný by se ale zase měl sníst hned, ne?

k té teplotě: v návodu k excalibru psali, že ze začátku se to dá dát i na víc stupňů než je 40 ale jak se odpaří voda, tak se to musí ztlumit

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Jindra » stř led 15, 2014 21:46

tonda0 píše:Dělám z máčeného lnu, sezamu, slunečnice, dýně, mrkve atd. a usuším. Suším asi 6 hodin obyč sušičkou
změř si teplotu u výstupu teplého vzduchu. takovou obyč sušičku jsem měl taky, pak jsem potkal enzymy a zjistil, že teplota je ničí, proto jsem sušičku kontrolně změřil a zjistil teplotu kolem 120 °C. Hned putovala do sklepa a tam leží dodnes. Nechcete ji někdo? To totiž není sušení, to je pečení.
Ostatně už těch 6 hodin... nemožné, to je moc krátká doba, takhle brzo to při 40 °C neusušíš, takže máš - odhaduju - nemlich takovej obyč jako měl já,
možná pouvažuj o změně ;-)

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od Jindra » stř led 15, 2014 21:39

.
rudo vyhrává, je to tak

ty placky musej "dejchat"

taky tyhle lněnky děláme, skladujem je týýýdny (protože když už, tak děláme velkou várku několika plechů), ale nutno skladovat správně - musej dejchat

průběžně je občas kontroluju. ve špajzu třeba občas rády navlhnou (dle počasí) a poměknou, tak to je zas na dva dny vezmu do kuchyně, kde je sucho a tepleji no a po dvou třech dnech je zas vrátím do špajzu. chutnají nám totiž nejlíp tehdy, když mají tu správnou vlhkost (čili tím pádem křehkost) a to je něco mezi špajzem a kuchyní. když hodně navlhnou, změknou; je to prd a říkávám si "to jsme je nemuseli sušit"a když naopak přeschnou, jsou hodně tvrdý. skladujem v plátěném pytlíku anebo v takových těch děrovaných sáčcích na pečivo z LIDLu

no jo no, tak se to teď profláklo, "kradu" v lidlu pár sáčků na pečivo, no. šak od na tom lidl nezkrachuje

Re: Skladování a trvanlivost sušených placek

od rudo » stř led 15, 2014 21:26

igelitak

Skladování a trvanlivost sušených placek

od tonda0 » stř led 15, 2014 21:04

Ahoj, poraďte prosím začátečníkovi.
Jak nejlépe skladovat a jak dlouho vydrží sušené placky? Dělám z máčeného lnu, sezamu, slunečnice, dýně, mrkve atd. a usuším. Když je dosuším, připadají vysušený OK. Suším asi 6 hodin obyč sušičkou. Pak dám do igeliťáku, ale přezto změknou a trochu navlhnou a po pár dnech v chlebníku je na nich plíseň. Co dělám blbě :?:

Nahoru