Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » pát led 17, 2014 18:38

smajliss píše:
Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )
No neviem. Prave ze v tom lanovom oleji okrem roznych tukov ani nic moc nie je, v prepocte na energiu. Preto nevidim vyhodu v takomto rozkolisani rovnovahy: namiesto jedalnicka z celych plodov prejst na iny s olejom. A teda za viac vraj liecivych nenasytenych MK zaplatit vyrazne mensim mnozstvom mnohych inych zivin (vitaminy/mineraly/antioxidanty/ai.). (A predpokladam ze zdravotny ucinok oleja+tvarohu pre cloveka na prevazne nespracovanej zelovocnej vitarianskej strave je ovela nizsi ako pre niekoho na beznej strave.)
Myslim si teda, ze olej asi nebude najlepsi sposob ako sa "dostat na vyssi level".
Semena, losos, apod., to nekomentujem. Na rozdiel od oleja totiz obsahuju velmi vela a siroke spektrum roznych mikro nutrientov.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » pát led 17, 2014 18:27

Vdaka ravima za vsetky doterajsie odpovede.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » čtv led 16, 2014 3:31

Dano píše:O tych lignanoch apod. neviem nic - naklicenim sa ich zbavit neda?
Nedá. Jinak právě kvůli těmto látkám se má lněné semínko přidávat k oleji a tvarohu do patlanice. Kvůli dalším látkám se doporučuje tam míchat ještě ovoce typu rybíz, borůvky, maliny atp., není to jen olej+tvaroh.
Jinak chia semínka mají podobně omega-3 jako len, tím se dostaneš na vyšší dávku, třeba 20g+20g by mělo být ok. Pro relativně zdravého člověka víc ani nemá vůbec smysl. Já jím denně max. 30g a střídám len a chia. A pokud má někdo jídlo založené hlavně na ovoci, tak bych spíš doporučil ještě něco na omega-6. Tedy např. na 811 bych si s večerním salátem dal 10g lněných a 30g slunečnicových semínek.

Semi-saturated fats jsou ztužené rostlinné tuky. V češtině na internetu výrazem "polonasycené" zpravidla lidé myslí polynenasycené, prostě v tom mají totální zmatek a číst české odborně se tvářící články na internetu je nesmysl, bohužel.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » stř led 15, 2014 23:14

smajliss píše:
Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )
ze ty hras zase evoluciu, opici stacil banan a cloveku uz nie :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od smajliss » stř led 15, 2014 22:42

Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » stř led 15, 2014 22:15

Dano píše:Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
ravima píše:Tohle by bylo hodně husté a rozhodně nesrovnatelné s podobným množstvím ovoce. Hlavně je to nějakých 70g vlákniny. Tolik má např. cca 3kg banánů.
To by u mna mozno az taky neprekonatelny problem nebol. Tie lignany mi ale ako vysvetlenie stacia, mohol to byt dovod, preco Dr. Budwigova odporucala olej a nie semena. Docital som od nej knihu Lanovy olej, teda vlastne velmi staru prednasku. V nej sa ale slovo lignan* nenachadza.

A k pricine... Mam pocit, ze ona vystrihala pred jedenim tukov nasytenych a tiez spracovanych (stuzenych apod.). Napr.:
Stačí si jen uvědomit, že nasycené a polonasycené tuky jsou inertní a tělo je nedokáže využít.
(pozn.: neviem aké sú polOnasýtené tuky / v angl. vydani sa pise semi-saturated fats...)
A pred denaturovanymi potravinami, lebo obsahuju konzervacne latky.
A hlasala teda, ze ked ich clovek prijima/al, tak v jeho tkanivach sa vraj nachadza nevyuzity bunkami neprijaty izolovany tuk, a ta jej kura mu velmi prospeje. Lebo vraj tie mimo buniek izolovane tuky sa vdaka takej diete rozpustia. Okrem ineho. A nasledne vyzdravie.

No ale keby sme jedli len surovy zelovoc (pripadne aj niektore semena a orechy), tak v takej strave nie su ani konzervacne latky, ani stuzene tuky. A ani nasytene, teda s vynimkou palmoveho a kokosoveho oleja - oleje su ale vyrobky, a mozno namiesto pitia olejov take jedenie celych tych plodin/orechov zase az tak skodlive nebude.

Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » stř led 15, 2014 21:34

ravima píše:Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek. Není bezpečné jíst dlouhodobě víc než tak 40g denně, radši míň. Právě kvůli těm látkám, které tam jsou v obrovském množství, např. lignany
No, co uz, nie sme vtaky.... napriklad takymi malinami/cucoriedkami sa clovek moze krmit kolko chce, nepocul som o nejakych skodlivych latkach v nich.

Tak to je ten dovod, lignany, ai. Vdaka.
Oleje nechcem kvoli oxidovaniu a faktu ze okrem tych tukov neobsahuju v pomere k energii takmer ziadne vitaminy/mineraly/antioxidanty.
A semena lanu v tak ucinne velkom mnozstve podla teba nie su zdraviu prospesne kvoli tym antinutrientom...
Co uz.

O tych lignanoch apod. neviem nic - naklicenim sa ich zbavit neda?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » stř led 15, 2014 20:30

ravima píše:
Dano píše:Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den.
Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek
Ano. pomylil som sa, 250g lanovych semien so myslel.
Pardon, uz to nedokazem hore opravit.

A k tym mononenasytenym MK... Citam hore, ze som napisal omylom o olivovom oleji, namiesto lanovom. Tak linku olivac a mononenasytene MK nechajme. Spravne som chcel zhrnut takto:
Dano píše:a tiez:
10 g LANOVEHO oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » úte led 14, 2014 23:54

Dano píše:A v troche oleja ci lanu vela mononenasytenych MK nie je.
Mononenasycené nejsou ve lnu skoro vůbec, ty jsou např. v tom oliváči nebo v mandlích. Sirná patlanina se týká polynenasycených m.k.
Dano píše:Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den.
Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek. Není bezpečné jíst dlouhodobě víc než tak 40g denně, radši míň. Právě kvůli těm látkám, které tam jsou v obrovském množství, např. lignany. Jsou důležité mimo jiné i pro správné využití omega-3, ale všeho moc škodí a pak to může mít vedlejší účinky. Len není normální potravina, ale spíš takový doplněk/lék. I těch 100g oleje denně platí při léčbě rakoviny atp., ne jako normální strava.
Dano píše:Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
Tohle by bylo hodně husté a rozhodně nesrovnatelné s podobným množstvím ovoce. Hlavně je to nějakých 70g vlákniny. Tolik má např. cca 3kg banánů.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » úte led 14, 2014 19:29

Ravima, este ze si trpezlivy, vdaka.
ravima píše:Jo ale mononenasycených, omega-3 jsou trojnásobně nenasycené, omega-6 dvojnásobně.
Vdaka za opravu. Ale podstatu som vystihol: potvrdil som tu tebou udanu rovnost z pohladu obsahu tych dolezitych zivin. Len som pre ne pouzil nepresny/neuplny nazov :)
Dano píše:Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?...
...Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
ravima píše:Není v tom žádná výhoda. Výhoda je v kombinaci 100g lněného oleje s např. 200g tvarohu denně. Tolik semínka se z různých důvodů sníst nedá.
Aha, porovnaval som male mnozstva davok. A v troche oleja ci lanu vela mononenasytenych MK nie je. Rozumiem. Takze podla nej treba viac. Kolko, to som vyhladal napr. na http://www.budwig-diet.co.uk/the-full-d ... 8593750000:
The Budwig quark-linseed oil cream (Flax Oil/Cottage Cheese, FO/CC) made up fresh from 100 g quark and 45 ml cold-pressed linseed (flax seed) oil at breakfast and again at lunch.
..
25 g/2 tablespoons ground linseed meal twice per day
Takze ako pises aj ty, podla nej nech treba tej rozmixovanej kombinacie denne: 100g lanoveho oleja + 200g tvarohu.
A ta sa v dvoch polovicnych davkach, napr. rano a na obed, zrejme lahko da zjest a stravit.

Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den. Ale preco?

V tom nie som doma, nemam odhad. Kedze bezne nepijem oleje ani nejedavam semena, len orechy obcas.

Co viem, tak:
A. Samotny cely lan 250g nema zmysel jest v hocikolkych davkach. Kedze len prejde traktom, to mi je jasne.
B. Ked ho namocim, urcite plati to iste, akurat tym traktom aspon lahsie bez zmeny prejde :)
C. A ked ho po namoceni aj uplne rozmixujem?
Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
V dvoch polovicnych davkach, po 250g by sa taky mix nedal zjest?

Hlavne mi prosim napis, ci takto spracovany lan (z 250g sucheho lanu) by, ako som uz podobne formuloval, z pohladu
1. obsahu tych mononenasytenych MK a
2. rychlosti stravenia a
3. efektivnosti stravenia, teda aj asimilacie
bol inac rovnocenny predpisanej kombinacii 100g lanoveho oleja + 200g tvarohu.

Lebo mne, co sa tyka len zhltnutia a nicoho ineho, nepripada ovela tazsie zjest denne:
* 500g rozmixovanych nasiaknutych lanovych semien
ako
* 300g tej kombinacie olej+tvaroh
hoci som ani jedno neskusal. Ale co sa objemu tyka, ja zmestim do zaludka velmi vela.
Ovocia. Ale to sa travi lahko, to je fakt. Teda asi skoro ani netravi, vsetko je tam uz nejako natravene. Sacharidy na jednoduche monosacharidy. Bielkoviny tam nejake prilis komplexne asi nebudu, zrejme len jednoduchsie ak nie rovno aminokyseliny. Tuky neviem, ale tych tam je, pravda, malo, priemerne okolo 5% energie.

(Samozrejme, vo vsetkych 3 sposoboch plati, ze chut ziadna, alebo az zla. Ale ked sa s niecim chutnejsim zmiesa, tak sa urcite vyrazne zlepsi. Hocijakym smerom podla prisady, ved kazdemu podla chuti.)
(dgm, vsak sa zapoj aj ty. Ja uz onedlho koncim, ked to z ravimu konecne vypacim :) bude mat odo mna zase klud)

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od cepheus » úte led 14, 2014 13:51

A tak budu jeste vic OT, taky se bavim, me to zase pro zmenu pripomina tohleto :D))) ..

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od dgm » úte led 14, 2014 10:46

Hodne, hodne OT tento muj prispevek, ale napsat to musim.
Moc me bavi cist diskuzi Dana s ravimou (a Jindra do toho), je to radost.
Otazky i odpovedi maji smysl. :) :)

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » úte led 14, 2014 10:07

Jindra píše:
ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
v souvislosti s vývojem lisu na oleje testujeme různá semínka a teď zůstanu jen u lněného: lnu je několik různých druhů s různým procentuálním obsahem oleje a také s různým poměrem o3, o6 (někde je více trojky, jinde šestky)
napsat, že ve lnu je cca 40 %oleje je přespřespřespříliš zevšeobecňující
Jakékoliv lněné semínko obsahuje kolem 40% lněného oleje a vůbec to nesouvisí s tím, kolik toho vylisuješ lisem nebo s poměrem n-3,n-6.
Jindra píše:Něco málo ocituji:
"Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Síra je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu."
Ne, nic takového žádná teorie neříká, to je jen špatné pochopení nebo špatný překlad Budwigové. Tvaroh neobsahuje síry o nic víc než jakákoliv jiná potravina, obsahuje potřebné sirné aminokyseliny, ale ty jsou v jakýchkoliv bílkovinách, výhoda tvarohu je jen a pouze snadné mixování s olejem, ještě lepší je např. mléko nebo kefír nebo třeba jakékoliv bílkoviny v prášku s vodou.
Jindra píše:"Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku."
Ano a nejlepší jsou celá semínka, která mají sama o sobě víc těch vhodných proteinů (konkrétně sirných aminokyselin) než tvaroh a navíc spoustu dalších potřebných látek k využití těch olejů, např. antioxidanty atd. Na tomhle je taky vidět, že Budwigová příliš nerozlišovala omega-3 a 6, akorát že omega-3 mají o jednu nenasycenou vazbu víc a jsou tedy z hlediska její teorie aktivnější. V tomto citátu je konkrétně zmíněna omega-6 kyselina linolová a převážně její zdroje.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » úte led 14, 2014 9:43

Dano píše:10 g olivoveho oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu
Jo ale mononenasycených, omega-3 jsou trojnásobně nenasycené, omega-6 dvojnásobně.
Dano píše:Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?...
...Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
Není v tom žádná výhoda. Výhoda je v kombinaci 100g lněného oleje s např. 200g tvarohu denně. Tolik semínka se z různých důvodů sníst nedá.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » úte led 14, 2014 0:09

nador v tele tiez nie je nieco co bolo planovane prirodou a preto aj protizbran je nieco co si clovek musi vytvorit.

takto to funguje v celom sucasnom systeme - vyrobim problem a ponuknem riesenie.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Jindra » pon led 13, 2014 21:25

ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
v souvislosti s vývojem lisu na oleje testujeme různá semínka a teď zůstanu jen u lněného: lnu je několik různých druhů s různým procentuálním obsahem oleje a také s různým poměrem o3, o6 (někde je více trojky, jinde šestky)
napsat, že ve lnu je cca 40 %oleje je přespřespřespříliš zevšeobecňující
Dano píše:Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
ano, je. klíčovým faktem tam je reakce lněného oleje se sirnými proteiny tvarohu
musí se to doslova spojit, olej ve směsi není nijak znát (nejsou mastná oka, není mastný prstenec na nádobě)
proto taky nejde patlaninu třeba ušlehat jen ručním šleháním vidličkou, musí na to být rychlý mix


Něco málo ocituji:
"Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Síra je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu."

"Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku."

"Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté."

"Na základě pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega–3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční."


Na Jardově fóru se o to hodně zajímá Pavel, tak si mrkni třeba tady
Mě tohle téma fascinuje taky a kdykoli otevřu zdroje od Budwig, zkejsnu u toho půl dne :-)

Dano nemáš žádnou knížku? Jestli ne, písni si, něco oskenovaného Ti rád pošlu.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » pon led 13, 2014 19:49

ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
ravima píše:
Dano píše:A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.
Ve 20g lnu je asi 70mg sirných aminokyselin (podobně v jiných semínkách a ořeších, v některých je ale i víc než dvojnásobek, např. ve slunečnicovém semínku skoro 200mg). V odpovídající kombinaci 10g lněného oleje + 20g tvarohu je taky cca 70mg sirných aminokyselin. Co se týče zeleniny a ovoce, tak podobně je na tom např. 400g banánů, té cibule by bylo potřeba víc než 1kg, ale těch 10ml lněného oleje bych s tím teda nemixoval :-)
Vdaka za cisla!
Vybral som si z toho:
70mg sirných aminokyselin sa nachadza napriklad v:
  • v 10 g lněného oleje + 20 g tvarohu, alebo
  • v 20 g lanu, alebo
  • (v 7 g slnecnice, alebo
  • v 400 g bananov, alebo
  • v 1xxx g cibule
  • ...)
a tiez:
10 g olivoveho oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu

Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?

Lebo, asi ma poznas, ked je nieco idealne namiesane prirodou (ziviny v lane), tak ja osobne by som si nevybral namiesto toho mix 2 vyrobkov (plej a tvaroh). Obe porcie predsa obsahuju zmiesanych 70mg sirnych AK a cca 10 g lanoveho oleja.

Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od cepheus » pon led 13, 2014 15:18

Jak pro koho :D.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » pon led 13, 2014 2:52

0.4kg bananov alebo 1kg cibule ?

to je naozaj tazke rozhodnutie

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » pon led 13, 2014 1:19

Dano píše:A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.
Ve 20g lnu je asi 70mg sirných aminokyselin (podobně v jiných semínkách a ořeších, v některých je ale i víc než dvojnásobek, např. ve slunečnicovém semínku skoro 200mg). V odpovídající kombinaci 10g lněného oleje + 20g tvarohu je taky cca 70mg sirných aminokyselin. Co se týče zeleniny a ovoce, tak podobně je na tom např. 400g banánů, té cibule by bylo potřeba víc než 1kg, ale těch 10ml lněného oleje bych s tím teda nemixoval :-)

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » ned led 12, 2014 18:08

ravima píše:
Dano píše:A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.
Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » ned led 12, 2014 1:38

and there goes my onion garlic up the chimney bloody hell

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » sob led 11, 2014 18:46

Dano píše:A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.
Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
Dano píše:Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
Namiesto zavislosti na vyrobe / dodavkach lanoveho oleja, ktory oxiduje? A k tomu tvarohu?
Doporučovala samotný čerstvě rozmixovaný len a taky např. jeho mix s medem, protože to se dá dlouho skladovat. Olej s tvarohem se používá jen kvůli vysokým dávkám a i tak se tam musí přidat to semínko, protože obsahuje důležité látky pro využití n-3, např. lignany.
rudo píše:...ak sa bavime o samotnej sire, tak vraj sa pridava do susenych marhuli a snad aj inych susenych ovoci z obchodov a su ludia co susene marhule z obchodov umyselne kupuju ako zdroj siry
kedysi som tiez nasiel niekde info ze vela siry alebo akyschci sirnych chemikalii je aj v surovej cibuli snad aj cesnaku
Stejnou chybu dělali i na zdraví-az, když se snažili např. vyrobit veganskou verzi "sirné patlaniny"(to je zavádějící název a pochází buď z fóra upramene nebo zdravi-az). Vůbec nejde o samotnou síru v jakékoli podobě, ale o konkrétní aminokyseliny (methionin a cystein), které náhodou obsahují síru, ale hlavně mají speciální vlastnosti ve spojení s nenasycenými mastnými kyselinami. Tvaroh se používá, protože se dá nejrychleji rozmixovat s olejem, ale při delším zpracování prý funguje i rozmixování lněného oleje s fazolemi atp. Ještě lépe než s tvarohem to jde s kefírem, což využívá hodně lidí. Je jen třeba přepočítat obsah bílkovin z původního receptu, ale právě v případě kefíru stačí míň, protože se to líp spojí. Cibuli ani nic jiného se sírou nemá smysl přidávat, jen olej+bílkoviny+semínko.
smajliss píše:kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí
Jestli jsem to od Budwigové dobře pochopil, tak ty tuky se s bílkovinama normálně spojují i v těle, ale nefungovalo by to správně, když chceš najednou vypít 50g toho oleje a to dvakrát denně. Proto se tělu pomáhá tím předzpracováním s tvarohem. 20g semínka je úplně v pohodě a podle Budwigové se dá denně vypít i nějaké množství samotného oleje např. na salátu, taky asi tak těch 20g.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » pát led 10, 2014 0:23

smajliss píše:kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí
inymi slovami ten povodny rece[t treba zachovat talk ako bol a nahrady a zlepsenie uz nefunguju

su sirne kyseliny v tvraohu ine ako napriklad v cibuli, co tak hodit do mixera ciburu a lanovy olej ?

a ak ijde o omega 3 preco nie rybi olej ?

jasne ze teraz som to ja co snazi prerobit povodny recept :mrgreen: :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od smajliss » čtv led 09, 2014 23:51

kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » čtv led 09, 2014 23:40

ja som patlaninu nikdy nevyrabal ani nejedol, ale z toho co sa vzdy pisalo na rakovinovych disksuiach som mal dojem :

ze sa zoberu 2 presne urcene vychodzie potraviny a presnym postupom sa z nich vytvori nieco ine,

ze teda nejde o jednoduchy sucet vlastnosti, ale stvorenie niecoho noveho, co v prirode neexistuje.

teraz ako citam tieto prispevky to zacina vyzerat ze to tak nebude, ze ved to iste sa da dosiahnut len jednou alebo druhou vuchodziou potrvanou pripadne vselijakou inou potravinou. To sa mi vsak nezda, ze by nejaky guru vymyslel zlozity receot len na to aby oredaval knihy kde ten recept vysvetluje

ak sa bavime o samotnej sire, tak vraj sa pridava do susenych marhuli a snad aj inych susenych ovoci z obchodov a su ludia co susene marhule z obchodov umyselne kupuju ako zdroj siry

kedysi som tiez nasiel niekde info ze vela siry alebo akyschci sirnych chemikalii je aj v surovej cibuli snad aj cesnaku

a kedze sa varenim zrejme sira nezmeni na plutonium a smazenim na masti nezmeni sira na zlato

tak ak sa jedna o siru cibula surova ci varena by mala byt dobry zdroj ????

inak ak jem tvaroh tak akosi k tomu vzdy mam aj surovu cibulu alebo cesnak ( ahoj Evicko )

je patlanina specialna lebo je toi patlanina, alebo je to len zbytocne preceneny recept vyroby na nieco co sa lahko nahradi vselicom inym ?

nasa povodna rozvinuta civilizacia mala bryndzu, tvaroh, cibulu a cesnak ako samozrjemost. :delicacy:


:?: :idea:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od smajliss » čtv led 09, 2014 22:20

Dano píše: Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
podle mě za to může vstřebatelnost .. získat ty tuky ze semínka je určitě těžší, než z oleje, kde není vláknina .. a možná i rychlost vstřebání může hrát roli v tom léčebném procesu .. ale fakt si přečti tu její knížku, je fajná a má tam zajímavé teorie

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » čtv led 09, 2014 22:03

Vdaka.
ravima píše:Lněná semínka nemá smysl mixovat s tvarohem, stačí samotná, těch sirných aminokyselin je v nich víc než dost.
Hm, z pohladu obsahu zivin je cely lan urcite ovela hodnotnejsi ako olej. Len neviem ako sa to mixuje a reaguje spolu.
ravima píše:A pro relativně zdravého člověka, tak 20g denně, je podle mě mnohem lepší varianta, než olej+tvaroh.
Ako ten cely lan prijimat? Namocit? (A) rozmixovat? S cim?

A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.

Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
Namiesto zavislosti na vyrobe / dodavkach lanoveho oleja, ktory oxiduje? A k tomu tvarohu?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od ravima » stř led 08, 2014 23:56

Dano píše:Ravima, ak mozes, kratko:
Mix lanoveho oleja a tvarohu je na co dobry? Vela omega 3? Lahko stravitelneho?
Ma nejaky osoh pre niekoho (ziadna rakovina apod.), kto ma v strave dobry pomer o6:o3?
Myslis, ze sa daju v nejakom inom pomere dosiahnut podobne vysledky bez lanoveho oleja, teda mixom lanoveho semena a tvarohu?
Tak podle Budwigové nejde o omega-3, ona se na to dívala úplně z jiného úhlu a zrovna tak vychvalovala např. i omega-6. Jde o to, že omega-3 jsou nejvíce nenasycené tuky, proto sáhla právě po nich, hned druhá volba by byla omega-6. Že by hlavní přínos toho jejího mixu bylo srovnání poměru n-3/n-6 je tedy nový pohled, nezávislý na Budwigové. Takže k pochopení, jak to podle ní funguje je lepší si přečíst přímo její texty, např. existuje krátká knížka (cca 50 stran) s názvem Lněný olej.

Lněná semínka nemá smysl mixovat s tvarohem, stačí samotná, těch sirných aminokyselin je v nich víc než dost. A pro relativně zdravého člověka, tak 20g denně, je podle mě mnohem lepší varianta, než olej+tvaroh.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Dano » úte led 07, 2014 22:21

smajliss píše:...u patlanice se uvádí to, že při smíchání omega 3 se sirnými aminokyselinami dojde k chemické reakci, která umožní ten tuk rozpustit ve vodě, což vstřebání mnohonásobně zvyšuje...
a teď už moje úvaha > olej je lépe vstřebatelný, než když si to tělo musí vzít ze semínka, které musí dost trávit
ravima píše:Po smíchání se sirnými bílkovinami je ALA rozpustná ve vodě, k tomu tam Budwig přidávala i něco se stopami kyanidu (asi nějaké šampaňské), lněné semínko (lignany atd.) což má všechno za účel, aby se ta ALA dostala co nejrychleji do krve a krví co nejdál. Protože ona léčila i pacienty, kterým zbývalo podle doktorů pár hodin života, ale jinak ty podpůrné látky mají i jiné významy než rychlost, např. aby se to dostalo na hůře dostupná místa.
Možná je olej rychleji stravitelný, ale semínko obsahuje spoustu látek zlepšujících využití a taky ochranu toho oleje před nežádoucími reakcemi.
Ravima, ak mozes, kratko:
Mix lanoveho oleja a tvarohu je na co dobry? Vela omega 3? Lahko stravitelneho?
Ma nejaky osoh pre niekoho (ziadna rakovina apod.), kto ma v strave dobry pomer o6:o3?
Myslis, ze sa daju v nejakom inom pomere dosiahnut podobne vysledky bez lanoveho oleja, teda mixom lanoveho semena a tvarohu?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od s.arik » ned srp 04, 2013 14:42

Rosta píše:Ahoj..kterej tvarov o obsahu 250 g obsahuje 10% tuku??? žena ted dotáhla Tavaroh Boni 0.1% tuku a ještě deset kusu...myslel sem že ju killnu... :mrgreen:
si do toho zamíchej máslo v poměru 9 ku 1 :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Xion » ned srp 04, 2013 14:15

plnotucny hrudkovity

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Rosta » ned srp 04, 2013 13:44

Ahoj..kterej tvarov o obsahu 250 g obsahuje 10% tuku??? žena ted dotáhla Tavaroh Boni 0.1% tuku a ještě deset kusu...myslel sem že ju killnu... :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Jindra » ned srp 04, 2013 1:54

smajliss píše:tvaroh je nezbytný proto, aby SP fungovala
tvaroh nezbytný není, však taky to jde vyrobit i třeba s použitím kefíru, bryndzy, pasty z ořechů a cibulové zeleniny nebo dokonce luštěnin - musí se použít něco, co obsahuje sirné proteiny, s nimiž lněný olej při intenzivním mixování reaguje

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od smajliss » pát srp 02, 2013 8:14

nevim o tom, že by se zakazoval olivový olej .. ty ostatní určitě ano .. a tvaroh je nezbytný proto, aby SP fungovala .. překyselení neřeš, stejně se často objevují názory, že překyselení je nesmysl :wink:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Rosta » čtv srp 01, 2013 22:20

Prosím o odpověd na danou otázku...

Chci užívat Tepperweinovu směs ale při konzumaci tvarohu nebo cottage by to bylo docela nežádoucí..Tvaroh i cottage přece překyselují tudiž to asi budu brát zbytečně??Další věc..Četl jsem že při užívání SP je přísně zakázáno užívat hydrogenované oleje (ztužené transmastné tuky), žádné trans-tuky, (všechny za studena lisované oleje, jako jsou oleje slunečnicových semen, olivový olej, atd.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » čtv srp 01, 2013 20:30

Rosta píše:HEH TO MÁŠ PRAVDU..AJ JÁ BYCH TO TAK BRAL JENŽE JÁ BYCH JÍ ŘEKL ŽE CHCI TVAROH NEBO COTTAGE PO KTERÉM SE HUBNE
(:-)

jidlo na hubnuti, napis na vanoce jeziskovi

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Rosta » čtv srp 01, 2013 11:41

HEH TO MÁŠ PRAVDU..AJ JÁ BYCH TO TAK BRAL JENŽE JÁ BYCH JÍ ŘEKL ŽE CHCI TVAROH NEBO COTTAGE PO KTERÉM SE HUBNE

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od rudo » čtv srp 01, 2013 1:43

Rosta píše:
...tloustne se víc po tvarohu nebo cottage..
kolko potrebujes pribrat ?

ak chces nabrat tuk tak jedz cukry a ak chces nabrat svaly, tak dvihaj zeleza

ono by to bolo jednoduche keby sa dalo prist do lahodok kde na vahu predavaju cesrtvy tvaroh alebo cottage a povedat pani predavacke :

prosim si 20 deka tvarohu na bicpesy a 50 deka cottage na quadriceps

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od culka » čtv srp 01, 2013 1:04

Neviem, ci tu mame taku vysoku zivotnu uroven, ale flaxseed olej sa lisuje niekde pri Edmontone a jeho najlacnejsia verzia ma vyjde litrik za $23 kanadskych. V health food obchodoch je to samozrejme viac.

Pre mna je tvaroh a cottage to iste, takze tu ti neporadim. Jarda kdesi spominal, ze vyslahanim tvarohu s olejom to uz nie je ani jedno ani druhe, ale specialna emulzia. Ved skus a uvidis, ci sa to bude byt alebo nie.

Olivovy olej ze by mal trans mastne kyseliny? Vacsina olejov "vyrobena z ropy" je nevhodna na konzumaciu ci uz jes Budwig mix alebo nie.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Rosta » stř črc 31, 2013 13:14

Dobrý den:K oleji z Fichemy...dnes mi došel a mužu jej jen doporučit.Volal jsem tam jakej je puvod a prej je z Belgie nebo Holandska??? ted už nevím :cry: a mají ho uchovaný pod dusíkem..Chut jemná a nepatrně nahořklá s ocáskem chutě rybího tuku..

Jinak mám ale dotaz,,snad mi pomužete.Chci užívat Tepperweinovu směs ale při konzumaci tvarohu nebo cottage by to bylo docela nežádoucí..Tvaroh i cottage přece překyselují tudiž to asi budu brát zbytečně??Další věc..Četl jsem že při užívání SP je přísně zakázáno užívat hydrogenované oleje (ztužené transmastné tuky), žádné trans-tuky, (všechny za studena lisované oleje, jako jsou oleje slunečnicových semen, olivový olej, atd.

A proč????? to mi hlava nebere.No a poslední otázka...tloustne se víc po tvarohu nebo cottage..

Děkuji vám moc a přeji krásný den.

PS... Fichema má jak rafinovaný tak i panenský lisovaný za studena viz níže.

http://www.fichema.cz/cs/lnn-olej/380-l ... 93-kg.html
http://www.fichema.cz/cs/lnn-olej-lisov ... a-1-l.html

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od buc11 » čtv kvě 30, 2013 9:08

Jindra píše:
buc11 píše:
Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu
to bych teda rád ochutnal... Fichema a lněný olej... se mi to nezdá,

ale mohl bych krásně porovnat se svým čerstvě lisovaným, ten totiž panečku je mňááám

Snad se na nás Johanna Budwig nezlobí (neobrací) za tu Fichemu
oni maj i medovinu (nevím ale jestli není z ropy)
budwig nechápe rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným, takovým lidem pak už moc nevěřím

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Jindra » stř kvě 29, 2013 14:30

buc11 píše:
Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu
to bych teda rád ochutnal... Fichema a lněný olej... se mi to nezdá,

ale mohl bych krásně porovnat se svým čerstvě lisovaným, ten totiž panečku je mňááám

Snad se na nás Johanna Budwig nezlobí (neobrací) za tu Fichemu

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od buc11 » stř kvě 29, 2013 7:43

Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Michalek » pát dub 05, 2013 12:07

Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od Xion » sob bře 30, 2013 17:05

Xion píše:Ja zas nechcem TV, uz som to skoro vyhral... skoro. :-) Kazdy ma ine priority.
Nasiel som nejaky starsi prispevok, celkom som sa zasmial. Uz som to totiz vyhral uplne... rok a pol ziadna telka. Je to uzasny oslobodzujuci pocit, nikdy sa nevratim na ten vymyvac mozgu.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od s.arik » ned bře 24, 2013 13:04

Fichema má všechno nejlevnější :) s cenami i rychlostí dodání jsem hodně spokojená. Olej jsem u nich ještě nebrala, napsala bych jim dotaz, kdy byl lisován, abych si byla jistá, jak je starý...

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od michalek » ned bře 24, 2013 8:30

http://www.fichema.cz/oleje-lneny-olej- ... 5_170.html Má někdo zkušenosti s tímto vyrobcem?Zdá se mi že je to nejlevnějši na trhu,děkuji za informaci,hezkou Neděli všem.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od s.arik » úte úno 26, 2013 19:13

Culko, díky za gratulaci :)

Vlašské mám momentálně opravdu nejraději a jsou u nás za velmi příznivou cenu, ale už mi chutnají i jiné ořechy, takže jsem včera dojedla balík para, co se tu válel půl roku, a mandle, a jistě si někdy koupím i trochu kešu nebo lískáčů. Taky jsem si do vlašáků zamíchala slunečnici a sušené brusinky a můžu se toho užrat, ani nevím, kolik jsem téhle směsi snědla dneska. Odhadem tak 200 gramů a více to nebylo proto, že došla :oops:
Při kojení žeru jak nezavřená, je to energeticky i nutričně daleko náročnější než těhotenství, extrémní žravost v tomto období potvrzují i kamarádky...


Rawimo, aha, mlíkem zapíjet určitě nikdy nebudu, to mi valně nechutná, já jsem na jogurty, tvaroh a sýry :delicacy: OK, len budu žvýkat co nejdůkladněji před každou omega6 ořechovou porcí a s mlíkem to asi komplikovat nebudu.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

od culka » úte úno 26, 2013 5:13

Sarik a preco ta trapi pomer 3:6. Mam taky pocit, ze orechy myslis vlasske a tie maju mat vela omega 3 (teda ak si to dobre pamatam).

Inac gratulujem k dalsiemu prirastku, hnes som to vykecala aj Samire a ta sa ti hned aj ozvala. To len ja az teraz.

Nahoru