od Syrovozrout » stř říj 16, 2013 7:04
Jablka - tedy ta "domácí a nestříkaná" a obzvláště staré odrůdy není radno - jakožto stromy s plody - zatracovat.
Kromě rozsáhlých "mimovýživových aspektů" (jako je přeci jen zvýšení soběstačnosti - a tím nezávislosti na suprmárketové lobby - jedince a rodin díky třeba dostupnosti takových plodin /a udržení a rozvíjení užitečných prvků v krajině), je třeba poznamenat, že jabloně nepřispívají tolik k degradaci půd, protože ji právě nevyčerpávají od živin, minerálů, atd. (Čehož důsledkem sice je poměrně nižší zastoupení těchto látek v jablku, ale tím méně PRVKŮ se z půdy vysává a splachuje nakonec do záchoda... - Takže je to vlastně dost šetrný plod - na to, co obsahuje - postačí pár prvků, co navíc nejsou vzácné a kolují - jako uhlík, kyslík, vodík, maličko dusík, a těch ostatních minimum. To vše funguje za předpokladu že Slunce svítí nám...téměř perpetum mobile..jakmile už strom stojí!) A přitom nejen že dodá rychlou energii v podobě cukrů, ale i právě další látky jsou přínosem - jako ten pektin na nahození trávení a odvod splodin, různé dost zajímavé ovocné kyseliny též pro tělo výživné, no a dokonce dle odrůdy i nějaké ty léčivé polyfenoly.
Nepovažuju to za "prázdný dar" přírody k ničemu. V těchto klimatických podmínkách je to navíc (opět dle odrůdy!) jedno z mála uchovatelných jídel (z místních zdrojů) i přes zimu stále čerstvých a živých (takže RAW) bez nutnosti speciálních úprav (takže plus v jednoduchosti a bezpracnosti). Ale i pro široké možnosti příprav (jako je sušení, "přesnídávkování", ščavení, jako příměs, atd. atd. atd.) si lidé kdysi ještě dovedli vážit i toho obyčejnýho jabka. I to nejzapomenutější jablíčko na zem spadlé je hádám z-dravější než průmyslový rohlík (přitom rohlíky obvykle nikdo povalovat se bez užitku a shnít...nenechává, jako se to děje s jablky z posledních alejí a od cest či okrajů lesů, jakoby nikomu nestálo za to se pro ně ani ohnout. Nejsou-li ze zahrady, kterou máte pod kontrolou, ale třeba právě "od cesty" - je nutno je omýt - i třeba mýdlem - ale slupku neoloupávat, protože právě v ní a bezprostředně pod ní jsou cenné látky. Toxiny od silnic se dovnitř nedostanou. To se tak dřív strašívávalo v předzvěsti přípravy lidí do nového režimu na suprmárkety a centralizované sklady a "dálkové zásobování" a navíc byl olovnatý benzín. Ale ani to olovo se pak v plodech nenacházelo, zvláště stromy to narozdíl od jiných rostlin či hub dost profiltrují. Například mají-li dostatek vápníku v zemině, tak nevtahují kadmium ani olovo. A i tak nemají důvod to ukládat do dužniny plodu. Něco jiného je ohledně pesticidů. Na povrchu jablka je dá se říct tuková vrstva - přirozené lipidy chránící ho před vysycháním a právě v ní se zbytky pesticidů snadno uchytí - bývají rozpustné v oleji. Neplést s jablky naleštěnými uměle pro komerci.)
Měla babka čtyři jabka a dědoušek jen dvě:
"Dej mi babko..jedno jabko...Budeme mít stejně!"
Jablka - tedy ta "domácí a nestříkaná" a obzvláště staré odrůdy není radno - jakožto stromy s plody - zatracovat.
Kromě rozsáhlých "mimovýživových aspektů" (jako je přeci jen zvýšení soběstačnosti - a tím nezávislosti na suprmárketové lobby - jedince a rodin díky třeba dostupnosti takových plodin /a udržení a rozvíjení užitečných prvků v krajině), je třeba poznamenat, že jabloně nepřispívají tolik k degradaci půd, protože ji právě nevyčerpávají od živin, minerálů, atd. (Čehož důsledkem sice je poměrně nižší zastoupení těchto látek v jablku, ale tím méně PRVKŮ se z půdy vysává a splachuje nakonec do záchoda... - Takže je to vlastně dost šetrný plod - na to, co obsahuje - postačí pár prvků, co navíc nejsou vzácné a kolují - jako uhlík, kyslík, vodík, maličko dusík, a těch ostatních minimum. To vše funguje za předpokladu že Slunce svítí nám...téměř perpetum mobile..jakmile už strom stojí!) A přitom nejen že dodá rychlou energii v podobě cukrů, ale i právě další látky jsou přínosem - jako ten pektin na nahození trávení a odvod splodin, různé dost zajímavé ovocné kyseliny též pro tělo výživné, no a dokonce dle odrůdy i nějaké ty léčivé polyfenoly.
Nepovažuju to za "prázdný dar" přírody k ničemu. V těchto klimatických podmínkách je to navíc (opět dle odrůdy!) jedno z mála uchovatelných jídel (z místních zdrojů) i přes zimu stále čerstvých a živých (takže RAW) bez nutnosti speciálních úprav (takže plus v jednoduchosti a bezpracnosti). Ale i pro široké možnosti příprav (jako je sušení, "přesnídávkování", ščavení, jako příměs, atd. atd. atd.) si lidé kdysi ještě dovedli vážit i toho obyčejnýho jabka. I to nejzapomenutější jablíčko na zem spadlé je hádám z-dravější než průmyslový rohlík (přitom rohlíky obvykle nikdo povalovat se bez užitku a shnít...nenechává, jako se to děje s jablky z posledních alejí a od cest či okrajů lesů, jakoby nikomu nestálo za to se pro ně ani ohnout. Nejsou-li ze zahrady, kterou máte pod kontrolou, ale třeba právě "od cesty" - je nutno je omýt - i třeba mýdlem - ale slupku neoloupávat, protože právě v ní a bezprostředně pod ní jsou cenné látky. Toxiny od silnic se dovnitř nedostanou. To se tak dřív strašívávalo v předzvěsti přípravy lidí do nového režimu na suprmárkety a centralizované sklady a "dálkové zásobování" a navíc byl olovnatý benzín. Ale ani to olovo se pak v plodech nenacházelo, zvláště stromy to narozdíl od jiných rostlin či hub dost profiltrují. Například mají-li dostatek vápníku v zemině, tak nevtahují kadmium ani olovo. A i tak nemají důvod to ukládat do dužniny plodu. Něco jiného je ohledně pesticidů. Na povrchu jablka je dá se říct tuková vrstva - přirozené lipidy chránící ho před vysycháním a právě v ní se zbytky pesticidů snadno uchytí - bývají rozpustné v oleji. Neplést s jablky naleštěnými uměle pro komerci.)
Měla babka čtyři jabka a dědoušek jen dvě:
"Dej mi babko..jedno jabko...Budeme mít stejně!" :wink: