MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát kvě 16, 2014 7:41

Dano, dlouhé měsíce jsem netušila, že jde o syrovátku a ještě v tak malém množství, přestala jsem raději Hollandii kupovat. Stejně má jen 3,5 % tuku, samozřejmě si více pochutnám na jogurtu smetanovém, desetiprocentním. Samotnou mléčnou bílkovinu dosud na obalech neuvádí u smetaňáku značky Choceň, Krajanka, Ranko. A potom u jogurtu řeckého typu Weidegluck. Uvidíme, jak se složení změní do ledna příštího roku.

Není nutné pokaždé přidávat zahušťovadlo...možná to nebudou dělat všichni výrobci.

Sama jsem jogurt párkrát zkoušela, z kupovaného mléka, na litr lžíci nebo dvě Hollandie. Byl celkem dobrý, ale pracný a od té doby už tak šest let žiju bez lednice, nějak mě pustily ty tendence si doma jogurt nebo kefír dělat, tolik práce s tím a výsledkem litr a půl jogurtu, co musím sníst hned bez chlazení...v krámě si koupím kdy chci kolik chci, příjemně studený :oops: jsem takový děsně konzumní typ :oops:

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Dano » čtv kvě 15, 2014 19:26

Zaujimave, Sarka.

Takze vdaka zmene legislativy si sa dozvedela, ze do toho jogurtu pridavali cely cas a stale pridavaju aj "mléčná bílkovina". Doteraz to zamlcovali. V sulade s doteraz platnou legislativou. Som nevedel.
Je fajn, ked je spotrebitel informovany viac. Ako menej (= cize vlastne dezinformovany :)

Zrejme budes ten jogurt kupovat dalej. Kedze pridavaju syrovatku, ktoru myslim vsetci cenia a vychvaluju (na rozdiel od kazeinu). A aj tak, pridavaju jej len v stopovom mnozstve, 1:500.

Robila si si niekedy jogurt sama? Asi ano.
Ja davnejsie. Ked som nepridal do mlieka nic, nebol taky kremovy, ale riedky (vlastne len take jogurtove mlieko). Je zname, ze treba pri vyrobe prisypat trochu prasku (suseneho mlieka, alebo spominanej syrovatky, alebo mozno skrobu alebo nieco podobne co ini "vyrobcovia" bezne do jogurtov zial pridavaju).

Jogurty nekupujem ani nejem, ale domaci by som veru neodmietol :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » stř kvě 14, 2014 22:48

si mohla vediet ze odpoved bude : leboBrusel!

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » stř kvě 14, 2014 15:03

Tak jsem si zase psala s Hollandií:

Dobrý den,
zajímalo by mne, proč se před několika měsíci změnilo složení Vašich "selských jogurtů", ale i složení jogurtů mnoha jiných mlékáren. Ze zásady nekupuji žádný mléčný výrobek, který má ve složení něco jiného než mléko, smetanu, kultury, příp. sůl. Složení "mléko, mléčná bílkovina, kultury..." ve mne vyvolává dojem, že mléko bylo nastaveno nějakým odpadem z jiné výroby, např. másla.
Z jakých zdrojů mléčná bílkovina ve Vašich jogurtech pochází? Je to kasein nebo syrovátka? Kolik jí tam přibližně je a z jakého důvodu?
Předem děkuji za odpověď.

---------------------

Vážená paní,

První část Vašeho dotazu je směrována obecně na probíhající změny textů, důvodem je změna legislativy, letos vstupuje v platnost nařízení EU, které významně upravuje značení potravin. Proto vnímáte změny na obalech u více výrobců a od 1.1.2015 již musí všichni toto nařízení splňovat.

Na druhou část Vám mohu odpovědět, že mléčná bílkovina, kterou používáme, je syrovátková, pochází od renomovaných zpracovatelů syrovátky z EU, do selských jogurtů používáme dávku max 0,2% a do krémových jogurtů 0,8%. Důvodem je dosažení požadované hustoty jogurtu, bez přidání bílkoviny (nebo jiné látky – to my ovšem neděláme) by jogurt byl příliš řídký.

Věřím, že Vám moje vysvětlení postačí.
S pozdravem
Milan Kottek
Vedoucí výroby

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Syrovozrout » ned lis 10, 2013 3:50

Jaká plemena jsou nejčastěji chována (a která jsou vyšlechtěna například na nejtučnější mléko):
http://rozhledy2010.blogspot.cz/search/ ... ov%20skotu
/+fotky typického vzezření/
Šlechtění hospodářských zvířat bylo úzce spojeno s vývojem
celé lidské společnosti. V dlouhém historickém vývoji vznikají první
základy šlechtění jednotlivých druhů hospodářských zvířat. Intenzita
tohoto procesu je dána jednotlivými kulturami. V 18. století v
Evropě vzniká základ novodobého chovatelství a plemenitby
hospodářských zvířat. Vzorem pro šlechtění hospodářských zvířat se
v roce 1791 stala plemenná kniha pro chov anglického plnokrevníka.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » úte srp 06, 2013 10:58

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Syrovozrout » úte srp 06, 2013 2:39

Janku, pokud tak rád čteš, tak k těm normám a dalším věcem: http://www.ulozto.cz/x4UgQiT/feierabend ... nictvi-pdf
Prvorepublikový "hospodářský zázrak" založený na družstvech a následně válečná, poválečná a dokonce podnes trvající diskreditace pojmů a tehdejších norem a zvyklostí. Stahujte dokud to je k dispozici, jde o poměrně vzácné pojednání, třebaže není extrovně beletristické.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Janek » úte srp 06, 2013 1:27

Co me mrzi je ze dava odkazy na kdejake anglicke politicko konspiracni vyplody, ale na clanek, jak Dezo Dezider bral lazne v mlice, co bych si s chuti precetl, to ne... Jako maly jsem cetl Cachtickou pani, ostatne v SK je to tradice koupat se v kdescems ze?

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od cepheus » pon srp 05, 2013 23:38

Janek píše:Tohle uz jsi tu psal opakovane, no je to asi o lidech ze? Slovaci a jeste cigani...
Jj, on uz blbne z te slaniny (co mu udajne kultivuje sedou kuru) a opakuje se :mrgreen: viewtopic.php?f=3&t=1634&p=170908&hilit=sociku#p170908

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Janek » pon srp 05, 2013 21:08

Tohle uz jsi tu psal opakovane, no je to asi o lidech ze? Slovaci a jeste cigani...
Syrovozrout píše:
Janek píše:http://aukro.cz/show_item.php?item=3448836826
Komunisticke smakulady z mleka

Aspon tehdy platily nejake normy
To ale byly už tehdy pouze ještě trpěné "normy" - pozůstatky dob předbolševických - dob pravých družstevních a jiných zásad.
No to nevim, nebo si to nemyslim.

par jsem jich mel z cca 1950-1970 let a vyslovne tam bylo psano, ze ucelem je zajistit stejnou kvalitu ve vsech provozovnach (urcite to same ma dnes McD a dalsi - proto maji tolik klientu - jidlo chutna predvidatelne),z nazoru odborne branze jsem se dale dozvedel i ze ze stranky vyzivove ty normy (studene a teple kuchyne) byly pomerne precizni a hlavne z meho pohledu spekacek byl spekacek :-) vite co s tim bylo za caviky a dnes da horkotezko praci stanovit spidni hranici, aby se to mohlo jmenovat treba (pomazankove) maslo, spekacek a ja nevim co jeste...

Si vem ze vsude stala komodita stejne. - dnes? Ruzna cena a ruzne slozeni, maso bez masa apod...

Mimochodem v tech prastarych normach bylo jedno maso drazsi nez dnes... Docela zajimave cteni kdyz jsem to prochazel.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » pon srp 05, 2013 20:03

v Bratislavskych mliekarnach za sociku pracobvali cigani ktori sa v tom mlieku pred plnenim do sackov pekne v noci vykupali

a maleho Kotlebu pod ostaveni od kojenia tym mliekom potom nalievali

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Syrovozrout » pon srp 05, 2013 13:52

Janek píše:http://aukro.cz/show_item.php?item=3448836826
Komunisticke smakulady z mleka

Aspon tehdy platily nejake normy
To ale byly už tehdy pouze ještě trpěné "normy" - pozůstatky dob předbolševických - dob pravých družstevních a jiných zásad.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Janek » pon srp 05, 2013 4:53

http://aukro.cz/show_item.php?item=3448836826
Komunisticke smakulady z mleka

Aspon tehdy platily nejake normy

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » ned srp 04, 2013 1:08

mira píše: Autorka zove Stračenská? :)
to som si nie isty ci to nie je podla krava stracena, to bolo najcastejsie meno krav na svk vidieku

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od mira » ned srp 04, 2013 0:10

To je tak milý článek, že by člověk pod jeho dojmem to mléko rehabilitoval, i kdyby z něj obdržel mrtvici a musel být rehabilitován.
Autorka zove Stračenská? :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » sob srp 03, 2013 23:43

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od cepheus » sob srp 03, 2013 21:40

No jo, no jo Mirine, to vim taky ze jsme z mlika ukapli do OT, jen jsem volne navazal :) .. pardon ! :D

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » sob srp 03, 2013 21:24

zludovejtvorivostibymohlobytmliecnepoucenie

napimesachlapcimlieckabudenamstatakosviecka

jonasMatejtenhomadlouhatejmananembambuludrazdisniAndulu3kratvtejdnu

mliecanotazkastojijestliMatejdosahltehlevelikostiskrzepitimlekavobdobipubertalnihorostu

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKYNĚ

od mira » sob srp 03, 2013 20:41

Ochraptělá zpěvákyně navštívila na veterině lékaře pana Purkyně, jehož byla oblíbenkyně a který jí doporučil snížit spotřebu hovězího mléka.
Jeho sokyně a ředitelkyně v kravíně však domnívala, že na vině byl pyl z plátna v Turíně, které umělkyně hodnotila obdivně,
a bažant na víně, kterážto pečeně její hospodyně z kuchyně pozřena bývala v rámci opulentní snídaně.
Kolegyně a chráněnkyně lékařovy v sesterně se toto tvrzení dotklo citelně, tak pronesla plyně, že ta bachyně z jeskyně snad zřídila se v kině.

Přijměte mou omluvu za odborně nepřínosný obsah pochybné zprávy a že nemohu připojit link na ověření spolehlivosti této události, ale blbne mi vyhledávací zařízení u skříně. :|

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Pavluska » sob srp 03, 2013 19:03

nevím.. jako růže? ")

Ale jsme ot. :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od cepheus » sob srp 03, 2013 15:10

Pavluska píše:Tak to z mého mě/mně musíš růst. :mrgreen: Ji/jí mi přijde snadnější.
Vubec mi neni jasny, proc zensky rod od pritele je pritelkyne a ne pritelka, kdyz od ucitele je ucitelka, nikoliv ucitelkyne :D.

prznitel - prznitelkyne, krotitel - krotitelkyne, lecitel - lecitelkyne, podle ceho sklonovat pritelkyne ?

Jsme se ucili rozlisovat zivy / nezivy, muzsky / zensky rod pan/hrad/muz/stroj a zena/nuse/pisen/kost kde zivy zensky rod byla zena, cize kde je pritelkyne netusim :-).
Treba jsou my vzpominky na ZDŠ prilis archaicke povahy a vyvoj sel kupredu milovymi kroky, nicmene mi to podle kdysi spravneho zni spravne pritelka - s pritelkou (zenou, nikoli s pisni, nusi) :mrgreen: .
"Cort znajet" :D ..
Edit : ted se dovidam, ze se predelala "ruze" misto "nuse" pac pry uz nektery deticky netusily co to nuse je:).

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » sob srp 03, 2013 5:22

kazdy ma v sebe nejaku ulohu nieco zburat

nie kazdy je ale pripraveny aj nieco postavit

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Pavluska » pát srp 02, 2013 23:57

smajliss píše: jediné co bych rád zbořil je veganství :)
každý v sobě máme takovou zoo, že veganství neexistuje..... 8)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Pavluska » pát srp 02, 2013 23:56

s.arik píše:hele, neboř tady lidem poslední raw ideály :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sakra, zatímco v mě a mně jsem myslím třída, abych si oživila skloňování zájmena ona (ji x jí) :oops:
a ty tu ještě někdo má? :)

Tak to z mého mě/mně musíš růst. :mrgreen: Ji/jí mi přijde snadnější.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Pavluska » pát srp 02, 2013 23:53

smajliss píše:taky může být problém v tom, že hodně lidí pije mléko studené
:) já pila i teplé od kravičky.... teda ne z vemene, ale čerstvě dojené.... určitě je lepší mléko od krávy, která se pase, ale mne prostě nějak nevytrhlo ani to. I když jak píše Šarik, že mi to nebral pajšl, to se říct možná nedá - stávalo se mi ale pár jiných zajímavých věcí - jednou jsem otekla jak blázen... pár hodin splaskávání a na popud nedůvěry mamky jsem vypila po těch pár hodinách další hrnek mléka a to samé se opakovalo - to bylo ale kupované a jarní - jeden náš známý tvrdí, že v té době bývá víc problémů kvůli změnám v krmení (nevím, mne napadá jen že se jim už přes zimu zkazila siláž... :mrgreen: ). Jo, abych teda dokončila výčet toho co mne po mléku potkávalo: svědění, dojem že po konzumaci smrdím ") , větší dispozice k pocení, horší pleť, ucpaný nos... to mi osobně stačí k vysazení té "dobroty".
Ale nikomu ji neberu, od úst neodtrhávám. ") Moje mamka na tom funguje dobře (domácí, lokální mléko a semtam k tomu kupovaný mléč. výrobek).

Ještě poznámka: občas se konzumaci mléka "vystavím" i teď, ale jsou to výjimečné a malé dávky (ojedinělé kapučíno a spol.) a nic moc se neděje (tzn. max. rýma) - nezatěžuji tím své tělo často a ve velkých dávkách. Na což nesedí teorie, že to ještě ještě víc odvykám trávit tím, že se tomu dost vyhýbám. :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » pát srp 02, 2013 22:06

co je to raw ideal, alebo subor raw idealov ?

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od smajliss » pát srp 02, 2013 20:16

já je nebořím .. však se přimlouvám za raw milk a vedle ve vláknu vychvaluju enzymy, což je ten nejopěrnější bod vitariánství .. jediné co bych rád zbořil je veganství :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát srp 02, 2013 19:57

hele, neboř tady lidem poslední raw ideály :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sakra, zatímco v mě a mně jsem myslím třída, abych si oživila skloňování zájmena ona (ji x jí) :oops:

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od smajliss » pát srp 02, 2013 19:54

taky může být problém v tom, že hodně lidí pije mléko studené

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát srp 02, 2013 19:45

Pavluška opakovaně jinde psala, že raw kravské ani kozí jí pajšl taky nebere nebo v dětství nebral :)

JJ, kasein může být taky problém, já vím, že nejlepší je jíst vejce a kvalitní ryby a maso, ale mléčnosti mi prostě chutnají a jsou po ruce bez přípravy... Ten obsah laktózy mě prostě jen zajímal, překvapilo mě, jak málo jí bakterie rozloží, proto dotaz.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od smajliss » pát srp 02, 2013 19:23

tak pro nejnáročnější je tu syrovátka 8) .. je to zřejmě nejlépe vstřebatelný zdroj bílkovin

Pavluska: zkus si někde sehnat raw milk (nejlépe grass fed) a pak mě bude zajímat tvoje zkušenost :- ) .. to že klasické mléčnosti jsou problematické je docela běžné a není to moc vypovídající

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Pavluska » pát srp 02, 2013 19:18

a jde jen o laktózu? ") Co kasein, plus etika velkochovů....?

Několikrát jsem zkusila ty mléčnosti se sníženým obsahem laktózy a stejně se to nedalo vyhodnotit jako něco co bych lehko trávila.
Ale to je indiviální, tak můj příspěvek tak, prosím, berte. ")

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od smajliss » pát srp 02, 2013 15:59

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát srp 02, 2013 14:24

s.arik píše: a já na to:
Vážený pane Merkl,
moc děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď. Pokud teplotní/časové/pH limity výroby jogurtu chápu správně, zdá se, že ani domácím kysáním mléka si člověk nepomůže k jogurtu s ještě nižším množstvím laktózy? Snad jedině zkusit tibetské kefírové houby, tam už je ale výsledný produkt úplně něco jiného.
Ještě k těm tučnějším výrobkům, pokud jsou smetanové kultury mezofilní, asi v teplém lidském střevě už nemohou dále žít a rozkládat laktózu tak, jako to dokáží některé teplomilnější jogurtové kmeny. Takže asi bude lepší upřednostnit smetanové jogurty před 10% "zakysanou smetanou".
ŠD
poslední odpověď:

Vážená paní Dubská,

obávám se, že domácím kysáním se opravdu nic výrazně nezmění (možná se nepodaří tak přesně regulovat teplotu a mimo teplotní optimum dané kultury vznikne širší spektrum metabolitů, které ovšem nebude mít výrazný vliv na obsah laktózy). Kefír, ať už jakéhokoliv původu obsahuje kromě kvasinky rodu Kluyveromyces lactis celou řadu bakterií mléčného kvašení. Ty produkují v symbióze opět řadu metabolitů dávající kefíru specifickou chuť (i malé množství ethanolu do 0,5 %), ale s laktózou to bude opět přibližně stejné.

Váš závěr o rozdílném teplotním optimu a teplotě lidského těla je správný (teplotní optimum mikroorganismů může být značně široké, ale i naopak poměrně úzké, neznamená to ovšem, že mimo své optimum se nejsou schopni rozmnožovat, ale většina procesů trvá déle).

Řešení laktózové intolerance ze severských zemí, kde trpí sníženou aktivitou enzymu vyšší procento lidí než v ČR, je mléko nebo jogurty se sníženým obsahem laktózy (ať už enzymaticky nebo ,,fyzikálně-chemickou“ hydrolýzou). I v ČR se nechá minimálně nějaký takový výrobek koupit (označen třeba jako jogurt finského typu, kde se obsah laktózy pohybuje pod 0,5 %). Né, že bych Vás odrazoval od konzumace našich určitě kvalitních a hodnotných jogurtů, ale chápu, že jejich konzumace v případě laktózové intolerance může působit nepříjemnosti.

S přáním hezkého dne

S pozdravem Roman Merkl


Ing. Roman Merkl, Ph.D.
Hollandia Karlovy Vary, a.s.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od smajliss » pát srp 02, 2013 13:23

docela cool odpověď

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát srp 02, 2013 13:13

napsala jsem dotaz na Hollandii, proč tam mají tolik sacharidů, (trochu jsem si vymýšlela, že mi laktoza dělá potíže, na druhou stranu, střeva mi fakticky škrundají a prý to dělá mléko, i když já bych vinila hlavně kedlubnu a můj obvyklý nadbytek bílkovin v každé druhé porci), cituji:

Dobrý den,
protože hůře trávím laktózu, byly mi doporučeny zakysané mléčné výrobky. Váš JOGURT BÍLÝ SELSKÝ S PROBIOTICKOU KULTUROU BiFi je velmi lahodný, ale udivuje mne, že přestože je chuťově jeden z nejkyselejších jogurtů, co znám, má nesmírně vysoký obsah sacharidů, vyšší než jiné bílé jogurty. Vlastně se blíží obsahu cukru v nezakysaném mléce! Přitom podle českých norem musí obsahovat x milionů živých bakterií v gramu - čím se tedy ty bakterie živí, když množství laktózy kleslo tak nepatrně? Nebo Váš jogurt už neobsahuje téměř žádnou laktózu, nýbrž jen monosacharidy glukozu a galaktozu? Opravdu nechápu, proč se lidem s laktózovou intolerancí doporučují jogurty a ne mléko, když obsah cukru fermentací neklesl ani na polovinu...
Moc Vám děkuji za vysvětlení a snad ještě malý dotaz, i když Vy myslím smetany nevyrábíte: v čem se liší bílý smetanový jogurt 10% od zakysané smetany 10%? Používají se jiné kmeny bakterií mléčného kvašení, nebo jde o stejný produkt, jen smetanou se obvykle nazývají výrobky s tukem 12 - 16 % a jogurtem výrobky pod 5 % tuku a kolem těch deseti procent se obě skupiny překrývají?
S pozdravem
....

odpověď za pár hodin 8)

Dobrý den,

zaprvé bych zdůraznil, že mám opravdu radost z Vašeho dotazu. Každý by se měl zabývat tím co jí a hledat odpovědi na otázky, které bývají často diskutované rádoby odborníky a výsledek většinou velebí výrobce, který reklamu, článek nebo rozhovor platí.

Nyní k věci:

Laktózová intolerance je problém často zmiňovaný odpůrci mléka a mléčných výrobků. Je přirozené, že se zvyšujícím se věkem a tím často spojenou nižší frekvencí konzumace mléka (od období kojence) se aktivita enzymu β-galaktosidasy (katalyzujícím rozklad laktózy na dva monosacharidy) snižuje. Někdy i dalšími vlivy tato aktivita klesne pod únosné minimum a stupeň konverze laktózy není dostačující a ta se dostává do střev kde je potravou střevní mikroflóry, která svými metabolity (i toxiny) působí v extrémních případech i těžké trávicí obtíže.

Kyselá chuť jogurtu je daná především přítomnou kyselinou mléčnou jako hlavního produktu metabolismu laktózy bakterií jogurtové kultury (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus). Množství nebo stupeň prokysání by měl být ve všech jogurtech tak jak je definuje legislativa přibližně stejný. Je poměrně úzce vymezen isoelektrickým bodem kaseinu (dominantní bílkovina kravského mléka zodpovědná za tvorbu gelu), to je hodnota pH 4,6 (pod kterou je se při kysání mléka potřeba se dostat). A při hodnotách pH 4,2 až 4,1 začíná být obsah metabolitů toxický i pro jejich původce. Také je vymezen teplotou a časem kysání, jogurty obecně zrají 4,5 hodiny při teplotách okolo 42 °C. Za tuto dobu jejich počet vzroste přibližně o dva až tři řády (asi na koncentraci 1×108). Při molekulové hmotnosti jednoho molu laktózy 342,3 g/mol obsahuje 100 g mléka (při přibližném obsahu laktózy 4,7 %, jako složky jejíž obsah je vzhledem k ostatním poměrně stálý) 0,014 molu. Při znalosti Avogardovi konstanty je jeden mol definován jako počet stejných částic 1 mol = 6,022 141 79×1023 částic (v našem případě molekul laktózy). Tedy ve 100 g jogurtu je 600 000 000 000 000 000 000 molekul laktózy (Asi to na nakrmení těch hladových krků stačí :D ) . Čísla z etiket našich jogurtů jsou průměrné výsledky rozborů akreditovaných laboratoří, které se mohou u jednotlivých vzorků lišit řádově v procentech. Ale jak už jsem dříve zmínil technologie výroby jogurtu je poměrně dobře vymezená tedy i hodnoty konkurence se budou pohybovat v blízkém intervalu.

Z logiky věci kdy mléko obsahuje nějaké množství laktózy, jogurt obsahuje méně tedy předpokládal bych o něco nižší intenzitu komplikací spojenou s konzumací. Samotné snížení obsahu ale není jediným faktorem zmírňujícím dopad laktózové intolerance při konzumaci jogurtu. Některé kmeny bakterií spojené s výrobou jogurtu jsou schopny procházet kyselou i zásaditou bariérou trávicího traktu a alespoň v nějakém množství potom konkurují střevní mikroflóře při metabolismu laktózy (druhotný pozitivní efekt spojovaný s konzumací kysaných mléčných výrobků). Pochopitelně třeba u sýrů kde dochází k vyššímu rozkladu laktózy a konečné hodnoty jsou výrazněji nižší než v případě jogurtu by potíže měly být ještě nižší.

Sama asi nejlépe víte po konzumaci které potraviny se Vám přitíží a tyto je pak potřeba v jídelníčku eliminovat (alespoň jejich jednorázové množství).

K druhé otázce nejsem si zcela jistý jak toto definuje legislativa (jak uvádíte není to předmětem naší výroby), ale základní smetanová kultura (používaná při výrobě zakysaných smetan) se skládá z mezofilních kmenů Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides ssp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides ssp. dextranicum. Tyto výrobky zrají při 20 – 23 °C 16 – 18 hodin, tedy jak zmiňujete se jedná o jiné kmeny a lehce odlišnou technologii.

Doufám, že je odpověď i přes množství čísel a názvů bakterií srozumitelná. Pokud budete mít další dotaz, rád se pokusím zodpovědět.

Přeji co nejméně obtíží při konzumaci výrobků Hollandia.


S pozdravem Roman Merkl


Ing. Roman Merkl, Ph.D.
Hollandia Karlovy Vary, a.s.


a já na to:
Vážený pane Merkl,
moc děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď. Pokud teplotní/časové/pH limity výroby jogurtu chápu správně, zdá se, že ani domácím kysáním mléka si člověk nepomůže k jogurtu s ještě nižším množstvím laktózy? Snad jedině zkusit tibetské kefírové houby, tam už je ale výsledný produkt úplně něco jiného.
Ještě k těm tučnějším výrobkům, pokud jsou smetanové kultury mezofilní, asi v teplém lidském střevě už nemohou dále žít a rozkládat laktózu tak, jako to dokáží některé teplomilnější jogurtové kmeny. Takže asi bude lepší upřednostnit smetanové jogurty před 10% "zakysanou smetanou".
ŠD

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pát srp 02, 2013 13:10

Syrovožroute, Hollandie žádný přidaný cukr neobsahuje, samozřejmě vždycky čtu etikety a vyhýbám se mléčným výrobkům, kde je přidaný cukr, různé modifikované škroby, želatina a éčka.
Beru jen u sýrů sůl a betakaroten. Jinak pouze mléko a bakterie :)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Syrovozrout » úte črc 30, 2013 12:04

s.arik píše:Ty bakterie mléčného kvašení jsou breatheriáni ne? :(
Koupila jsem si Hollandii, což je chuťově asi nejkyselejší jogurt, co znám. Obsah sacharidů 4,3 g na 100 g :shock: kravské mléko má 4,5 - 5 % laktózy, já to nechápu, proč té laktózy nespapali aspoň polovinu, když už ne skoro všechnu.
Nebo rozkládají laktózu na galaktózu a glukózu a živí se jen jedním z těch monosacharidů a druhý v jogurtu nechávají? To by bylo pro ty, co laktózu netráví, taky fajn. Ale to by se obsah cukru měl snížit na polovinu, a ne jen tak malinko. Rozumíte tomu někdo? Hlavně že jeden gram jogurtu musí obsahovat i v poslední den trvanlivosti 100 milionů bakterií, podle norem...nechápu, čím se teda ty bakterie živí.
Co mě k tomu napadá:
- Chuťově nejkyselejší ještě neznamená, že jsou tam cukry přeměněny na kyselinu mléčnou, nýbrž že může být víc jiných kyselin.
- Jogurt má méně vody než mléko, proto to přepočítej na sušinu a pak teprve porovnávej.
- Je možné, že museli naopak cukru přidat, aby se ty mikroorganizmy vůbec pomnožily a něco zkvasily. Takže něco přidaly na začátku, něco to ubralo procesem a suma sumárum je to pak tolik.
- Někdy se používá pouze enzymů a nikoli živých mikroorganizmů, ty mohou být dodány až na konci a to ještě počet nemusí znamenat počet přežívajících. A přežívající ještě nemusí znamenat provádějících ještě vůbec nějakou metabolickou aktivitu.
- Některé hladiny látek (třeba i kyselých a podobně) už naopak zastaví aktivitu určitých kmenů mikroorganismů.
(Podobně např. u výroby alkoholu by přirozeně vzniklo maximálně na pivo či víno - u těch ethanolu odolnějších kmenů mikroorganizmů, ale nad nějakých 14% už zemřou - tedy utopily by se ve vlastních produktech metabolismu. Proto se "tvrdší chlast" musí dělat jinými následnými procedurami jenž docílí zvýšení poměru.)

Jinak něco ze technologie zkvašování (v tomto případě zeleniny, ale ,mohlo by být zajímavé i k tématu hypotéz rakovin..):

"Princip: Bakterie mléčného kvašení vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou chránící
hmotu před ostatními mikroorganismy, které nesnášejí kyselé prostředí. Kyselina mléčná by
v té koncentraci, kterou mohou produkovat bakterie mléčného kvašení, ještě nestačila
konzervovat. Předpokladem její praktické účinnosti je proto současný vznik určitého množství
kyseliny octové, ethanolu i antibiotik
.
Zkvašované cukry:
• všechny běžné cukry, tj. hexosy a pentosy, monosacharidy, disacharidy a dokonce i
vícemocné alkoholy (glycerol, mannitol apod.) /- poznámka: glycerol tvoří nejméně čtvrtinu produktů rozkladu tuků v těle na mastné kyseliny + glycerol/
• škrob, celulosa a jiné nerozpustné sacharidy jsou vůči běžným formám mléčného
kvašení odolné.
Mezi vedlejšími produkty mléčného kvašení zeleniny nás z technologického hlediska
zajímá kyselina octová, které zpravidla vzniká asi 0,3-0,4 %, počítáno na celkovou hmotnost
naložené zeleniny. Její produkce je nutným předpokladem úspěšné konzervace a jako
optimální poměr konzervujících kyselin mléčné a octové je uváděn 3:1. Vznikající ethanol se
podílí na tvorbě esterů, jež doplňují aróma výrobků. Oxid uhličitý pomáhá vytvářet a udržovat
v kvasící hmotě a na jejím povrchu anaerobní podmínky
.
Přídavek soli je pro zdárný průběh mléčného kvašení velmi důležitý, protože NaCl ve
vhodné koncentraci zabraňuje růstu odkyselujících mikroorganismů a podporuje
homofermentativní mléčné kvašení. /- poznámka: To mi přijde zajímavé, že zabraňuje růstu, ale zrovna jen těch odkyselujících mikrozemšťanů (tedy pro konzervaci je to výhodné, pro tělo už méně...)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » úte črc 30, 2013 10:53

rudo píše:Sarko to vies, ked sa musia tak usilovne rozmnozovat, tak na jedlo nemaju ani pomyslenia :mrgreen:
To neviem, já stíhám obojí :mrgreen:

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » úte črc 30, 2013 10:34

Sarko to vies, ked sa musia tak usilovne rozmnozovat, tak na jedlo nemaju ani pomyslenia :mrgreen:

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » úte črc 30, 2013 9:47

Ty bakterie mléčného kvašení jsou breatheriáni ne? :(
Koupila jsem si Hollandii, což je chuťově asi nejkyselejší jogurt, co znám. Obsah sacharidů 4,3 g na 100 g :shock: kravské mléko má 4,5 - 5 % laktózy, já to nechápu, proč té laktózy nespapali aspoň polovinu, když už ne skoro všechnu.
Nebo rozkládají laktózu na galaktózu a glukózu a živí se jen jedním z těch monosacharidů a druhý v jogurtu nechávají? To by bylo pro ty, co laktózu netráví, taky fajn. Ale to by se obsah cukru měl snížit na polovinu, a ne jen tak malinko. Rozumíte tomu někdo? Hlavně že jeden gram jogurtu musí obsahovat i v poslední den trvanlivosti 100 milionů bakterií, podle norem...nechápu, čím se teda ty bakterie živí.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Janek » pon črc 29, 2013 22:15

s.arik píše:
Janek píše: a když o tom nevi, tak mu to je taky neprijemne? :-D
tak to by si asi nevšiml :)
hlavní bod je ten, že já nemám motivaci do toho jít. kdybych měla, šla bych přes překážky nebo u nich naříkala, naštěstí to není zapotřebí.

jednou za dva měsíce mám chuť si vyčistit nos, tak si naleju do dlaně vincentku, vdechnu, minutku podržím noc zavřený a vysmrkám se. mnohem úspornější a mně příjemnější metoda než néti čímkoliv. netvrdím, že stejně účinná, ale kdyby se to dělalo dvakrát po sobě, určitě by to bylo dostatečné.
V tomhle parnu už mi mozek moc nepracuje, ale pochopil-li jsem tvé poslední posty správně, tak vlastně to s manželem byla dobrá a omylem zveřejněná výmluva, když by vlastně manžel nic nepoznal ?? m:-)

mira píše:Následuje krátká přestávka na tématický popěvek ze života duchovních osob-
"Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné, a věčné"
http://www.youtube.com/watch?v=siIUmeb7iBg (intro plus klip)
http://www.youtube.com/watch?v=pAZv6TeSfE0 (jen klip)

ZMRZLINA
cepheus píše:Vezme se ruska zmrzlina, oloupe z obou stran a oplatka se hodi psovi:).
Polozi se na hlubsi talirek, udela se omacka - jahody, cukr, kefir, zaleje se tim ta zmrzlina, pojida se po lzickach v parnem dni a uziva se orgasmu chutovych bunek :D.
(p.s. bezte do riti z mlika s politikou, treba za rudou do spiknuti k bildenberkum) :) .
Dobrou chuť! http://www.chemievjidle.cz/nanuky/ruska ... nilever-cr

Já když už tak zmrzlinu od McDonaldu do kornoutu za 20,- - žiju v přesvědčení, že ta má alespoň převahu smetany nad těma ostatníma anonymnima sragorama s rostlinnym tukem:
Složení točené zmrzliny McD:
http://narovinu.mcdonalds.cz/#424
http://narovinu.mcdonalds.cz/#451
http://narovinu.mcdonalds.cz/#1834

ps: Před asi 3 lety měli v Tescu normálně ty komunistické Nanukové dorty 615 ml
Obrázek
za 3,- Kč v akci !!! I za komanče jsem je kupoval jako dítě za 10,- Kč - zajímavé, jak vznikly: "tehdy mlékárny v Československu řešily přebytky smetany. Spolu s levným obalem byl kultovní nanukový dort na světě. " zdroj: http://hn.ihned.cz/c1-19026870-jan-vale ... brat-nejde

pochybuju že dnes v tom "NANUKOVEM DORTU" je smetana: http://www.chemievjidle.cz/zmrzliny/cok ... waco-opava

Slavná hláška z Majora Zemana: Nanukový dort je katalyzátor :-)

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od rudo » pon črc 29, 2013 20:58

mira píše: a v práci to na ni neřeknu.
ale tady bys moh :mrgreen:

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od cepheus » pon črc 29, 2013 19:47

mira píše: A tak nepřekvapí, že si nějak nemohu vzpomnět, že bych té své zapověděl strkat chobůtek do své značkovací
kapaliny, aby si jej efektivně protáhla pomocí této Ne-čpavé Ti-nktury.

.. a v práci to na ni neřeknu.
:mrgreen: (:-) (:-) ..

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od cepheus » pon črc 29, 2013 19:42

Vezme se ruska zmrzlina, oloupe z obou stran a oplatka se hodi psovi:).
Polozi se na hlubsi talirek, udela se omacka - jahody, cukr, kefir, zaleje se tim ta zmrzlina, pojida se po lzickach v parnem dni a uziva se orgasmu chutovych bunek :D.
(p.s. bezte do riti z mlika s politikou, treba za rudou do spiknuti k bildenberkum) :) .

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od mira » pon črc 29, 2013 19:26

s.arik píše:Já vím, že nesmrdí, před lety jsem to zkoušela. Ale, budu se opakovat, pokud je partnerovi něco nepříjemné (stačí pocit, nemusí jít o smyslový vjem) a mně na tom nesejde, samozřejmě se přizpůsobím jemu.
:?:
Není sporu o tom, že manželky znají své muže lépe, než oni sami sebe a také lépe vědí, co kdy tito trubci
pronesli, nebo co si myslí a jaký je jeho-jich názor na to, či ono.
Následuje krátká přestávka na tématický popěvek ze života duchovních osob-
"Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné, a věčné"
A tak nepřekvapí, že si nějak nemohu vzpomnět, že bych té své zapověděl strkat chobůtek do své značkovací
kapaliny, aby si jej efektivně protáhla pomocí této Ne-čpavé Ti-nktury.
Ještě neznamená, že když bych se zdráhal totéž sám praktikovat, že Jí to také nepřeji a že bych z toho
vyvozoval odtažitá opatření.
Kdysi jsem snad přehnaně dbal na čistotu, ale život s dětmi rodiče nutí hodně slevit z hygienických zásad.
Naučí nás například jíst ze země, pít z psí misky, nebo nás naopak odnaučí zcela neekonomicky pokaždé
splachovat, nebo se vůbec obtěžovat chodit na záchod, když je přece v kalhotách tolik místa.
Proto prohlašuji, že svou choť nezatratím, bude-li svůj nos strkat do těchto věcí, naopak, bude mít můj obdiv
a úctu, bez uctivé vzdálenosti, a v práci to na ni neřeknu.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Syrovozrout » pon črc 29, 2013 13:09

Dneska jsem dal kysaný podmáslí+trochu oleje z rýžových otrub či z čeho to prý je. A do toho strouhaný kokos. Takže je z toho takový koko-olejový mlíko. Teče to, ale přitom to musím trochu kousat. S olejem to nepřehánět.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Panda » pon črc 29, 2013 12:35

Janek píše:
rudo píše:a naprikklad zlozenie mlieka bretharianky
Ona ma mliko?...
Camila Castillos svého syna odkojila: http://www.breatharian.eu/breath/ekvador/akahi/ (blog s podrobnostmi http://akahiycamila.blogspot.cz/ )

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od s.arik » pon črc 29, 2013 11:51

Janek píše: a když o tom nevi, tak mu to je taky neprijemne? :-D
tak to by si asi nevšiml :)
hlavní bod je ten, že já nemám motivaci do toho jít. kdybych měla, šla bych přes překážky nebo u nich naříkala, naštěstí to není zapotřebí.

jednou za dva měsíce mám chuť si vyčistit nos, tak si naleju do dlaně vincentku, vdechnu, minutku podržím noc zavřený a vysmrkám se. mnohem úspornější a mně příjemnější metoda než néti čímkoliv. netvrdím, že stejně účinná, ale kdyby se to dělalo dvakrát po sobě, určitě by to bylo dostatečné.

Re: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

od Janek » pon črc 29, 2013 11:38

Syrovozrout píše:
Janek píše: Tady jde zase o ochranu obyvatel, sama at si pije co chce ale kdyz to chce prodavat, tak...
Jak dojemná péče.
A co když to někdo chce kupovat? :D Tak i toho před takovými nápady hodlá někdo nevyžádaně plošně "chránit" (přesněji řečeno omezovat ve fungujících možnostech na výběr, že i kdyby chtěl, tak nakonec nesežene nikde v dosahu ani výhodně a snadno bez komplikací a nadbytečných "obcházejících" formalit. Trochu důstojnosti by to chtělo a ne se pořád nechat stavět do pozice kde už nezbyde než jen přemýšlet jak to či ono přečůrat.)?
Většina lidicek vylozene POTREBUJE, aby někdo ridil jejich život a staral se o ne (pokud si někdo mysli opak, pak asi nemá styk s realitou). Jsme v demokracii, tak se musíme podřídit. Jak tohle chces zmenit? V tomhle ja problém nevidim, když to jde precurat, precuravajici si alespoň vice uvedomi rizika s tim spojena a vedlejsim efektem je mozna i o něco min bude pacientu, kteří ze spolecneho zdravotniho systemu cerpaji na leceni nejake nemoci z mlika.

Pokud s tim mas problém (demokracie je vláda luzy), tak se divim ze ti nevadi zakaz konopi, EU a další vydobytky. I když to s tim primo nesouvisi, ale vse nakonec souvisi se vsim.

rudo píše:a naprikklad zlozenie mlieka bretharianky
Ona ma mliko? Zatím se nechali zkoumat jen chlapi, vim o dvou (moc o tom nevim). A kdyby mistrine mela mliko (http://www.beveg.estranky.cz/clanky/ziv ... nstvi.html) tak by ho nejspíše bylo tak malo, ze by ho zkoumat nedavala :-D

s.arik píše:Já vím, že nesmrdí, před lety jsem to zkoušela. Ale, budu se opakovat, pokud je partnerovi něco nepříjemné (stačí pocit, nemusí jít o smyslový vjem) a mně na tom nesejde, samozřejmě se přizpůsobím jemu.
a když o tom nevi, tak mu to je taky neprijemne? :-D

Nahoru