od Jindra » ned pro 14, 2014 19:23
Safanka píše:jsem už přes 2 měsíce vitarián. Příští víkend jedeme s přítelem k jeho rodičům a chtěla jsem se zeptat jak je to s odšťavňováním.
Vím že když něco odšťavním tak se to musí vypít co nejdřív aby to nezoxidovalo. Ale přítelova rodina nemá odšťavňovač a tak mě napadlo, co by se stalo, kdybych šťávu dala do mrazáku a pak si jí tam rozmrazila. Stane se něco s vitamínama atd?
Jedná se mi hlavně o červenou řepu, přišla jsem na to že mi pomáhá na atopický ekzém, ale nevím, jak bych jí byla schopná sníst v celém stavu
především - vítej, živá strava Tvému živému tělu udělá jen a jen dobře, uvidíš :-)
když se chceš ptát na odščavování, prvně dej vědět, čím odščavuješ:
- odstředivka - ščávu hned vypít, během čtvrthodinky zoxiduje
- jednošnekový - trvanlivost 24 hodin
- dvoušnekový - trvanlivost 48 hodin
Ale obecně - pořád lepší mít ščávu i z odstředivky než koupit kofolu :-)
Udělej si ščávu (skladuj samozřejmě ve tmě a chladu) a zas se tak netrap tím, kolik se toho z ní vytratí, vždyť takto dopředu si ji uděláš jen výjimečně a stále bude tělu prospěšnější než voda z vodovodu, ošetřená jedovatým chlorem. Můžeš ščávu sice zamrazit, jak píšeš (což je nejšetrnější konzervace), ale taky jen můžeš přisypat trochu kyseliny citronové (ta potravinářská, běžně v prodeji) a máš zakonzervováno a ještě obohaceno o vit. C.
Ještě dovětek k mrazení - nejkritičtější fází je zpětné rozmrazování (už nepamatuji, kde přesně jsem před lety tohle četl), právě při něm je největší úbytek všech pozitiv, takže ohřívej co nejrychleji (pochopitelně pořád s malým teplotním spádem, tj. ohřevem např. jen ve vlažné vodě, určitě ne třeba v mikrovlnce, ale to Ty víš).
I při tom úbytku je ale
mražení pořád velmi velmi citlivá metoda.
Safanko, když jsem s vita začínal, taky jsem byl věčně nervózní, jestli už konečně dělám všechno správně. Neboj, postupně se "rozkoukáš". Jsi na správné Cestě. A jestli tahle ščáva bude mít živin víc nebo míň? Pořád lepší, než dát si tam na návštěvě klasický kafe.
Ať se Ti daří :-)
[quote="Safanka"]jsem už přes 2 měsíce vitarián. Příští víkend jedeme s přítelem k jeho rodičům a chtěla jsem se zeptat jak je to s odšťavňováním.
Vím že když něco odšťavním tak se to musí vypít co nejdřív aby to nezoxidovalo. Ale přítelova rodina nemá odšťavňovač a tak mě napadlo, co by se stalo, kdybych šťávu dala do mrazáku a pak si jí tam rozmrazila. Stane se něco s vitamínama atd?
Jedná se mi hlavně o červenou řepu, přišla jsem na to že mi pomáhá na atopický ekzém, ale nevím, jak bych jí byla schopná sníst v celém stavu[/quote]
především - vítej, živá strava Tvému živému tělu udělá jen a jen dobře, uvidíš :-)
když se chceš ptát na odščavování, prvně dej vědět, čím odščavuješ:
- odstředivka - ščávu hned vypít, během čtvrthodinky zoxiduje
- jednošnekový - trvanlivost 24 hodin
- dvoušnekový - trvanlivost 48 hodin
Ale obecně - pořád lepší mít ščávu i z odstředivky než koupit kofolu :-)
Udělej si ščávu (skladuj samozřejmě ve tmě a chladu) a zas se tak netrap tím, kolik se toho z ní vytratí, vždyť takto dopředu si ji uděláš jen výjimečně a stále bude tělu prospěšnější než voda z vodovodu, ošetřená jedovatým chlorem. Můžeš ščávu sice zamrazit, jak píšeš (což je nejšetrnější konzervace), ale taky jen můžeš přisypat trochu kyseliny citronové (ta potravinářská, běžně v prodeji) a máš zakonzervováno a ještě obohaceno o vit. C.
Ještě dovětek k mrazení - nejkritičtější fází je zpětné rozmrazování (už nepamatuji, kde přesně jsem před lety tohle četl), právě při něm je největší úbytek všech pozitiv, takže ohřívej co nejrychleji (pochopitelně pořád s malým teplotním spádem, tj. ohřevem např. jen ve vlažné vodě, určitě ne třeba v mikrovlnce, ale to Ty víš).
I při tom úbytku je ale [url=http://www.darius.cz/receptar/chlad_mraz.doc]mražení pořád velmi velmi citlivá metoda[/url].
Safanko, když jsem s vita začínal, taky jsem byl věčně nervózní, jestli už konečně dělám všechno správně. Neboj, postupně se "rozkoukáš". Jsi na správné Cestě. A jestli tahle ščáva bude mít živin víc nebo míň? Pořád lepší, než dát si tam na návštěvě klasický kafe.
Ať se Ti daří :-)