KLÍČENÍ semen a ořechů

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: KLÍČENÍ semen a ořechů

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od questionmarq » úte dub 10, 2018 10:47

Díky za odpověď. S dovozem čehokoli je problém obecně kvůli plísním.. (většinou je to buďto plíseň vs. nějaká chemická srajda..) ale třeba na svetplodu.cz bych řekl, že se dají sehnat kvalitní ořechy. Jen mě teď napadlo - nemůže ta sůl při namáčení souviset s osmotickým tlakem?

To co píšeš je zajímavé, máš na mysli poměr mezi omega 3 a 6 (9)? Někde jsem se s tím už myslím setkal. Mohl bys mě prosím odkázat na další materiály?

Nicméně moc jsi mě tou informací nepotěšil, protože jsem v situaci kdy fakt už nevim co jíst.. :

1) Přestal jsem jíst pšenici
2) snažím se vyhýbat lepku (ovesné vločky atd jsou taky problematické..)
3) omezuji hybridizované ovoce
4) mléčné výrobky (snažim se jíst jen fermentované..)
5) hodně masa taky není ono
______________________________________
moc toho už nezbývá..

1) jím hodně vajec ta mi ještě zbyla :D
2) saláty - špenát, rucola, zahradní atd.. ale to je taky z itálie/španělska (ikdyž teď v létě to bude lepší)
3) ty ořechy (i vlašské jsou na tom podobně? )
ale co teda jíst? :D



omlouvám se, že je to mimo téma, ale přes ty ořechy jsem se k tomu zase dostal.. :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Xion » stř dub 04, 2018 12:43

questionmarq píše:
stř bře 21, 2018 16:29
Ahoj, poslední dobou jsem začal jíst více ořechů (3-4 mělké polévkové lžíce - para, lískáče, mandle + slunečnicová semínka) ořechy jsem vždy na několik hodin namáčel ve vodě kvůli snížení obsahu anti živin. Nicméně nevim jestli toto namáčení mělo nějaký význam, protože jak jsem se dočetl později, tak by se měly namáčet v teplé vodě se lžičkou soli ( http://www.vyvazenezdravi.cz/vyznam-nam ... echu-semen ), kdežto já jsem je nemáčel jen ve studené.

Po nějakém čase pozoruji zvýšený výskyt aftů - může to mít nějakou spojitost? Napadá mě, že by to mohl způsobovat zvýšený příjem kyseliny fytové.

Jaký na to máte názor vy? Má někdo podobnou zkušenost?


___________________________________________________
ještě poznámka pod čarou - musím uvést, že nejsem vitarián. O stravu se zajímám dost a pořád a pořád mi z toho vychází jako nejideálnější low-carb strava, založená na zelenině, tucích a bílkovinách. Ale to je to jiného tématu :)
Zvyseny obsah kys. fytove moze mat rozne negativne ucinky, hlavne na travenie, ale neda sa celkom presne predpovedat, ci su z toho tie afty. U kazdeho to moze posobit inak a inak intenzivne (zavisi, ake mas silne travenie a kolko phytickej kyseliny travenie zvladne). Je lepsie ju teda odstranovat, do 30g denne orechov ani moc netreba, ale nad 30g uz urcite. Jedavat 100g nenamocenych semienok, nieje dobry napad.

Namocene su lepsie aj v studenej vode. Vzdy sa namocenim preberu k zivotu. To v slanej a teplej vode, je vedecky neoverene. Nikde som nevedel nic, odkial to maju. Proste to tak "jedna pani povedala", ze to bude "asi" lepsie, a tak to tak vsetci zacali robit a pisat o tom. Nikde ale nenajdes nic vedecke, ci to v skutocnosti funguje. Jedine vedecke je o odstranovani phytickej kyseliny, to bolo aj testovane oficialne, a tie enzymi proste funguju pri pH medzi 4.5-5.5 najlepsie a pri teplote okolo 30-45 stupnov (kazda obilovina/strukovina inak). Ale u orechov som nic take nevidel. Takze asi je to tam lepsie predsalen dat pre istotu, tu sol, ktovie...

Este nakoniec, moj nazor, na to co robis, absolutne ti nedoporucujem jest tie veci co si vymenoval (para, mandle, slnecnicove). Praveze skor si myslim, ze tie afty mozes mat z toho. Dopujes sa totiz pro-zapalovymi omega-6 kyselinami. Tento pomer treba zrazat co najviac k 1:1, vacsina ludi ho ma aj 1:15, alebo az 1:25. Inymi slovami, slnecnicove semienka, a vsetko to co si vymenoval, je nezdrave. Mandle uz toboz, lebo su ozarovane, pokial nemas specialne raw. Tie veci su navyse predrazene. Vyluc to zo stravy, dobre ti hovorim, omega-6 sa treba vyhybat. Neoplati sa rozladit si pomer, kvoli nejakym mineralom, preto treba jest len lanove,chia semienka, a trochu orechov, popripade konopnych. Omega-6 veci zniz co najviac, ked uz tak, jedz dynove semienka, a avokado, nic ine z omega-6 veci. Inak si skodis. Chapes, ma to prospsne veci,a le jednu obrovsku negativnu... radsej jest len lanove/chia, ktore maju tiez kopu prospesnych, ale zrazaju pomer omega-6. Cize ja povazujem mandle, slnenciove, a paraorechy specialne, za nezdrave (tie su dovazane a su este k tomu zaplesnene, obsah selenui prilis kolise, paraorechy urcite nejest).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od questionmarq » stř bře 21, 2018 16:29

Ahoj, poslední dobou jsem začal jíst více ořechů (3-4 mělké polévkové lžíce - para, lískáče, mandle + slunečnicová semínka) ořechy jsem vždy na několik hodin namáčel ve vodě kvůli snížení obsahu anti živin. Nicméně nevim jestli toto namáčení mělo nějaký význam, protože jak jsem se dočetl později, tak by se měly namáčet v teplé vodě se lžičkou soli ( http://www.vyvazenezdravi.cz/vyznam-nam ... echu-semen ), kdežto já jsem je nemáčel jen ve studené.

Po nějakém čase pozoruji zvýšený výskyt aftů - může to mít nějakou spojitost? Napadá mě, že by to mohl způsobovat zvýšený příjem kyseliny fytové.

Jaký na to máte názor vy? Má někdo podobnou zkušenost?


___________________________________________________
ještě poznámka pod čarou - musím uvést, že nejsem vitarián. O stravu se zajímám dost a pořád a pořád mi z toho vychází jako nejideálnější low-carb strava, založená na zelenině, tucích a bílkovinách. Ale to je to jiného tématu :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od hugo » čtv úno 08, 2018 13:04

KLÍČENÍ semen a ořechů

od Janek » stř pro 17, 2014 7:44

Mungo jo, to klici, ale prekvapilo me, ze klasicke fazole ne, a ne zaklicit, to bylo tak do 3-5% max, zda je to vysokotepelnym susenim, to nevim... Chtel jsem sice kontaktovat CZPI a vyrobce, ale kdyz ony jsou nedobre a jedovate, a ani varene mi moc nechutnaji (klasicke fazole), tak na to kaslu.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od venclík » stř pro 17, 2014 4:51

Janek píše:zacinam byt asi zpatky priznivec pestre stravy v malem mnozstvi :-)
s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...

Takze otazka do fora - konzumujete fazole?
Klasické fazole proč ne, ale vařené! Jo, míval jsem zvyk občas si koupit v konzervě a tomatové omáčce. K fazolům ale de fakto ale patří i mugo a adzuki a ty se dají jíst syrové naklíčené-možná jako jediné "druhy fazollí" pokud mám správné informace Můžeš zkusit vyzkoušet hlavně mungo z bio obchodu, to klíčí super a jí se syrové.

KLÍČENÍ semen a ořechů

od Janek » pon říj 06, 2014 19:39

zacinam byt asi zpatky priznivec pestre stravy v malem mnozstvi :-)
s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...

Takze otazka do fora - konzumujete fazole?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od martin.hippo » pon říj 06, 2014 9:07

Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). :roll: Zítra dám půst.
Mno... mohlo by to být přebytkem bílkovin? Když sním hrnek munga denně, tak mi taky nebude dobře. Ovoce a zelenina by měly být základ, a bílkovin jen 10 %. Ořechy spíš výjimečně.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od timsel » čtv dub 24, 2014 9:47

Po nějaké době na jídech bez škrobů zkouším asi 14 dní jíst naklíčené luštěniny (130 gramů v suchém stavu - s máslíčkem :delicacy: ), připadá mi, jako by mi po nich vyloženě naběhlo břicho :shock: Ne, že bych trpěla nějakým nadmutím nebo něčím podobným, ale jako bych snad měla roztažená střeva. Škroboviny na sebe prý vážou dost vody, může to být tím? Nebo je to prostě tou pro organismus nezvyklou stravou? Začala jsem malými dávkami a postupně navyšuju, ale ten pocit je pořád stejný.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů (ryza)

od Lekno » stř led 22, 2014 13:48

How To Sprout Brown Rice
http://www.youtube.com/watch?v=47yjT6whN9A

Rizoto po cesku
http://raw-katka.webnode.cz/news/rizoto-po-cesku/

Mne sa zatial nezadarilo, je to iba otazka casu :) /asi som pouzil staru ryzu/

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Jindra » stř led 22, 2014 10:38

ajla píše:Jíme naklíčené zelené fazolky mungo a červené adzuki. Adzuki jsem nezkoušela, ale zelené mungo jsou moc chutné.
moje řeč, mungo dělám hodně a chuťově nemají daleko k čerstvému hrášku, mňam

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od rudo » úte led 21, 2014 21:50

tu ludia fazule jedia, akurat nepredstieraju ze nejedia varene

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » úte led 21, 2014 17:38

tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od ajla » úte led 21, 2014 17:19

Jíme naklíčené zelené fazolky mungo a červené adzuki. Adzuki jsem nezkoušela, ale zelené mungo jsou moc chutné.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od zuzis » úte led 21, 2014 14:16

s.arik píše:Určitě by se daly klíčit, to jsme dělali ve škole v přírodopise (ve sklenici s mokrým papírem), ale raw fazole jsou jedovaté.
Aha, vidíš, to jsem nevěděla. Takže tady nikdo fazole nejí? Tak asi nemusí se jíst že jo. Spousta jiných potravin lze nahradit to, co fazole obsahují. Jen jsem si teď vzpomněla, že mi vždycky kdysi vařené fazole chutnali, tak jsem je chtěla začít jíst i na raw. Tak nic

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » úte led 21, 2014 12:22

Určitě by se daly klíčit, to jsme dělali ve škole v přírodopise (ve sklenici s mokrým papírem), ale raw fazole jsou jedovaté.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od zuzis » úte led 21, 2014 11:22

Dají se klíčit fazole? Mně to nějak nejde. Namočila jsem je do vody na 24h, a pak nechala klíčit, občas propláchla, ale za dva dny smrděly a byly oslizlé.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Syrovozrout » sob led 04, 2014 18:13

smajliss Na to právě nepotřebuješ kvanta oleje (to naopak vadí).
Divil by ses moc kdybys např. v listech špenátů a jistě i jiných našel lipidy v nichž je (v množství které nezáleží na množství oleje celkového) ?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od smajliss » sob led 04, 2014 16:55

"snad jen v rostlinných produktech"

menší množství je i v rybách a vejci .. ale nejlepší zdroj je asi slunečnicové semínko .. jelikož je to vitamín rozpustný v tuku, tak bych zeleninu nepovažoval za dobrý zdroj vit E

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Syrovozrout » sob led 04, 2014 16:10

"U lidí trpících Alzheimerovou chorobou, kteří berou pravidelně vitamín E, může dojít ke zpomalení působení tohoto neurodegenerativního onemocnění mozku."
http://www.novinky.cz/veda-skoly/323296 ... vedci.html

Vitamín E
je k nalezení převážně snad jen v rostlinných produktech (a listech - špenát, atd.), semenech, ořeších, atd.
(Olej samotný ho spíše odčerpává z těla.)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od rudo » pát led 03, 2014 22:37

v_wagner píše:Plánuju vývoj vlastního automatického klíčidla.

Nějaké nápady, co by to ještě mohlo umět ?
aku vodu mienis pouzivat, myslim jednak cistotu vody a tiez jej teplotu ?

jak vybrat správnou luštěninu :-D

od Janek » pát led 03, 2014 21:07

Obrázek

Obrázek

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od v_wagner » stř říj 30, 2013 22:49

Lenuška píše:... stejně je nejlepší zavařovačka, a párkrát denně propláchnout...
To vymejšlej jenom chlapi, který jsou líný hnout prstem :D
No, nebýt těch lenochů, dodnes šijeme v ruce místo na šicím stroji, já vím (:-) . Ale u těch klíčků mi to přijde fakt zbytečný. Navíc: automatika nerozezná, že třeba várka začíná plesnivět, protože byly už kontaminovaný semínka. Já to kontroluju před každým propláchnutím. Automat to propláchne, plíseň není vidět, a lenoch zbaští klíčky i s penicilínem :mrgreen:
Tomu rozumím, ale vycházím z principu že tam kde proudí čistá voda se plísni a hnilobě nedaří. Nelze u toho stát a proplachovat co 15 minut - u běžného pracujícího člověka maximálně 2x-3x denně a to je intenzita růst plísní a hnilobu spíše podporující. Řeším problém - ne lennost.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Lenuška » stř říj 30, 2013 18:51

... stejně je nejlepší zavařovačka, a párkrát denně propláchnout...
To vymejšlej jenom chlapi, který jsou líný hnout prstem :D
No, nebýt těch lenochů, dodnes šijeme v ruce místo na šicím stroji, já vím (:-) . Ale u těch klíčků mi to přijde fakt zbytečný. Navíc: automatika nerozezná, že třeba várka začíná plesnivět, protože byly už kontaminovaný semínka. Já to kontroluju před každým propláchnutím. Automat to propláchne, plíseň není vidět, a lenoch zbaští klíčky i s penicilínem :mrgreen:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od v_wagner » stř říj 30, 2013 16:22

Plánuju vývoj vlastního automatického klíčidla.
- Oproti FreshLife pouze 1 použití vody
- Programovatelné intervaly a objem proplachu pro různé části klíčidla
- S možností například v noci neproplachovat (aby to člověka nebudilo pokud to bude mít ve stejné místnosti)

Chci použít:
- Akvarijní čerpadla (jsou od 250 Kč)
- Rozvody pomocí komponent mikrodrip od Gardeny
- Řízení na bázi arduina s LCD displejem

Očekávané náklady pod cenou FreshLife, ale s podstatně větší plochou a možnostmi.

Nějaké nápady, co by to ještě mohlo umět ?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » úte říj 15, 2013 17:39

Chuť pohanky moc neznám, denně ji bohatě mastím oliváčem, solím himalájkou a po hrstech přidávám pikantní natě ze zahrady (řeřicha, hořčice, libeček, jarní cibulka...) a občas česnek :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od venclík » úte říj 15, 2013 14:30

No tak potvrzuji. Na druhý pokus jsem to máčel jen do hodiny a nezahnívalo (nebo jen nepatrně). Ale chuť nic moc, čočka mi chutná víc.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od ovekyska » sob říj 12, 2013 6:00

venclík píše:No, tak možná to bude tím máčením. Já jsem to nechal namočené ve vodě (durch) přes noc. :-(
Díky.
s tým macanim iba polhodinu to tu už ktosi písal, nespomeniem si. Tiež to bolo spomínané ako zabrániť hnitiu pohánky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od rudo » pát říj 11, 2013 22:11

mne semeno neklici, nech ho macam ako chcem :mrgreen:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od venclík » pát říj 11, 2013 22:09

No, tak možná to bude tím máčením. Já jsem to nechal namočené ve vodě (durch) přes noc. :-(
Díky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » pát říj 11, 2013 11:39

tak já ji někdy ve vodě zapomenu i hodinu a ok, ale souhlasím, že méně je více a oklepávat! :)
nedá se to srovnat s jinými semínky, natož s luštěninami.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od ovekyska » pát říj 11, 2013 11:36

ano, dolezite je fakt namocit iba na max. polhodinu, potom vodu nechat dokladne odkvapkat. pri tomto postupe mi to tiez krasne funguje, ak som nechala namocene dlhsie, zosmradla.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » pát říj 11, 2013 11:33

pohanka je super!
klíčí nám bez potíží, jíme denně už snad půl roku.
v létě háže kořínky do druhého dne, co se ochladilo, jíme ji až po 48hod.
nezahnívá, nesmrdí.

máčíme na půl hodiny do vody a pak necháváme na sítku na vzduchu bez proplachování až do konzumace.

Pohanka neloupaná- klíčení?

od venclík » pát říj 11, 2013 10:57

Zkoušel jsem teď klíčit tu mechanicky loupanou pohanku od Bioharmonie. Výsledek? Sice to klíčí, ale zároveň zahnívá. Konzumovat jsem se to neodvážil a vyhodil to. Možná nižší teplotu by to chtělo, i hrách mi trochu v létě zahníval. Nicméně tedy nepovažuji pohanku jako vhodnou ke klíčení.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od venclík » úte říj 01, 2013 13:30

Návštěvník píše:Nazdárek,
jsem v klíčení začátečník, něco už jsem odklíčila, ale zkoušela jsem teď adzuki - poučena, že klíčí 4-5 dní jsem čekala, a třetí den adzuki zplesnivěla. Bílá chlupatá, černá i zelená plíseň. Klíčím v nakličovací soupravě. Kde se stala chyba?
Používám tedy vodu "z Kohoutkovic" :oops: , čili chlorovanou - jinou nemám - jaká je vhodná? Díky.
Hmm, adzuki jsem už hodně dlouho neklíčil, ale v zásadě klíčila relativně dobře. Na druhé straně ve srovnání s mungo (to snad nedokáže zplesnivět) náchylnější k plísni- lépe často proplachovat a nechat do 3 dnů. Pokud vůbec nevzklíčila, bude "problém" asi s těmi semenami- mohou být třeba tepelně ošetřené, tak zkusit třeba od jiné značky. Jinak lepší než adzuki je určitě mungo. V chlorované vodě bych problém určitě nehledal...

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » čtv zář 26, 2013 11:46

s.arik píše:Měla jsem za to, že světlá je vždy loupaná mechanicky, taková ta hnědá termicky. Kupujeme jenom světlou, a vždy máčíme, ale na klíčky nečekáme...
update, už hodně měsíců klíčíme, tj. čekáme na kořínek. někdy den, někdy dva.
takže světlou pohanku máčím 30-60 minut, pak scedím na sítko a tam nechám 24 hod, pak jíme, pokud se nám to nehodí, propláchnu a zbaštíme ji zítra.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Návštěvník » čtv zář 26, 2013 10:18

Nazdárek,
jsem v klíčení začátečník, něco už jsem odklíčila, ale zkoušela jsem teď adzuki - poučena, že klíčí 4-5 dní jsem čekala, a třetí den adzuki zplesnivěla. Bílá chlupatá, černá i zelená plíseň. Klíčím v nakličovací soupravě. Kde se stala chyba?
Používám tedy vodu "z Kohoutkovic" :oops: , čili chlorovanou - jinou nemám - jaká je vhodná? Díky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od s.arik » čtv dub 19, 2012 8:37

Měla jsem za to, že světlá je vždy loupaná mechanicky, taková ta hnědá termicky. Kupujeme jenom světlou, a vždy máčíme, ale na klíčky nečekáme...

Re: raw loupaná pohanka?

od smajliss » stř dub 18, 2012 15:55

venclík píše:
zd_ píše:Ja klicim pohanku denne a bez problemu. Drive jsem kupoval normalni (cca 25 Kc 500 g), ale pak jsem zjistil, ze rychleji klici bio pohanka (a k tomu je jeste takova pekne zelena), tak uz pouzivam jen ji (k snidani).

Chtěl jsem se zeptat, jakou pohanku (loupanou) používáte na klíčení. Pohanka nepatří k mému pravidelnému "jídelníčku", ale nedávno jsem si koupil 500 g balení po jednom od fy Provita a Natural (loupaná pohanka) . Provedl klíčící zkoušku- výsledek- ani jeden klíček, vše se zkazilo. Tudíž je to umrtvené teplotou nebo párou. Před časem jsem měl jednu klíčivou pohanku, ale už nevím která to byla. Rovněž tak pohanka z Kauflandu (asi Stilla) před časem mnou zkoušená byla neklíčivá. Kterou pohanku klíčíte, event. je raw?
Od firmy Bioharmonie je mechanicky loupaná. http://zdrava-vyziva-bio.cz/obiloviny-z ... monie.html

raw loupaná pohanka?

od venclík » stř dub 18, 2012 15:06

zd_ píše:Ja klicim pohanku denne a bez problemu. Drive jsem kupoval normalni (cca 25 Kc 500 g), ale pak jsem zjistil, ze rychleji klici bio pohanka (a k tomu je jeste takova pekne zelena), tak uz pouzivam jen ji (k snidani).

Chtěl jsem se zeptat, jakou pohanku (loupanou) používáte na klíčení. Pohanka nepatří k mému pravidelnému "jídelníčku", ale nedávno jsem si koupil 500 g balení po jednom od fy Provita a Natural (loupaná pohanka) . Provedl klíčící zkoušku- výsledek- ani jeden klíček, vše se zkazilo. Tudíž je to umrtvené teplotou nebo párou. Před časem jsem měl jednu klíčivou pohanku, ale už nevím která to byla. Rovněž tak pohanka z Kauflandu (asi Stilla) před časem mnou zkoušená byla neklíčivá. Kterou pohanku klíčíte, event. je raw?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od gabrielik » úte dub 17, 2012 13:05

Omylom som namočila na klíčenie žeruchu tak ako som zvyknutá. Prišla som na to že niečo nieje v poriadku až keď to bolo v slize ako ľanové semienka.
Tak som vytiahla svoju veľkú klíčiacu nádobu
http://www.mojavitalita.sk/obchod/nakli ... ava-2.html

Mám aj toto:
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=9161

Skúšala som aj v sedemdecových pohároch, ale najčastejšie používam plastové misky. Mám takú šalátovú sadu, štyri misky na šalát a jedna veľká k tomu. Takže dám d misky semienka na noc do vody, prikryjem malým tanierom, na to môžem položiť ďalšiu misku atď.
Tanierik slúži aj pri vylievaní vody a preplachovaní ako vrchnák a nevypadávajú mi ani tie najmenšie semienka.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od xHardCorex » úte dub 17, 2012 9:23

hugo píše:Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,

po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:

http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html

Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?
http://www.avrdc.org/LC/mungbean/sprouts.pdf

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Dano » úte dub 17, 2012 8:37

hugo píše:Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,
po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:
http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html
Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?
Nadoba? Wide-mouth jars with lids? Podla mna uplne bezne 7dc zavaraninove pohare.

"...tento skvělý návod vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě"
Ten navod nepise o nejakych dlhych vyhonkoch: "Mung bean sprouts are typically ready to harvest in three to five days and will grow to be about 1/2 inches in height". 1,27cm klicky sa daju uplne v pohode. Ale na tie v obchode, alebo na trhoch predavanych v Azii nemaju, tie su ovela dlhsie, krasne hrube, dlhe, ziadne zuzene suchom. Tiez ma kedysi, ked som skusal naklicovat, zaujimalo ako to ten potravinarsky priemysel, alebo Aziati robia, krasne aj 5 a viac cm klicky. Uzavrel som to vtedy, ze len castym pravidelnym vlhcenim. Bud castym priamym rozprasovanim vody, alebo mozno staci aj velmi castym namacanim - len ja som nemal cas ani chut castejsie ako 2x denne. To este staci na tie klicky max 1-2 cm, dlhsie sa uz na konci postupne zuzuju a schnu.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od hugo » pon dub 16, 2012 20:56

Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,

po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:

http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html

Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Kvítko » pát črc 01, 2011 17:14

Yes, Buc !!! Potřeboval by zvednout sebevědomí vlavně svoje, aby ho neshazoval fšem kolem... m:-)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od buc11 » čtv čer 23, 2011 10:21

Kvítko píše:Moc Vám děkuju za reakce,.. já kulila oči, že by to bylo nějak špatný či jedovatý a chrlila, co vím, Nestačilo to.... po sesypání nadávek od otce, že když jsem se tím učila(soš zahradnická) a nevím to, tak jsem úplně blbá,... No jooooOoOO!!! Jeho názor měnit nebudu :) Vím , že nejsem :) On ví PROSTĚ Fšechno ... :)
zas jeden z vypečených otců nevědoucí, že třeba jest sebevědomí zvedat

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Kvítko » čtv čer 23, 2011 1:11

Moc Vám děkuju za reakce,.. já kulila oči, že by to bylo nějak špatný či jedovatý a chrlila, co vím, Nestačilo to.... po sesypání nadávek od otce, že když jsem se tím učila(soš zahradnická) a nevím to, tak jsem úplně blbá,... No jooooOoOO!!! Jeho názor měnit nebudu :) Vím , že nejsem :) On ví PROSTĚ Fšechno ... :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Pepík Ševců » úte čer 21, 2011 19:12

buc11 píše:
Marie píše:Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.
hmm, já to vyhodil na záhon, prej jako obrana proti slimoušům, ale někeří zatvrzelci při postupu k jahodám to ostentativně ožírali
ale na trhu tvrdili, že to je na vaření ještě lepší než normální
Pravda, v květu je nejsilnější třeba do polívky. Kecaj.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od buc11 » pon čer 20, 2011 7:27

Marie píše:Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.
hmm, já to vyhodil na záhon, prej jako obrana proti slimoušům, ale někeří zatvrzelci při postupu k jahodám to ostentativně ožírali
ale na trhu tvrdili, že to je na vaření ještě lepší než normální

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

od Marie » pát čer 17, 2011 21:16

Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.

Nahoru