Lněné semeno

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Lněné semeno

Re: Lněné semeno

od anyzzka » pát kvě 14, 2010 19:04

.

Re: Lněné semeno

od Eva.cz » pát kvě 14, 2010 8:11

Vy jste mi správní fiškulíni :wink: :wink: :wink:

Re: Lněné semeno

od anyzzka » pát kvě 14, 2010 5:11

.

Re: Lněné semeno

od Panda » pát kvě 14, 2010 0:28

To je skvělý nápad s žárovkou. A kdyby někdo neměl troubu s vnitřní žárovkou (např. plynová) tak jednoduše může strčit do (vypnuté) trouby lampičku s rozsvícenou žárovkou 25 nebo 40W. A skřípnout něco mezi dvířka aby zůstala trochu pootevřená a větralo se, co?

Re: Lněné semeno

od Jindra » pát kvě 14, 2010 0:18

Panda píše:Tuším že Jindra něco takového říkal, že si takovou úpravu udělal. Asi by mohlo jít jen posunout doraz termoregulátoru. A možná ještě předřazením diody snížit příkon na polovinu.
On se Jindra vůbec od malička rád vrtá v elektrice. Ano, běžnou ETA sušičku jsem si oreguloval triakovým obvodem, to je dobré řešení. Nejčastěji ale dneska suším v troubě, jejíž topné těleso je vypnuté a trouba má zapnuté to vnitřní světélko. Je to možná překvapující, ale ta 40 W žárovka tam bez problému udržuje cca 30 °C, což je v poho. Dvakrát za den troubu otevřením odvětrám nebo na půlhodinku zapnu vestavěný ventilátor.
(abych se teď nechlubil cizím peřím: tohle vyhřívání v troubě mi poradil Sitar, když jsme řešili správnou teplotu pro žitný kvásek a je to skvělej tip)

Re: Lněné semeno

od Panda » čtv kvě 13, 2010 22:45

Tuším že Jindra něco takového říkal, že si takovou úpravu udělal. Asi by mohlo jít jen posunout doraz termoregulátoru. A možná ještě předřazením diody snížit příkon na polovinu.

Re: Lněné semeno

od anyzzka » čtv kvě 13, 2010 22:40

.

Re: Lněné semeno

od Panda » čtv kvě 13, 2010 22:37

anyzzka píše:Já bych strašně chtěla dělat ten esejskej chleba, co je ve Sluneční kuchařce, ale to prostě asi jinak než v sušičce nepůjde :cry:
Nedá se to dělat v troubě kterou občas jen tak lehce zahřeješ? (na radiátoru teď v létě asi těžko)

Re: Lněné semeno

od anyzzka » čtv kvě 13, 2010 22:33

.

Re: Lněné semeno

od anyzzka » čtv kvě 13, 2010 22:32

.

Re: Lněné semeno

od Yeff » čtv kvě 13, 2010 11:07

Ten zlatý len je super věc, jsem ho objevil až nedávno, a dělám ho většinou do sladkých placiček (sušenek, krekry, či jak se tomu nadává) a ten obyčejný len dávám spíše do těch slaných placek (pseudochléb) Ze začátku jsem ho ani nemáčel ani nemlel, Chyba. Vždycky vyšel v nezměněné podobě, tedy asi nevyužit :D Teď už máčím všechno, semena, ořechy, sušený ovoce... a navíc v menším množství než dřív.

Re: Lněné semeno

od anyzzka » stř kvě 12, 2010 20:43

.

Re: Lněné semeno

od Panda » stř kvě 12, 2010 19:47

Se máš že máš na to zuby a trpělivost to rozkousávat. :-) Já len jedině melu na mlýnku na mák do zeleninového salátu.

Re: Lněné semeno

od anyzzka » stř kvě 12, 2010 19:36

.

Re: Lněné semeno

od Eva.cz » stř kvě 12, 2010 18:07

anyzzka píše:Já lněný semínka naprosto miluju.
Mám pocit, že je pořádně rozkoušu jen tehdy, když si je prostě vezmu samotný.. v kombinaci s čímkoliv jinym mi prostě nějak proklouznou :-D
"... svině klouzavý... :wink: "

Re: Lněné semeno

od anyzzka » stř kvě 12, 2010 15:53

.

Re: Lněné semeno

od anyzzka » ned dub 18, 2010 17:09

.

Re: Lněné semeno

od Kometa » sob dub 17, 2010 23:44

Kupuju si Bio lněné semínko od Alnatury z drogerie DM a melu si ho každé ráno cca 20gr do snídaně.

Placky jsem zkoušela z nemletého a měla jsem pocit, že i když jsem je poctivě žvýkala, tak jsem jich odhadem půlku nerozkousla.

Re: Lněné semeno

od Enzym » stř bře 04, 2009 9:06

veri píše:bacha na len z číny, ten bio často pochází právě odtud :lol:
Bohužel, v dnešní době nejen len pochází z číny, ale skoro všechno, co je v bio kvalitě. Viděl jsem na trhu už čínký mák, čínský len, čínské mandle, ale i luštěniny jako cizru a mungo a taky obilovniy proso a pohanku. Obávám se, že i když tyto čínské výrobky mají být údajně v Bio, tak by se v nich dalo najít tolik škodlivin, že si to neumíme ani představit. Naštěstí (nebo bohužel), nikdo tyto výrobky pořádně netestoval, jak mi bylo řečeno.

Re: Lněné semeno

od k.winky » úte bře 03, 2009 9:33

Já ho jednou zapomněla v ledničce a když jsem ho pak našla na klíčený, tak jsem z toho byla jak Alenka v říši divů :)

Re: Lněné semeno

od Panda » úte bře 03, 2009 9:31

To by mě zajímalo jak takový klíčený mák vypadá - já z toho měl vždy jenom mokrý mák.

Re: Lněné semeno

od Sweetie » úte bře 03, 2009 1:30

tak schvalne :)

Re: Lněné semeno

od Hugo z Hor » úte bře 03, 2009 0:20

Nojo, teď při pondělně-večerním půstíku hypnotizuji pohledem sáček na BIO mák, a světe div se, země původu - Čína (:-)
Zítra zkusím naklíčit, co z toho vyjde

Re: Lněné semeno

od veri » sob úno 21, 2009 18:48

bacha na len z číny, ten bio často pochází právě odtud :lol:

Re: Lněné semeno

od Pavluška » pát úno 20, 2009 14:09

RadkaS: jj, máš pravdu. Mák je uspávadlo už jen latinským názvem- přízvisko somniferum... :) Také jsem si ho ráda máčela ve chvílích, kdy jsem potřebovala zklidnit.

Re: Lněné semeno

od Pavluška » pát úno 20, 2009 14:06

mě z pohledu na len také není až tak hej. :oops: :)

Re: Lněné semeno

od Katarína » pát úno 20, 2009 13:42

Jindra píše:Tak to je jistě subjektivní, Katarínko
Plny suhlas, pisala som to cisto sama za seba, nijako inac. :D
Osobne za 100% vseobecne platne nepovazujem asi nic, takze klidek. :wink:

Re: Lněné semeno

od Jindra » pát úno 20, 2009 13:14

Katarína píše:mne sa vzdy zdvihne zaludok iba z pohladu na lan
Tak to je jistě subjektivní, Katarínko; mně se zase při pohledu na len sbíhaj sliny, vždyť chutná tak jakoby oříškově. Já len teda můžu, jo jo. Samozřejmě řádně proslinit, vím.

Re: Lněné semeno

od RadkaS » pát úno 20, 2009 12:59

Pavluška píše:
RadkaS píše:Ale nekdy se stane, ze mam natolik stresove obdobi, ze se to dotkne i me stravy, a pak si treba udelam dejme tomu makove kulicky, ktere vim, ze jsou koncentrovane a ze po nich budu ospala, ale proste v tu chvili to beru jako urcity unik, a pokud me to nejakym zpusobem oslabi, vim, z ceho to mam, nebudu to svadet na syrovou stravu, ale na to, ze jsem nebyla schopna situaci lepe zvladnout. Rozhodne hledam chybu u sebe, vitarianstvi jako takove za to nemuze :P
hezké. :) oříšky atd mě také způsobí ospalost - tohle hodně lidí nechápe a už to neventiluju, protože jsem se setkala s názory, že si to jen sugeruji- ty následky tučného nebo vařeného. Nevím, když už si něco dám, tak s chutí a vírou, že si tělo vezme to dobré. Ale do hlubokého podvědomí nevidím. Přece jen mám vita někde v hlavě zažrané. Spíš ale tělo není zvyklé trávit to, co běžně spořádají ostatní nebo se holt hlásí víc.
No a to kdyz do toho jeste zamichas ten mak.... to je ospalost na entou... . Mak dela divy!

Re: Lněné semeno

od Pavluška » čtv úno 19, 2009 21:55

RadkaS píše:Ale nekdy se stane, ze mam natolik stresove obdobi, ze se to dotkne i me stravy, a pak si treba udelam dejme tomu makove kulicky, ktere vim, ze jsou koncentrovane a ze po nich budu ospala, ale proste v tu chvili to beru jako urcity unik, a pokud me to nejakym zpusobem oslabi, vim, z ceho to mam, nebudu to svadet na syrovou stravu, ale na to, ze jsem nebyla schopna situaci lepe zvladnout. Rozhodne hledam chybu u sebe, vitarianstvi jako takove za to nemuze :P
hezké. :) oříšky atd mě také způsobí ospalost - tohle hodně lidí nechápe a už to neventiluju, protože jsem se setkala s názory, že si to jen sugeruji- ty následky tučného nebo vařeného. Nevím, když už si něco dám, tak s chutí a vírou, že si tělo vezme to dobré. Ale do hlubokého podvědomí nevidím. Přece jen mám vita někde v hlavě zažrané. Spíš ale tělo není zvyklé trávit to, co běžně spořádají ostatní nebo se holt hlásí víc.

Re: Lněné semeno

od Katarína » čtv úno 19, 2009 17:14

Okis, dik za komplexnu odpoved. :D

Re: Lněné semeno

od RadkaS » čtv úno 19, 2009 17:05

Katarína píše:
RadkaS píše:Lnene placky delam z mletych semen, nekazi se mi. Vzdycky je prejedu pres Green Star.
Aj ich jedavas, Radi? Ci iba kuchtis partnerovi? Lebo niekde si pisala, ako Ti taketo veci dokazu uplne rozhodit organizmus, tak to tipujem skor na tu druhu moznost, ale radsej som sa obratila priamo na zdroj. :wink:
No je fakt, ze uz jsem je tak dva roky nedelala >:-) , takze to je "recept z minulosti", ale i tak jsem je delala velice zridka. Dala jsem sem vic receptu, na ktere jsem prisla, ale vzhledem k tomu, ze jsem postupne zjistila, ze mi z ruznych duvodu nedelaji dobre a rozjizdi organismus ruzne silne a ruznymi zpusoby, tak jsem od nich upustila.... ale samozrejme si pamatuju, co vsechno jsem za svoji eru vitarianstva zkousela a jak to chutnalo. Ono toho totiz zase tolik nebylo. Nejlepe mi bylo na zacatku, kdy jsem jedla hotove plody + maximalne nejaky michany salat k veceri. Pak jsem sla do vitarianske restaurace, na zaklade ktere se mi natolik rozhodili chute, ze jsem na chvili spadla zpet do vareneho a pak jsem se zase hrabala zpatky a hledala ztracenou rovnovahu. Uz to neslo tak snadno jako poprve. Az jsem se zase vyhrabala tam, kde mi bylo nejlepe. Cele plody + maximalne ten salat. V prubehu tech let byly ruzne vlny a i diky tomu muzu dnes zodpovedne rict, co na me jak pusobi :wink: . Neni nad vlastni zkusenost :wink: . Ale nekdy se stane, ze mam natolik stresove obdobi, ze se to dotkne i me stravy, a pak si treba udelam dejme tomu makove kulicky, ktere vim, ze jsou koncentrovane a ze po nich budu ospala, ale proste v tu chvili to beru jako urcity unik, a pokud me to nejakym zpusobem oslabi, vim, z ceho to mam, nebudu to svadet na syrovou stravu, ale na to, ze jsem nebyla schopna situaci lepe zvladnout. Rozhodne hledam chybu u sebe, vitarianstvi jako takove za to nemuze :P

Re: Lněné semeno

od Katarína » čtv úno 19, 2009 14:46

Hugo z Hor píše:Já to řešim tak, že pokud zůstane na víc než jeden den, strčím do mrazničky a hotovo :wink:
Na nejakom vitazraze by si mohol asi urobit ten Fionkin dressing a pod., lebo mne sa vzdy zdvihne zaludok iba z pohladu na lan. Ale dobre obcasne niekde dobre zamaskovany ho znesiem. No a ochutnavky na vitazraze, to vzdy testnem vsetko. :wink:

Re: Lněné semeno

od Katarína » čtv úno 19, 2009 14:36

RadkaS píše:Lnene placky delam z mletych semen, nekazi se mi. Vzdycky je prejedu pres Green Star.
Aj ich jedavas, Radi? Ci iba kuchtis partnerovi? Lebo niekde si pisala, ako Ti taketo veci dokazu uplne rozhodit organizmus, tak to tipujem skor na tu druhu moznost, ale radsej som sa obratila priamo na zdroj. :wink:

Re: Lněné semeno

od Hugo z Hor » úte úno 17, 2009 22:20

Já to řešim tak, že pokud zůstane na víc než jeden den, strčím do mrazničky a hotovo :wink:

Re: Lněné semeno

od Jindra » úte úno 17, 2009 14:02

Dana+Honza píše:Lněné semínko se má jíst mleté, ale rychle podléhá zkáze
Jejda, to jsem nevěděl. Před dvěma dny mi čtyřletý synek namlel misku (juj to se mu to mletí líbilo) a po chvílích to teď pojídám např. k zelenině; miska je v pokojové teplotě a ještě toho mám na dva tři dny, syn u mletí vydržel dlouho :) . Zatím se chuť nemění, chutná to podobně oříškům, je to dobroučké. Jen samotné mleté lněné semínko a jak stačí.

Re: Lněné semeno

od RadkaS » pon lis 17, 2008 0:00

Dana+Honza píše:Lněné placky
z mletých semen se také rychle zkazí? Placky z celých zrnek nepřinesou ten žádaný užitek. Nevím co s tím. Děkuji za radu.

Lnene placky delam z mletych semen, nekazi se mi. Vzdycky je prejedu pres Green Star.

Re: Lněné semeno

od Seraf » ned lis 16, 2008 23:37

Tak ty placky nepolykáš vcelku ne?? Kousat kousat kousat. Jsou chutné, křupavé a výživné:)

Re: Lněné semeno

od ajla » ned lis 16, 2008 22:58

Vítám tě mezi námi. Já len melu těsně před použitím na makovém mlýnku a nejčastějí ho používám se zeleninou podobně jako tykvové, slunečnicové a sezamové sem. :)

Lněné semeno

od Dana+Honza » ned lis 16, 2008 22:39

Jsem začínající vitariánka a mám následující problém.
Může mi, prosím, někdo poradit?
Lněné semínko se má jíst mleté, ale rychle podléhá zkáze. Lněné placky
z mletých semen se také rychle zkazí? Placky z celých zrnek nepřinesou ten žádaný užitek. Nevím co s tím. Děkuji za radu.

Nahoru