od epony » úte lis 17, 2009 14:23
cez vikend som ochutnala prvý krat mišpule a velmi som si ich oblubila. chutia ako slivkovy lekvar, teda pokial su pekne zrele. Kupila som ich na trhu v Zlatych Moravciach, neviete niekto, či sa daju kupiť aj v ba?
Mišpule
Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie
To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
- Přílohy
-
- mispule_12.jpg (30.77 KiB) Zobrazeno 13092 x
cez vikend som ochutnala prvý krat mišpule a velmi som si ich oblubila. chutia ako slivkovy lekvar, teda pokial su pekne zrele. Kupila som ich na trhu v Zlatych Moravciach, neviete niekto, či sa daju kupiť aj v ba?
[b]Mišpule[/b]
Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie
To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.