od borazon » pát dub 08, 2016 22:16
Jednou jsem vyrobila "sýr" z makadamových oříšků. Z kešu by to šlo samo taky. Nechala jsem je dvě hoďky máčet, aby změkly, pak jsem je rozmixovala na krém, přidala jsem do toho živé laktobacily, zamíchala (nekovovou a nedřevěnou věcí - v mém případě lakovanou čínskou hůlkou) a nakydala to na plátýnko v nekovovým sítku ve větším hrnku nebo misce, vymodelovala hroudu (trošku na to přitlačte, ať se to zformuje), utáhla jsem to, zatížila kameny a nechala fermentovat při pokojové teplotě. Pak už jen záleží, jak výrazný ten sýr chcete mít. Zralejší nebo míň. Jde to samozřejmě i přisladit, přisolit, přikořenit, obalit v bylinkách apod. Já dělala s matcha čajem.
Pokud chcete mít sýr s kůrkou, dejte sýr do sušičky a průběžně ochutnávejte.
Do měkkého (nesušeného) čerstvého sýra lze samozřejmě nasypat třeba pažitku, rajčátko..., nebo podle fantazie a namazat na nějaký zeleninový nebo pohankový chlebík nebo přímo na plátky syrové zeleniny.
Vlastně se s ním dá udělat prakticky cokoli včetně nakládání do nějakého olejo-octového láku s kořením jako hermelín... Nebo při sušení kůrku potírat alkoholem, jako se to dělá s jedním druhem francouzského sýra... Nebo před sušením obalit v dřevěném popelu...
Jednou jsem vyrobila "sýr" z makadamových oříšků. Z kešu by to šlo samo taky. Nechala jsem je dvě hoďky máčet, aby změkly, pak jsem je rozmixovala na krém, přidala jsem do toho živé laktobacily, zamíchala (nekovovou a nedřevěnou věcí - v mém případě lakovanou čínskou hůlkou) a nakydala to na plátýnko v nekovovým sítku ve větším hrnku nebo misce, vymodelovala hroudu (trošku na to přitlačte, ať se to zformuje), utáhla jsem to, zatížila kameny a nechala fermentovat při pokojové teplotě. Pak už jen záleží, jak výrazný ten sýr chcete mít. Zralejší nebo míň. Jde to samozřejmě i přisladit, přisolit, přikořenit, obalit v bylinkách apod. Já dělala s matcha čajem.
Pokud chcete mít sýr s kůrkou, dejte sýr do sušičky a průběžně ochutnávejte.
Do měkkého (nesušeného) čerstvého sýra lze samozřejmě nasypat třeba pažitku, rajčátko..., nebo podle fantazie a namazat na nějaký zeleninový nebo pohankový chlebík nebo přímo na plátky syrové zeleniny. :)
Vlastně se s ním dá udělat prakticky cokoli včetně nakládání do nějakého olejo-octového láku s kořením jako hermelín... Nebo při sušení kůrku potírat alkoholem, jako se to dělá s jedním druhem francouzského sýra... Nebo před sušením obalit v dřevěném popelu... ;)