od Jindra » čtv úno 26, 2009 9:32
GOJI - potravina nového typu (přirozeně bezlepková)
Goji (godži) - sušené plody kustovnice (lycium chinensis).
I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci. Konzumují se buď samotné nebo se přidávájí do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky.
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium, které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče betakarotenu, jsou bohatější než mrkev. V Goji nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormonu.
Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů "Journal of Longevity Research" (Zápisník Výzkumu Dlouhověkosti) a "Muscle and Fitness" (Svaly a Tělesná zdatnost) a vědecký pracovník Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí:"Více než 15% bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z plodů Goji jedinečnou, živinami nabitou "superpotravinu" přesahující všechna známá kritéria. To co na mě dělá největší dojem je množství celosvětových klinických výzkumů, které za Goji stojí. Je průkazně dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti."
Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Tyto Goji nesou čínský certifikát Green Food, tzn. celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální živosti sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.
Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani. Skvělé je i přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat 10 až 30 gramů denně (malá hrst).
Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.
[b]GOJI - potravina nového typu (přirozeně bezlepková)[/b]
Goji (godži) - sušené plody kustovnice (lycium chinensis).
I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci. Konzumují se buď samotné nebo se přidávájí do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky.
[b]Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě![/b] Obsahují 18 druhů aminokyselin včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium, které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče betakarotenu, jsou bohatější než mrkev. V Goji nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormonu.
Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů "Journal of Longevity Research" (Zápisník Výzkumu Dlouhověkosti) a "Muscle and Fitness" (Svaly a Tělesná zdatnost) a vědecký pracovník Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí:"Více než 15% bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z plodů Goji jedinečnou, živinami nabitou "superpotravinu" přesahující všechna známá kritéria. To co na mě dělá největší dojem je množství celosvětových klinických výzkumů, které za Goji stojí. Je průkazně dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti."
Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Tyto Goji nesou čínský certifikát Green Food, tzn. celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální živosti sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.
Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani. Skvělé je i přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z Goji, podobně jako to my děláme s šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat 10 až 30 gramů denně (malá hrst).
Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.