od awa » sob dub 11, 2009 14:49
Smetanka lékařská – pampeliška - Taraxacum spp.
Tohle je PMN nejúžasnější z divokých bylin ve své komplexnosti. Roste skoro všude (včetně Austrálie), u nás od jara do zimy. Ano, lobuju za ní. Právem. Hodně lidí namítá, že je příliš hořká. Je hořká, ale grepy, vysokoprocentní čokoláda, dokonce i hlávkový salát jsem nejednou zažila mnohem víc hořký. Mohu poradit jen malý tip pro sběr : vyberte si pampelišky, které nejsou celý den na přímém slunci, raději v polostínu a trochu vlhké půdě, nebývají tak hořké, dokonce ani odrostlejší lupení. Pokud vás žvýkání listů, květů, stvolů nepřitahuje, určitě z ní můžete vyrobit zelený elixír, který je chuťově jemnější. Buď rozmixovat tyčákem s trochou vody až bude zcela rozmělněná, strukturou se to hodně podobá nápoji ze zeleného ječmene od GW anebo pokud nemáte rádi „ ty otrubky“, tak to přecedit přes plátýnko (kousek starého prostěradla apod.), ev. použít HJ, máte-li ho. Nezanedbatelný je její vliv na rekonstrukci zubů, zkvalitnění zubní skloviny, odstranění přecitlivělosti. Dejte jí šanci a zkuste si test, aspoň týden jeden až dva malé šálky denně. Uvidíte co s vámi udělá, nejen v rovině zubů. Nic to nestojí, roste zdarma pro všechny, snad jen vůli a zájem to zkusit.
Volné citace z cizích zdrojů a mohu všechny účinky potvrdit (včetně vibrační energie – již jsem psala, že mě nabuzuje, energetizuje lépe než ovoce v dlouhodobějším horizontu)...:
...Žádná pěstovaná zelenina - ani skleníkové saláty nemají podobnou pestrost látek a podobné přednosti.
Pampeliška má velkou polaritu obou energií, jinu i jangu. Má schopnost regenerovat síly. Obsahuje velké množství hořčin, tříslovin, inulinu, hořčíku, vitaminů D a A to vše je stahující. Pampeliška byla již dávno používána při léčení nemocí s nadměrnou expanzí: při vodnatelnosti, chorobách močového měchýře, při tendenci k diabetu. Listy obsahují vitamin C. Dnes ji používáme hlavně u chorob jater, ledvin a zažívacího traktu.
( zivotní energie.cz )
Pampeliška je jedna z nejlepších přírodních bylin. Posiluje játra, žlučník, podporuje funkci slinivky, posiluje a čistí ledviny, močový měchýř, zpevňuje zubní sklovinu. Má silné direutické účinky, podporuje tvorbu žluči, pomáhá při chorobách jater, včetně hepatitidy, žloutenky, mononukleózy, cirhózy. Pomáhá při problémech s krevním cukrem, včetně cukrovky a hypoglykemie. Obsahuje hodně železa a dalších minerálů, což zvyšuje schopnost krve transportovat kyslík. Přirozený zdroj bílkovin.
Účinky: čistící, antirevmatické, protinádorové, mírně projímavé, hořké – cholagogické, direutické, hepatické, posiluje a obnovuje imunitu, rozpouští kameny, výživná, posiluje trávicí trakt.
( R.S.Morse – Zázračná detoxikace )
Dalo by se toho napsat o ní spousta, ale myslím, že tohle je dostačující.
Obrázky jsem vybrala spíš nějaké zajímavé, protože si myslím, že ta zářivá sluníčka nebo chlupaté chmýřité hlavičky zná každý z nás....
názorný popis pampelišky.JPG
[u][b]Smetanka lékařská – pampeliška - Taraxacum spp.[/b][/u]
Tohle je PMN nejúžasnější z divokých bylin ve své komplexnosti. Roste skoro všude (včetně Austrálie), u nás od jara do zimy. Ano, lobuju za ní. Právem. Hodně lidí namítá, že je příliš hořká. Je hořká, ale grepy, vysokoprocentní čokoláda, dokonce i hlávkový salát jsem nejednou zažila mnohem víc hořký. Mohu poradit jen malý tip pro sběr : vyberte si pampelišky, které nejsou celý den na přímém slunci, raději v polostínu a trochu vlhké půdě, nebývají tak hořké, dokonce ani odrostlejší lupení. Pokud vás žvýkání listů, květů, stvolů nepřitahuje, určitě z ní můžete vyrobit zelený elixír, který je chuťově jemnější. Buď rozmixovat tyčákem s trochou vody až bude zcela rozmělněná, strukturou se to hodně podobá nápoji ze zeleného ječmene od GW anebo pokud nemáte rádi „ ty otrubky“, tak to přecedit přes plátýnko (kousek starého prostěradla apod.), ev. použít HJ, máte-li ho. Nezanedbatelný je její vliv na rekonstrukci zubů, zkvalitnění zubní skloviny, odstranění přecitlivělosti. Dejte jí šanci a zkuste si test, aspoň týden jeden až dva malé šálky denně. Uvidíte co s vámi udělá, nejen v rovině zubů. Nic to nestojí, roste zdarma pro všechny, snad jen vůli a zájem to zkusit.
[i]Volné citace z cizích zdrojů a mohu všechny účinky potvrdit (včetně vibrační energie – již jsem psala, že mě nabuzuje, energetizuje lépe než ovoce v dlouhodobějším horizontu)...:[/i]
...Žádná pěstovaná zelenina - ani skleníkové saláty nemají podobnou pestrost látek a podobné přednosti.[b]Pampeliška má velkou polaritu obou energií, jinu i jangu. Má schopnost regenerovat síly. Obsahuje velké množství hořčin, tříslovin, inulinu, hořčíku, vitaminů D a A to vše je stahující. Pampeliška byla již dávno používána při léčení nemocí s nadměrnou expanzí: při vodnatelnosti, chorobách močového měchýře, při tendenci k diabetu. Listy obsahují vitamin C. Dnes ji používáme hlavně u chorob jater, ledvin a zažívacího traktu. [/b]
( zivotní energie.cz )
[b]Pampeliška je jedna z nejlepších přírodních bylin. Posiluje játra, žlučník, podporuje funkci slinivky, posiluje a čistí ledviny, močový měchýř, zpevňuje zubní sklovinu. Má silné direutické účinky, podporuje tvorbu žluči, pomáhá při chorobách jater, včetně hepatitidy, žloutenky, mononukleózy, cirhózy. Pomáhá při problémech s krevním cukrem, včetně cukrovky a hypoglykemie. Obsahuje hodně železa a dalších minerálů, což zvyšuje schopnost krve transportovat kyslík. Přirozený zdroj bílkovin.
Účinky: čistící, antirevmatické, protinádorové, mírně projímavé, hořké – cholagogické, direutické, hepatické, posiluje a obnovuje imunitu, rozpouští kameny, výživná, posiluje trávicí trakt.[/b]
( R.S.Morse – Zázračná detoxikace )
Dalo by se toho napsat o ní spousta, ale myslím, že tohle je dostačující.
Obrázky jsem vybrala spíš nějaké zajímavé, protože si myslím, že ta zářivá sluníčka nebo chlupaté chmýřité hlavičky zná každý z nás....[attachment=0]názorný popis pampelišky.JPG[/attachment]