Ahojte,
takže ke kešu: ty co prodáváme a nazýváme raw (Authentically nebo Truly Raw), a používáme do koláčku, pizaiolek, indických kešu, kešu čokolády aspol, tak se vyrábí následovně:
1- Picking and drying process of nuts
• Naturally fallen raw cashews with 15-20% moisture are collected by the farmers.
• Raw cashews are sun dried for 2-3 days (outside) until moisture level comes down to 10-12%.
2- Storing of nuts
• Dried cashew nuts are packed in woven gunny sacks and stored in well ventilated
rooms with giving enough space between stacks for air circulation. Dried cashew-
in-shell are warehoused for up to 12 months without degradation although some
further moisture is lost (2-3%).
3- Shelling of nuts
• Raw cashew nuts are shelled manually by utilizing specially-made cutters in order
to remove the shells and release the cashew kernels. Kernels at this stage are still
covered in a testa or thin skin.
4- Drying process of kernels with testa
• Cashew kernels with testa/skin are dehydrated at maximum 40 oC for 12-16 hours
in order to reduce moisture level to 5%.
5- Peeling process of kernels
• Testa/skin of the kernel is removed manually by cloth gloves and final quality
check is done with scalpel to remove any remaining skin or blemish.
6- Packing of kernels (with or without testa)
• Kernels are vacuum packed in 1kg plastic bags
• Plastic bags are packaged in cartons.
K tomu bych podotkla, že to hlavní o co se tady jedná je přítomnost toxické dřeně která je mezi skořápkou a slupkou ořechu. Samotný ořech nic takového (toxického) neobsahuje. Jde tedy o to jak tuto jedovatou součást odstranit a v podstatě je to o dobrých kvalitních rukavicích které mají ti co kešu ořechy louskají (fáze 3). Důležité je, že díky tomu že nebyla použita vysoká teplota, tak zůstává tato toxická látka poměrně tuhá a není až takový problém se jí zbavit. (problém mají tam, kde louskají sice ořechy ručně ale zároven použijí před louskáním onu horkou páru aby louskání napomohli ... jedovatá dřen se stane tekutou a snáze pak poleptá ruce aspol.)
Faktem je, že absolutní většina všech kešu ořechů je vyráběna za pomocí velmi vysoké teploty, jednak pro narušení extremně tvrdé skořápky, jednak za učelem zneškodnění této nesympatické substance. Rovněž jsem se setkala s tím, že převážná většina distributorů. velkoobchodů a prodejců ani neví jak se vyrábějí, protože po tom prostě nepátrají. Pro ně to, že jsou nepražené nesolené znamená že jsou syrové. Nicméně zatím znám skutečně jenom dva dodavatele na světě, kteří vyrábí opravdu v souladu s raw standardem (plus je několik dalších kteří sice louskají za studena, ale před tím použijí tu páru přes skořápku, ale taky nemnoho). K tomu ještě dodatek o tom, že je ještě ve hře sušení které následuje po vylouskání a tam je jasné že do 45° bude sušit jen takový producent, který se nějakým způsobem o raw zajímá, jinak nemají výrobci žádný důvod, protože proč by to dělali když na 70-80 to uschne rychleji ...
A pak jak psal Pája je to tak, že je letos totální neúroda kešu ořechů a cena standardních bio kešu se temeř vyšplhala na uroven co stály ty naše raw, a ty naše raw jsou skoro nedostupné, máme sem tam par kilo které hned padnou do výroby ... Takže třeba kvuli rostoucím cenam se muže zdat že nektere další na trhu jsou opravdu raw, ale dle mých dostupných informací nejsou.
Nu a k enzymum: My nemužeme zaručit že ořechy v sobě mají zachované živé enzymy. My jen můžeme zaručit jejich výrobní proces a to že neproběhly vysokou teplotou.
Krom toho dle mých zkušeností a názoru prostě ořechy zbavené skořápky už zkrátka neklíčí, klíčí pouze semínka.
Všechny ořechy je potřeba namáčet aby se enzymy aktivovaly. Jak je vidět výše, kešu se suší až na 5% vlhkost, to jest z nějakých 20% na 5% to je velká ztráta vody... během tohoto procesu dochází k deaktivaci enzymů, a k jejich re-aktivaci je potřeba ořechy namočit ...
A na závěr ještě k tomuto:
Navíc to poznáte když na ně dostanete lehkou závislost. Tak jsem poznal, že jsou mrtvé.
Má to znamenat že závoslost si člověk vypěstuje pouze na mrtvých věcech, anebo to znamená že na nich máš závoslost a tudíž jich jíš hodně a pak ti po nich není dobře a tudíž usuzuješ že jsou mrtvé???
K prvnímu bych si dovolila oponovat že závoslost na některých druzích ovoce můžu potvrdit a mrtvé určitě není ... No a k druhému, jednodušše je to tak, že ořechů a semínek by se vůbec nemělo jíst hodně, jsou příliš tučné a jejich konzumace by se měla pohybovat někde kolem 20-30g denně max, tedy relativně dost málo. Pokud jich někdo jí víc než to, tak bych se spíš divila kdyby mu potom divně nebylo ... živé-nežívé. I živé tuky jsou tuky, i když samozřejmě lepší než mrtvé, a tuk by měl zustat nekde kolem 10 - 15% kalorického přijmu. Hau.