Med

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Med

Re: Med

od lalala » pát bře 18, 2016 13:20

Nechuti mi

Sent from my Lenovo A1000 using Tapatalk

Re: Med

od Pepe » stř zář 23, 2015 1:22

Yeff píše:1) med je med, pyl je pyl ( http://www.iswari.cz/www-iswari-cz/esho ... -PYL-230-g )
med jsou vlastně včelí zvratky.... ( http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=974 )
je to živočišný produkt stejně jako mléko, vejce, poněvadž pochází od zvířat (hmyzu) ...
Včely ho nesbírají kvuli lidem... To lidé si ho přivlastňujou. Kráva také nedává mléko, ale lidé si ho berou a každá vypitá sklenice mléka chybí nějakému teleti...
4) vcely se krmi medem, proto si ho vyrábí že. člověk jim ho sebere a nahradí něčím tak hnusným jako je rafinovanej bílej cukr...
včely vyrábí med jen pokud je přítoman královna, toho se docílí tak že se jí utrhnou křídla, aby se zabránilo jejímu odlétnutí..
včely tvoří med hlavně pro sebe jako stravu na zimu, k izolaci úlu a pro mladé.
samozřejmě že člověk si dokáže udělat byznys ze všeho.... sběr medu a následné odebrání by se dalo přirovnat takto::> od dubna do srpna vysazujete na zahrádce rosliny, biliny, ovoce, saláty, a v září vám tam přijede pluh a všechno to zničí :) a veškerá vaše práce přišla vniveč...
víc na http://www.vegetus.org/honey/honey.htm
Tak tento prispevok vyzaduje zvlastnejsiu odpoved. Vcely sa krmia nektarom aj pelom a materskou kasickou. Matkam sa netrhaju kridla, pristrihne sa koncek jedneho kridla. Mnoho vcelarov tento ukon nepraktikuje. Niektori vcelari vobec neprikrmuju vcely na zimu ale nechavaju posledny med. Vcela je dar, dar pre ludstvo, ma mimo cloveka najvyssi mysticky vyznam. Kto ma vcely a pracuje s nimi vie co je symbioza prirody. Vcely ak sa o nich starame vieme odhadnut, kedy sa im moze odobrat med a ine produkty, tak ako ludia,vedia urobit pracu navyse a narozdiel od ludi nefrflu ze robia navyse. Nazvat med a produkty ako kradez je to iste ako ked im odtrhnem rastlinu tesne pred nosom a zozeriem ju, ci nase stravovanie rastlin nieje kradezou, keby sme sa na to pozreli tak ferovo? Neukradnem semeno stromu ked si ho vypestoval pre rozsirenie populacie?

Re: Med

od Pepe » stř zář 23, 2015 0:58

Celkom som sa zasmial nad mnoho prispevkami. Uz ani neviem ci zareagujem na vsetky. Osobne mam vcely, vcelaril moj pradedo, dedo, otec. Niesom znaly v odbornej terminologii a presnych studii okolo vciel, tak mozno ma niekto neskor opravi.

- Davaju do medu cukor,,: do medu sa komercne-aj nie pridava fruktoza aby bol lacnejsi, aby med nekrystalizoval. Aby nekrystalizoval poniektori ho daju do mikrovlnky a uz nikdy neskrystalizuje.
- med obsahuje cukor,,: med obsahuje fruktozu, glukozu, maltozu, galaktozu, sacharozu a ine sacharidy. Cim neskor med skrystalizuje od vytocenia tym ma vyssi podiel fruktozy. Agatovy med ma najvyssi podiel fruktozy. Repkovy med ma najvyssi podiel glukozy, tento med je najviac uznavany v Nemecku. Krystalizaciu ovplivnuje aj teplota uskladnenia. Inac fruktoza koncentrovana bez kompletnych enzymov a odselektovana (napr. oproti ovociu ktore nema cistu fruktozu) je po sacharoze asi najtazsie stravitelna, niektore studie pisu ze je tazssie stravitena nez sacharoza.
- Med je živočišná potravina a osobně si myslím, že cukrem nepřikrmované včelstvo v oblasti, která by vyhovovala předpisům na bio certifikát, snad ani neexistuje. Nepřikrmovaným včelám prostě medu moc nezbyde,,: bez prikrmovania vciel vcely donesu tolko kolko je v prirode na danom mieste nektaru, co kedy meduje. Neprekrucujme fakty o zivote vciel. To ze niektori vcelari prikrmuju-podnecuju medzi znaskami je len fakt, ze udrzuju(vytvaraju dojem znasky) matku pri maximalnom plodovani a zabespecia silnejsie vcelstvo, ano moze sa stat ze takto podnecovane krmivo sa dostane do nasledneho medu, poniektori podnecuju aj medom.
- BIO neBIO,,: zaujimave, ze konzumujeme aj potraviny neBIO a to nam nevadi, ale med ofrfleme. Aj BIO prostredie nieje BIO, ved nam tu vetry pod stratosferou priveju tisice km rozne splodiny aj z najviac znecistenej CINY.
- Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují,,: Spracovanie nektáru na med začína rozkladom cukrov na jednomolekulové, ľahšie metabolizované cukry glukózu a fruktózu. Pomocou enzýmu glukózo-6-oxidázy sa časť glukózy mení na kyselinu glukónovú, ktorá vytvára kyslé prostredie v mede (pH 3,5 – 3,8) a peroxid vodíka, ktorý pôsobí dezinfekčne. Tento enzým účinkuje aj v mede. A co vlastne obsahuje med?: http://www.medas.sk/o-mede/#ad-image-6
- Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli je mozne nejak zfalsovat krystalizaci medu, ja totiz kupuju z normalniho obchodu a ten je zkrystalizovany kompletne (znacka Medokomerc),,: aj krystalizacia sa da sfalsovat. Najlepsie je kupit druh medu ktory krystalizuje napr. repkovy, cerstvo vytoceny a mal by do 2-3 tyzdnov skrystalizovat, niekedy aj do 3 dni.
Divim sa obyvatelom, ze si nenajdu v mieste bydliska vcelara. Je mnoho vcelarov, viac v CZ menej na SR. Staci sa popytat v nejakej obci pri velkomeste. Alebo si to vygooglit.

Re: Med

od Syrovozrout » úte lis 11, 2014 19:28

"Současná opatření při likvidaci nákazy nařizují při potvrzení výskytu moru včelího plodu likvidaci všech včelstev na daném stanovišti. Tím se však likvidují i včelstva, která jsou schopna díky svému genetickému vybavení infekčnímu tlaku odolat. Z populace při tomto způsobu likvidace tak odstraňujeme geny náchylné i odolné moru. Z hlediska zootechnického ale i veterinárního je to postup nevhodný, protože v populaci včely medonosné byly
prokázány mechanismy odolnosti proti moru na úrovni genové výbavy včelstva. Jestliže populaci o tyto geny připravujeme, zbavujeme ji chovatelsky cenných genů.

Samotný nález spor v měli však nedokazuje existenci choroby. Tu lze prokázat jen mikrobiologickým vyšetřením plodu, který vykazuje změny ve smyslu klinických příznaků. Proto hovořit o mikrobiologické analýze měli jako o diagnostické metodě není správné. Diagnostikujeme chorobu a nikoliv přítomnost mikroba. Považovat metodu za diagnostickou znamená totéž jako hovořit o mikrobiální diagnostice angíny stěry na oděvu pacienta. Měl není tkáň, je to součást prostoru, kde přežívá včelstvo. Patogeny se vyskytují všude kolem nás a jedině jejich přítomnost v těle – tkáních může vyvolat onemocnění. Zejména, je-li infekční tlak z okolí vysoký. Každé včelstvo je však s ohledem na svou Foto archiv MV Prokázalo se, že cca 100 včelstev v okolních chovech od 400 m do 2 km jsou pozitivní v množství spor na gram měli od 104 do 105. Nyní je předmětem zkoumání, zda jsou přítomny také klinické příznaky. Včelstva však dále žijí a spory z takto promořených včelstev se šíří dále, a proto byly nalezeny v nízké koncentraci i v úlech
chovu Ing. Sedláčka, avšak bez klinických příznaků choroby. Nejúčinnější opatření k potírání nákazy v tomto případě mělo být okamžité vyšetření okolních chovů a zahájit v co nejkratší době účinná opatření v případě objevení nemocných včelstev. Protože okolní chovy s nižším počtem spor jsou prokazatelně promořeny z chovů s vyšším počtem spor. V prvních krocích však správa vynaložila veškerou vehemenci na likvidaci klinicky negativních - tudíž zdravých včelstev, která se však dostala do silnějšího infekčního tlaku, a proto byla na spory moru včelího plodu pozitivní, avšak jen v malé míře. Vzhledem k pečlivě vedenému chovu s aplikací metod intenzivní obměny díla se podařilo chovateli Ing. Sedláčkovi předejít propuknutí nákazy. Paradoxem je, že právě tento chov byl v popředí zájmu Státní veterinární správy a ostatní chovy nikoliv a nákaza se mohla a nyní v okamžiku psaní tohoto článku i může šířit dál. Námitky Ing. Sedláčka proti postupu Krajské veterinární správy v jeho případě se nakonec prokázaly být opodstatněné a oprávněné. Z výše uvedeného je patrné, že ačkoliv o moru včelího plodu toho odborníci vědí již mnohé, ne vše je v praxi zavedeno v souladu s těmito vědeckými poznatky. Proto je nezbytné v odborné diskusi projednat všechny okolnosti, které praxe přináší, aby bylo možné dojít k řešení, které bude mor nejen účinně potírat, ale především vytvářet podmínky bránící propuknutí nákazy. Patří sem i otázky plemenitby, která se u nás dosud neotevřela a neřešila v podmínkách seriózní diskuse. Závěrem chci podotknout, že pokud se budou likvidovat všechna stanoviště s pozitivním nálezem spor moru včelího plodu v měli, byť v jednom včelstvu a nebo v nízké koncentraci, a to bez ohledu na přítomnost klinických příznaků, vystavujeme se riziku likvidace podstatné části populace včelstev v České republice. Přítomnost mikroorganismu mimo tělo organismu nedokazuje onemocnění. V případě mikrobiálního vyšetření měli nejde o diagnózu a už vůbec ne ranou diagnostiku v pravém smyslu slova, ale o metodu tzv. monitoringu infekčního tlaku z okolí (okolní chovy či vlastní včelstva), která je velmi vhodná pro dohledávání ohnisek zdroje infekce. Zbývá dořešit řadu otázek. Ty hlavní jsou: a) Proč při opakování analýzy jsou výsledky mikrobiologického vyšetření odlišné? b) Začne se zvažovat možnost ohniskové dezinfekce včelařského zařízení při likvidaci nákazy, které je nové a moderní (např. tepelně neizolované nástavky metodou penetrace horkým parafinem)? Antonín Přidal, včelařské oddělení Mendelovy univerzity v Brně "

Re: Med

od Syrovozrout » pát led 10, 2014 7:29

JAK POZNÁME NAŠI VČELU DOMÁCÍ :
/L. Fiala z Dědic na Vyškovsku/ Není zcela černá, spíše tmavohnědá bez lesku, velikosti prostřední, s chloupky na zádech a kroužcích zadečku rezavými. Je málo rojivá, brzy na podzim ustává a pozdě na jaře začíná, ale pak předhoní všecky skoré ptáčky, není příliš silná ve včelstvu, za to ale mednatá-spořivka, ač je značně popudlivá.

Takže na našem území se vyskytovala Včela tmavá, ale místní ekotyp, první snůška byla hlavně z lip. To co sem leze z Německa je pro nás nepůvodní Včela tmavá a to moje "čert ví odkud" není o nepochopení chovat Včelu tmavou, ale o tom, že také sleduji nordbiene nějaký ten pátek a převoz a dovoz chov. materiálu není u Německých sousedů nic neobvyklého. A na uzemí Německa je/bylo několik ekotypů Včely tmavé např. ona "vřesovka" je ze severu a prý dlouho do podzimu ploduje(výhoda pro roztoče). Takže pánové ze Svazu chov. Včely tmavé co na prvním místě mají uvedeno záchranu místních genů jsou vedle jak ta jedle a natáhnou sem něco co tu nikdy nebylo. A nebylo to ani na Šumavě, protože co mám možnost si dohledat tak i odtud včelaři popisovaly stav výskytu Včely domácí. Nebo spíš si stěžovaly na to, že tato včela se už téměř na Šumavě nevyskytuje, ale mají křížence kraňky a vlašky. To čerpám z článků z dob, kdy se záchrana Včely domácí považovala za vlasteneckou povinost.

P.S. Na Hané je původní ekotyp Včela domácí a se změnou zemědělství se přešlo na Kraňku, ale pořád jsou pamětníci co včelaření s Včelou domácí popisují a přesně to sedí na to co napsal L. Fiala před víc jak 100lety.

Je tím myšlená opravdu původní nerojivá naše včela . Někde dosahující síly průměr dutiny metr , délka myslím přez 5 metrů . ( nález u Třebíče )
Kraňka má jiné sklony , ta tancuje jiný čardáš .
Ale třeba i dovezená ,,Kraňka" Sklenáka 47 je kříženec s naší včelou .
A nebodá - což v kombinaci s opravdu tmavou včelou by byl zázrak (L.D., Z.Ž.), nerojí se , pěkně hodně stavěla (Žídek st. ) .
Ta příroda to opravdu dovede ty dovozy dost vyčistit . Ale má to své meze .

Není nadto něco slyšet pěkně jim to osolit. Neděláš to jako všichni, táhni / do německa, do svazu, do číny ... /.
Takže, jelikož jsem to alespoň máálinko prozkoumal a nejsem členem Chovatelů černé včely, pár relevantních skutečností.
Černá včela je původní místní druh a ač se to nezdá, v horách a neobydlených oblastech republiky stále je. Ano, není čistá. To ale ani kraňka, je li to vůbec kraňka. A co. Také ony zmiňované dovozy nejsou čisté - čistou rasu znal jen onehdá pan Hitler a jemu podobní.
Důvod chovu / mimochodem taky důvod mého zájmu / : každý ekotyp se kupodivu jinak chová, kdo by to byl řekl, a, protože někteří z nás máme včely ve vyšších lesnatých oblastech, černá včela by byla fajn.
Takže její cenné vlastnosti : pomalý jarní rozjezd, z toho plynoucí odolnost chladu,
to je v horách, kde sněží ještě koncem května, dost fajn. Dále typ snůšky - měla by být mistrem na medovici, tam kde je 80% lesnatost mě to rozhodně zajímá víc, než jarní rozvoj. Taky má dlouhý zimní klid - zase fajn, pokud mráz dosahuje i 40stupňů a trvá poměrně dlouho.
Důvodem vzniku "organizace" nejsou dovozy, nýbrž možnost zákonného založení několika chovných stanic na neobydlených místech v horách, kde se budou hodnotit
vlastnosti jak místních pochytaných včel, tak "dovezených" - u nás "dovoz" může znamenat taky jen třeba 40km, jen pro info. To bohužel zatím oficiálně nebylo možné.
Takže až uzraje čas, rozhodně do toho jdu / mám stanoviště v 800m.n.m. a zdá se super, na starnu druhou, někoho, kdo má včely ve 300m.n.m. do toho nelákám. Taky proč ?

Za svůj včelařský život jsem vyzpovídal opravdu spoustu starých zkušených dědů včelařů co už měli něco za sebou , co třeba včelařili úplně od -co mají paměť a převzali zkušenosti od svého otce a dědy co včelařili zase celý život , co si i na vojnu vzali včely , ty největší legendy co třeba v šedesátých létech vysypal v létě z poza košile doma na stůl tři čtvrtě milionu ze včel a do podzimu měli postaveno na klíč , atd. (Samozřejmě že nevěděl, že to vím ) . Dělal jsem to a intenzívě jsem se zajímal mnohem dříve , než kdokoliv z té společnosti chovatelů tmavé včely začel vůbec včelařit .
A proto říkám , že původí česká včela nebyla černá včela .
To není žádný náš původní český druh .
Původní včela byla hnědá
.
To opravdu černé bylo jen na Šumavě , v Beskydech , části Jeseníků a něco bodově kolem hranic .
A i na tu Šumavu byla navíc dovezená vřesovka. Aby byly roje .
Já ty moudré knížky taky mám prostudované zrovna tak jak jiní , tak že dobře znám tu mylnou zkreslenou oficiální verzi .

Dále , kamarád mi na podzim na výstavě tvrdil , že už mají účastníky a zájemce i v Tatrách . A tam žádná černá včela nikdy nebyla a není původní druh .
Taky se mluví o Brdech .
Tak že pohádky o 40 km mi prosím nevyprávěj . Na to nejsem ten pravý .
To že původní česká včela tady ještě je , to mi nemusí nikdo vysvětlovat , to je nošení dříví do lesa . Snažím se něco dělat , aby se zachovala .
To že i tmavá včela - ta opravdu původní , tady taky ještě pořád je , to mi taky nemusí nikdo říkat . Ještě před 6 lety byly včelstva za Horní Bečvou .
Mám i jiný zdroj z Beskyd .
Naše původní včela je většinou ještě občas v nadmořských výškách nad 500 m n.m. v okrajových oblastech , kde se více prosadila oproti kraňce . A přesně tam se začne chovat tmavá včela , protože jim to nikde jinde zřejmě nedovolí .

Dopadne to tak , že zbytky naší opravdu původní nenahraditelné české včely , která už je dnes navázána na kraňku a dá by se s ní pořád ještě něco vytáhnout , budou prostě nekompromisně převálcovány černou včelou , bude do toho vnesena bodavost a už se s ní nebude dát solidně včelařit -- bude už napořád znehodnocena bodavostí .
Pod záminkou chovu ,,původní černé včely " .
Jak se jednou tyto dveře zavřou , tak už nikdy nepůjdou otevřít .
A zavře je společnost chovatelů černé včely .


Nemohu nevzpomenout S. Jobse, který říkal, že když se chtěl něco naučit, musel opustit školu. Nebo prof. A. Holého. Ten tvrdil něco obdobného. Technokratické a byrokratické včelaření se u nás tak rozšířilo, že je to až k nevíře a dokonce se vyučuje.

Re: Med

od Xeelee » ned zář 02, 2012 6:46

Panda píše:Ještě bych k medu doplnil - u medu je nebezpečí, že je to příliš velká koncentrace cukrů bez vlákniny, takže dochází k velkým ztrátám vápníku (nutného na zpracování cukru), což může vést např. ke zvýšené kazivosti zubů. Stejné nebezpečí může hrozit i u příliš sladkého - přešlechtěného - ovoce.
To pro kvalitní nefalšovanej med od včelaře neplatí. Ten obsahuje převážně jednoduchý cukry, který tělo nepotřebuje štěpit (+ cca 1 % sacharózy a 9 % dalších složitejch cukrů). Dál spoustu minerálů, vitamíny (v malém množství), enzymy, vodu, antioxidanty a zanedbatelný množství tuku. Nonosacharidy tělo v místě potřeby rovnou mění na energii. To co popisuješ je štěpení rafinovanýho cukru. K tomu je potřeba energie (energetickou hodnotu tělo nevyužije na 100 %), vitaminy řady B, vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom a mangan.

Med je přirozená potravina, rafinovaný cukr není. Hnědej (třtinovej) cukr je taky rafinovanej sajrajt, jen obsahuje různý minerály. Melasa je odpadní produkt výroby třtinovýho cukru a obsahuje všechny biologicky prospěšný látky z cukrový třtiny. Říká se jí taky černej zázrak. Javorovej sirup je strašně dlouho vařená a zahušťovaná míza cukernýho javoru. Jde o monosacharidy. Není tak sladkej, ale je ceněnej především kvůli spoustě minerálů. Nic pro vitariány. Pak ještě existuje invertní cukr, kterej vzniká hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu za pomoci jednoho enzymu. Tenhle sirup se hojně používá v potravinářství. Jeho konzumace by měla být OK.

Med léčí nachlazení, kašel a slouží i jako antibiotikum. Už staří Řekové zjistili, že dezinfikuje rány. Když se nanese na ránu, tak ji desinfikuje, snižuje otok a napomáhá obnově tkáně. pH medu zabraňuje růstu plísní a bakterií a v reakci s tkáňovým mokem vzniká malý ale dostatečný množství peroxidu vodíku.

Re: Med

od Panda » pon črc 02, 2012 8:01

Proč potřebuješ něco přislazovat? Na uspokojení chutí na sladké je sladké ovoce. Zeleninu přislazovat není vhodné (okurka nebo paprika nasladko je nesmysl), klíčky také ne a nic jiného mě nenapadá kde by ve vitariánské stravě byl med potřeba. Raději si odvykat od kombinací a naučit se brát potraviny přirozené tak jak jsou v přírodě.

Re: Med

od Zeyna » ned črc 01, 2012 23:41

Dobrý večer. Som tu nováčik. :-) A som veľmi rada, že sa môžem k vám pridať. Približne pred týždňom som začala s raw stravovaním. A musím povedať, že ma to uchvátilo, a cítim sa skvele. Moje chute, moja osoba, môj životný štýl. Som nadšená. Strava môže veľa zmeniť. Moja otázka je ale na med. Cítim, že mi nerobí dobre. Čo by ste mi odporúčali ako náhražku? Sirup Agáve mám v obľube a ryžový sľad. Aký máte názor na náhražku za med? Som dosť na sladké a v týchto letných dňoch papám hlavne ovocie, orechy a sušené ovocie. Ďakujem za odpoveď.

Re: Med

od Yeff » úte kvě 15, 2012 1:11

1) med je med, pyl je pyl ( http://www.iswari.cz/www-iswari-cz/esho ... -PYL-230-g )
med jsou vlastně včelí zvratky.... ( http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=974 )
je to živočišný produkt stejně jako mléko, vejce, poněvadž pochází od zvířat (hmyzu) ...
Včely ho nesbírají kvuli lidem... To lidé si ho přivlastňujou. Kráva také nedává mléko, ale lidé si ho berou a každá vypitá sklenice mléka chybí nějakému teleti...
4) vcely se krmi medem, proto si ho vyrábí že. člověk jim ho sebere a nahradí něčím tak hnusným jako je rafinovanej bílej cukr...
včely vyrábí med jen pokud je přítoman královna, toho se docílí tak že se jí utrhnou křídla, aby se zabránilo jejímu odlétnutí..
včely tvoří med hlavně pro sebe jako stravu na zimu, k izolaci úlu a pro mladé.
samozřejmě že člověk si dokáže udělat byznys ze všeho.... sběr medu a následné odebrání by se dalo přirovnat takto::> od dubna do srpna vysazujete na zahrádce rosliny, biliny, ovoce, saláty, a v září vám tam přijede pluh a všechno to zničí :) a veškerá vaše práce přišla vniveč...
víc na http://www.vegetus.org/honey/honey.htm

Re: Med

od Danielka » pon kvě 14, 2012 20:48

Rada bych uvedla vsechny otazky kolem medu na pravou miru. Muj svagr je vcelar.
1.) med neni zivocisny produkt (jako mleko od kravy). Med jsou posbirane pyly rostlin.
2.) I pravy med krystalizuje.
4.) Svagr ma med od vlastnich vcel. Jeho chut je skvela. Mohl by jej prodavat jako BIO, ale nechteji se mu vyrizovat vsechny nalezitosti a papirovani s tim spojene.
5.) Jeho med tvori pouze pyly, ktere posbiraly vcely bez pridaneho cukru. Je to velmi kvalitni med s atestem. Cukrem se krmi vcely, ale nepridava se do medu. Muzete se ho zeptat osobne. Na jeho strankach (www.darekzmedu.cz) je i kontakt na nej. Provadi i exkurze vcelarskou stanici.

Snad jsem alespon trochu pomohla...:)

Re: Med

od Martina12 » stř kvě 18, 2011 12:55

Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli je mozne nejak zfalsovat krystalizaci medu, ja totiz kupuju z normalniho obchodu a ten je zkrystalizovany kompletne (znacka Medokomerc)

Re: Med

od bmatus » stř led 26, 2011 17:28

Čo si, prosím vás, myslíte o kombinácii medu a sezamových alebo lanových alebo makových semiačok?

Re: Med

od Asabado » pon srp 30, 2010 17:55

Teprve to studuji az budu vedet vice zalozim pro to tema. Zkratka jde o to ze nekdo ma prirozeneji vice a casteji chut na jednu ze tri zakladnich chuti jak uz jsem psal slanou, sladkou a tucnou. A souvisi to podle nejakeho vyzkumu z krevni skupinou.

Odviji se od toho i tvrzeni ze neexistuje jednotna strava pro vsechny nebot jak krev tak spousta dalsiho je v organismech odlisna.

Jeste nezniceny a nedegenerovany organismus by citil co je pro nej dobre a clovek by nemel problem ale v dnesni dobe jsme naprosto mimo prirozenost a takovehle veci ani nevime. Proto jsem se o to zacal zajimat. Napriklad ja totiz nemohu byt pouze na ovoci, mam porad hlad, nikdy necitim pocit uspokojeni, porad mi neco chybi a ztracim vahu, hubnu a jsem slabej. Proste citim ze to neni ono a potrebuju neco jineho. Na druhou stranu mozna jsou lide u kterych to tak neni ( a to bude pravdepodobne ten typ krevni skupiny ktery je vice na sacharidy kdyz to reknu laicky ).

Jako tuky jsem myslel avokado, kokos apod.. a kdo tyto tuky pri candide nedoporucuje by zaslouzil po drzce. Ja bych na candidu doporucil zacit pustem, a pak se zbavit uplne vsech sacharidu a pridat potraviny jako cesnek apod., jist hlavne listy a divoce rostouci byliny (primo na miste kde rostou), a zakomponovat do stravy ty nejlepsi tuky. Ale toto tema neni o candide ale o MEDU takze se o tom uz nebudu rozepisovat.

Ja na med zanevrel protoze mi neprinasi zadne uspokojeni ani podporu tela a navic se na to divam taky eticky, ale jak jsem uvedl drive, plne respektuju lidi kteri citi ze ho potrebuji a dela jim dobre (pokud to je pravda a ne jen pocit, obycejni lide maji taky pocit ze cheesburger jim dela dobre).

Ja osobne si citim nejlepe na listech a tucich, zejmena kokos a avokado, pripadne nektere druhy semen(hl. konopi), to je bezkonkurencni.

Re: Med

od Kometa » pon srp 30, 2010 17:40

Můžeš ty chuťové preference a krevní skupiny rozvést?

Tuky se při candidě taky nedoporučují.

Re: Med

od Asabado » pon srp 30, 2010 17:22

na sladke fakt ne no, ale nikomu to nevycitam (dle poslednich zjisteni to vypada ze potreby a touhy po trech zakladnich chutich - slane,tucne, sladke se odvijeji od krevni skupiny).

Me to jen prijde naprosto zbytecne dostavat do tela cokoli co zivi candidu jen z duvodu chuti.. :roll:

Radim: zadne sacharidy mimo ovoce a to take v rozumne mire a vubec ne susene (mnoho vitarianu sedi pouze na ovoci coz pokladam z jednu z nejvetsich chyb - je to omluvitelne jen v zacatcich, pak uz je to slaba vule a neschopnost posunout se dal)..

Listy a tuky jsou zrejme nejdulezitejsi.

Re: Med

od Kometa » pon srp 30, 2010 9:36

Zvířata v přírodě med běžně jí, když se k němu dostanou (třeba medvědi). Takže mi připadá, že med je přirozenou součástí potravního řetězce a pokud je dobře udělán, tak snad neni jen nezdravý, v rozumném množství.

Otázka etiky je jiná věc.

Já osobně trochu medu používám, ale už kvuli kvasince se s ním snažím šetřit.

Asabado - tys asi nikdy nebyl na sladké, že?

Re: Med

od Asabado » pon srp 30, 2010 1:40

hmm, a proc vubec sladit? K cemu med?

Kdo se diva na brani medu vcelam podobne jako na brani mleka kravam at zvedne ruku (nerikam ze ja ano).

od BlackFlag » úte kvě 25, 2010 13:37

prosím o smazání příspěvku, děkuji

Re: Med

od Sitar » úte kvě 25, 2010 13:03

BlackFlag píše:Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují. Problém nastává při konzumaci medu člověkem, který nemá potřebné enzymy, aby strávil med (rozložil ochrané kyseliny) a proto pro neutralizaci včelích kyselin musí použít minerály v těle. Med v žaludku absorbuje vlhkost zdejší flory a zabíjí ve velkém počtu bakterie, se kterými jsme v symbióze. Několik lžic medu způsobuje nevolnost u většiny lidí. Ohledně vápníku, problém je v tom, že med potřebuje kyselé prostředí pro trávení a tudíž tělo musí vzít vápník ze zubů a kostí, aby neutralizovalo vytvořené kyseliny. Pokud je med pozřen v kombinaci s jídlém, které má delší dobu trávení než med, dojde ke kvašení a vzniku alkoholu, čpavku a kyseliny uhličité.

Med je optimální strava pro včely. V lidské dietě nemá co dělat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Honey#Health_hazards
http://vegansociety.com/uploadedFiles/U ... /Honey.pdf

Každopádně kdo chce kam pomožme mu tam, píšu to jsem z důvodu jakým se med získává od včel je srovnatelný se způsobem získávaní masa pro fastfood industry a myslím si, že by se neměl podporovat. Stačí použít google.
Nevzniká med spíše z nasbíraného nektaru?

Něco málo minerálů a vitamínů tam prý také je: http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/co-je-to-vlastne-med

Re: Med

od Kometa » úte kvě 25, 2010 1:48

Mám doma výtažek a to je hnus... Zaprvé je to podobné jako umělé sladilo, člověk tu sladkost cítí jinak a jinde a zadruhé má pro mě dost nepříjemnou pachuť

Re: Med

od Weaving » pon kvě 24, 2010 22:03

čím sladit?? Co tímto? To by nešlo? :) http://cs.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana

od BlackFlag » pon kvě 24, 2010 13:25

prosím o smazání příspěvku, děkuji

Re: Med

od Kometa » pon kvě 24, 2010 11:53

Používám Bio med od Alnatury, protože nemám žádné spolehlivé kontakty na dobré včelaře a tohle mi připadá jako přijatelný kompromis mezi těma podprůměrnýma ze supermarketama a super poctivýma od včelaře, které ovšem neseženu.

Ale příspěvek od BlackFlag je velmi zajímavý, díky.
Čím tedy doporučuješ sladit, co je menší zlo než med?

od BlackFlag » pon kvě 24, 2010 11:36

prosím o smazání příspěvku, děkuji

Re: Med

od anyzzka » úte kvě 18, 2010 2:55

.

Re: Med

od Sitar » pon kvě 17, 2010 13:50

Při přednášce včelaře na Toulcáku jsem se dozvěděl, že včely to vyčistí takovým způsobem, že je to i laboratorně téměř nezjistitelné. Tedy rozdíl mezi konvenčním a bio medem.

Re: Med

od epony » pon kvě 17, 2010 13:25

Xion píše:Mne vcelar, od ktoreho kupujem med povedal, ze bio med je podvod, a verim mu. :-) Z toho, co mi opisoval, ako sa ten "bio" med produkuje, nieje tam ziaden rozdiel od poctiveho vcelara. So svojim medom vyhrava ocenenia na sutaziach, a ma ho 2x lacnejsie ako bio med.
kde a za kolko kupujes med?

Re: Med

od Xion » ned kvě 16, 2010 17:19

Mne vcelar, od ktoreho kupujem med povedal, ze bio med je podvod, a verim mu. :-) Z toho, co mi opisoval, ako sa ten "bio" med produkuje, nieje tam ziaden rozdiel od poctiveho vcelara. So svojim medom vyhrava ocenenia na sutaziach, a ma ho 2x lacnejsie ako bio med.

Re: Med

od Sitar » čtv dub 22, 2010 9:20

Samira píše:
Sitar píše:která by vyhovovala předpisům na bio certifikát, snad ani neexistuje...
Mas pravdu, myslim, ze nalepku BIO ma jeden jediny vcelar niekde v Cechach, lebo splna vsetko pozadovane (vzdialenosti od praskovanych poli??? neviem, nieco v tom zmysle).
Ja si dam radsej med (malo, nezjem ho vela), ktory sa ziska par kilometrov od mojho domu, ako hocijaky sirup, co sa trepe cez pol zemegule... Je to skutocne vsetko velmi diskutabilne.
To mi připomnělo, že i u nás na Toulcáku mají včely a nedávno, když jsme byli v jídelně, tak jsem si všimnul, že tam prodávají svůj med, 120 za kg. Toulcák je od našeho domu asi 2 km. ;-)

Re: Med

od Samira » čtv dub 22, 2010 7:15

Sitar píše:která by vyhovovala předpisům na bio certifikát, snad ani neexistuje...
Mas pravdu, myslim, ze nalepku BIO ma jeden jediny vcelar niekde v Cechach, lebo splna vsetko pozadovane (vzdialenosti od praskovanych poli??? neviem, nieco v tom zmysle).
Ja si dam radsej med (malo, nezjem ho vela), ktory sa ziska par kilometrov od mojho domu, ako hocijaky sirup, co sa trepe cez pol zemegule... Je to skutocne vsetko velmi diskutabilne.

Re: Med

od Sitar » stř dub 21, 2010 22:45

mun píše:
renny píše:med ja osobne urcite nie..vcely nelietaju tisicky kilometrov preto aby sme plody ich prace zhrabli my ludia..radsej si dam agavovy alebo jakonovy sirup:)
Med (český, nezpracovaný, pokud možno bez přikrmování cukrem - bio) je raw, agave sirup ne:
http://www.living-foods.com/articles/agave.html

Zelenina taky neroste proto, abysme ji snědli.
Ale zas ne toho medu tolik, co jsem schopny snist ja (ctvrt kila).
Předesílám, že med občas používám, i když poslední dobou už hodně nárazově.

Med je živočišná potravina a osobně si myslím, že cukrem nepřikrmované včelstvo v oblasti, která by vyhovovala předpisům na bio certifikát, snad ani neexistuje. Nepřikrmovaným včelám prostě medu moc nezbyde. To nemluvím o povinném očkování. Zkrátka je to diskutabilní produkt, jako asi všechno, krom domácího nestříkaného ovoce a oříšků.

Re: Med

od mun » stř dub 21, 2010 22:21

renny píše:med ja osobne urcite nie..vcely nelietaju tisicky kilometrov preto aby sme plody ich prace zhrabli my ludia..radsej si dam agavovy alebo jakonovy sirup:)
Med (český, nezpracovaný, pokud možno bez přikrmování cukrem - bio) je raw, agave sirup ne:
http://www.living-foods.com/articles/agave.html

Zelenina taky neroste proto, abysme ji snědli.
Ale zas ne toho medu tolik, co jsem schopny snist ja (ctvrt kila).

Re: Med

od anyzzka » stř dub 21, 2010 2:20

.

Re: Med

od renny » úte dub 20, 2010 16:55

med ja osobne urcite nie..vcely nelietaju tisicky kilometrov preto aby sme plody ich prace zhrabli my ludia..radsej si dam agavovy alebo jakonovy sirup:)

Re: Med

od anyzzka » úte dub 20, 2010 15:49

.

Re: Med

od Panda » úte dub 20, 2010 12:33

Jak je člověk degenerovaný civilizací ... také jsem stále přemýšlel proč plast jako umělá hmota, ale plást mě nenapadl.

Re: Med

od levandulka » úte dub 20, 2010 10:26

Samira píše:Heh
Aby nedoslo k omylu (kedze nepisem s diakritikou), nemyslim plast ako umelu hmotu, ale plást ako kus toho, kde su sestuholnikove dierky, kam vcielky davaju medik. To ked sa zuzle v puse, je to dobre.
Hm, tiež som premýšlala, prečo ti v medíku chýba plast :lol:

Re: Med

od Samira » úte dub 20, 2010 7:27

Heh
Aby nedoslo k omylu (kedze nepisem s diakritikou), nemyslim plast ako umelu hmotu, ale plást ako kus toho, kde su sestuholnikove dierky, kam vcielky davaju medik. To ked sa zuzle v puse, je to dobre.

Re: Med

od anyzzka » pon dub 19, 2010 20:26

.

Re: Med

od Samira » pon dub 19, 2010 15:02

anyzzka píše:...nejvtipnější je poznámka "pochází ze zemí EH a zemí mimo EH".. :-D
a velmi mě překvapuje, že někdo má toto rok ve špajzu, nezkrystalizuje mu to a ještě je spokojenej :-D[/color]
Presne :) :) :)
A ked im doma skrystalizuje med od normalneho predajcu, tak tvrdia, ze je tam nabeton pridany cukor, lebo inak by to predsa neskrystalizovalo!

Ozaj - kto neskusal pastovany med, tak skuste. Je roky moj oblubeny, je to vyslahane ako pena, alebo pasta, je to vyhodne na natieranie niecoho, lebo to nesteka. A vraj to zachovava lepsie vitaminy, ale do toho uz tak nevidim, tak len reprodukujem. Okrem toho, tym ze je naslahany, neskrystalizuje, zachovava si v podstate svoju strukturu.
Ale viete, co som uz velmi dlho nevidela? Pohar medu a v nom kusok plastu. To je taka dobrota!!!

Re: Med

od anyzzka » pon dub 19, 2010 14:23

.

Re: Med

od Samira » pon dub 19, 2010 7:31

Ja s kupou medu nevidim problem. Bud ho ziskam od niekoho znameho, co vcely chova a verim mu, ze do toho nic nepridava, alebo chodim po roznych trhoch, vystavach a tam mam uz overenych slusnych oblubenych predajcov, co med nie len ze ponukaju, ale robia aj ochutnavky. Od nich kupeny med chuti ako med, vyzera ako med, krystalizuje ked ma... Mozno som len naivna, ale tymto vybranym predajcom verim. No a na vystavach sa objavuju aj medy s pridavkami materskej kasicky, alebo sa da kupit vo vrecusku pel, alebo zvlast materska kasicka v takych ampulkach (uzivala som to na posilnenie maternice, neviem, ci to zabralo).
Jediny raz v zivote som kupila v Tescu med z Argentiny a bol to nevyslovny humus, co nemal s medom nic spolocne. To moj doma robeny pupavovy med (pupavky + cukor + citron uvarit na sirup) bol nabeton hodnotnejsi.

Re: Med

od levandulka » ned dub 18, 2010 23:00

anyzzka píše:Je to přímo vitariánskej ráj... Dá se tu snadno sehnat všechno, o čem se mi ani nezdálo.. jako například i čerstvej pyl :-D

http://www.reallyrawhoney.com/
Mňam, mňam :) Medík milujem :wink: U nás som žiadny "raw" nenašla, tak kupujem aspom bio.

Re: Med

od Sitar » ned dub 18, 2010 22:40

anyzzka píše:Je to přímo vitariánskej ráj... Dá se tu snadno sehnat všechno, o čem se mi ani nezdálo.. jako například i čerstvej pyl :-D

http://www.reallyrawhoney.com/
Na co pyl? Máš líné včely?

Re: Med

od anyzzka » ned dub 18, 2010 22:11

.

Re: Med

od Sumicka » ned dub 18, 2010 21:05

Hmm, trochu z ruky, ach jo. :?

Re: Med

od anyzzka » ned dub 18, 2010 16:59

.

Re: Med

od levandulka » sob dub 17, 2010 22:35

anyzzka píše:miluju raw med s pylem a mateří kašičkou m:-)
A kde ho kupuješ? Cez nejaký eshop?

Re: Med

od anyzzka » sob dub 17, 2010 20:08

.

Re: Med

od bstrd » stř bře 18, 2009 20:38

-med obcas kupujem na trhu od uja vcelara, ale radsej som ked ho doma nemam, je to prilis velke lakadlo, namocit lyzicu do medu a nasledne do sezamu alebo kokosu...med mi pride prilis koncentrovany, radsej si vychutnam cukor v ovoci

Nahoru