od Jindra » pon zář 05, 2011 9:10
Možná dýni skladovat umíte, já ne a shnije mi. Letos vyzkouším
tenhle postup:
Jak správně uchovávat dýně:
Takzvané zimní dýně (tedy všechny hokkaida, buttercupy, dozrálé patizony, špagetové dýně, lakotu, butternuty a všechny ostatní dýně, které se komzumují v botanické zralosti) je dobře dát po sklizni tak na 14 dní do pokojové teploty do suchého prostoru, tím dojde k uzavření a zatažení slupky. Pro vlastní skladování je ideální suchý prostor se stálou teplotou okolo 15 °C. Pokud takové podmínky nemáte, pak si dýně nechte v teplém bytě (nebo aspoň na chodbě, v předsíni, kde není 20 °C) raději než ve vlhkém sklepě.
Za ideálních podmínek vydrží dýně dle druhu až rok. Jmenovitě: hokkaido oranžové, hokkaido zelené cca 6 měsíců, špagetová dýně stripetti 8 měsíců a vegetable spaghetti i přes rok, lakota do 8 měsíců, lumina i rok, acorny do 6 měsíců, patizony i rok (ale téměř nejdou rozlousknout).
Samozřejmě dýně určené pro uložení je třeba zkontrolovat a vyřadit všechny nahnilé, poškozené a s nezaschlou stopkou. V průběhu skladování kontrolujte zda dýně neměkne, zda jí drží stopka (zvednutím nebo potaháním) a zda nemění barvu nějak divně. Změna barvy je u některých dýní přirozený jev, ale měla by být pozvolná a stejnoměrná.
A teď pozor - nechat dojít v teple byste měli nechat všechny zimní dýně, protože tím zesládnou a stanou se stravitelnějšími - dojde k přeměně části škrobů na cukry. Takže nikoliv koupit a uvařit, ale koupit šoupnout do kuchyně a počkat si 14 dní.
Možná dýni skladovat umíte, já ne a shnije mi. Letos vyzkouším [url=http://www.preklad.cz/ekostatek/dyne.html]tenhle postup:[/url]
[color=#0000FF][i]Jak správně uchovávat dýně:
Takzvané zimní dýně (tedy všechny hokkaida, buttercupy, dozrálé patizony, špagetové dýně, lakotu, butternuty a všechny ostatní dýně, které se komzumují v botanické zralosti) je dobře dát po sklizni tak na 14 dní do pokojové teploty do suchého prostoru, tím dojde k uzavření a zatažení slupky. Pro vlastní skladování je ideální suchý prostor se stálou teplotou okolo 15 °C. Pokud takové podmínky nemáte, pak si dýně nechte v teplém bytě (nebo aspoň na chodbě, v předsíni, kde není 20 °C) raději než ve vlhkém sklepě.
Za ideálních podmínek vydrží dýně dle druhu až rok. Jmenovitě: hokkaido oranžové, hokkaido zelené cca 6 měsíců, špagetová dýně stripetti 8 měsíců a vegetable spaghetti i přes rok, lakota do 8 měsíců, lumina i rok, acorny do 6 měsíců, patizony i rok (ale téměř nejdou rozlousknout).
Samozřejmě dýně určené pro uložení je třeba zkontrolovat a vyřadit všechny nahnilé, poškozené a s nezaschlou stopkou. V průběhu skladování kontrolujte zda dýně neměkne, zda jí drží stopka (zvednutím nebo potaháním) a zda nemění barvu nějak divně. Změna barvy je u některých dýní přirozený jev, ale měla by být pozvolná a stejnoměrná.
A teď pozor - nechat dojít v teple byste měli nechat všechny zimní dýně, protože tím zesládnou a stanou se stravitelnějšími - dojde k přeměně části škrobů na cukry. Takže nikoliv koupit a uvařit, ale koupit šoupnout do kuchyně a počkat si 14 dní.[/i][/color]