Chřest

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Chřest

Re: Chřest

od Sweetie » pát úno 13, 2009 23:58

veri píše:Zkus odšťavit, walker doporučuje :D
veri bingo, a ja porad premejslela co odstavit. i o chrestu jsem si rikala kdyz jsem plivala tu vlakninu, jak by se hezky dal odstavit. najednou mam odstavnovac a na spoustu veci jsem zapomnela. a walker je vlastne studnice rad a prikladu na zeleninovy stavy, diky veri!

Re: Chřest

od veri » pát úno 13, 2009 23:01

k.winky píše: Ty s tím Walkerem :)
:lol: :lol: :mrgreen:

Re: Chřest

od k.winky » pát úno 13, 2009 22:43

veri píše:Zkus odšťavit, walker doporučuje :D
Ty s tím Walkerem :) No zdravé to bude, to určitě věřím, ale chuťově fakt nic moc...

Re: Chřest

od veri » pát úno 13, 2009 22:36

Zkus odšťavit, walker doporučuje :D

Re: Chřest

od k.winky » pát úno 13, 2009 22:32

Tak dneska jsem si ho konečně koupila a ochutnala syrový ... Chřestovou polévku nebo zapečený jsem ho měla ráda...
V hitparádě mojeho jídelníčku asi nebude, fuj :)

Re: Chřest

od RadkaS » sob pro 13, 2008 0:31

Ja jedla cerstrvej, utrzenej ze zahradky. Je vybornej, chutna jako mladej hrasek. Ale slysela jsem, ze pestovani je dost slozity. Pestuje se par let a delaji se s nim ruzne psi kusy nez zacne vyhazovat tyhle jedle vyhonky.

Re: Chřest

od Sweetie » pát pro 12, 2008 23:35

Prave, na me uz je moc drevnatej. nejvic mi chutnal dusenej s maslem. jinak anglicky je chrest asparagus.

Re: Chřest

od ajla » pát pro 12, 2008 23:26

Jinak, Winky, chřest je moc chutný samotný, ale musíš oloupat zdřevnatělé části.

Re: Chřest

od ajla » pát pro 12, 2008 23:24

Asparágus, se jmenuje ta ozdobná rostlina do kytek a ta pro potrvinářské účely se snad schovává před světlem, měl by to být ten samý druh. Ale nejsem si tím jista, raději to nejez :)

Re: Chřest

od awa » pát pro 12, 2008 18:37

Ty fotečky dole, tak to pěstuje naše babi na květinovým záhoně, jestli to je ono. Ale vypadá to tak, akorát to nikdo nejedl, využívala se ta nať nahoře do květinových pugétů. No, v létě to omrknu, kousek vydloubnu a odnesu ke znalci. Ale to má hodně lidí na zahrádkách...že by to pěstovali a nevěděli, že je to chřest? Možná jsou různé odrůdy.

Re: Chřest

od dvdmchl » čtv pro 11, 2008 12:14

no do libovolneho salatu...

Re: Chřest

od k.winky » čtv pro 11, 2008 11:54

No tak třeba nějaké dobré kombinace, kam by se dal zakomponovat :)

Re: Chřest

od dvdmchl » čtv pro 11, 2008 11:22

a syrový nevím jak ho použít
no lol :)

me vzdycky rozesmeje kdyz vitous shani recepty...

Re: Chřest

od k.winky » čtv pro 11, 2008 10:20

V poslední době při nákupech v ovozelu potkávám chřest docela často a dělám si na něj chutě :) Znám ho bohužel jen v podobě vařené nebo sterilizované a syrový nevím jak ho použít ... Máte někdo nějaký recept ? Samozřejmě vím, že nejlepší recept je vzít chřest a zakousnout se, ale stejně bych ho chtěla zkusit někam zapojit :)

od doubravka » pát dub 25, 2008 11:57

A protože jsem to já, nedá mi to nedodat obrázek :D

Chřest miluju, letos konečně častěji potkávám zelený chřest a ten mi chutná o něco lépe něž bílý, netuším proč. Asi si hned nějaký půjdu zakousnout :wink:

Obrázek

Chřest roste takhle:

Obrázek Obrázek

A takhle vypadá před požitím ;-)

Obrázek

Chřest

od Hugo z Hor » pát dub 25, 2008 11:28

Jelikož jsem už v obchodech objevil letošní sklizeň, která se moc povedla a navíc mě chřest chutná, uvádím základní info:

Chřest
Lidé si chřest jako lahodnou potravinu zamilovali už před přinejmenším 5000 lety, byl oblíbenou zeleninou už staré Číny a Egypta. Existuje mnoho odrůd chřestu, u nás nejznámějšími druhy, určenými ke konzumaci, jsou chřest bílý, zelený a fialový, které se pěstují v Evropě, hlavně ve Francii, Belgii a Itálii. Pěstírny chřestu ale můžeme najít i na našem území.

Chřest, je vytrvalá rostlina. Jeho pěstování není úplně jednoduché a vyžaduje trpělivost, protože první výhony můžeme sklízet až třetí rok od výsadby. Má rád teplá a slunná stanoviště a přílišná zálivka mu škodí. Kdo se ho však naučí pěstovat a vydrží první 2 roky bez sklizně, bude se z jeho zdravých výhonů těšit mnoho nasledujících let.

Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v chřestu?
Chřest je opravdovou studnicí mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu - provitaminu vitaminu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9).
Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.

Jaké jsou léčivé účinky chřestu na lidské tělo?
V některých zemích je chřest po mnoho generací považován za účinné přírodní tonikum a afrodiziakum. Vzhledem k jeho velice příznivým účinkům na zdraví a funkci mnoha orgánů lidského těla ho lze opravdu považovat za prostředek ke zvýšení libida. Vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu toho pravého přítele naší fyzické i psychické kondice, je bezesporu jedním z druhů zeleniny, které bychom nazvali elixírem mládí. Má stimulační účinek na krvetvorbu, pomáhá nám udržet zdravý cévní systém a silné srdce a zlepšuje zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem.
Vysoký obsah vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku je ideální kombinace nejen pro zdraví, ale i pro krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty.

Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy.
Značný obsah vlákniny je prospěšný našemu zažívání, na které má kladný vliv v případě tzv. ochablosti střev. Chřest také podporuje čištění organismu, působí močopudně a pomáhá tělo zbavovat usazených škodlivin. Jeho účinky ocení i lidé trpící kožními problémy, ekzémem, akné, cukrovkou a jinými potížemi spojenými s látkovou výměnou.
Zdravému člověku obecně nehrozí při jeho časté konzumaci žádné zdravotní potíže, jen lidé, kteří trpí překyselením organismu (onemocněním dna), by měli chřest konzumovat jen velmi zřídka nebo vůbec, protože obsahuje vyšší hladiny purinu, látky, která zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle.

Chřest je zeleninou, která má velice pozitivní vliv na naši celkovou vitalitu a svěžest a je jedním z osvědčených přírodních prostředků pro omlazení těla, osvěžení mysli a udržení dobré kondice.


Použité zdroje:
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strav ... chrest.htm
http://www.fiftyfifty.cz/spolecensky-ma ... -mladi.php

Nahoru