od balky » úte říj 05, 2010 10:55
Trosku som googlil, za seba mozem povedat ze mi v jedalnicku chybat nebudu...
Zistenia mykológov totiž varujú: Dlhodobé užívanie pečiarok môže spôsobovať rakovinu!
Podľa najnovších vedomostí mykológov možno radiť pečiarky, ľudovo nazývané aj šampiňóny, za toxické a rakovinotvorné. Informáciu zverejnil mykológ Pavol Škubla vo svojom hubárskom atlase. Odborná literatúra preto neodporúča tieto huby zbierať ani konzumovať. „Poznatky o tom, že šampiňón je rakovinotvorný, sú publikované vo svetových odborných mykologických publikáciách už celé desiatky rokov, len na verejnosť sa to nejako nedostalo. Všetky pečiarky obsahujú látku, ktorá sa volá agaritín. Laboratórnymi pokusmi na myšiach sa zistilo, že majú karcinogénne aj mutagénne vlastnosti. To znamená, že jednak vyvolávajú rakovinu pečene a niektorých ďalších vnútorných orgánov, ale aj menia genetickú informáciu vedúcu k tvorbe rakovinových nádorov. Myšiam priamo podávali surové pečiarky, množstvo vyvážilo ich hmotnosť, pričom sa zistilo, že deväťdesiat percent myší zo sto testovaných dostalo rakovinu. Ide, samozrejme, o veľkú dávku šampiňónov. Je to jednoznačne potvrdené a dnes sa zaraďujú medzi rakovinotvorný faktor ako údeniny alebo cigarety,“ hovorí mykológ Škubla, ktorý surové šampiňóny, ktoré sa zvyčajne pridávajú aj do šalátov, vôbec neodporúča jesť. Tepelne upravené šampiňóny obsahujú už menej toxického agaritínu. „Ak už šampiňóny, tak odporúčam staršie plodnice a určite kúpené v obchode, lebo pestované majú toxínu menej než voľne rastúce v prírode. A určite ich netreba konzumovať pravidelne. Ja napríklad pečiarky nejedávam vôbec, je dostatok iných húb, tak prečo by som mal riskovať?“ uzavrel rozhovor mykológ Pavol Škubla. S tým, že šampiňóny môžu byť nebezpečné, súhlasí aj riaditeľka Národného toxikologického informačného centra FNSP PharmDr. Silvia Plačková, MPH: „Čo sa týka pečiarok, určite by sa nemali konzumovať surové. Ani pečiarky, ani iné huby. Človek by musel zjesť denne veľké množstvo pečiarok, aby uňho mohlo dôjsť k vážnemu ochoreniu.“
Zdroj:
http://sarm.pluska.sk/sarm/servis/rakovina-uz-aj.html
Polemika okolo šampiňónov, jesť alebo nejesť?
Šampiňóny obsahujú veľké množstvo vitamínu D a B, sodík, draslík a fosfor. Znižujú úroveň estrogénov v ženskom tele a tak sa stávajú úspešnými bojovníkmi v boji s rakovinou prsníka. Najnovšie výskumy potvrdili aj účinky pri liečbe alergií. Nakoľko som sa raz dočítala, že šampiňón je jediná huba, ktorú môžeme konzumovať surovú, pridávam ju aj do šalátov...
Ale...
Neskôr som sa zase dozvedela, že šampiňón je rakovinotvorná huba. Tento nelichotivý prívlastok si vraj zaslúži pre obsah látky agaritín. Mykológ Pavol Škubla neodporúča zbierať plody v prírode, práve pre vyšší obsah tejto látky v porovnaní s plodmi pestovanými v umelých podmienkach. Taktiež neodporúča konzumáciu surových húb. Je pravdou, že zároveň podotýka, že aby konzumácia šampiňónov bola skutočne pre človeka nebezpečná, musel by konzumovať veľké množstvá a dosť pravidelne. V jednom článku na margo tohto tvrdenia som čítala, že údená klobása obsahuje omnoho viac agaritínu ako nájdeme v porovnateľnom množstve týchto húb... Tak si vyberte!
Zdroj:
http://dratvova.blog.sme.sk/c/240819/Po ... ejest.html
Každý rodič by si mal uvedomiť, že deťom do desiatich rokov by vôbec nemali dávať jedlá z húb.“ Doktorka Plačková však upozorňuje, že huby by nemali konzumovať ani tehotné ženy a dojčiace matky. Hlavný jed totiž prechádza aj do materského mlieka.
Zdroj:
http://sarm.pluska.sk/sarm/servis/rakovina-uz-aj.html
Trosku som googlil, za seba mozem povedat ze mi v jedalnicku chybat nebudu... :arrow:
[i][b]Zistenia mykológov totiž varujú: Dlhodobé užívanie pečiarok môže spôsobovať rakovinu![/b]
Podľa najnovších vedomostí mykológov možno radiť pečiarky, ľudovo nazývané aj šampiňóny, za toxické a rakovinotvorné. Informáciu zverejnil mykológ Pavol Škubla vo svojom hubárskom atlase. Odborná literatúra preto neodporúča tieto huby zbierať ani konzumovať. „Poznatky o tom, že šampiňón je rakovinotvorný, sú publikované vo svetových odborných mykologických publikáciách už celé desiatky rokov, len na verejnosť sa to nejako nedostalo. Všetky pečiarky obsahujú látku, ktorá sa volá agaritín. Laboratórnymi pokusmi na myšiach sa zistilo, že majú karcinogénne aj mutagénne vlastnosti. To znamená, že jednak vyvolávajú rakovinu pečene a niektorých ďalších vnútorných orgánov, ale aj menia genetickú informáciu vedúcu k tvorbe rakovinových nádorov. Myšiam priamo podávali surové pečiarky, množstvo vyvážilo ich hmotnosť, pričom sa zistilo, že deväťdesiat percent myší zo sto testovaných dostalo rakovinu. Ide, samozrejme, o veľkú dávku šampiňónov. Je to jednoznačne potvrdené a dnes sa zaraďujú medzi rakovinotvorný faktor ako údeniny alebo cigarety,“ hovorí mykológ Škubla, ktorý surové šampiňóny, ktoré sa zvyčajne pridávajú aj do šalátov, vôbec neodporúča jesť. Tepelne upravené šampiňóny obsahujú už menej toxického agaritínu. „Ak už šampiňóny, tak odporúčam staršie plodnice a určite kúpené v obchode, lebo pestované majú toxínu menej než voľne rastúce v prírode. A určite ich netreba konzumovať pravidelne. Ja napríklad pečiarky nejedávam vôbec, je dostatok iných húb, tak prečo by som mal riskovať?“ uzavrel rozhovor mykológ Pavol Škubla. S tým, že šampiňóny môžu byť nebezpečné, súhlasí aj riaditeľka Národného toxikologického informačného centra FNSP PharmDr. Silvia Plačková, MPH: „Čo sa týka pečiarok, určite by sa nemali konzumovať surové. Ani pečiarky, ani iné huby. Človek by musel zjesť denne veľké množstvo pečiarok, aby uňho mohlo dôjsť k vážnemu ochoreniu.“[/i]
Zdroj: http://sarm.pluska.sk/sarm/servis/rakovina-uz-aj.html
[i][b]Polemika okolo šampiňónov, jesť alebo nejesť?[/b]
Šampiňóny obsahujú veľké množstvo vitamínu D a B, sodík, draslík a fosfor. Znižujú úroveň estrogénov v ženskom tele a tak sa stávajú úspešnými bojovníkmi v boji s rakovinou prsníka. Najnovšie výskumy potvrdili aj účinky pri liečbe alergií. Nakoľko som sa raz dočítala, že šampiňón je jediná huba, ktorú môžeme konzumovať surovú, pridávam ju aj do šalátov...
Ale...
Neskôr som sa zase dozvedela, že šampiňón je rakovinotvorná huba. Tento nelichotivý prívlastok si vraj zaslúži pre obsah látky agaritín. Mykológ Pavol Škubla neodporúča zbierať plody v prírode, práve pre vyšší obsah tejto látky v porovnaní s plodmi pestovanými v umelých podmienkach. Taktiež neodporúča konzumáciu surových húb. Je pravdou, že zároveň podotýka, že aby konzumácia šampiňónov bola skutočne pre človeka nebezpečná, musel by konzumovať veľké množstvá a dosť pravidelne. V jednom článku na margo tohto tvrdenia som čítala, že údená klobása obsahuje omnoho viac agaritínu ako nájdeme v porovnateľnom množstve týchto húb... Tak si vyberte![/i]
Zdroj: http://dratvova.blog.sme.sk/c/240819/Polemika-okolo-sampinonov-jest-alebo-nejest.html
[i]Každý rodič by si mal uvedomiť, že deťom do desiatich rokov by vôbec nemali dávať jedlá z húb.“ Doktorka Plačková však upozorňuje, že huby by nemali konzumovať ani tehotné ženy a dojčiace matky. Hlavný jed totiž prechádza aj do materského mlieka.[/i]
Zdroj: http://sarm.pluska.sk/sarm/servis/rakovina-uz-aj.html