Mák

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Mák

Mák

od Janek » úte lis 11, 2014 15:11

Z vyzivoveho hlediska:::

"Ano, vetší část těchto zrnek se nestráví a projde beze změn zažívacím traktem. Vídávám to často při vyšetření tlustého střeva, kde bývají zrnka kiwi, máku, hroznového vína...
MUDr. Petr Huvar"

Ale pokud to uzivas jako abrazivo na zdrsneni streva, pak je to asi OK :-)

Re: Mák

od Jindra » úte lis 11, 2014 10:14

Janek píše:Tak zkus provest analyzu stolice, zda tam mak nenajdes vcelku. To by pak moc smyslu jist nemelo, co?
jsi zábavnej, ty kluku jeden

Re: Mák

od Janek » pát lis 07, 2014 9:59

Tak zkus provest analyzu stolice, zda tam mak nenajdes vcelku. To by pak moc smyslu jist nemelo, co?

Re: Mák

od Jindra » pát lis 07, 2014 2:06

.
no já už dneska běžně používám mák nemletej = celej, alespoň jeden den (častěji však dva tři dny) máčenej,
to natolik změkne, že se dá krásně jíst, to mi moc chutná jak někdy nasladko, tak jindy třeba do zeleninového salátu
no jo, teď si uvědomuju, kdypak já ten mák mlel naposled... dneska už máčím a pak jím nemletej, jj

Re: Mák

od Katarína » pát říj 31, 2014 13:39

Jindra píše:Takže plánuji namísto za sucha mletého máku zavést mák máčený a jelikož takový už nepomelu (lepí se), tak asi kratičce projedu mixérem... nebo homogenizerem... tolik myšlenka, už jen realizovat.
Ja som to robievala tak, ze som namocila pomlety.

Mák

od Janek » pát říj 31, 2014 4:07

Balený za skoro stejnou cenu (79,60 Kč/kg)

http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDet ... 1120983427

Tesco Mák modrý 250g
-50% běžná cena 39,90 nyní 19,90
Cena je platná při dodání do 04.11.2014.





from mobile device

Re: Mák

od Jindra » pon zář 22, 2014 13:27

Janek píše:V jednom retezci nyni maji mak cerstvy sypany okolo 70Kc/kg
a to bys asi měl bejt konkrétní, protože čerstvej mák v týhle ceně není špatnej kšeft
jen bych prvně ochutnal, jestli je fakt čerstvej,
tak kdeže to prosím Tě je? Dííík

Mák

od Janek » ned zář 21, 2014 13:52

http://archiv.aukro.cz/mak-modry-10kg--i3164315774 1 kg za 40,- a neprodal
V jednom retezci nyni maji mak cerstvy sypany okolo 70Kc/kg

Re: Mák

od Jindra » sob zář 13, 2014 20:46

Návštěvník píše:Mák je velmi zasadity.Nejlepší je makove mléko ráno bez sladidel. Když se osladi ztrácí tak svuj neutralizacni potenciál.V kombinaci s ovocem či jakýmkoli jiným cukrem fermentuje, stejně jako jakýkoli jiný ořech či semeno. Taky jsem ujeta na máku, slazenem s agave a kokosem, ale cítím, že mi to nedělá dobře a tak jen výjimečně... Máku zdar!
prvně pozdravím: Máku zdar!

příspěvek: já taky "žeru" mákomed, mňam, ale - ve snaze zas telo velo sladkého do sebe nemlátit - nedávno jsem zkusil mák s kokos olejem a dvěma kapkama solanky, čili mák nikoli na sladko, nýbržto na slano a tedy mohu konstatovat, taky dobrýýý, tuze dobrýýý. Takže nynčko už občas dám mák na slano a i od toho mám problém se trhnout, je to mňamózní.
Ještě mi zbývá to vylepšit máčením, když už správně máčím všechna ostatní semínka a oříšky. Takže plánuji namísto za sucha mletého máku zavést mák máčený a jelikož takový už nepomelu (lepí se), tak asi kratičce projedu mixérem... nebo homogenizerem... tolik myšlenka, už jen realizovat.

na rozlučku pozdravím: Máku zdar!

Mák

od Janek » sob zář 13, 2014 16:42

profikoreni.cz/Mak-modry-20-Kg-d1606.htm
105,- za kilo

Re: Mák

od Návštěvník » pon zář 08, 2014 20:28

Mák je velmi zasadity.Nejlepší je makove mléko ráno bez sladidel. Když se osladi ztrácí tak svuj neutralizacni potenciál.V kombinaci s ovocem či jakýmkoli jiným cukrem fermentuje, stejně jako jakýkoli jiný ořech či semeno. Taky jsem ujeta na máku, slazenem s agave a kokosem, ale cítím, že mi to nedělá dobře a tak jen výjimečně... Máku zdar!

Re: Mák

od Janek » stř kvě 07, 2014 20:54

A co nabizis ty za vychodisko?
To co tapetujes jsou vystrizky bez kontextu, nedava to smysl a nic tim nevyresis... Cepheus ti na to naordinuje video, jeho prvni 3 minuty a myslim, ze to zabere :-)

Re: Mák

od Syrovozrout » stř kvě 07, 2014 3:10

Jindra píše:.
hmm, platím o dost víc, ale mák je dobroučkej čerstvoučkej mňamózní
předloni šede, loni jsem platil pětasedmdesát
"Ještě větší jsou rozdíly v cenách "léků", když "lék", jehož výrobní cena se pohybuje kolem 0,50 Eur se prodává za 150 EUR ."
Panečku to je 30 000 % "marže" - Srovnejte s procenty co Vám nabídne banka na spořícím účtu a to za rok nikoli s každým prodaným kusem!:D 0,7 % p.a. Výsměch co?
http://stefanides.blog.idnes.cz/c/40500 ... svete.html
"co se specializují na zisk z uměle vytvořené nerovnováhy"
http://stefanides.blog.idnes.cz/c/40452 ... bcanu.html
Jako sváču si můžete přečíst třeba o tomto:
"Peníze neodpovídají práci. /Anebo v nepřímé úměře.../
Nejlépe jsou vrchností a vůbec Systémem a kulturně odměňováni (získáním více prostředků) ti, kteří jsou trapně servilní slouhové vrchnosti nasazení jako drábové otroctva a k udržování statusu quo."
"Ceny všeho kotovaného na burzách (od zemědělských komodit, přes strategické suroviny včetně zlata, ropy a zemního plynu, akcií i dluhopisů jsou manipulované, nereálné, dochází tedy masivně k malinvesticím a nevlastníci výrobních prostředků jsou zničeni jako zdroj kapitálové tvorby. Zdrojem kapitálové tvorby je totiž odložená spotřeba, úspory, vložené do produktivních investic. Co víc, když šmelina vynáší více, než investice do jakékoli produktivní činnosti – i z vlastníků výrobních prostředků se v duchu mantry maximalizace zisku stávají ničitelé kapitálotvorby.
Totální kontrola globálního finančního sektoru umožnila z burz vytvořit zombie, které bez stále nehoráznějších intervencí nemůže existovat. Korporátní stát, v žoldu elit, dodává do systému dlouhodobě informace, které nemají s realitou nic společného"
http://www.outsidermedia.cz/Jak-Imperiu ... aty-1.aspx
"A proč by Vás neodírali, když mohou, když mírou jejich úspěchu je bezohlednost při okrádání těch, co se bránit nejsou nejen schopni, ale i ochotni."
(Ale žádné pořádné zhroucení, jen slova o něm. To abyste v zoufalství nezačali věřit v něco, co v dohlednu nenastane.)

Mák

od Janek » úte kvě 06, 2014 17:41

Já nedělám (v předchozim odstavci) než interpretuju výrokyrealitních makléřů a zemědělců...

Přiznám se, že politiku ignoruju, ačkoliv to nepovažuju za moc zodpovědné... Ale něco jsem teď zaslechl, sedláci vs. Babiš.

Re: Mák

od Syrovozrout » úte kvě 06, 2014 16:42

Janek píše:...kdyz osadi neco podporovaneho, tak ma jen na dotacich vic z hektaru nez trzbu za urodu...
Nutí je někdo ty dotace brát?
Zahrádkáři a skuteční zemědělci NIKOLI TITO PSEUDOZEMĚDĚLCI a jejich slouhové brázdící zohavenou krajinu (vylidněná pole a oproti tomu předražený "satelitní development na straně druhé") se skutečným vztahem (- k přírodě a ne jen ego masírující těžké naftotechnice, k hospodaření a zodpovědnosti a ne jen braní úplatků - "dotací" od loupežníků z o/lupu obyvatel a vydrancování půdy, k výběru vlastních odrůd, udržování genofondu, šlechtění a ne jen tomu, co zrovna nejvíc frčí v neférové "podpoře" protlačované byznys plánem agrokorporací atd.) také žádné nedostávají (No nikdo jim nepomáhá a přesto to dělají, tedy zatím... Jakto?).

Mák

od Janek » úte kvě 06, 2014 15:41

Tady maji 92,- za kilo http://www.agribar.cz/eshop/produkt/3-m ... i-1kg.html

Kdybys byval platil i DPH a dan z prijmu, coz jsi asi paragon nedostal, tak by to tak nejak asi odpovidalo... Nejak intenzivne jsem nehledal... Asi treti link z google...

---A pokud budu pocitat tu mou pesimistickou cenu a vyteznost, tak kdyz osadi neco podporovaneho, tak ma jen na dotacich vic z hektaru nez trzbu za urodu... At zije EU system dotaci

Re: Mák

od Jindra » úte kvě 06, 2014 15:04

.
hmm, platím o dost víc, ale mák je dobroučkej čerstvoučkej mňamózní
předloni šede, loni jsem platil pětasedmdesát

Re: Mák

od Janek » úte kvě 06, 2014 15:00

Jednak rikam, ze usili na shaneni zatim venovat nechci (to bych mohl na kazdou potravinu), druhak zase takove mnozstvi v baraku, jeste bych toho fakt tolik sezral :-)

Inspiraci jsm myslel treba DM, nebo eshop ktery farmare ma a prirazi si k tomu 20%.

Kolik platis? Po dotazu na vykupni ceny maku jsem nasel nejnizsi cca 16 Kc za kilo, ale velmi to zavisi od urody. Z jednoho hektaru lze ziskat pry 300-500 kg makoviny, to teda nic moc vyteznost.

Re: Mák

od Jindra » úte kvě 06, 2014 14:42

.
jasně že mám inspiraci - sežeň si svýho farmáře :-)
beru půl metráku máku na rok od kamaráda zemědělce. cena supr, kvalita supr, všechno supr :-)

Re: Mák

od Janek » úte kvě 06, 2014 14:29

hofikos píše:. Možná v malé dávce čas od času by vadit nemusel. Myslím, že kdybych snědla najednou hodně česneku, taky by to se mnou zamávalo, ale nevyřazuji ho úplně... Tak nevím. Průjem jsem z toho neměla - možná taky proto, že ho bylo příliš a ty dny málo tekutin z ovoce i mimo, tak to ani nemělo co posouvat.
V male davce neskodi ani maso ani ecka, alkohol natoz mak:-) jelikoz jsme makova velmoc, tak jsem si ho vloni daval nemlety s medem a kokosem strouhanym, nevim, nakolik byl stravitelny. Letos zatim ne, bo jsem v krame skoro nebyl :-) bohuzel v beznych prodejnach jsou ty maky a kokosy "chraneny" siricitanem nebo cim to a vynakladat energii na shaneni bio se mi zatim nechce...

Treba ma nekdo inspiraci?

Re: Mák

od Jindra » stř led 08, 2014 23:40

timsel píše:Je máčený mák i lépe stravitelný, tzn. tělo jej na rozdíl od suchého nenamletého dokáže využít, i když se mi jej nepodaří pořádně rozkousat, nebo jde při máčení v podstatě jenom o inhibitory?
obojí... inhibitory a je i lepší stravitelnost = využitelnost

Re: Mák

od timsel » pát led 03, 2014 20:26

Je máčený mák i lépe stravitelný, tzn. tělo jej na rozdíl od suchého nenamletého dokáže využít, i když se mi jej nepodaří pořádně rozkousat, nebo jde při máčení v podstatě jenom o inhibitory?

Re: Mák

od Jindra » pát říj 18, 2013 19:25

Evička 606 555 867 píše:Já si mák sypu do vidličkou rozňahňaného banánu ještě s trochou sezamových semínek
Já taky (mák namelu). Mňááááám.

Re: Mák

od Evička 606 555 867 » pát říj 18, 2013 17:36

Panda píše:Mohu se zeptat jak ten mák používáte? Já ho míval rád (např. v pečivu), ale teď v syrovém stavu si s ním nevím rady. Namočit aby změknul? Nějak jsem moc nepozoroval rozdíl. A někde jsem tu četl že snad i klíčí? To se mi také jaksi nepodařilo. :-(
Pando, na té fotce Ti to moc sluší :-) Já si mák sypu do vidličkou rozňahňaného banánu ještě s trochou sezamových semínek.

Re: Mák

od 800914 » stř srp 17, 2011 7:00

inak fion cim to je ze sensimíla nema MK ale aj tak maze? >:-) teda sory tu je mak som off.

Re: Mák

od 800914 » stř srp 17, 2011 6:55

do tej kombinacie mak+konope som daval susene jumbo hrozienka. ony po odlezani idealne nasali vlhkost zo zmesky /mixoval som s vodou/ a hlavne tomu dodali trochu sladkej prichute lepsie sa mi to tak konzumovalo.
uz som to dlho nemal ale prave dostal chut ked som si to vizualoval.

Re: Mák

od Fiona » pon srp 15, 2011 21:34

Mak a konope... takove dary Bozi. Ale uprimne, vy fakt cekate na semena? :)
(kdyby seminka umela mluvit tak jako "mladez", jaka moudra bychom se asi od nich dozvedeli?:))

Re: Mák

od buc11 » pon srp 15, 2011 12:03

aha, to je pravda, teď za mokra to melu géesem,
ale pamatuju jak jsem mlíval v makroobdobí obilí na malém litinovém s klikou a to trvalo velmi dlouho, musel jsem i střídat, ale ta monotonnost k meditaci ideélní
dnes sem měl zrovna spatlaninu maku s konopným obojí močeným a medem a vynikajúce

Re: Mák

od Renáta » pát srp 12, 2011 22:20

Mak meliem veľmi rada. Mám taký staručký podedený mlynček, ale som jediná z rodiny, čo mak melie na učely nepečenia :D Príma som nakazila celú famíliu. Teraz každý deň konzumujem patlaninu s makom a musím chystať viac, lebo mi doma z toho odjedajú. Dnes sa čudovali, že nie je - namiesto maku bola strúhaná mrkva. Aj do tej sa mi pustili, potvory.

Re: Mák

od Sweetie » stř srp 10, 2011 15:23

buc11 píše:já to nechápu, to je jako kdyby mi někdo radil , ať místo si zakorčulování tam jedu autem,
u mletí, stejně jak třeba mytí nádobí je nejlepší meditace
a mlel jsi nekdy na rucnim HJ? to uz meditace prechazi v kleni. vzdyt mas motorovej greenstar nebo ne?

Re: Mák

od buc11 » stř srp 10, 2011 14:10

já to nechápu, to je jako kdyby mi někdo radil , ať místo si zakorčulování tam jedu autem,
u mletí, stejně jak třeba mytí nádobí je nejlepší meditace

Re: Mák

od Fiona » pon srp 08, 2011 22:18

:mrgreen:
Mozna by neskodilo zkusit tenhle zlepsovat i na staveni, s HJ rucnim. Ach jo, taky jsi s tim Pando nemoh prijit driv nez jsem si zadraho koupila odstavnovac? :roll:

Re: Mák

od Jindra » pon srp 08, 2011 22:15

Panda píše:Dnes bylo třeba doma namlít větší množství máku, tak jsem testnul mechanizaci (používáme ruční mlýnek na mák z Tesca za 200,-) - odmontoval jsem kličku a upnul hřídel do vrtačky (musí se ponechat pružinka s podložkou). Zapnul na nízké otáčky - a během minutky byl namletý pytel máku aniž mě bolela ruka od točení. Vřele doporučuji!
Od té doby, co jsem tohle Pandovo zlepšování četl, mi bylo jasné, že to taky někdy testnu. Ta chvíle přišla včera, kdy bylo potřeba pomlít aspoň kilo jáhel na mouku (na mlýnku na mák melu nejen mák, ale i sezam, jáhly, len apod.). Jáhly jsou tvrdší a ručně je to už celkem námaha a obvyklé dva tři mlýnky mi ručně nevadí, ale tohle kilo by rukou trvalo dlouho. Vrtačka to zmákla během chvíle. Bravo, Pando :wink:

Re: Mák

od venclík » čtv lis 11, 2010 18:59

Nemyslime si, ze by mak byl jedovaty, urcite ne. Je vseobecne znamo, ze obsahuje mnoho calcia. Nicmene, jelikoz makovice obsahuje opium, je zrejme, ze tam neco z toho "mlicka" na seminku zustane, pokud tedy neni v malem mnozstvi i samotnem semeni :-) Nedavno jsem zrovna cetli nekde ve zpravach na netu, pokud nekdo sni hodne maku (uvadelo se vice makovych kolacu), dostane do sebe takove mnozstvi opia, ze kdyby mu delali polizeiti zkousku, dostanou ho.
My jsem nedavno zkouseli zde uvadenou kombinaci mak-banan, ale moc nam to nechutnalo. Pripadalo nam, ze mak tu chut bananu zkazi, a tak ac jinak mame velmi radi banan, tak nejlepe sam o sobe je skvely- Obzvlaste kdyz se rozmixuje a udela se za nej kasicka.
Vyzkouseli jsme takovy recept, umlety oves a s jednou lzici maku- pak se do toho pridaji nastrouhana jablka pro zvetseni objemu ( a muze se pridat skorice nebo neco na dosladeni) a jiz jsme si ho zaradilo do naseho seznamu rutinne pripravovanych pokrmu, jelikoz nam tato kombinace s makem celkem chutna, ten tomu dodava takovou charakteristickou chut (a subjektivne bychom rekli, ze je to lepsi nez vetsinou uvadene kombinace oves+sezam apod.)

Re: Mák

od Pavluska » ned říj 31, 2010 1:15

Panda píše:Dnes bylo třeba doma namlít větší množství máku, tak jsem testnul mechanizaci (používáme ruční mlýnek na mák z Tesca za 200,-) - odmontoval jsem kličku a upnul hřídel do vrtačky (musí se ponechat pružinka s podložkou). Zapnul na nízké otáčky - a během minutky byl namletý pytel máku aniž mě bolela ruka od točení. Vřele doporučuji! :D
:lol: dobré!

Re: Mák

od culka » ned říj 10, 2010 16:40

Dobry napad, ale na toto vyuzivam syna. Aj tak sa mak zvycajne melie kvoli nemu, tak nech kruti.

Re: Mák

od Samira » ned říj 10, 2010 13:31

Si uzasnak :)

Re: Mák

od Panda » ned říj 10, 2010 10:49

Dnes bylo třeba doma namlít větší množství máku, tak jsem testnul mechanizaci (používáme ruční mlýnek na mák z Tesca za 200,-) - odmontoval jsem kličku a upnul hřídel do vrtačky (musí se ponechat pružinka s podložkou). Zapnul na nízké otáčky - a během minutky byl namletý pytel máku aniž mě bolela ruka od točení. Vřele doporučuji! :D

Re: Mák

od Panda » stř dub 07, 2010 22:52

Špatný nápad číst fórum při půstu! [slintací_smajlík]

Re: Mák

od epony » stř dub 07, 2010 22:05

mmmm, hned zajtra si ho dáám :P

Re: Mák

od ajla » stř dub 07, 2010 20:12

Yeff píše:namlel jsem si mák, rozmačkal banány a jablko na kostičky a pošmákl jsem si. m:-)
To je moje zamilované jídlo, jím ho nejčastěji a dá se krásně naaranžovat na talíř a ozdobit kromě jablek různým chutným ovocem. (:-)

Re: Mák

od s.arik » stř dub 07, 2010 19:41

Jj, mák s banánem je super.
Nemelu, jen máčím, slaďoučký je i tak. Nutí to více kousat, každé zrnko, což je v případě máčeného blaho.

A ještě něco - mák je jediné semínko, které je dobré (nebo dokonce ještě lepší), i když na něj zapomenu. U jiných semen mám špatný pocit, když přetáhnu půlden ve vodě, ale mák je skvělý i na druhý den bez průběžného propláchnutí.

Re: Mák

od Yeff » stř dub 07, 2010 19:38

Mák jsem naposledy jedl snad ve školní jídelně na šiškách, a včera mě na něj strašně honila mlsná ani nevím proč, nikdy jsem ho nejedl, tak jsem koupil v makru mlýnek na mák (docela jsem čučel, že se to ještě vyrábí ) namlel jsem si mák, rozmačkal banány a jablko na kostičky a pošmákl jsem si. m:-)

Re: Mák

od epony » pát led 30, 2009 17:57

hm..mak som uz davno nemala a dnes som ho zrovna obzerala v obchode. pri najblizsej prilezitosti kupim aj ja, dostala som nan chut. :)

Re: Mák

od lakyluk » pát led 30, 2009 10:56

Ja si mak pomeliem z ľanom a nechám to namočené od večera do rána. Ráno pridám med, občas jem k tomu aj sušený peľ.

Re: Mák

od listy » pát led 30, 2009 0:30

ještě jsem mák neklíčila, ale když ho namočíš, dá se jíst (ehmmm třeba v nevhodné kombinaci s jabkem nebo banánem), pěkně křupe.
no a nebo mletý do kuliček - mletý mák, mleté rozinky nebo datle a třeba trochu slunečnice (jde to dělat i z celého namočeného, ale já raději mletý).

Re: Mák

od Panda » čtv led 29, 2009 23:59

Mohu se zeptat jak ten mák používáte? Já ho míval rád (např. v pečivu), ale teď v syrovém stavu si s ním nevím rady. Namočit aby změknul? Nějak jsem moc nepozoroval rozdíl. A někde jsem tu četl že snad i klíčí? To se mi také jaksi nepodařilo. :-(

Re:

od jans » ned črc 06, 2008 9:38

tvx píše:makovy mliko je uzasny i samotnej mak je dobrej, prujem jsem po nem mel jenom po samotnym, celym, neni divu kdyz ty jeho slupicky drbou strevo tak se zrychli peristaltika...
samozrejme naklicenej a nejlip to mliko, v kulickach bude stopro suchej a jeste s sacharidama, predpokladam.
taky by mě zajímalo, jaký mlíkovač používáš
ten z biosféry Veganza je prý dost poruchový

Re: Mák

od awa » sob črc 05, 2008 21:56

Mák je jediná potravina, která mě staví. Proč to nevím. Vždycky mi chutnal, ale jím ho spíš vzácně, vždycky když si ho vysomruju od babičky ze zahrádky, ale dostávám jen trochu, musí zbýt na domácí buchty přece.
Chápu to - čím by pohostila vařáckou návštěvu, když by jí vnučka všecko snědla?

Re: Mák

od Tikonik » čtv čer 26, 2008 19:43

Ahoj, mak jim hodne je vyborny na neutralizaci v zaludku. Je pry zasadotvorny. Nekdy snim i kilo maku za vykend, sice me trochu prozene v dalsich dnech, ale to my moc nevadi.

Nahoru