Sapodilla

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Sapodilla

Re: Sapodilla

od tristazmista » pát říj 23, 2009 18:45

Re: Sapodilla

od vaclav » čtv říj 22, 2009 22:24

Zdravím všechny
sapodilu jsem před dvěma roky pojedl a hned vysadil semena.Tato je nejlepší ze tří - asi 30cm vysoká.Moc se mi líbí.Hlavně jí udržet aby neuhynula.Ahojky.vaclav
Přílohy
Snímek 074.jpg
Snímek 074.jpg (41.97 KiB) Zobrazeno 10455 x

Re: Sapodilla

od Sitar » čtv srp 13, 2009 0:26

Re: Sapodilla

od buc11 » úte lis 04, 2008 7:52

teď jsem si vzpomněl, v malaj byly hromady, podle různých velikostí, trochu mdláč a musí být tekutej, jinak na vyhození

Re: Sapodilla

od awa » pon lis 03, 2008 20:15

http://www.pragueout.cz/novinka/tttm-sapa-trznice
Libuš, Libušská ulice směrem na Písnice

Re: Sapodilla

od Rose » pon lis 03, 2008 19:59

Prosim, kde je Little Hanoi ? Zitra budu v Praze a rada bych tam zavitala... Predem diky :D

Re: Sapodilla

od awa » ned lis 02, 2008 14:38

Terezko děkuji za info...už jsem do Hanoe mířila, ale napojila jsem se v Lužích a jela na druhou stranu až se z Libušské stala Štúrova...Takže blbě. Doma jsem se znova, a pořádně koukla na mapu a ta Sappa je na druhou stranu....Už jsem se nechtěla vracet a navíc jsem měla několik dní být na hotelu a tam by mě asi s durianem vyhodili... (:-)
Během čtrnácti dní pojedu znova na Prahu, tak doufám, že tam dorazím v rozumných hodinách a budu mít trocha času a hned tyto plody zakoupím...jakožto jeden mladý kokosák pro muže, tyto karamelové plody a durian...možná rambutany.
Také ti Terezko uděluji tobě a tvému týmu mimořádné uznání za počin ve výrobě čisté raw čokolády. Je harmonická, prostě výborná....Musím jich teď nakoupit aspoň šest...nejen pro sebe.
Ještě jednou děkuji.
Bývalý čokoholik a fajnový jazýček Awa. (:-)

Re: Sapodilla

od epony » ned lis 02, 2008 13:32

..to znie dobre :)

Sapodilla

od Tereza » ned lis 02, 2008 13:04

Ted jsem spapala tři a bylo to mooooc dobré - pro mě novinka
Musí se počkat až jsou úplně měkké, a pak chutnají jak karamel...
Zakoupeno v little hanoi.

Obrázek

Sapodilla - popis
Sapodilla - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Thajsky Lamút
Rostlina Sapota
Chuť Jemná chuť jakoby karamelových hrušek
Konzumace Sapodilla se většinou konzumuje syrová nebo chlazená. Plody se rozpůlí a dužina se vyjídá lžící. Semena se nejí, jsou jedovatá. Slupka se také nejí.

Plod

Plody Sapodilly jsou zploštělé, oválně eliptické anebo kuželovité. Mohou být 5 až 10cm velké.

Nezralá Sapodilla je tvrdá, gumová a velmi trpká. Zralé plody jsou hladké v nedozrálém stavu jsou pokryté světle hnědými šupinkami kůže.

Barva dužiny je od nažloutlé po světle nebo tmavě hnědou, někdy červenohnědá, může být hrubá a poněkud zrnitá nebo hladká, po změknutí velmi šťavnatá, se sladkou vůní podobnou hruškám. Některé plody jsou bez semen, ale normálně můžou obsahovat 3 - 12 snadno odstranitelných semen volně rostoucích ve středové části plodu. Jsou hnědé nebo černé, s jedním bílým krajem, tvrdé, lesklé a asi 2cm dlouhé.

Nezralé plody Sapodilly jsou velmi bohaté na tanin, ale velmi trpké. Zrání odstraňuje tanin s výjimkou malého množství obsaženého ve slupce plodů. Sapodilla obsahuje 8.9 až 41.4mg/100g vitaminu C, , celkový obsah cukrů je cca 11 až 20%.
Semena obsahují 1% sapotinu a 0.08% hořkého rostlinného výtažku, sapotinin. Snědení více než 6 semen způsobí bolesti břicha a zvracení!
Použití

Sapodilla se nejčastěji jí syrová nebo chlazená. Je to ideální dezertní ovoce. Slupka se nejí.

Ze sapodilly se může udělat například dezertní omáčka. Vyrábí se oloupáním a procezením zralých plodů přes síto, s přidáním pomerančové šťávy a ozdobená šlehačkou. Dužina se může přimíchat do vaječného krému před pečením.
Plody se někdy smaží v Indonésii. V Malajsii je dusí s limetkovou šťávou nebo zázvorem.
Rozmačkaná dužina se také přidává do palačinek či do těsta běžného chleba před pečením.
Ze sapodilly bylo vyrobeno i víno ve velmi dobré kvalitě.

Významný vedlejší produkt ze stromu je gumový latex nazývaný chicle, obsahuje 15% gumy a 38% pryskyřice. Po mnoho let byl latex používán jako hlavní přísada do žvýkaček, ale v současné době je poněkud zředěny nebo nahrazený latexem z dalších druhů a také syntetickou gumou.
Skladování

Pevné zralé sapodilly mohou být skladovány po několik dnů v dobrém stavu doma v lednici při 1,5°C. Mohou tak vydržet až 6 týdnů. Plně zralé plody uložené v teplotě 0°C vydrží v dobrém stavu i 1 měsíc.
Popis rostliny

Sapodilla je vždyzelený pomalu rostoucí vytrvalý tropických strom z čeledi zapotovitých. Na otevřeném prostranství dorůstá do 18m . V lese dorůstá do 30 metrů. Je statný a větru odolný, bohatý na bílý gumovitý latex. Jeho listy jsou stále zelené, lesklé, 7,5 až 11,5cm dlouhé a 2,5 až 4cm široké. Květy jsou malé tvarem připomínají zvon, se 3 hnědými chlupatými vnějšími kališními lístky a 3 vnitřními světle zelenými kališními lístky se 6 tyčinkami. Vyrůstají na štíhlých stopkách.
Výskyt

Sapodilla se začala pěstovat v tropické Americe a západní Indii a přilehlé oblasti. Dále Bahamy, Bermudy, Floridské ostrovy a jižní části Floridy. Začátkem koloniálních časů, byla převezena na Filipíny a později se začala pěstovat ve všech světových tropických oblastech.

Pěstuje se nejvíce v rozsáhlé pobřežní oblasti Indie, kde jsou rozsáhlé plantáže odhadované na 2000ha. Dále se hodně pěstuje v Mexiku. Komerční pěstování se daří na Srí Lance, Filipínách, vnitrozemské údolí Palestiny, jižní a střední Ameriky včetně Venezuely a Guatemaly.
Původ

Sapodilla je původní ovocná dřevina Yucatanu a také další blízké části jižního Mexika. Některé odrůdy byly také nalezeny v lesích centrální Ameriky kde byli pěstované odedávna.

Nahoru