ruža šípová- šípky

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: ruža šípová- šípky

Re: ruža šípová- šípky

od borazon » pát dub 08, 2016 21:42

Nejlepší je trhat šípky už lehce přemrzlé a vymačkat jim z "prdelky" tu změklou červenou dužninu - je to podle mě nejlepší způsob konzumace a nes..t se s odsemínkováním.

Re: ruža šípová- šípky

od tatar » pon říj 21, 2013 7:30

ja je mrazim a pridavam smoothie... kazde rano k snidani a kdyz dojdou mam jeste susene, ale ty vzdy na 10h predem namocim.

mrazim i jerabiny a dalsi divokou havet.... celkem mi to chutna a myslim ze je lepsi nez (a hlavne pohodlnejsi) suseni.

Re: ruža šípová- šípky

od rudo » čtv kvě 09, 2013 8:54

sipkove vino, najllepsie su samozrejme tie co presli mrazom
ked sa po vykvaseni a dozreti vino staca z demizonov tak sa filtruje, vsetky chlpky by mali byt zachytitelne

este neskor sa zberaju trnky tie potrebuju naozaj dobre vymrznut, trnkove vino je ovela lepsie, teda co si pamatam z cias ked som este sem ochutnal, tak trnkove vino je najsamlepsie

Re: ruža šípová- šípky

od Luna » úte dub 30, 2013 21:06

Miluji pastu s sipku :) jsme si minuly rok pochutnavali s dcerou az jsme meli boule za usima :)
epony píše:Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.

Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať? :)

Re: ruža šípová- šípky

od sahaw » čtv bře 08, 2012 22:49

hofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Bylo mi receno,ze chloupky v sipku drazdi sliznici. V ustech chloupky jsou neprijemne stejne jako na kuzi. Semena se ji?

Re: ruža šípová- šípky

od s.arik » úte říj 07, 2008 19:29

Šípky jím nejraději přímo z keře při procházce přírodou, ono je totiž to vybírání "skelné vaty" zevnitř celkem náročné, doma bych byla líná se s tím drbat. Ale tak pěkně na podzimní procházce, narvat si hrst do kapsy a pak po jednom olupovat a jíst - lahoda. Předevčírem jsem si dala.

Dovolím si oponovat, po prvním mraze jsou nechutně sladké, mám raději kyselejší a pevnější. Ty pomrzlé mi připomínají marmeládu - nejodpornější pokrm, jaký lze z ovoce udělat :) ).

Re: ruža šípová- šípky

od Honza » úte srp 26, 2008 18:56

Macerát: nasušenou hrst rozdrť a nech přes noc louhovat ve studené vodě. Jedině v tom zůstane vitamín C + další. V čaji toho moc po převaření nezůstane ač se to občas někde uvádí.

Re: ruža šípová- šípky

od epony » úte srp 26, 2008 16:04

hofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?
ano- čaj je ok, myslela som skor niečo na sposob raw lekváru, a pod :)

Re: ruža šípová- šípky

od hofikos » úte srp 26, 2008 15:59

Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?

ruža šípová- šípky

od epony » úte srp 26, 2008 15:43

Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.

Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať? :)
Přílohy
sipky-miska.jpg
sipky-miska.jpg (24.86 KiB) Zobrazeno 12233 x

Nahoru