od Návštěvník » stř pro 15, 2010 18:22
RadkaS píše:1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,
jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.
Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.
Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý.
Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa
[quote="RadkaS"][quote="1/2Vitar"]Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.[/quote]
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...[/quote]
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,
jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.
Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.
Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý. :delicacy:
Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa