Datle (Phoenix dactylifera)

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Datle (Phoenix dactylifera)

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od epony » čtv čer 18, 2009 21:40

bingo :wink: :)
čerstve figy čo tam maju su mnamka, ale datle som tam nekupovala..

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od bstrd » čtv čer 18, 2009 20:31

epony píše:v Ba som objavila zelovoc s čerstvými figami a ďatlami- kto bude mať zaujem, vysvetlim kde (blizko Zochovej ulice) :) :)
-zaujem mam, kde je to presne? ja tam poznam len jeden zelovoc, ako sa ide po kozej od artfora smerom hore

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od epony » pon čer 15, 2009 22:16

v Ba som objavila zelovoc s čerstvými figami a ďatlami- kto bude mať zaujem, vysvetlim kde (blizko Zochovej ulice) :) :)

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od bstrd » stř čer 03, 2009 17:33

veri píše:Není to tím, že neutrhnuté ovoce má neustálý přísun vlhka skrze rostlinu, zato datle (nebo jiné ovoce) sušící se na slunci pomalu vláhu ztrácejí a nejsou vodou ochlazovány, proto u nich teplota může dosáhnout vysokých teplot a v podstatě je nešetrně usušit..?
-toto bude ono...celkovo mi susene pride fajn ked neni moznost cerstveho (napriklad na niekolkodnovu turu po horach nebudem zo sebou tahat 10 kilo jablk) ale mat to ako permanentnu zlozku stravy asi nebude uplne koser...a niektore recepty: jeden den macame suche semienka a orechy, nasledne ich posekame, pomelieme, zplackujeme a znovu dalsi den susime...ked sa nad tym zamyslime, tak aktivujeme v niecom zivu energiu a nasledne ju dalsim susenim a dehydratovanim zase utlmime...

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od veri » stř čer 03, 2009 17:15

Není to tím, že neutrhnuté ovoce má neustálý přísun vlhka skrze rostlinu, zato datle (nebo jiné ovoce) sušící se na slunci pomalu vláhu ztrácejí a nejsou vodou ochlazovány, proto u nich teplota může dosáhnout vysokých teplot a v podstatě je nešetrně usušit..?

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Panda » stř čer 03, 2009 17:11

Sitar píše:Chlapi, o tom už se tu někde vedla diskuze. Chcete mi říct, že když si v poledne parného letního dne utrhnete jablko ze stromu a kousnete do něj, spálíte si jazyk? ;-)
Máš pravdu, tohle se už řešilo. Ovoce bývá chráněné listím stromu a případně slupkou, takže je chráněné proti přehřátí i odpařování. Nevím sice jestli datle při sušení na slunci dosáhnou vyšší teploty, ale nezdá se mi to tak nemožné, když si je představím rozložené v tenké vrstvě na horkém slunci.

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Sitar » stř čer 03, 2009 16:02

Chlapi, o tom už se tu někde vedla diskuze. Chcete mi říct, že když si v poledne parného letního dne utrhnete jablko ze stromu a kousnete do něj, spálíte si jazyk? ;-)

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Jindra » stř čer 03, 2009 15:21

Panda píše:Jen jestli ty datle nesuší zvýšenou teplotou, nedivil bych se. Myslím že i sušením na slunci se poškodí enzymy, protože se jistě dosáhne vyšší teploty než 40°C.
No je fakt, že hodně výrobců se ohání bio kvalitou a například tímhle šetrným sušením na slunci (nejčastěji asi rozinky), ale Panda má pravdu, na slunci to během sušení těžko vydrží chladnější jak 40 nebo i 50 °C :-( a to samozřejmě enzymy "odchází". Je vidět, že ani sušení není "všelék", ale přes to všechno je asi nejšetrnější úpravou před skladováním.
Souhlas s bastardem - cokoli takto sušené je vhodné před konzumací zase probudit máčením.

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Panda » stř čer 03, 2009 14:30

Jen jestli ty datle nesuší zvýšenou teplotou, nedivil bych se. Myslím že i sušením na slunci se poškodí enzymy, protože se jistě dosáhne vyšší teploty než 40°C.

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od bstrd » stř čer 03, 2009 14:26

-to neviem ale veskere susene ovocie je lepsie dopredu namocit (dlzka macania podla druhu) a az potom jest

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Sitar » stř čer 03, 2009 13:33

Před chvílí jsem si dal 14 sušených datlí z DM (Alnatura, tedy BIO) a pálí mi po tom jazyk. Čím to? Nevíte někdo, jak to suší?

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od mandragora » sob kvě 31, 2008 10:14

Seraf píše:Ty od natura garden mi nějak nedělaj dobře. Btw. mám dojem že ty levný jsou všechny z jednoho zdroje a to je Irán, tam to suší asi u ropnýho potrubí..... :?:
Já je stejně používám jen na přesnídavky nebo na výrobu pití pro zapíjení mezi jídly před banány a saldkým ovocem. TO stačí 3 datle rozmixovat v 0,5 L vody. Ale nadšený z toho nejsem, neb je patrné, že to suší rychle... kord v zemích kde se to vyrábí... něco jako VITA nebo BIO určitě neznaj.. .asi tak jako my tady za socialismu.

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Seraf » pát kvě 30, 2008 21:54

Ty od natura garden mi nějak nedělaj dobře. Btw. mám dojem že ty levný jsou všechny z jednoho zdroje a to je Irán, tam to suší asi u ropnýho potrubí..... :?:

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od lakyluk » pát kvě 30, 2008 21:33

V Metre Cash & Carry predávajú datle Nature garden z Iránu za 25 korún 500 g.

Re: Datle 11.4.2008

od mandragora » pát kvě 30, 2008 9:40

Rozdíl mezi klasikou a medjool.

Obrázek

a palma

Obrázek

Re: Datle 11.4.2008

od babicka » čtv kvě 29, 2008 10:25

doubravka píše:
babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada :shock:
Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala :) Jaká je??
Sorry, Doubravko, nejak mi vas prispevek unikl. Jedla jsem "syrove" (jake jine, ze? Nerikame prece: koupil jsem si vcera kilo syrovych jablek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:) datle v tuniske pousti. Placla jsem se pres kapsu a koupila to, co mi bylo oznaceno jako nejlepsi. A stalo to za to. Nemam slov, abych to popsala (uprimne receno, bylo to daaavno a uz jsem stejne zapomnela tu chut. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jen vim, ze to bylo neco vyjimecneho.
Taky banany v plne sezone kdekoli, kde jsou doma jsou lepsi a vonavejsi ... taky lesni jahody ... ne, vzzenim se a nebudu knucet nad tim, ze vsechno, co jime je uz jen scan toho, co nam svou stedrou dlani podava matka Priroda ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od babicka » čtv kvě 29, 2008 10:11

mandragora píše:
babicka píše:(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ... :mrgreen:
Já vím kde je mají tady v Praze... na ulici Bělehradské. Velké krásné sušené... 750 Kč/Kg
Hmmm, diky. A kde tam? Mam tam sejit z pavlaku nebo jet tramvaji? :mrgreen:

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od mandragora » čtv kvě 29, 2008 10:03

babicka píše:(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ... :mrgreen:
Já vím kde je mají tady v Praze... na ulici Bělehradské. Velké krásné sušené... 750 Kč/Kg

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od babicka » čtv kvě 29, 2008 7:53

Hugo z Hor píše:
Seraf píše:... Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
Nedávno jsem někde poblíž ten link házel. http://www.keimling.eu/.cms/Dates_Medjo ... /53-7-1154
(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ... :mrgreen:

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Hugo z Hor » čtv kvě 29, 2008 0:08

Seraf píše:... Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
Nedávno jsem někde poblíž ten link házel.
http://www.keimling.eu/.cms/Dates_Medjo ... /53-7-1154

Re: Datle (Phoenix dactylifera)

od Seraf » stř kvě 28, 2008 23:56

Tak jestli má někdo zájem, můžu mu prodat Datle (ala co je drahé do je dobré) klidně za milion:)

Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.

Re: Re:

od babicka » stř kvě 28, 2008 23:14

mandragora píše:Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... a když jsem to viděl... říkal jsem si to si dám... ale pak mě zarazila ta cena... 750 Kč/Kg... tak už mi bylo jasné že jsou to maxi datle asi jako broskve... a asi vzácné...
Rekl by nam Mandragora, KDE to koupil ... videl ... ochutnal ...??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jeste nikdy jsem neochutnala datle za 800 KaCe/kg! :shock:

Re: Re:

od Hugo z Hor » stř kvě 28, 2008 20:35

mandragora píše:Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... ... a asi vzácné...
... A STRÁÁŠNĚ DOBRÉÉÉÉ ... :mrgreen: :lol: Obrázek

Re:

od mandragora » stř kvě 28, 2008 11:25

Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... a když jsem to viděl... říkal jsem si to si dám... ale pak mě zarazila ta cena... 750 Kč/Kg... tak už mi bylo jasné že jsou to maxi datle asi jako broskve... a asi vzácné...

od mandragora » ned dub 20, 2008 21:14

No tak taková mslná tě honí... konzumovat cukr s bílkovinou... a ještě v a takovém množství... to sice možná chutná, ale nedělá to dobrotu, a pak se divíš svým zdravotním problémům.

Re: Datle 11.4.2008

od Sluníčko » ned dub 20, 2008 20:02

RadkaS píše:
doubravka píše:
babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada :shock:
Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala :) Jaká je??
Mooc dobra! Lepsi nez med nebo marmelada. .
jojo to je pravda, měla jsem je v Maroku přímo ze stromu, mňam

od Seraf » ned dub 20, 2008 19:35

Mor jo??? já jich denně spořádám okolo 250 - 650 gramů, sušených, v kobinaci s mandlema jsou opravdu neodolatelně nebezpečně výborné. Připíjím k tomu čaj z kopřiv.

od mandragora » ned dub 20, 2008 19:35

člověk píše:...jjj , ale ty z teska bio s peckou...neodolatelný
Prave ty mi daly tak za vyučenou, že jsem si řekl nikdy vice. Hrozinky jsou lepsi levnejsi a zrejme asi stejne tak sirene jako ty datle co jsem si koupil.

od člověk » ned dub 20, 2008 19:30

ml píše:je to mor, stejně jako tahiny a jiné :wink:
...jjj , ale ty z teska bio s peckou...neodolatelný

od ml » ned dub 20, 2008 19:15

je to mor, stejně jako tahiny a jiné :wink:

od buc11 » ned dub 20, 2008 19:00

jeden z nemnoha mých úspěchů bylo zbavit se datlové závislosti

Re: Datle 11.4.2008

od RadkaS » ned dub 20, 2008 17:39

doubravka píše:
babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada :shock:
Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala :) Jaká je??
Mooc dobra! Lepsi nez med nebo marmelada. Koupi se na vetvicce, jeste takova celkem tvrdsi a zluta. Doma mi postupne datle dozravaly dohneda. Dobra datle je zazitek. Parkrat jsem ovsem koupila datle spatne. Je to asi jako s avokadem, musis to mit v oku nebo v ruce, abys poznal, jestli jsou dobre. Pak uz jsem z praxe vedela, jake vybrat.

Re: Datle 11.4.2008

od doubravka » ned dub 20, 2008 14:59

babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada :shock:
Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala :) Jaká je??

Re: Datle 11.4.2008

od babicka » ned dub 20, 2008 14:47

mandragora píše:
babicka píše:Dnes jsem koupila vynikajici datle ....
Cerstve? Ikdyz obavam se ze dostat sem knam cerstve datle nebo fiky bez zamoreni nejakym svinstvem coby konzervaci neni mozne.
Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada :shock:

Re: Datle 11.4.2008

od mandragora » ned dub 20, 2008 9:16

babicka píše:Dnes jsem koupila vynikajici datle v prodejne Svet orisku naproti stanice Bila Labut. 60 Kc kilo vc. krabice.
Cerstve? Ikdyz obavam se ze dostat sem knam cerstve datle nebo fiky bez zamoreni nejakym svinstvem coby konzervaci neni mozne.

Datle 11.4.2008

od babicka » pát dub 11, 2008 17:59

Dnes jsem koupila vynikajici datle v prodejne Svet orisku naproti stanice Bila Labut. 60 Kc kilo vc. krabice.

od Sluníčko » čtv dub 10, 2008 9:31

mandragora píše: zjistil jsem že asi nejzdravější BIO byl maminčín domácí králík v termosce s bramborami z její zahrady. :
podobné už jsi tady psal, že dříve to bylo pro tebe lepší, tak proč se k té stravě zase nevrátíš?..... :wink:
ono to může být také to, že v té době má tělo ještě hodně sil vzdorovat špatným věcem, než ho ty špatné věci oslabí, kdybys takhle jedl dalších 20 let, tak by to vypadalo jinak, projevování je v těle na delší dobu, teď ti zůstaly jen ty vzpomínky, které se jeví jako fajn, byly z té doby, ale jestli to vidíš, že to bylo fajn a bylo by to fajn dále, tak se do toho vrať a nemusíš se k tomu teskně vracet stále těď :wink: :)

ale jsme v datlích :oops: 8) :wink: :)

pardon

od Seraf » stř dub 09, 2008 22:05

Jeee, asi sem se zamiloval :oops:
Ty jsou ale krásňoučkýýýý, datličkýýýýýýýý............... :P

od doubravka » stř dub 09, 2008 21:56

Neodolala jsem nevyhledat obrázek čerstvých datlí. U nás jsem je bohužel nikdy nepotkala ani neslyšela, že by byly k sehnání, třebaže na netu se tu i tam objevují v seznamu různých přísad. Kde je ti lidé berou??

Obrázek

No nevypadají lákavě? :wink:

Obrázek

od Hugo z Hor » stř dub 09, 2008 21:24

mandragora píše:Syrové dalte jsem neviděl.. ale fíky jo... ale zdá se mi že jsou něčím popráškované... čím to ví snad čert....
http://www.celostnimedicina.cz/fiky.htm

od hofikos » stř dub 09, 2008 18:06

mandragora píše: ale fíky jo... ale zdá se mi že jsou něčím popráškované... čím to ví snad čert....
Měl by to být zkrystalizovaný "cukr" z fíků
Seraf píše:POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".
Teď jsem si vzpomněla, jak jsem říkala kolegyním, že je budu ještě školit na bezpečnost potravin a ony se ptaly, jestli to jako bude, kam si mají schovávat svačiny. A přitom to bude o samých dráždivých sajrajtech ve skladu (askorbová kyselina je snad nějaký vitamín např.)

od mandragora » stř dub 09, 2008 16:11

Syrové dalte jsem neviděl.. ale fíky jo... ale zdá se mi že jsou něčím popráškované... čím to ví snad čert.... a dát za to neznámo 27 Kč... to si raději koupím kilo něčeho vodnatého a nebo sušený na nabobtnání.

od mandragora » stř dub 09, 2008 16:09

hofikos píše:Pevný chlorid prodáváme po 25 kg. Ale je to dráždivá látka, já bych to nejedla :) Máme to v potravinářský kvalitě, za bezpečnost jsem odpovědná já :D :lol:
Já si koupím pytel a když ho doma otevřu... všechno mi vyschne na troud. Navíc nemám doma akvárko...

od mandragora » stř dub 09, 2008 16:04

Seraf píše:Čtu ted knížku od UDO POLLMERA - Šokující pravda o potravinách a opravdu mě děsí čemu v naší splečnosti říkáme POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".

Připomíná mi to ten film kde hrál Luis de Funes, - křidýlko nebo stehýnko.
Jojo ta kniha je maso. & Tricatelův byznys. jen jsem ji četl ve stoje a těžce se mi odcházelo z knihkupectví... zjistil jsem že asi nejzdravější BIO byl maminčín domácí králík v termosce s bramborami z její zahrady. Holt kšeft je kšeft. Tak knižka všechno o čem si člověk až dosud myslel jak není zdravé úplně převrací... na ještě nezdravější než to co bylo nezdravé. Vlastně jsem si uvědomil... že dokud jsem kontumoval maminčinu stravu... byl jsem OK. :oops:

od Seraf » stř dub 09, 2008 13:19

hofikos píše:Chlorid vápenatý prodává třeba naše firma a opravdu je to přídatná látka do potravin. Nezajímala jsem se o vysušování chloridem, ale pro tento účel by se používal asi pevný, že? (dělá se i tekutý v různých koncentracích). Pevný chlorid prodáváme po 25 kg. Ale je to dráždivá látka, já bych to nejedla :) Máme to v potravinářský kvalitě, za bezpečnost jsem odpovědná já :D :lol:
Čtu ted knížku od UDO POLLMERA - Šokující pravda o potravinách
a opravdu mě děsí čemu v naší splečnosti říkáme POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".

Připomíná mi to ten film kde hrál Luis de Funes, - křidýlko nebo stehýnko.

od hugo » stř dub 09, 2008 13:16

CaCl2 se jako sušidlo používá pevný. Dá se připravit reakcí kyseliny chlorovodíkové s vápencem, ale asi bude jednodušší ho koupit.

od hofikos » stř dub 09, 2008 13:12

Chlorid vápenatý prodává třeba naše firma a opravdu je to přídatná látka do potravin. Nezajímala jsem se o vysušování chloridem, ale pro tento účel by se používal asi pevný, že? (dělá se i tekutý v různých koncentracích). Pevný chlorid prodáváme po 25 kg. Ale je to dráždivá látka, já bych to nejedla :) Máme to v potravinářský kvalitě, za bezpečnost jsem odpovědná já :D :lol:

od mandragora » stř dub 09, 2008 8:54

Jista píše:ja si zase myslim ze to komercni ovoce kdyz neni sirene,tak to susej pri 60 stupnich.

mandragoro kde se da sehnat ten chlorid?
Jo to zkus zapátrat v chemikáliích... možná by se dal vyrobit... sežeň vápenec a kyselinu chlorovodíkovou.... ale nejsem zběhlý v chemii. Mě by zajímalo jen jaký by byl chuťový rozdíl...

od RadkaS » sob dub 05, 2008 19:48

Cerstve datle jsou vyborne! Skoda, ze v Cechach nejsou k dostani a kdyz, tak vetsinou ne v zrovna dobre kvalite.

od macik » sob dub 05, 2008 16:47

Fiona píše:Hm, zni to dobre, mam ted chut na datli, ale cerstvou. Susene se mi jaksi zacalo nedavno samo od sebe hnusit. Nemam to vubec podlozene nejakym presvedcenim, jen pocitem, proste to chci cerstve. Takze severni Afrika, Arabie... A kdy ze to tam dozrava? :)
já postupem času taky jím sušené míň, snad jen rozinky ještě jo, ale to spíš, když mám velkou chuť na sladké, jinak taky moc ne...ale čerstvé datle jsem ještě neměla, takže v zimě nepohrdnu sušenými...stejně tak fíky-ty fakt můžu, i když čerstvé v chorvatsku byly lepší :wink:

Nahoru