Zelený (co všechno se dá jíst)

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Zelený (co všechno se dá jíst)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od borazon » pát dub 08, 2016 21:51

Jím sedmikrásky (nejradši mám ty šťavnaté stonky), kopřivy, růžový jetel, bílou hluchavku, jitrocel kopinatý, řebříček, mladý jahodový listí, mladý černorybízový listí, pampelíky do salátů, šťovík, zkoušela jsem nakládat do soli a octa sakurové kvítky, mám ráda fialky a okvětní lístky planých růží (obojí spíš nasladko), divokou pažitku, měkká lůžka travních stvolů, bezové bobulky, březovou mízu, v malém množství šťavelové lístky, samozřejmě medvědí česnek, když se dostanu k záhonu denivek, taky neodolám, bylinky obecně uždibuju snad všechny.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od veg-1 » pát bře 08, 2013 15:50

předevčírem jsem do malých květináčků nasázel saláty (dubáček) zatím je mám na okně než je přesadím, tak snad se chytnou, vloni jsem jich měl plnou zahradu, moc mi chutná. jinak zelený mám rád, i divoký i pěstovaný. pravidelně sázím saláty, mangold, špenát, řeřichu, řapíkáč. dneska jsem teda koupil v obchodě pár římskejch salátů, a chystám se připravit to arašídové máslo podle XhardcoreX :delicacy:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od rudo » čtv pro 29, 2011 3:32

marmarika píše:U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)
Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
v australii to iste

cellery su tie zelene dlhe stopky na stavovanie alebo nasekat do salatu

ta korenova bulva sa vola celeriac alebo zeleriac a dostat to tu teraz uz takmer v kazdom zelo
ale je to sezonne, teraz to uz na leto nebude posledne boli drevnate
potrebuje to chlad, tunajsiu zimu, tak medzi 0 a 20 stupnov
v spanielsku asi tiez nie jednoduche zalezi od oblast skor v horach ?

tu su dobre tmavozelene listy pod nazvom

silverbeet a tiez kale

v podtate sa to da jest len varene alebo sparene takze ortodoxni vita by chytili hysak

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Dano » sob pro 03, 2011 23:50

Sweetie píše:to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.
:D

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od marmarika » sob pro 03, 2011 21:14

U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)
Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Sweetie » sob lis 19, 2011 23:34

Návštěvník píše:
RadkaS píše:
1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,

jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.

Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.

Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.

Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý. :delicacy:

Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa
to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od jans » sob lis 19, 2011 23:07

Panda píše:Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.
"Moč lišek a liščích démonů prý léčila nemoci. Mnozí mágové ji pili, aby si prodloužili život." - aspoň to píší pod symbolem Moč v Lexikonu čínských symbolů :)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od ovekyska » sob lis 19, 2011 21:11

Panda
Samira
dakujem.
No pojedanie teda vyskusam, ked najdem cistejsiu lokalitu. ten mix s vodou som robila, zamrazit tiez skusim.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » sob lis 19, 2011 16:54

Ovela rychlejsie ako stavenie, je bachnut to do mixera s troskou vody. Chut je otrasna, preto k tomu hod napr. banan a vypi. (Po vzore culky zvyknem prisypat kurkumu a trosinku cierneho korenia)
V sezone si na zimu mixnem len s vodou vacsie mnozstvo zeleneho, ponalievam do mensich misiek a dam do mrazaku. Teraz v zime (ak nemam doma nic ine zelene - kapustu, uhorku, kel...), tak vytahujem moje zamrazene "puky".
Vyborne okrem diveho zeleneho je aj mangold, spenat a pod. tmavolistova zelenina.
Ano, kade chodim a zrovna to kvitne, tak pojedam sedmikrasky (tie skus dat do misticky s trosinkou medu, je to mnam), pupavy (kvet, stopku, mlade listy), podbel - ten je pre mna asi najchutnejsi. Skusala som aj puciky kvitnucich stromov (jablon, hruska, ceresna), to som odkukala od mojho zajaca, ale az tak mi nesmakovali.
Skusaj sama, ale bacha na bezhlave experimenty, niektore rastliny nie su jedle, ba priam jedovate ;)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Panda » sob lis 19, 2011 9:17

ovekyska píše:...minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko....
Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od ovekyska » pát lis 18, 2011 23:44

tuto jar som sa tesil, ze si osklbem nejaku tu travicku a odstavim, ale po prvom pokuse som to vzdala, stravila som s tym dobru polhodinu a vysledok - odstavene deci :shock:
no ale urcite by som nezanevrela na nejaky salatik, len by som si chcela upresnit, to papate sedmikrasky ako tie kvetinky? zihlava nepopali jazyk? a zbierat v rukaviciach?
co s dostupnostou? byvam na sidlisku, cize moznost je nazbierat si pod oknami minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko.

to su dobre otazky takto v zime :lol:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » čtv pro 16, 2010 13:44

Návštěvník píše:...ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás...
A nedavaju Ti nahodou stopkaty celer? Je to druh celeru, nevytvara hluzy, ale pouzivaju sa z toho stonky.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Návštěvník » stř pro 15, 2010 18:22

RadkaS píše:
1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,

jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.

Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.

Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.

Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý. :delicacy:

Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » stř kvě 12, 2010 10:46

Re:

od marion.orson » stř kvě 12, 2010 10:00

IDASEK píše:jím pampelišku, jitrocel, jetel, sedmikrásky, sem tam zkusím pupen

šťavím kopřivu a bršlici muří nohu - mladou

ale jsem začátečník
Co je brslici muri noha? priznam sa ze mam trochu problem s cestinou :oops:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » stř dub 07, 2010 11:13

Mam dnes podobny salatik v praci - pupavka+fialky+zihlava+plucnik+sedmokrasky. Netusila som, ze plucnik je taky chutovo uzasny.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Yeff » úte dub 06, 2010 21:34

tak dneska první salátek s kopřivama, listama pampelišek, sedmikráskama + klasika rukola, rajčata okurka atd... Výborná záležitost :mrgreen: čekal jsem jak mi to zachutná, a byl jsem opravdu mile překvapen, Zelený to teda můžu :)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » pon úno 15, 2010 11:14

Levandulka (btw - milujem levandulu), Ty mas ten carostroj na klicenie - aka hlboka je tam miska? A naklicila si jacmen do nejakej 25cm vysky, ako to vidim na videach? Na hline? Na vate?

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od levandulka » pon úno 15, 2010 11:05

Samira píše: Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.
Na jačmeň stačia plytké tácky :wink:

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » pon úno 15, 2010 9:44

culka píše:Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.
Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Renáta » ned úno 14, 2010 23:24

Hau-hau, by sme pokecali m:-)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od culka » ned úno 14, 2010 23:18

To som sa jej este nepytala, chces ju k telefonu?

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Renáta » ned úno 14, 2010 23:03

:wink: A má rád žeruchu? :D

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od culka » ned úno 14, 2010 22:57

Vsak mam psa

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Renáta » ned úno 14, 2010 22:50

Culka, ale mäso predtým vyhodíš, nie? :D

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od culka » ned úno 14, 2010 22:28

Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » ned úno 14, 2010 14:57

Uz som na to asi tiez prisla - v dalsich youtube-videach je jednoznacne odporucane najskor osivo 3 dni naklicovat a az potom vysiat. Potom tri dni nechat prikryte v tme a v chladnejsej miestnosti a az potom odkryt, nech sa to zazelena. Sla som na to skratka zle :)
Nevadiiiii
Mimochodom - osivo som mala z bioobchodu (co nezarucuje kvalitu, ja viem).

Tie plytke misky musim tiez pozhanat, uz som sa po nich obzerala, zatial som nic vhodne nezbadala.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od levandulka » ned úno 14, 2010 14:47

Samira píše:Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...

Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related
Ahoj Samira, myslím si, že je to osivom :wink: Použila som bio semienka a krásne vyrástli (dokonca aj bez pôdy :lol: ). Použila som túto mašinku http://www.suncity.sk/healthysprouter-n ... p-174.html
Chcem si kúpiť ešte nejaké plytké misy, aby mi vyrástlo dosť jačmeňa aj na šťavu :)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Samira » ned úno 14, 2010 14:03

Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...

Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od 1/2Vitar » pát říj 23, 2009 14:19

Ááá pan Válav se rozhodl že nám bude dělat chutě tak davá i fotečky :D

Špenát je snad jediný zelený co mi zatím chutná. Přidával jsem ho do zeleninovýho koktejlu ale teď ho při tom šťavení spyš jim.

Krom jiných vitamínu a minerálů obsahuje také cholofyl ten je jenom v zelenym. Ale co hlavně že mi chutná ne :)

Špenát místo chipsů k pivu? To je dobrej vynález někdy zkusim :)
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.
Tohle nechápu. Nechtěj vám to doma jíst? Třeba časem přijdou špenátu na chuť jako já.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od vaclav » čtv říj 22, 2009 20:26

Zdravím
píšete že scháníte zelený špenát nemražený.Já ho pěstuji doma jen na malém políčku a to i přes zimu.Vyseju ho na jaře a i např. v září a on přežije zimu.Čas od času si nějaké lupeno dám syrové,ale jinak se pak otrhají listy
uvaří se k obědu.Jeden můj známý už před několika lety chtěl vždy syrové listy.A když jsem mu je donesl tak byl velice rád.Dobře co je zelený a syrový může nebo je dobrý.Ale co ten špenát že je tak zajímavý kromě že obsahuje železo.
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.Teď jsem udělal noční snímek špenátu na políčku,ochutnal list a je dobrý.Jenže při tom piju bráníka, to není dobrá kombinace ale kdo ví, možná nový recept je na cestě.Tak ahojky.vaclav
Snímek 065.jpg
Snímek 065.jpg (82.46 KiB) Zobrazeno 25771 x

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Sitar » stř říj 21, 2009 11:02

Panda píše:
Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.
Právě jsem volal do firmy Bonduelle a tam mi slečna na telefonu sdělila, že se domnívá, že se jejich mražený špenát před mražením nijak tepelně neupravuje. Ono je to tak i pro ně levnější, jednodušší a rychlejší, než to před tím ještě vařit nebo tak něco. Myslím, že stačí ten mr. špenát koupit a kouknout na to, mělo by to být poznat.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Panda » stř říj 21, 2009 10:23

Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Sitar » stř říj 21, 2009 10:05

Panda píše:
1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak :D ...
Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.
Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku. A listový špenát jsem nedávno kupoval někde u Vietnamců na Francouzský.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Panda » úte říj 20, 2009 22:12

1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak :D ...
Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od 1/2Vitar » úte říj 20, 2009 14:38

Jíte někdo špenát?
Kde v ČR sháníté špenát?
Docela mi po čase zachutnal. Skoro nikde ho nemaj. Včera jsem koupil 300g u alberta za 45kč tj 150 za kilo. Docela dost ne? Stejně je z holandska a koikrát ho ani nemaj.
Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak :D
Nahradili jste ho něčim jinym?
Předem děkuji za cenné informace.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od 1/2Vitar » pát črc 31, 2009 15:24

Děkuji za reakce. Tak já to teda zkusím. Z domova už si do toho co vodšťavuji nenecham od nikoho kecat :)

Taky doufám že ten poměř se bude časem měnit ve prospěch vita stravy.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od dgm » čtv črc 30, 2009 15:39

Se stavou zkusenosti nemam, ale nat vcelku jim, mne to chutna, mne chutna ale celkove vsechno zelene, takze pripoustim, ze tobe nemusi ... :D

Zajimavy nick, tak at v budoucnosti menis pomer :D

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od RadkaS » čtv črc 30, 2009 15:37

1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od 1/2Vitar » čtv črc 30, 2009 15:31

Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od buc11 » pát pro 19, 2008 7:59

vaclav píše:Hugo z Hor zdravím ,ale i ostatní zdravím
děkuji za zveřejněnou adresu ale jsem obyčejný človíček z Čech/leccos znám
a umím /ale anglicky neumím nic - tedy nerozumím ani tím jazykem neumím mluvit.No tak sem tam nějaké slovo by jsem pochopil.Ja to škoda ale je to tak.Tak se mějte hezky a těšte se na vánoce.
vaclav
česky o salátu:
http://www.novyvek.cz/?sekce=maminka&pg=clanek&id=402
zajímavý, že nikde nezmiňujou, že to je nejtučnější zelenýna, já ho mám jako nejoblíbenější z nefruitů a zas ho tak moc nemyju, takže jsem pěnění nezaznamenal, a jestli to pění ten přirozenej latex nevim
ovšem lze připustit, že kupovaný je všechno stříkaný

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od vaclav » čtv pro 18, 2008 21:52

Hugo z Hor zdravím ,ale i ostatní zdravím
děkuji za zveřejněnou adresu ale jsem obyčejný človíček z Čech/leccos znám
a umím /ale anglicky neumím nic - tedy nerozumím ani tím jazykem neumím mluvit.No tak sem tam nějaké slovo by jsem pochopil.Ja to škoda ale je to tak.Tak se mějte hezky a těšte se na vánoce.
vaclav

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Hugo z Hor » čtv pro 18, 2008 1:48

Seraf píše:...
Ale otázka večera. Pokaždý když omývám klasickej hlávkovej salát (omývam fakt dlouho), pokaždé vzniká bílá pěna. Má hlávkovej salát v sobě nějaké saponiny nebo je to něčim napuštěný?
Užitečné informace najdeš v anglické Wikipedii:http://en.wikipedia.org/wiki/Lactucarium

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od vaclav » čtv pro 18, 2008 0:20

Zdravím
tak zatím pořád píšu nic to nedělá.Ano plody opuncií si také kupuji v některých našich obchodních domech když stojí tak kolem 10kč.Jsou vynikající.A z těch např.jsem také vybral semínka a už mám od jara asi tak 20cm rostliny z těch plodů-tkzv.kaktusový fík,úžasně krvavý a dobrý.Ne netu se o tom také píše.Ty haluciogenní nemám.Tak zatím nashle.vaclav

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Fiona » stř pro 17, 2008 23:16

Ja taky jedla z opuncii jen plody ve Spanelsku, jsou neskutecne dobry :)
Chutove neco mezi jahodou a kiwi. Akorat zradny, maji tisice malinkych bodlinek, co sice na dotyk jakoby vubec nepichaj, ale po par hodinach je jich ruka plna a to pak zacne bolet. Takze jen v rukavicich, i kdyz to "nepicha" :roll:
Jinak plne podporuji experimenty s oziranim kaktusu. Nektere jsou udajne halucinogenni. Takze az na takovy narazis, doufam ze si dobre zapamatujes ktery to byl, a ze se nezapomenes podelit o cenne info :)

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Seraf » stř pro 17, 2008 22:55

Václave: Co jsem viděl ve španělsku, tak tam to roste naprosto všude a zvířata to moc nežerou. Jediné co jsme ochutnal byl plod, a po tom šli mravenci jako diví........ mohli se tý šťávy z plodů užrat. Já mám doma taky ted malé opuncie, a jeden mladej výhonek užrali slimáci. Zda to je jedlé asi uvidíš sám, může to být dost štavnaté a asi něco jako aloe.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od vaclav » stř pro 17, 2008 22:49

Zdravím
tak jsem našel správné fórum a správnou rubriku kde se zkouší pojídat kde co.
Zkoušel někdo jíst opuncie?Né že by jsem se nějak připravoval na nějakou bídu
ale pěstuji je jen tak pro zábavu.A dočetl jsem se na netu že se dají i pojídat,že ten sliz uvnitř i prospívá vnitřním orgánům.Také zatím snad nepotřebuji se uchylovat k takovýmto řekněme procedůrám ale skusil jsem to a je to docela hnusné no ale nechá se to.Nic se mi nestalo po tom.Zkusím fotečku mé upracované dlaně s porovnáním mnou vypěstovanou plackou opuncie ze semínek dovoz z Tunisu asi před 10lety,zcela bez ostnů.Kus na vrchu jsem teď snědl.Předtím jsem popíjel červené víno z Argentiny a tak jsem ten kus jenom posolil a zapíjel vínem.Teď víno došlo tak jsem si dal ještě groček-začal padat sních s deštěm.Tak by jsem uvítal zda má někdo nějaké zkušenosti apod.Díky za nějaké přízpěvky.Jinak jsem úplně normální ale proč to nezkusit.Pěstuji citrusy,ananasy,nějaké agáve,aloe/vera - také jsem zkoušel pojídat vnitřek listů/ a některé další rostliny. Tak někdo se ozvěte se zkušenostmi a nebo mě někam pošlete.vaclav
Přílohy
Snímek 001.jpg
(74.28 KiB) Staženo 2906 x

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od 800914 » stř pro 17, 2008 13:17

skusal si to iste s organickym?
ak bude penit tiez, tak to nebude chemiou.

inak ale hlavkac nekupujem, lepsi sa mi vidi rimsky, lebo je zelensi.
hlavkac je sama voda.

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od Seraf » stř pro 17, 2008 0:31

Takže špenát sem si začal různě mixovat se zeleninou. Kombinace špenát + mrkev + čer. řepa + salát, + italský koření(bazalka, tymián, oregáno + troška kmínu), lehce zakápnuté BRAG sojovkou z lifefoodu. To avokádo tomu dodá krémovitost a je to skvělý na všechno.

Ale otázka večera. Pokaždý když omývám klasickej hlávkovej salát (omývam fakt dlouho), pokaždé vzniká bílá pěna. Má hlávkovej salát v sobě nějaké saponiny nebo je to něčim napuštěný?

Re: Zelený (co všechno se dá jíst)

od ajla » pát pro 12, 2008 10:32

Serafe, jednak ho lze odšťavňovat, chutný je s okurkou a řap. celerem a pak semletý je vynikající do různych pesst. Např.: do sluněnek, lněnek, sezamek a různých pokrmů se semínky, podle chuti, dáš místo vody, rozemletý špenát. Je to výborné. Teď když je v Tescu levná mrkev, šlo by to jistě odšťavňovat s mrkví. Zase, sám si muíš vyzkoušet, co ti chutná. :)

Nahoru