od Dano » sob dub 20, 2013 23:09
Od dealera
Monixa píše:..kukuricu. Patri do vitarianskej stravy? nie je surova kukurica jedovata?
a potom ktorymi sposobmi spracovana je este ok? ususena a pomleta? ako "kukuričná strúhanka" z ktorej sa chystam spraviť si susene kukuricne chlebiky?
Ci patri do vita stravy, no ak ju chces zaskatulkovat tak cerstva surova zrejme ano.
Jedovata urcite nie je.
Co myslis pod ok? Ci je este akoze vita?
Neporovnatelne. Uz len medzi cerstvou (= stavnatou a "nezrelou") a ususenou je obrovsky rozdiel. Vobec nemyslim na obsah vody, tou sa dolejes.
Ta cerstva sa da hravo zozut, celkom chuti (jednoduche cukry) a da sa celkom lahko stravit.
Ta ususena sa neda zozut ani nahodou, a ak predsa (alebo si pomozes mlynom) tak sa ovela tazsie travi a nechuti vobec (samy skrob). Ludia to riesia dochutenim (sol), pripadne a/alebo teplom (cast skrobu sa z velkej casti rozstiepi nazad na jednoduchsie a chutovo lepsie jednoduche sacharidy). Podobne ako ked si das v Tibete do caju prazenu muku, surovu tam asi nikto neda. Ked som sa tulal Mexikom, oni vsade kazdy den na vrecia mleli staru kukuricu a dolievali vodu a z toho tvaruju tie ich placky. A hned do obchodu, v kazdom krame tie uplne cerstve placky maju v chladnicke a vsetci na tom frcia. Neochutene. Susene by ich nikto nezjedol. Samozrejme ich pred podavanim opecu, ale ani take ich nikto neje. Vzdy opecene a navyse ako cast jedla (maso, pikantne omacky, fazule,...)
Pockaj do jesene a kup cerstvu, mozno ta oslovi. Bud velmi mladu krmnu, alebo ak tu cukrovu tak kludne zltu (ale stale makku!). A pozor na enzymy, idu ako pila
cim je teplejsie tak tym makaju rychlejsie. Doslova kazdym dnom ta kukurica bude menej a menej chutna (a tvrdsia) ako budu skladat stale viac a viac jednoduchych sacharidov do skrobu - zasoby energie na buduci rast klicku, a tak zrno vydrzi schopne naklicenia hadam aj storocia.
Spominam na experiment. Zobral som na dovolenku, predpokladajuc lahku logistiku a trvacnost, okrem ineho hadam 10-20 sulkov mnam sladuckej cerstvej kukurice. Do chladnicky sa nezmestili, kedze tam sli mliecne a masove ai. vyrobky a polotovary spolubyvajucich. Mal som ich teda v tieni na terase. Bolo to v lete, cyklo v Taliansku pri Lago di Garda, teplucko... Stale tvrdsie a nechutnejsie, posledne som s velkou nechutou dorazil az na 5. den. Tie som uz daval uplne nasilu, aj tvrdsie boli stale viac, zuvacie svaly dostali zabrat. A ako ma nafukovalo...! Uz nikdy viac
Bud som ich mal vylupat z klasu (islo to uplne lahko, kedze boli uz tvrdsie) a namacat ich vo vode aj par dni, mozno by aspon zmakli, aj keby sa mozno ten skrob uz nazad nerozlozil. Lebo skusil som to potom inokedy ako pokus a cerstve a nasledne uschnute zrna kukurice nevyklicili. Neviem ci je nutne aby najskor boli vyschnute totalne, uplne bez vody.
Alebo zarucene, aspon uvarit. No, bojoval som, akoze vitarian
To mas ako s hrachom. Opac mlady cerstvy a porovnaj ho so "susenymi chlebikmi" z muky z rozomleteho sucheho hrachu. Bez dochucovadiel ako sol, koreniny, cesnak/cibula apod. by si si vybrala urcite velmi rychlo. A aj keby si si (s tymi dochucovadlami) vybrala predsa "chlebiky", travenie bude ovela horsie ako pri tom mladom.
Od dealera :)
[quote="Monixa"]..kukuricu. Patri do vitarianskej stravy? nie je surova kukurica jedovata?
a potom ktorymi sposobmi spracovana je este ok? ususena a pomleta? ako "kukuričná strúhanka" z ktorej sa chystam spraviť si susene kukuricne chlebiky?[/quote]
Ci patri do vita stravy, no ak ju chces zaskatulkovat tak cerstva surova zrejme ano.
Jedovata urcite nie je.
Co myslis pod ok? Ci je este akoze vita?
Neporovnatelne. Uz len medzi cerstvou (= stavnatou a "nezrelou") a ususenou je obrovsky rozdiel. Vobec nemyslim na obsah vody, tou sa dolejes.
Ta cerstva sa da hravo zozut, celkom chuti (jednoduche cukry) a da sa celkom lahko stravit.
Ta ususena sa neda zozut ani nahodou, a ak predsa (alebo si pomozes mlynom) tak sa ovela tazsie travi a nechuti vobec (samy skrob). Ludia to riesia dochutenim (sol), pripadne a/alebo teplom (cast skrobu sa z velkej casti rozstiepi nazad na jednoduchsie a chutovo lepsie jednoduche sacharidy). Podobne ako ked si das v Tibete do caju prazenu muku, surovu tam asi nikto neda. Ked som sa tulal Mexikom, oni vsade kazdy den na vrecia mleli staru kukuricu a dolievali vodu a z toho tvaruju tie ich placky. A hned do obchodu, v kazdom krame tie uplne cerstve placky maju v chladnicke a vsetci na tom frcia. Neochutene. Susene by ich nikto nezjedol. Samozrejme ich pred podavanim opecu, ale ani take ich nikto neje. Vzdy opecene a navyse ako cast jedla (maso, pikantne omacky, fazule,...)
Pockaj do jesene a kup cerstvu, mozno ta oslovi. Bud velmi mladu krmnu, alebo ak tu cukrovu tak kludne zltu (ale stale makku!). A pozor na enzymy, idu ako pila :) cim je teplejsie tak tym makaju rychlejsie. Doslova kazdym dnom ta kukurica bude menej a menej chutna (a tvrdsia) ako budu skladat stale viac a viac jednoduchych sacharidov do skrobu - zasoby energie na buduci rast klicku, a tak zrno vydrzi schopne naklicenia hadam aj storocia.
Spominam na experiment. Zobral som na dovolenku, predpokladajuc lahku logistiku a trvacnost, okrem ineho hadam 10-20 sulkov mnam sladuckej cerstvej kukurice. Do chladnicky sa nezmestili, kedze tam sli mliecne a masove ai. vyrobky a polotovary spolubyvajucich. Mal som ich teda v tieni na terase. Bolo to v lete, cyklo v Taliansku pri Lago di Garda, teplucko... Stale tvrdsie a nechutnejsie, posledne som s velkou nechutou dorazil az na 5. den. Tie som uz daval uplne nasilu, aj tvrdsie boli stale viac, zuvacie svaly dostali zabrat. A ako ma nafukovalo...! Uz nikdy viac :)
Bud som ich mal vylupat z klasu (islo to uplne lahko, kedze boli uz tvrdsie) a namacat ich vo vode aj par dni, mozno by aspon zmakli, aj keby sa mozno ten skrob uz nazad nerozlozil. Lebo skusil som to potom inokedy ako pokus a cerstve a nasledne uschnute zrna kukurice nevyklicili. Neviem ci je nutne aby najskor boli vyschnute totalne, uplne bez vody.
Alebo zarucene, aspon uvarit. No, bojoval som, akoze vitarian :)
To mas ako s hrachom. Opac mlady cerstvy a porovnaj ho so "susenymi chlebikmi" z muky z rozomleteho sucheho hrachu. Bez dochucovadiel ako sol, koreniny, cesnak/cibula apod. by si si vybrala urcite velmi rychlo. A aj keby si si (s tymi dochucovadlami) vybrala predsa "chlebiky", travenie bude ovela horsie ako pri tom mladom.