BANÁNY

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: BANÁNY

Re: BANÁNY

od cepheus » pon úno 12, 2018 11:37

Obzerstvi je (bylo u nasich predku) tezkym hrichem kocoure:))) ..
( rozumej nikoli vina, ci pocit viny - prekladej jako "sejit z cesty", "cilit mimo", "byt mimo" = puvodni vyznam slova hrich ) .

Re: BANÁNY

od garfield » ned úno 11, 2018 13:48

Nekdy muze byt zajimavejsi misto honeni nizkych cen tak se spis zamyslet nad mnozstvim jidla. Je zlozvykem v nasi spolecnosti jist vseho nadbytek,protoze jidla je tu nadbytek a ji se hlavne kvuli pozitku,ne kvuli preziti. Pri prejidani i vitarianstvi prestava fungovat protoze vitarianstvi ma znamenat odlehceni traviciho systemu odstranenim tezke stravy. Pri redukci jidla (k tomu dopomahaji i pusty) clovek zacne fungovat lip a ani pak uz tak nevadi spatne slozeni stravy.Otazka nizkych cen pak postrada smysl protoze se jidlo stava zanedbatelnou polozkou. Nizke ceny maji jediny efekt, ne ze se usetri, ale ze se nakoupi kvanta a pak se prejida levnych bananu a zacne mit problemy s candidou z nadbytku cukru (typicky efekt levnych prezralych sladkych bananu).

Re: BANÁNY

od Xion » sob úno 03, 2018 7:32

Diky za tip. Treba pobehat okolite supermarkety, ti co maju hlbsie do kapsy, hlavne k veceru, co zlavnuju, urobit si prehlad.
Ja som nasiel kaufland, kde velmi casto zlavnovali mrkvu na 9 centov/kilo ,a co je tutovka aj hrozno. Proste asi kazdy druhy vecer. TAk som si vzdy nabral 2-3 kila hrozna za 30 centov. V ziadnom inom obchode som to ale nevidel, a uz aj oni to zacali robit pomenej. Behom par mesiacov, tam totiz zacalo chodit prilis vela ludi, a cakali len na zlavy.
Osobne mam za to, ze je to podla veduceho v tej predajni, aky je. Oni sa aj postupne striedaju, a ked pride nejaky novy, co nema rad ludi, tak tie zlavy proste zrusi. Takze treba stale sondovat.

Re: BANÁNY

od Yeff » ned led 28, 2018 16:35

mám tip, bydlím u hranic s německem a v Lídlu (německém) vždycky v sobotu (jelikož maj v neděli zavřeno) slevňujou velkou část ovoce a zeleniny a banány tam vyjdou na 0,49€/kg ... takze nejakych 12-13kc/kg (2kč/banán)... coz uz je v beznych obchodech v čr snad nemožné, proto je tam kupuju pravidelne. když sleduju ty ceny ovvoce a zeleniny tady, kde jsou pomeranče levnější než mrkev nebo brambory.... kde 4 kiwi když nejsou v akci stojí jako kilo kuřete :P... 6-7 let zpátky jsem odšťavoval ovozel po kilech denně, dneska bych si na to musel pomalu vzít hypotéku. :roll:

Re: BANÁNY

od Ozeki » sob dub 09, 2016 20:24

Banány dává do lednice leda v pytliku, kdyz je nechci nechat dozrat.

Jinak se doporucuje je s nakrojenym jablkem dat do pytliku a tepla na 1-2-3 dny, uzraji rychleji.

Re: BANÁNY

od borazon » pát dub 08, 2016 21:26

Hlavně v lednici (podobně jako rajčátka nebo jahody) ztratí veškerou vůni. Ale nejvíc banány obdivuju pro jejich schopnost spojit nespojitelné :)

Re: BANÁNY

od Ozeki » pát pro 18, 2015 18:16

Vyraznou zkazeninu jde chutove citit, ma neprijemnou chut. Tusim ze to pak hned vyplivnes, kdyz to ucitis..

Pokud myslis to zelatinove to mi prijde jako namrzle/potlucene z fotky a to tmave to si myslim ze je mirna degenerace, a nicemu to nevadi jen je to takove tuhe trochu... Myslim ze jsme to v nich meli take...

Kolik bananu za mesic sporadas? Jiste to neni hlavni slozka tve stravy, ale pokud te to zajima, tak

1) kvalitnejsi foto (vic svetla)
2) sup na SZPI a dovozce a prodejce s dotazem (kazdy trs - shluk bananu - ma na sobe samolepku "vyrobce")

Re: Plíseň v banánech?

od Sara312 » stř pro 16, 2015 22:24

To by byl moc hodný, opravdu se omlouvám, ale nějak mě to v tu chvíli nenapadlo..
Jak cítit zkaženinou? To jsem nepostřehla, nijak mi to nechutnalo, kdybych to neviděla, tak to ani nepoznám.. To i já se snažím a teď tohle mě v tom ještě víc podpořilo..

Re: Plíseň v banánech?

od Jindra » stř pro 16, 2015 22:02

jestli to nepříliš pracně jde, Hugo to tam přesune. hodnej kluk!

já třeba když náhodou kousnu do něčeho plesnivého, okamžitě to na jazyku cítím, a proto nejím
když jsi ochutnala, nebylo to cítit zkaženinou?
hmmm, na fotkách to vypadá plesnivě...mírné plísně ignoruju, protože jak tu psal Buc (tímto jej zdravím), na plísně je náš organismus zvyklý a určitou mírnou dávku v pohodě zpracuje, je-li v pořádku IS (souhlasím)

banány "ve velkém" už mám stejně za sebou, přeci jen do sebe nechci valit tolik cukrů a navíc nepreferuju šlechtěný ovozel, který ani nemá nositele života (semena). pokud to jde, bezsemenným hroznům a melounům, jakož i banánům se vyhýbám

no, jak už to tady na fóru bylo jednou vloženo, ta slova Davida Wolfe tady

Re: Plíseň v banánech?

od Sara312 » stř pro 16, 2015 21:47

Pardon, to mi nějak uniklo, přesunout to asi nejde, že? Mám to smazat a napsat znovu tam?
A děkuji za reakci, ale o co se tedy jedná? Je to skoro v každém banánu a normálně když ho člověk kouše, tak to není vidět, to prostě nejde poznat, ale když ho takhle rukou rozlomím, tak to na nějaké části vždy je..

Re: Plíseň v banánech?

od Jindra » stř pro 16, 2015 21:40

jsi to měla dát k banánům ve vlákně "Potraviny", nezakládat vlákno nové

ale chtěl jsem reagovat:
banány taky jím jenom hnědé (nejsou-li, nechám si je do hněda dojít), klidně aj ultra ripe, mňam
konkrétně tohle, cos dala na fotkách, s tím se setkám jednou za rok a tohle už teda nejím, to považuju za "prožrané skrz"
ale anžto jde o případ fakt jednou (dvakrát?) za rok, nijak zásadně mi to "neovlivní pozitivní statistiku"

Plíseň v banánech?

od Sara312 » stř pro 16, 2015 21:31

Zdravím,
Někde nedávno jsem četla nějaký článek ohledně banánů a plísně, že je teď nějaký banánový mor, viděla jsem také jak někdo z nějaké veganské skupiny dával fotku banánu s dotazem, co je to hnědé uvnitř.. Už to bohužel nemůžu najít, ale prý to byla ta plíseň a prý to má teď skoro každý banán..Docela mě to vyděsilo, protože banány miluji a jím jich docela dost, takže jsem je začala zkoumat a našla tohle (foto)..je to skoro v každém a z toho šoku opravdu netuším, jestli je to nějaká plíseň, nebo je to normální, protože tam vždycky nějaké černé tečky byly..Poradíte někdo prosím, o co se jedná?
Přílohy
received_958762374216852.jpeg
(43.07 KiB) Zatím ještě nestaženo
received_959023314190758.jpeg
(92.06 KiB) Zatím ještě nestaženo
received_959023304190759.jpeg
(95.37 KiB) Zatím ještě nestaženo

Re: BIO BANÁNY

od Janek » sob dub 12, 2014 13:25

Xion píše:
Panda píše:
Panda píše:Já myslím že hlavní u toho je to psychické přesvědčení zdravotní problém odstranit...
Jen doufám že všechny nemoci a jejich léčby nejsou jen psychickou záležitostí - že např. léčba půstem funguje jenom proto, že je člověk přesvědčený že to zafunguje a díky tomu se nemoc vyléčí.
Niekde som cital, ze kazda choroba zacina v psychike. A praveze sa mi to potvrdzuje. U postov to funguje tak, ze ked si schopny post podstupit, uz sa ti v psychike nieco vyliecilo predtym. To, ze das post, je len dosledok vyliecenia tej psychiky.
Každá asi ne, co takhle nemoc z (silného) ozáření :-D Aby mě někdo nepoučil, že to slabé ozáření si sám neutralizoval silou vůle :-)
"doufám že všechny nemoci a jejich léčby nejsou jen psychickou záležitostí - že např. léčba půstem funguje jenom proto"
Asi takhle: od každého něco třeba ku dobrému výsledku. Když chceš dokonalý barák, taky ti nestačí jen dobrý pokrývač, ale bez něho to bude špatné, všechno se ti promočí a shnije :-D

Takže k uspokojivému výsledku lze dospět vícero cestami... Bohužel často nevíme, které to jsou, ale to nevadí, i ve věcech, ve kterých to víme, to nerespektujeme a kašleme na to :-)

Re: BIO BANÁNY

od Janek » sob dub 12, 2014 13:18

Jindra píše:.
tož dokud mi nedojdou zásoby (dvě bedny) banánů, protože za cenu 10 až 20 Kč/kg jsem se neudržel a krásně mi docházejí, abych mohl brát jen ty hnědý,
tak do tý doby se to jeví že budu frutarián, ale né čistokrevnej, protože k banánům přidávám pár lněných a slunečnicových semínek a hromádku Terčina raw kakaa,
mám (pro mne zajímavou) zkušenost - při banánech stačí jedno jídlo denně, odpolední porce deseti až patnácti mixnutých kousků a už nemusím jíst

no ja nevim, ty chemicke banány mi jako buhvijaka zdrava strava zrovna moc nepripada :-)

ne ze by mi nechutnaly... ale docela by me zajímalo, kdo by zaplatil miliony na výzkum toho, jaky vliv na stredozemce tyhle mnamky (v množství dejme tomu 2 banány 5x do tydne) mají...

Re: BIO BANÁNY

od hugo » ned dub 06, 2014 20:44

David Šubrt a Ava Chrtková radí jaké si koupit banány

Re: BIO BANÁNY

od smajliss » pát kvě 10, 2013 10:42

s tím s tebou sdílím zkušenost .. kakao je úžasné a když vidím ty vita recepty, kde ti lidi nahrazují kakao karobem, tak je mi smutno :)
a když už jsme v témě bio banány, tak bych aj poznamenal, že když jsem byl 100% vita, tak mi kakao pomáhalo jíst banány ve velkém .. rozmixované banány s kakaovým práškem .. mňamka

Re: BIO BANÁNY

od buc11 » pát kvě 10, 2013 7:27

Jindra píše:.
tož dokud mi nedojdou zásoby (dvě bedny) banánů, protože za cenu 10 až 20 Kč/kg jsem se neudržel a krásně mi docházejí, abych mohl brát jen ty hnědý,
tak do tý doby se to jeví že budu frutarián, ale né čistokrevnej, protože k banánům přidávám pár lněných a slunečnicových semínek a hromádku Terčina raw kakaa,
mám (pro mne zajímavou) zkušenost - při banánech stačí jedno jídlo denně, odpolední porce deseti až patnácti mixnutých kousků a už nemusím jíst
jsem se pobavil jak na FB diskutují o jedovatosti kakaa, obava už snad z 1x měsíčně, promítnu-li si již svou několikaletou každodenní banánovníkovou mašrumádu.., ale možná jsem otrlý již tím vlaštovičníkem

Re: BIO BANÁNY

od Jindra » čtv kvě 09, 2013 22:58

.
tož dokud mi nedojdou zásoby (dvě bedny) banánů, protože za cenu 10 až 20 Kč/kg jsem se neudržel a krásně mi docházejí, abych mohl brát jen ty hnědý,
tak do tý doby se to jeví že budu frutarián, ale né čistokrevnej, protože k banánům přidávám pár lněných a slunečnicových semínek a hromádku Terčina raw kakaa,
mám (pro mne zajímavou) zkušenost - při banánech stačí jedno jídlo denně, odpolední porce deseti až patnácti mixnutých kousků a už nemusím jíst

Re: BIO BANÁNY

od buc11 » čtv bře 21, 2013 11:27

Dano píše:Panda zrejme myslel sytost farby este pred dozretim, pri kupe.

Ja tiez zatial sledujem hlavne tento indikativ. A tiez som odpozoroval, ze banany sytej, ci uz zltej alebo zelenej farby, dozreju v sladsie a stavnatejsie ako tie s nadychom sivej/sedej. A zrejme, okrem ineho, cim dlhsie vystavenie bananov a nizsim teplotam (mozno uz pod 14 st. C), tak su nachylnejsie na to sive sfarbenie.

A potom este pomer hrubky k dlzke, vyberam skratka hrubsie/nafuknutejsie banany. Ale to nie pre chut ale pomer duzina k odpadu zo supiek.
též se nebojím koupit v létě zelené, skoro se mi zdá, že celý cyklus lépe napodobím

Re: BIO BANÁNY

od Dano » stř bře 20, 2013 9:32

Panda zrejme myslel sytost farby este pred dozretim, pri kupe.

Ja tiez zatial sledujem hlavne tento indikativ. A tiez som odpozoroval, ze banany sytej, ci uz zltej alebo zelenej farby, dozreju v sladsie a stavnatejsie ako tie s nadychom sivej/sedej. A zrejme, okrem ineho, cim dlhsie vystavenie bananov a nizsim teplotam (mozno uz pod 14 st. C), tak su nachylnejsie na to sive sfarbenie.

A potom este pomer hrubky k dlzke, vyberam skratka hrubsie/nafuknutejsie banany. Ale to nie pre chut ale pomer duzina k odpadu zo supiek.

Re: BIO BANÁNY

od buc11 » stř bře 20, 2013 8:31

Panda píše:Rád bych se někdy naučil rozpoznávat banány před koupí. Obvykle teprve až konzumací zjistím, že některé jsou naprosto bez chuti (bez ohledu na zralost) a jiné dobré sladké. Nemáte na to nějaký tip? Zatím rozlišuji jedině odstín žlutosti, ty dobré jsou sytě žluté a ty špatné šedě žluté.
PMN je to ta zralost v ten pravý okamžik, mně se podaří ty správné jen několikrát během roku, a pak tomu dám co proto, jinak žluté já nejím, takže odstín mě nezajímá

Re: BIO BANÁNY

od Panda » úte bře 19, 2013 12:48

Rád bych se někdy naučil rozpoznávat banány před koupí. Obvykle teprve až konzumací zjistím, že některé jsou naprosto bez chuti (bez ohledu na zralost) a jiné dobré sladké. Nemáte na to nějaký tip? Zatím rozlišuji jedině odstín žlutosti, ty dobré jsou sytě žluté a ty špatné šedě žluté.

Re: BIO BANÁNY

od Jindra » úte bře 19, 2013 12:39

.
buci s tímto milerád souhlasím anžto jen s nechutí bych se vzdával banánových orgií :delicacy:

Re: Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor o BANANOCH

od buc11 » úte bře 19, 2013 12:29

Jindra píše:
Dano píše:Kupujem bezne nezrele banany, doma nezabalene a v teple krasne dozreju, chutia a vonaju vyborne.
dělám to taky takhle a je to mňamko,
zas ale pan Vít určitě ví, co říká, takže ve mně hlodá otázka - je to opravdu dozrávání banánů, nebo je to jejich rozleptání metabolickými zplodinami vystresované houby...
jím zralý banán (no... přesněji asi "jakš takš zralý", přeci jen je to daleký import), nebo do sebe cpu plísně...
ne je to teoretický blambol, přicházející od nekonzumenta, banán je jeden z mála, který vyzreje i bez stromu(vím, jde o bylinu), není-li vyloženě podtržen, rovněž třeba i avoš.
Ani v thaji sem nenarazil na tak voňavě dozretý banán jako když se stane v teplých měsících spontálně třeba na rynku když jim to ve vlhkým teple dojede v igelitech v krabicích, tak tu vuoňu cítím až z náměstí svobody a valím. Při spontánním dozrávání se vylučuje obrovská spousta etylénu a jiného, který vše nepatřičné v tom okamžiku vyhubí.

Re: Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor o BANANOCH

od Jindra » ned led 20, 2013 12:03

Dano píše:Kupujem bezne nezrele banany, doma nezabalene a v teple krasne dozreju, chutia a vonaju vyborne.
dělám to taky takhle a je to mňamko,
zas ale pan Vít určitě ví, co říká, takže ve mně hlodá otázka - je to opravdu dozrávání banánů, nebo je to jejich rozleptání metabolickými zplodinami vystresované houby...
jím zralý banán (no... přesněji asi "jakš takš zralý", přeci jen je to daleký import), nebo do sebe cpu plísně...

Re: Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor o BANANOCH

od Jindra » pát led 04, 2013 11:18

Dano píše:Kupujem bezne nezrele banany, doma nezabalene a v teple krasne dozreju, chutia a vonaju vyborne.
já taky takhle praktikuju, mňam

Uvedený léčitel o tom mluví i v tomto záznamu, od 18. minuty, no není špatné slyšet i jiné názory, takže uvažuju, kde je pravda

Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor o BANANOCH

od Dano » čtv led 03, 2013 18:41

Z pohledu naší obsolentní dietologie se zdá být banán vhodnou dietetickou potravinou a je doporučován při některých střevních poruchách, poruchách jater nebo při únavě, nechutenství apod. Bohužel, opak je pravdou. Banány se trhají nezralé, a tak vstřebávání uvedených látek a hlavně jejich využití v organismu je spíše špatné než průměrné.
Ja travim banany vyborne a tusim, ze uvedene latky aj v pohode vstrebavam a vyuzivam. Urcite este lepsie ako zeleninu.
Ale divim sa tym, ktori ich jedia nezrele. To je asi normalne ze z takych sa nedaju tie latky dobre vyuzit. Pritom staci tak malo, dat enzymom cas na dokoncenie svojej prace (rozstiepenie komplexnych sacharidov na jednoduche, bielkovin na jednoduchsie az aminokyseliny, tuky na jednoduchsie, atd.) a oni to urobia, je jedno ci na strome alebo v byte. Pozor ale na prilisny chlad, mozno uz pod 14 st. C (a samozrejme prilisne teplo), to uz enzymy nepreziju bez ujmy a zvacsa je po dozrievani (farba supky ma odtien sivej alebo sedej), alebo sa velmi spomali.
Bílkovina tyrosin, která v nich obsažena, je v našem organismu přeměněna na tyramin, který nám pak způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického, dále křeč drobných tepének sliznic, a to způsobí jejich špatnou výživu a činí je tak náchylnými na nejrůznější poškození nejrůznějších orgánů, včetně pomnožení bakterií a plísní. Poškození jater vede k jejich zhoršení detoxikační činnosti a narušení metabolismu mastných kyselin, spolu s poškozením sleziny pak dochází ke snížení imunity, což vede k dalším problémům. Ženy, které asi do třetího měsíce těhotenství banány požívají, riskují u svých potomků vznik ekzémů nebo dermatitidy, a to poměrně těžkých.
Pozrel som kapitolu v knihe danu kapitolu Banany. Zdroj v celej knihe uvedeny nie je ziadny. Autor tej knizky je, podla toho ako sa v uvode podpisal, "Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor". Uff. Inde som uz o tom nic nehladal. Len som kukol http://en.wikipedia.org/wiki/Tyramine#Occurrence a podla popisu tato aminokyselina je sucastou okolo 30 potravin (rozne maso, ryby, strukoviny/lusteniny, jogurty, syry, ovocie, orechy). Rozhodne sa jej neobavam (a bananov uz vobec nie). Ani toho ze prave ona mi “způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického”. Nezmysel, ze z bananov. Inac ja mavam dlhodobo do 110/70, a mensi, a od posledneho hrozna po prve jahody a ceresne tych bananov teda kazdy rok pojem.
Banány velice často obsahují tropickou houbu, která při dopravě přes časová pásma prožívá stres (jako člověk) a výsledný efekt je zvýšená kazivost banánů, což je mylně nebo úmyslně vydáváno za zrání či přezrání. Ve skutečnosti jsou banány rozleptané metabolickými zplodinami vystresované houby.
Zase, nepise nazov huby, neuviedlol ani odkaz... Tak neviem, ci treba reagovat. Verim, ze pokial su banany dozrievane v igelite v takom teple a este v takom vysokom stadiu zrelosti, ze sa voda odparovana z nich v nom zraza, ze sa v takom vlhku rozmnozia plesne/huby. Ved je to casto citit aj vidiet. Kupujem bezne nezrele banany, doma nezabalene a v teple krasne dozreju, chutia a vonaju vyborne.

Re: BANÁNY

od Jindra » čtv led 03, 2013 16:12

.
Hmmm, banány já celkem rád - samozřejmě ty slaďoučký, přezrálý
nějak se mi nelíbí, když o nich kdokoli mluví nehezky,
leč v rámci objektivity dávám do placu k diskusi tento text

Banány, které se k nám dovážejí, jsou nejčastěji plodem banánovníku ovocného, což není strom, ale vytrvalá bylina, dorůstající výšky až 10 m. Banány obsahují řadu látek - tuku až 0,5 %, bílkovin až 1,4 %, celulosy až 0,8 %, sacharidů až 25 % a z toho fruktosy až 14 %, glukosy až 50 %, škrobu až 7 %, vit. C 24 mg na 100 g, vit. B1, B2, B6, PP vit., kyselinu pantotenovou, třísloviny, vit. D, vit. E, provitamin A, stopy jódu, mědi a hlavně až 74 % vody. Z pohledu naší obsolentní dietologie se zdá být banán vhodnou dietetickou potravinou a je doporučován při některých střevních poruchách, poruchách jater nebo při únavě, nechutenství apod. Bohužel, opak je pravdou. Banány se trhají nezralé, a tak vstřebávání uvedených látek a hlavně jejich využití v organismu je spíše špatné než průměrné. Bílkovina tyrosin, která v nich obsažena, je v našem organismu přeměněna na tyramin, který nám pak způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického, dále křeč drobných tepének sliznic, a to způsobí jejich špatnou výživu a činí je tak náchylnými na nejrůznější poškození nejrůznějších orgánů, včetně pomnožení bakterií a plísní. Poškození jater vede k jejich zhoršení detoxikační činnosti a narušení metabolismu mastných kyselin, spolu s poškozením sleziny pak dochází ke snížení imunity, což vede k dalším problémům. Ženy, které asi do třetího měsíce těhotenství banány požívají, riskují u svých potomků vznik ekzémů nebo dermatitidy, a to poměrně těžkých. Banány velice často obsahují tropickou houbu, která při dopravě přes časová pásma prožívá stres (jako člověk) a výsledný efekt je zvýšená kazivost banánů, což je mylně nebo úmyslně vydáváno za zrání či přezrání. Ve skutečnosti jsou banány rozleptané metabolickými zplodinami vystresované houby. Vzhledem k tomu, že nemáme vybudovanou imunitu, můžeme jen čekat, co se z toho vyvine. To, že banány jsou potravou asi pro 800 miliónů lidí, na věci nic nemění. Protože tam, kde banány normálně rostou, jsou zcela jiné klimatické podmínky a některé negativní vlastnosti jsou tam vlastně výhodné.

(zde je zdroj, strana 30)

Re: BIO BANÁNY

od mun » ned črc 24, 2011 7:35

Nějaký malý banány pěstujou na severu Tenerife a i na Madeiře. V aquaparku na Rhodosu jsem taky viděl kvetoucí banánovník. Ale jinak bych to viděl taky na ty tropy, čili nejblíž Afrika. Banány co známe jsou odrůda Cavendish, všechny rostliny na světě jsou klony (mají stejnou DNA), stejně jako třeba když vezmu nějakou odrůdu jablek. Divoké banány jsou menší, ne tak sladké a mají třeba 100 pecek.

Re: BIO BANÁNY

od buc11 » úte črc 19, 2011 11:43

Syrovozrout píše:Není banán jako banán.
Velmi záleží na odrůdě, v současnosti masově monokulturně (plantáže) jsou pěstovány jen některé odrůdy (zbylá přirozená rozmanitost je vyhubována!), které jsou vhodné z komerčního hlediska. Většina známých jsou triploidní - poloumělé - neschopné samostatného množení (pouze vegetativně částmi rostlin, což jsou ovšem pak "klony"). A to je teprve začátek, lze očekávat pentaploidní a "laboratorní" atd. Je to jakoby všichni jedli z jednoho sterilního stromu (odrůda to je vlastně jedinec v x kopích násilně držený stále při životě po téměř libovolný čas než už je degenerací zcela nepoužitelný). Domyslete sami proč takové pěstují---

Mám dotaz, pokud by mi s tím někdo pomohl:
V jaké zemi nebližší Česku, co do vzdálenosti, by šlo pěstovat venku avokáda, banánovníky, citrusovníky, datlovníky, kokosové palmy, atd. ?
Nikoliv, které státy jsou známými exportéry, ale kde by to bylo možné na základě aspoň nějakých klimatických předpokladů.
osobně již nepotřebuju, aby se banán nějak vylepšoval, vyhovuje mi naprosto takto jak je, a jinak mám dojem, že se pěstuje jen 1 druh
mnoho živočichů a i našich buněk se tvoří dělením, čiliže vytvářením kopií a je to tak dobře
a citruse a datle jsou v chorvatsku, avoši ve spain, krétě, či izraeli, ale domnívám se, že banánoši a kokosáky chtějí mokrý tropy a tam rostou i planý typy, ty sou taky dobrý, ale jiný

Re: BIO BANÁNY

od Syrovozrout » úte črc 19, 2011 6:23

Není banán jako banán.
Velmi záleží na odrůdě, v současnosti masově monokulturně (plantáže) jsou pěstovány jen některé odrůdy (zbylá přirozená rozmanitost je vyhubována!), které jsou vhodné z komerčního hlediska. Většina známých jsou triploidní - poloumělé - neschopné samostatného množení (pouze vegetativně částmi rostlin, což jsou ovšem pak "klony"). A to je teprve začátek, lze očekávat pentaploidní a "laboratorní" atd. Je to jakoby všichni jedli z jednoho sterilního stromu (odrůda to je vlastně jedinec v x kopích násilně držený stále při životě po téměř libovolný čas než už je degenerací zcela nepoužitelný). Domyslete sami proč takové pěstují---

Mám dotaz, pokud by mi s tím někdo pomohl:
V jaké zemi nebližší Česku, co do vzdálenosti, by šlo pěstovat venku avokáda, banánovníky, citrusovníky, datlovníky, kokosové palmy, atd. ?
Nikoliv, které státy jsou známými exportéry, ale kde by to bylo možné na základě aspoň nějakých klimatických předpokladů.

Re: BIO BANÁNY

od buc11 » pát čer 17, 2011 10:43

Jindra píše:
Samira píše:Podla mna tam scernaju nie dozretim, ale primrznutim.
... a teď si uvědomuju, že jsem vlastně kdysi kdesi čet "neskladujte banány v lednici, zčernají", aha. No každopádně to bude nějak tak, jak píšeš, Sami, není možné, aby tam v lednici banány najednou za půl dne dozrály.
já se řídím podle chuti, nejlepší jsou po dozrání ve foliáku, musí na dálku vonět a skoro už vytékat, ale nesmí se tam uvařit,
z chladničky maj jinou chuť, škrob se patrně taky někam posune, ale nejni to vono, ovšem určitě lepčí než škrobovitý žluťáky

Re: BIO BANÁNY

od Jindra » stř čer 15, 2011 22:02

Samira píše:Podla mna tam scernaju nie dozretim, ale primrznutim.
... a teď si uvědomuju, že jsem vlastně kdysi kdesi čet "neskladujte banány v lednici, zčernají", aha. No každopádně to bude nějak tak, jak píšeš, Sami, není možné, aby tam v lednici banány najednou za půl dne dozrály.

Re: BIO BANÁNY

od Lidka » stř čer 15, 2011 15:43

ted byly v akci nebio banany a ja jich nakoupila moc
a byly rychlejsi nez ja :P
oloupane jsem je zamrazila a vyhovuji mi v tomto horku jeste vic
jim (zuzlam) je jeste nez rozmrznou:
jsou svezi a jim je konecne pomaluuu :delicacy:

Re: BIO BANÁNY

od lumoska » stř čer 15, 2011 14:54

Mna mama od malicka ucila, ze banany sa do chladnicky davat nesmu. Nijak to nezdovodnovala a ja som nemala potrebu hladat dovody, ale asi sa spytam, ze preco vlastne :wink:

Re: BIO BANÁNY

od Samira » stř čer 15, 2011 14:32

Podla mna tam scernaju nie dozretim, ale primrznutim.

Re: BIO BANÁNY

od Jindra » stř čer 15, 2011 12:43

Než si dělám ovocný salát, šoupnu pokaždé banány na pár hodin do lednice na vychlazení. To mi řekněte, proč banány v lednici zčernají mnohem rychleji, než při pokojové teplotě?
Při pokojové teplotě mi banány docházejí několik dní, než jsou fakt tmavé, slaďoučké, bez škrobu. V lednici je to mnohem rychlejší. Tak nízká teplota ale pro banány nemůže být přirozená... co je to v tý lednici za proces? To asi nebude úplně "normální" dozrávání...

Re: BIO BANÁNY

od epony » čtv lis 18, 2010 18:04

super clanok, zdielam dalej.
banany so kupovala hlavne bio, ale uz asi ani tie nebudem kupovat, len zrele priamo zo stromu.. 8) :roll:

Re: BIO BANÁNY

od mira » stř lis 17, 2010 20:01

Nějak mne přešla chuť a to jich kilo (nebio) denně sním.
Asi přecházím na sušené fíky. :|

Re: BIO BANÁNY

od mun » úte lis 16, 2010 18:52

V rámci vyváženosti, něco o pěstování:
http://www.jansochor.com/reportaz/banan ... blika.html

Jezme dokud jsou.

Re: BIO BANÁNY

od Jindra » úte lis 16, 2010 17:00

O banánech aneb "nabanánujte se!" - web s řadou dalších zajímavých informací

Profesor CCNY v hodině fyziologie a psychologie mluvil se svým studentem o banánech. Použil slovní spojení "nabanánovat se", které vychází z účinků banánů na mozek.
Banán obsahuje tři přírodní cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu, kombinovanou s vlákninou. Banán dodává okamžitou podpůrnou a substanční dávku energie.
Výzkum potvrdil, že pouhé 2 banány poskytují dostačující dávku energie, potřebnou na vydatné 90ti minutové cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo 1 u vedoucích světových atletů.

Ale energie není tím jediným, čím nás může banán držet fit. Dokáže též pomoci překonat podstatné množství chorob a nežádoucích stavů, tvoříc tak prvek který by měl být určitě přidaný do naší stravy.

Na deprese: Podle posledních výzkumů vykonaných na MIND mezi lidmi, trpícimi depresí, se velká část z nich cítí výrazně lépe po požití banánu. To je proto, že banán obsahuje tryptophan = druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, známý jako uvolňující a relaxační prvek, který zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnejšími.

Menstruační syndromy: Zapomeňte na tabletky – "nabanánujte se"!
Vitamín B6 který se v banánu nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což bude mít pozitivní účinek na vaši náladu.

Při anémii: Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá zlepšit stav.

Krevní tlak: Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah Potasia a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem na krevní tlak.

US Food and Drug Administration právě povolila banánovému průmyslu oficiálně hlásat schopnosti tohto ovoce na snižování rizik krevního tlaku a infarktu.

Mozková činnost: 200 studentů na škole v Twickenhame (Middlesex, England ) dostávalo letos ve zkouškovém období podporu banánovou potravou, ke snídani, svačině a obědu, jako prostředku ke zvýšení výkonnosti jejich mozku.

Výzkum dokázal, že toto ovoce, nabalené Potasiem, dokáže pomáhat k daleko většímu soustředění.

Trávení: Vysoký obsah vlákniny ve stravě, tvořené banány, pomáhá upravit činnost trávícího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy bez použití laxativ.

Kocovina: Jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění "poopicových" stavů je: udělat si banánovo-mléčný kokteil, oslazený medem.
Banán utiší žaludek a s pomocí medu dosáhne nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní váš systém.

Pálení u srdce: Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže máte-li problémy s pálením u srdce, jezte banán na úlevu při pálení.

Komáří bodnutí : Před tím, než sáhnete pro krém na ošetření bolestivého komářího bodnutí, zkuste tato místa potřít vnější stranou z banánové slupky.
Mnoho lidí již zistilo, že banán je neuvěritelně účinný na snížení pálení podrážděné pokožky.

Nervy: Banány mají vysoký obsah B vitamínů, což uklidňuje nervový systém.

Nadváha: Práce pod tlakem? Studie Institutu Psychologie ve Vídni dokázaly, že práce pod tlakem často vede k přejídání se uklidňujícími doplňky jako je čokoláda anebo chipsy.
Při průzkumu 5000 hospitalizovaných pacientů vědci zjistili, že nejobéznějšími byly skupiny osob, pracujících v zaměstnání pod vysokým tlakem.
Zpráva uvádí v závěru: "Abychom dokázali vyloučit požívání jídel v důsledku paniky, potřebujeme kontrolovat naši hladinu cukru v těle." Kus banánu s vysokým podílem uhlohydrátů, požitý každé 2 hodiny, vám pomůže udržet tuto hladinu.

Žaludeční vředy: Banán je používaný ako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svoji hladkou texturu a jemnost. Je to jediné surové ovoce, které může být požíváno bez bolestí i v chronických případech. Banán taktéž dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždení tím, že jemně vystele stěny žaludku.

Kontrola teploty: Mnoho jiných kultur uznává banán jako chladící ovoce, které dokáže snížit teploty, a to jak tělesnou tak i emociální teplotu nastávajících maminek. Například v Thajsku, těhotné ženy požívají banány, aby zajistily, že se jejich děťátko narodí s dobrou teplotou.

Problém se sezónní citlivostí (SAD): Banány dokáží pomci lidem, trpících SAD, protože obsahují přírodní tryptophan, který zlepšuje náladu.

Kouření a požívání tabáku: Banány dokáží pomoci lidem, kteří se pokouší skončit s kouřením. Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech, jakož i potasium a magnézium, pomáhají tělu probrat se z nikotinového dluhu.

Stres: Potasium je životně důležitý minerál, pomáhající normalizovat srdeční rytmus. Pomáhá distribuci kyslíku do mozku a reguluje tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu, náš metabolický poměr se zvyšuje a tak snižuje naši hladinu potasia. Toto může být zpětně vyváženo pomocí vysoko potasiovým "nabanáněním se"

Infarkt: Podle výsledků zveřejněných v The New England Journal of Medicine, jedení banánů jako součásti pravidelné stravy, může snížit riziko infarktu až o 40%

Bradavice: Tato jednoduchá přírodní alternativa potvrzuje, že když se chceš zbavit bradavice, vezmi kus banánové slupky a přilož na bradavici žlutou stranou ven. Zlehka připevni slupku na místo bradavice leukoplastí.

Banán je skutečně přírodní prostředek na mnoho chorob.
Když porovnáme banán s jablkem, má v sobě 4x více proteinů, 2x více uhlohydrátů, 3x více fosforu, 5x více vitamínu A a železa, a dvojnásobek dalších vitamínů a minerálů. Bohatost na potasium z něj dělá ovoce s nejvyšší známou hodnotou.

Asi je právě čas k tomu, aby jste změnili své staré zvyky na: "Jeden banán denně drží vašeho lékaře v nedohlednu!"

Re: BIO BANÁNY

od epony » pát dub 16, 2010 17:11

suhlasim s tebou Awa, ze kazdy banan, ci uz je bio alebo nebio chuti inac v zavislosti od odrody..
ja taktiez kladiem doraz na kvalitu ked nejake kupujem ..

Re: BIO BANÁNY

od awa » pát dub 16, 2010 14:53

Právě jsem napsala svůj osobní postřeh k banánům na Freshnessu, překopírovávám - k zamyšlení:
To by mohlo být jedno z vysvětlení, proč jsem od doby, co jsem na vita přestala jíst banány. Před vita jsem je jedla tak jeden denně, ale potom je začalo moje tvrdošíjně odmítat a to dokonce na několika rovinách. Nejdřív se bouřil žaludek, ihned po konzumaci mi zkameněl a mívala jsem křeče, to jsem do té doby neměla. Potom se už bouřil i čich, vedle bedny banánů, zejména těch zralých, se mi neskutečně obracel žaludek, dokonce mnohem víc než smrdící masna nebo nail studia, tak jsem to obcházela obloukem. Stejně jsem si nedala pokoj, pořád jsem nechápala po rozumové stránce, kde je problém, tak jsem jednou za měsíc až dva, se pokusila kousek banánu sníst, bohužel se stejnými výsledky, vlastně horšími, už i chuť banánů se mi zdála divná, ani nevím, jak popsat ten polepšovnický dojem chuti v puse. Nakonec jsem usoudila, že intuitivní moudrost mého těla je větší než ta logická, vědomě používaná a přestala to jíst.
Jsem mezi vitariány jeden z mála, co nejí banány a nepostrádá je.
Nicméně musím konstatovat, že jsem objevila zajímavou věc. Pracovně často bývám s partnerem v Německu. Pokaždé si uděláme čas a nakoupíme bio produkty tam. Cenově jsou zajímavější než u nás, tedy dokonce levnější. Mnohé mají jinou kvalitu. Bohužel to, co u nás vydávají za bio má špatnou vnitřní energetiku. Kvalita je u nás tak v kategorii III, a to nejen v sekci bio v supermarktech, ale i mnohých tzv. prodejniček bio (zejm.těch pražských). Není nad domácí zdroje, ale to jsem odbočila. Ještě k banánům-partner si kupuje banány bio v Rohkostech a Reformhausech. Banány typu Carmita mají zcela jinou vůni, dokonce mi voní a i když kousek sním, tak mi nejen chutnají, ale ani křeče nemám. Byla jsem velmi mile překvapena, protože ty, co jsou v Čechách na trhu, vůbec nemůžu a může být na nich napsáno třeba super bio.
Předpokládám, že mi vadí nějaký typ a množství chemikálie, který na těch Carmitách je buď v malém množství nebo vůbec. Dlouho jsem si myslela, že jsem alergická na banány (to by ovšem mělo na vita zmizet, nikoliv se objevit, pokud to není tělu nepřirozená látka), ale ukázalo se, že tomu tak není. A to je super.
Každý se musí rozhodovat podle sebe a já to plně respektuju. Jsem moc vděčná za to, že mě moje tělo různými způsoby upozorňuje, že ne vše je pro mě vhodné a prospěšné bez ohledu na přesvědčení ostatních.

Re: BIO BANÁNY

od s.arik » čtv dub 15, 2010 19:29

samotné nic extra, ale přižvykovat raw čokoboby nebo rozmňagat s mákem, ach m:-)

Re: BIO BANÁNY

od epony » čtv dub 15, 2010 18:39

zaujimavy nazor, dakujem ti zan :) ja sa asi aj tak bananov nevzdam, mam ich moc rada :wink:

Re: BIO BANÁNY

od Yeff » čtv dub 15, 2010 15:21

Zaráželo mě že David Wolfe nedoporučuje banány, už jsem se k tomu dočetl. tak sem házím výtažek z knihy...

Standardní banány jak všichni víme, jsou příliš hybridizováné potraviny.
Vyrostl jsem na banánech a bylo to pro mě těžké přijmout. Černá "semena"
nacházející se v banánů nejsou vůbec semena, ale neživotaschopné zbytky
toho, co mělo být polotvrdé semeno s oříškovou příchutí. Snižoval jsem
množství snězených banánů až jsem je přestal jíst úplně.

Hybridní ovoce není jen nepřirozené vysokým obsahem cukru, ale má také nízký obsah minerálů.
Všiml jsem si, že můžu jíst super-sladké lesní plody v masivním množství a
nezískat žádné neobvyklé reakce.

Hybridizováné potraviny jsou bez řádné minerální rovnováhy, kterou všechny volně žijící potraviny obsahují.
Nadměrné konzumaci hybridizováného ovoce vede k nedostatku minerálních látek a způsobuje že tělo
čerpá minerály z kostí do krve, aby vyrovnal nadbytek cukru v takovém ovoci,
Minerály a cukru jsou pak vypuštěné do moči.


Je to přeloženo v google translatoru... asi už to většina lidí stejně ví.

Re: BIO BANÁNY

od Xion » ned dub 05, 2009 20:48

Panda píše:
Panda píše:Já myslím že hlavní u toho je to psychické přesvědčení zdravotní problém odstranit...
Jen doufám že všechny nemoci a jejich léčby nejsou jen psychickou záležitostí - že např. léčba půstem funguje jenom proto, že je člověk přesvědčený že to zafunguje a díky tomu se nemoc vyléčí.
Niekde som cital, ze kazda choroba zacina v psychike. A praveze sa mi to potvrdzuje. U postov to funguje tak, ze ked si schopny post podstupit, uz sa ti v psychike nieco vyliecilo predtym. To, ze das post, je len dosledok vyliecenia tej psychiky.

Re: BIO BANÁNY

od Panda » ned dub 05, 2009 19:55

Panda píše:Já myslím že hlavní u toho je to psychické přesvědčení zdravotní problém odstranit...
Jen doufám že všechny nemoci a jejich léčby nejsou jen psychickou záležitostí - že např. léčba půstem funguje jenom proto, že je člověk přesvědčený že to zafunguje a díky tomu se nemoc vyléčí.

Re: BIO BANÁNY

od Michal S. » sob dub 04, 2009 21:43

Na bradavice taky platí šťáva z vlaštovičníku.
Ale neochutnávat, sice je pěkně žlutá, ale jedovatá. :wink:

Re: BIO BANÁNY

od veri » sob dub 04, 2009 18:35

já měla snad čtyři mesíce jednu obrovskou bradavici, asi před pěti lety, ze začátku sice malou, ale postupně se rozrůstala a rozrůstala, sice nebolela, ale byla velká - na chodidle pod prsty. nepomáhalo nic, na vypálení mě nevzali, prý to nebyla ta, co se dá "vypálit" a mastičky nezabraly. pak jsem jela na čtrnáctidenní tůry na slovensko do tater, bylo sychravo, mokro a sprcha co dva dny. celé dny jsem chodila v zapocených teniskách, vlhkých a smradlavých. po týdnu jsem si zkontrolovala její stav a byla fuč, jako by prostě jednoho dne odpadla. zničilo ji prostřední, ve kterém by spíš měl prosperovat :lol: od té doby jsem už žádné bradavice neměla, přitom jsem na ně trpěla dost.

Nahoru