Oleje lisované za studena

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Oleje lisované za studena

Re: Oleje lisované za studena

od Syrovozrout » sob bře 15, 2014 13:18

Okolo 30-35 % hmotnosti konopných semen tvoří jedlý olej, který obsahuje cca 80 % esenciálních mastných kyselin (EFA), např. kyseliny linolové (omega-6, 55 %), alfa-linolenové (omega-3, 22 %) gama-linolenové (omega-6, 1 - 4 %) a stearidonové (omega-3, 0 - 2 %).

Množství kyseliny linolové a alfa-linolenové v jedné polévkové lžíci (15 ml) konopného oleje denně poskytne člověku doporučenou dávku EFA. Na rozdíl od lněného oleje lze konopný olej požívat nepřetržitě, aniž by vznikl deficit nebo jiná nevyváženost EFA. Bylo to prokázáno v klinické studii, kde denní požívání lněného oleje snižovalo endogenní produkci kyseliny gama-linolenové" http://cs.wikipedia.org/wiki/Konopn%C3%BD_olej

Re: Oleje lisované za studena

od smajliss » sob bře 23, 2013 18:03

Jindra píše: Čau, včera jsem byl s Honzou Štíbalem na parádním raw srazu u Karla Nesvadby a mluvili jsme o Tobě :-)
Jestli se zúčastníš velkého (doufám, že velkého) raw srazu v Praze 8. června (info už brzo vyvěsím), tak se tam s Marií setkáš a můžeš to s ní probrat osobně, přislíbila mi účast
myslel jsem, že se nezúčastním .. ale moje domovská základna - mamka - se příští měsíc stěhuje do Prahy .. což velmi zvyšuje šanci mého pobytu v Praze a určitě přijdu, pokud se mi to nebude s ničím krýt :wink:

Re: Oleje lisované za studena

od Jindra » úte bře 05, 2013 14:47

smajliss píše:http://www.jajsem.com/olej-z-cerneho-km ... o-faraonu/
má někdo názor, zkušenost ?
Čau, včera jsem byl s Honzou Štíbalem na parádním raw srazu u Karla Nesvadby a mluvili jsme o Tobě :-)
Jestli se zúčastníš velkého (doufám, že velkého) raw srazu v Praze 8. června (info už brzo vyvěsím), tak se tam s Marií setkáš a můžeš to s ní probrat osobně, přislíbila mi účast

Re: Oleje lisované za studena

od bukaj » úte bře 05, 2013 10:48

Olej nepoužívám, ale pravidelně si kupuji celý černý kmín. Má velmi příjemné aroma a skvěle se hodí do těžších zimních jídel nebo je z něj skvělý čaj.

Re: Oleje lisované za studena

od Fiona » pon bře 04, 2013 15:52

Hehe, dik za pripomenuti, zrovna se sbiram na nakupy :D

Re: Oleje lisované za studena

od Fiona » pon bře 04, 2013 15:49

Jo, zkusenost by byla, krasne voni a ma vybornou chut, takovou bylinkovou :) Jestli funguje tezko rict, ale arabove a spol to tady bezne prodavaji ve svych potravinach, jako takovy vselek...

Re: Oleje lisované za studena

od smajliss » pon bře 04, 2013 12:56

Re: Oleje lisované za studena

od Dano » ned bře 03, 2013 10:04

ravima píše:Ale proč by mělo vadit, že je to chvíli třeba i 50 stupňů? Jednak tam žádné enzymy v podstatě nejsou, a i kdyby, tak trvá nějakou dobu, než se tou teplotou zničí a při těchto teplotách by to trvalo dost dlouho
Ravima, nemyslim si ze to niekomu vadi.
Co sa mna tyka, oleje nekupujem vobec. Viem, ze tuky su v kazdej celej plodine, navyse so 100-ami inych latok, ktore v oleji nie su. Kokosovy olej - toto si mnohi malokedy uvedomuju. Z tohto pohladu by mi bolo asi jedno ci by som konzumoval bezny olej, alebo lisovany "za studena" pri 39 st.C alebo 60 st.C, kedze v oboch je priemerne rovnako mineralov a vitaminov ako v rafinovanom bielom cukre, teda takmer ziadne.

Re: Oleje lisované za studena

od Jindra » pát bře 01, 2013 9:36

.
moc děkuju za tip, už chlapům Kalouskovým píšu poptávku
dík!!

Re: Oleje lisované za studena

od pavel z » čtv úno 28, 2013 20:53

Jindra píše:.
ajlo ten lis se již nevyrábí, po změně výroby byl nesmírně poruchový a Korejci to ukončili

dano sepsal jsem to před rokem tady na Jardově fóru (0,2 litru z půlkila lněného semínka)

dobrá zpráva - jeden hodně šikovný pán v Praze s drobnou pomocí tohoto nešikovného Jindry pomalu dokončuje prototyp vlastního lisu na oleje. jakmile tady v ČR seženeme rentabilní výrobu šneka (nevíte někdo o firmě s dlouhotočným soustruhem?!!? nutně potřebujeme), rozjedeme konečně sériovou výrobu. lis je to vynikající s mnohaletou životností, designově se mi moc líbí, no - jsem náramně spokojený. jenže zatím nemáme výrobce na všechny komponenty, není to v této zemi sranda. reportujeme o tom v tomto vlákně
Ahoj Jindro,
zkus pana Kalouska z Dolních jirčan: http://www.kalousek.kvalitne.cz/

Re: Oleje lisované za studena

od ravima » čtv úno 28, 2013 20:07

Ale proč by mělo vadit, že je to chvíli třeba i 50 stupňů? Jednak tam žádné enzymy v podstatě nejsou, a i kdyby, tak trvá nějakou dobu, než se tou teplotou zničí a při těchto teplotách by to trvalo dost dlouho. Omega-3 se teplem neničí vůbec, je třeba tomu jen co nejrychleji odepřít vzduch kvůli oxidaci.

Re: Oleje lisované za studena

od Dano » čtv úno 28, 2013 19:02

Vdaka. K tej teplote:
měřil jsem teplotu oleje (nepřestoupila 39 °C) a teplotu odpadní drtě (byla nad 60 °C), čili s olejem spokojenost a odpadní drť by již měla enzymy poškozené, což mne však u odpadu nebolí.
Skusil si zmerat teplotu oleja nazbieraneho napr. v poslednych minutach lisovania? Teda nie oleja celeho nazbieraneho v jednej nadobe? A hned po nazbierani, najlepsie nejakym nemasivnym digi teplomerom?

Neviem, myslim si ale ze moze mat aj kludne vyssiu teplotu ako 39 st. C.

Olej ma totiz malu mernu tepelnu kapacitu *, takze pomerne rychlo chladne (napr. skoro 2x rychlejsie ako voda). Ak merias teplotu po 10 a viac minutach, uz sa mohol davno ochladit na tych 39 st. C.

* Množství tepla, které je potřeba na ohřátí 1 kg látky o ºC
Voda 4180 J/kg
Olej 2390 J/kg

Re: Oleje lisované za studena

od Jindra » úte úno 26, 2013 20:26

.
ajlo ten lis se již nevyrábí, po změně výroby byl nesmírně poruchový a Korejci to ukončili

dano sepsal jsem to před rokem tady na Jardově fóru (0,2 litru z půlkila lněného semínka)

dobrá zpráva - jeden hodně šikovný pán v Praze s drobnou pomocí tohoto nešikovného Jindry pomalu dokončuje prototyp vlastního lisu na oleje. jakmile tady v ČR seženeme rentabilní výrobu šneka (nevíte někdo o firmě s dlouhotočným soustruhem?!!? nutně potřebujeme), rozjedeme konečně sériovou výrobu. lis je to vynikající s mnohaletou životností, designově se mi moc líbí, no - jsem náramně spokojený. jenže zatím nemáme výrobce na všechny komponenty, není to v této zemi sranda. reportujeme o tom v tomto vlákně

Re: Oleje lisované za studena

od Dano » úte úno 26, 2013 19:20

Jindro, a aku hmotnost oleja vytlacis z akej hmotnosti napr. toho lanu?

Re: Oleje lisované za studena

od ajla » ned úno 24, 2013 17:03

Jindro, můžeš dát víc info o tom lisu a kdes ho koupil, díky.

Re: Oleje lisované za studena

od Jindra » pát úno 22, 2013 9:47

.
ano ano, hned po dodání šoupnout do mrazáku

bral jsem od nich několikrát kanystr lněného a asi dvakrát i láhev dýňového, obojí dobrota,

no pak jsem nějak za dva tácy koupil lis a dneska si lněnej a sezamovej lisuju sám doma, takže perfektně vím, co to mám zač, skladuju opět v mrazáku a je to dooobrota
kdoví kdy k Tobě pojedu Michale do lesa, ale v případě zájmu bych se ozval a čerstvý olej bych Ti nadělal

Re: Oleje lisované za studena

od smajliss » úte úno 19, 2013 22:14

měl jsem ho a je chuťově příjemný, ale chce to skladovat v mražáku

Re: Oleje lisované za studena

od Michal S. » úte úno 19, 2013 22:05

Možná jsem zde málo četl, ale má někdo zkušenosti s touto firmou?
http://www.agro-el.cz/

Re: Oleje lisované za studena

od Xion » stř zář 26, 2012 15:09

Len pre zaujimavost, lisovane za studena je tusim do 60 stupnov...

takze asi tak

osobne by som si overil postup, akym to robia.

Re: Oleje lisované za studena

od buc11 » pon zář 03, 2012 13:15

Xeelee píše:.... I takhle může vypadat vitariánství. ...
souhlas
přeji, ať se ti po teoretické průpravě zadaří co nejdéle i v praxi
vysvětlení: někteří i na tomto způsobu např. chřipkami se postihují, zubněpotížují, trvale se neudržívávají, ..
PS: ve spain jsem oliváč po panáčcích s gustíkem pařil stejně jako doma likeros

Re: Oleje lisované za studena

od xHardCorex » pon zář 03, 2012 11:51

Xeelee píše:Po návratovce chci začít intenzivně posilovat kvůli parkouru a najet na kombinaci low carb a intermittent fasting diet. Dieta spočívá v tréninku na lačno, jednom vydatném vyváženém jídle denně a spotřebě sacharidů do 1 gramu na kilo váhy. Zbytek podle potřeby. I takhle může vypadat vitariánství. Zelenina, plevel, luštěniny, ořechy, semínka a tuky.
Nieco obdobne mam na sebe vyskusane a je to asi najlepsi stravovaci smer a system aky som vyskusal. Dnes opat do toho naslapujem.
Idem z 60% na tukoch z orechov a za studena lisovanych olejoch a zvysok zelena zelenina.

Trening mi rano nepripada v uvahu, kdezto skoro rano vstavam do prace... cize to mam posunute na koniec dna..

Re: Oleje lisované za studena

od Xeelee » ned zář 02, 2012 4:18

s.arik píše:Můj osobní názor je ten, že čisté oleje bez těch bílkovin, sacharidů a vlákniny jsou zbytečné tuky ve stravě navíc (krom spec. údajně léčivých, kokosák, konopák...), ale pokud někomu usnadní přechod na raw (třeba ve sladkostech nebo salátech), tak super.
Když člověk jede na tuky, tak kvalitní oleje, bio máslo, kefírovej tvaroh, kvalitní syrová vejce apod. využije. Po návratovce chci začít intenzivně posilovat kvůli parkouru a najet na kombinaci low carb a intermittent fasting diet. Dieta spočívá v tréninku na lačno, jednom vydatném vyváženém jídle denně a spotřebě sacharidů do 1 gramu na kilo váhy. Zbytek podle potřeby. I takhle může vypadat vitariánství. Zelenina, plevel, luštěniny, ořechy, semínka a tuky.

Lněnej olej je výborným zdrojem omega-3 (většina z prodávanejch je na dvě věci), kokosovej je taky velmi prospěšnej (hlavně svými antibakteriálními účinky a je to taky bezpečnej opalovací krém, kterej vyživuje pokožku) a pak tu sou oleje jako třeba ostropestřcovej nebo z černuchy, který se používaj spíš při léčbě nebo detoxu. Všechny se ale konzumujou ve velmi malém množství. Výjimkou je jen sirná patlanice, kde se lněnej olej promísí s tvarohem a mletým lněným semínkem. Tam je možno dávkoval olej po lžících a výslednej produkt má úžasný účinky. http://knihy.abz.cz/prodej/lneny-olej

V konzumaci konopnýho oleje nějakej zásadní přínos neshledávám. Prostě je jen zdravej. Olivovej olej se používá třeba při očistě jater.

Re: Oleje lisované za studena

od Jindra » sob zář 25, 2010 8:31

Šárka odpověděla moc fajn, to jsou i moje slova. Rád pročítám Frederica, jenž je řadu let na ovoci; on příjem tuků a olejů vcelku odmítá a i já bych řekl, že jsou vhodné jen ve fázi přechodu na raw.

Re: Oleje lisované za studena

od s.arik » pát zář 24, 2010 22:03

Ty by měly být syrové, takže vita jsou.
Jenom někteří lidi nemjí rádi separaci jedné složky z potraviny, považují to za nepřirozené, radí všechno jít tak, jak to vyrostlo (celé semeno, plod).

Můj osobní názor je ten, že čisté oleje bez těch bílkovin, sacharidů a vlákniny jsou zbytečné tuky ve stravě navíc (krom spec. údajně léčivých, kokosák, konopák...), ale pokud někomu usnadní přechod na raw (třeba ve sladkostech nebo salátech), tak super.

Oleje lisované za studena

od Nibelunga » pát zář 24, 2010 21:53

Občas narazím na info, že oleje do vitariánství nepatří. Platí to i pro oleje lisované za studena? Předem moc díky za odpovědi.

Nahoru