Řapíkatý celer

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Řapíkatý celer

Re: Řapíkatý celer

od Melucha » úte říj 30, 2018 20:43

Doporučuju vyzkoušet tento lahodný nápoj v kombinaci s celerem https://youtu.be/-SwmHa4eYD4

Re: Řapíkatý celer

od Janama » čtv srp 01, 2013 16:11

Řapíkatý celer je skvělý, nejradši ho mám mixovaný s jabkem a mrkví

Re: Řapíkatý celer

od Dano » sob dub 20, 2013 23:21

Ako pise tristazmista.
Ale ked do smoothie, tak to neriesim. Mixer ani nevie ze nejake vlasy chudak zeler mal. Odkedy mam mixer, vlastne uz zeler nezujem a teda ani neodvlasujem.

Re: Řapíkatý celer

od tristazmista » sob dub 20, 2013 23:03

Monixa píše:zdravim. ja som si ho dneska dala do smoothie s bananom, špenatom a cucoriedkami a dost mi vadia tie vlasy s neho. nemate niekto nejaky lepsi recept prosim?
ty vlasy se daj oddelat prelomeni a stazenim ;)

Re: Řapíkatý celer

od Fiona » pát dub 19, 2013 20:25

odstavit :)

Re: Řapíkatý celer

od Monixa » pát dub 19, 2013 20:16

zdravim. ja som si ho dneska dala do smoothie s bananom, špenatom a cucoriedkami a dost mi vadia tie vlasy s neho. nemate niekto nejaky lepsi recept prosim?

Re: Řapíkatý celer

od Sweetie » úte led 08, 2013 0:02

buc11 píše:
veg-1 píše:Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík
zajímavé, já mám zájem jen o listy a řapíky vyhazuju, ale pěstuju spíš listovej
ja tedy stavim vsechno ale jasne jako buc me nejvic nadchne listi a zelenovost:)

Re: Řapíkatý celer

od buc11 » stř led 02, 2013 10:11

veg-1 píše:Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík
zajímavé, já mám zájem jen o listy a řapíky vyhazuju, ale pěstuju spíš listovej

Re: Řapíkatý celer

od veg-1 » pát pro 21, 2012 19:14

Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík

Re: Řapíkatý celer

od buc11 » pát dub 13, 2012 7:01

tristazmista píše:Celery
The water content of celery is overwhelmingly high compared to other vegetables. While most vegetables are 90 percent water, celery is 96 percent, and just two or three stalks of celery can replenish the body's levels of calcium, magnesium, potassium and sodium. Celery is also a valuable source of nutrients that contribute to maintaining good health, including phosphorus, iron and zinc.

uuuu pekny :delicacy:
jojo celery je suprfruit, mám ho doma (teď z makra slevovej) nachystanej stále,
myslím, že se jakštakš daří i sazenicím

Re: Řapíkatý celer

od tristazmista » pát bře 30, 2012 8:37

Celery
The water content of celery is overwhelmingly high compared to other vegetables. While most vegetables are 90 percent water, celery is 96 percent, and just two or three stalks of celery can replenish the body's levels of calcium, magnesium, potassium and sodium. Celery is also a valuable source of nutrients that contribute to maintaining good health, including phosphorus, iron and zinc.

uuuu pekny :delicacy:

Re: Řapíkatý celer

od tristazmista » pon led 23, 2012 4:14

ChristineS píše:Já si ho dnes zkusila dát snad poprvé a popravdě mi nechutnal vůbec.. možná ho ještě zkusím nastrouhaný jak tady někdo píšete s jablkem nebo tak, ale moc šancí mu nedávám :D
zkus ho rozxmixovat s jablkem na kasu, neni tam vubec citit a chutna podobne jako dysi detska presnidavka :p

Re: Řapíkatý celer

od ChristineS » sob led 21, 2012 17:49

Já si ho dnes zkusila dát snad poprvé a popravdě mi nechutnal vůbec.. možná ho ještě zkusím nastrouhaný jak tady někdo píšete s jablkem nebo tak, ale moc šancí mu nedávám :D

Re: Řapíkatý celer

od Hugo z Hor » čtv led 28, 2010 2:57

awa píše:Poslední dobou mě napadá, zda došlo i u ostatních v rámci vita posunům v chutích. Aromatické ve stylu mango, čurimoya, banány apod. nijak nemusím, jako kdyby to tělo nechtělo. Dokonce ani mandarinky mi moc nejedou, a to je co říct. U moře jsem jich v létě zpucovala dost, byly přímo ze stromu, totéž fíky, ale z našich obchodů mi něco podvědomě vadí, sice nevim co, ale faktem je, že to jdu koupit jen pro partnera, kterej mě o ně poprosí. U sebe skončím povětšinou u bio jablek, dokonce mi chutnají i dříve opovrhovaní deliciové, hrušek a sem tam granátníků.
Nevím jestli je to dobře, nebo špatně, zatím prospívám, tak je to asi tak, jak má být.
Tak já si stále zachovávám pestrý sortiment chutí - banány v kvantech, ostatní ovoce jakbysmet. Ale v téhle sibérii sehnat slušný ovozel a navíc v supermárketech snad ani nejde. Co se jablek týká, narazil jsem na slušné goldeny minulý měsíc v Kauflandu a ty mně opravdu chutnají. Jinak mám svoje z chalupy, ty mně letos moc nejedou, jelikož jsou na můj vkus moc kyselé. Svoje hrušky jsem už dojedl dávno a v obchodech nekupuju, jelikož jsou hnusoty.
Akorát jsem vyřadil granáty. Zřejmě to tak má taky být (:-)

Re: Řapíkatý celer

od epony » pát led 22, 2010 19:31

mne veľmi chutí zelerová šťava neriedená. A čo sa týka hľúzy zeleru- vynikajúci recept na šalát- niečo pre Awu- hľúzu zeleru a jablko postrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame, môžme do toho najemno posekať vlašáky alebo pokvapkať citrónom. Je to mnam :wink:

Re: Řapíkatý celer

od awa » pát led 22, 2010 17:12

dvdmchl píše:je zrovna dneska jsem ho mel k obedu, akorat jsem nevedel ze by se mel loupat...tak jsem neloupal a neplival :)
To nevadí. Přiznám se, že to loupu jen ze společenských důvodů, jinak doma ne. Jen to pěkně omyju, ulomím dva stvoly, uhryznu a koušu a koušu...myslím, že je to i těch 200 kousání, možná víc a nakonec vyplivnu takový malinkatý vláknitý kousíček do papírového kapesníku a hodím do kamen.
Pro mě je to trochu chuťově zvlášní poživatina, až tak mi nechutná, proto i to intenzivní žuvání. Ovoce je lepší, dokonce i pampeliška mi chutná víc (jenže v zimě si u nás o tom můžu nechat jen zdát).
Poslední dobou mě napadá, zda došlo i u ostatních v rámci vita posunům v chutích. Aromatické ve stylu mango, čurimoya, banány apod. nijak nemusím, jako kdyby to tělo nechtělo. Dokonce ani mandarinky mi moc nejedou, a to je co říct. U moře jsem jich v létě zpucovala dost, byly přímo ze stromu, totéž fíky, ale z našich obchodů mi něco podvědomě vadí, sice nevim co, ale faktem je, že to jdu koupit jen pro partnera, kterej mě o ně poprosí. U sebe skončím povětšinou u bio jablek, dokonce mi chutnají i dříve opovrhovaní deliciové, hrušek a sem tam granátníků.
Nevím jestli je to dobře, nebo špatně, zatím prospívám, tak je to asi tak, jak má být.

Re: Řapíkatý celer

od Samira » čtv led 21, 2010 12:59

Vcera som si ho po prvykrat kupila a je fantasticky! :)
V dohladnej dobe si idem kupit semiacka a istotne ho skusim pestovat na zahrade.

Re: Řapíkatý celer

od LKWBronson » čtv led 21, 2010 10:06

Řapíkatý celer jsem pro sebe objevil náhodou.Dával jsem ho do polévky a jeden kousek řapíku mi zbyl na prkénku a protože koš byl dál,než moje pusa,tak díky této náhodě ho už konzumuju jen zásadně syrový a moc mi chutná.Má zajímavou aromatickou chuť a chroupu ho ke všemu.Vřele doporučuji všem! :lol:

Re: Řapíkatý celer

od dvdmchl » úte led 20, 2009 23:08

je zrovna dneska jsem ho mel k obedu, akorat jsem nevedel ze by se mel loupat...tak jsem neloupal a neplival :)

Re: Řapíkatý celer

od Sweetie » úte led 20, 2009 21:36

listy píše:Loupete nějak řapíky z vnější strany? Měla jsem ho zatím dvakrát. Poprvé ok, ale ten druhý měl nějaká hodně silná a kouževnatá ta vlákna (ty nítě při vnější straně), tak jsem si říkala, jestli by to nebylo lepší celé oloupat?

Nejvíc mi chutná se sluněnkou. :D
ja celer vystavuju v puse a vlakninu plivu.

Re: Řapíkatý celer

od listy » úte led 20, 2009 21:10

Loupete nějak řapíky z vnější strany? Měla jsem ho zatím dvakrát. Poprvé ok, ale ten druhý měl nějaká hodně silná a houževnatá ta vlákna (ty nítě při vnější straně), tak jsem si říkala, jestli by to nebylo lepší celé oloupat? (ale neoloupala (:-))

Nejvíc mi chutná se sluněnkou. :D

od Fiona » ned kvě 04, 2008 0:10

Tenhle miluju, ale az na ten vrsek se dost spatne kouse, tak ty tvrde nohy nejradsi stavim :)

od Hugo z Hor » sob kvě 03, 2008 21:13

Samostatně mě moc nejede (asi tím, že je moc aromatický), ovšem pokud není součástí mých zelených šťáv, tak jsem taky celkem nervózní :wink:

od doubravka » sob kvě 03, 2008 20:14

Přiznám se, že na řapíkatý celer jsem si vypěstovala dost slušnou závislost, když doma nějaký nemám, jsem z toho poněkud nervózní :shock: :D Včera jsem se poprvé pokusila upatlat nějaký ten dip, abych měla kousky celeru, mrkve a chřestu do čeho namáčet, a výsledek vskutku uspokojivý :) Použila jsem avokádo, česnek, cibuli a nějaké to koření. Nějaký další tip, prosím??

Řapíkatý celer

od doubravka » sob kvě 03, 2008 20:11

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je u nás sice již známou ale stále ještě a nedoceněnou zeleninou, jeho obliba a používání však neustále vzrůstá. Je to aromatická zahradní zelenina pěstovaná pro její až 30 cm dlouhé, řapíky. Řapíkatý celer je ale choulostivá, křehká zelenina, která pro zachováni křehkosti musí být skladována v chladničce, kde nám vydrží 2 až 3 týdny. Po této době řapíky ztratí svoji křehkost pro kterou jsou ceněny hlavně jako příloha do salátů nebo do koktejlů.

Obrázek

Z historie
Záznamy o využívání celerové natě a řapíků sahají do dávné historie, kdy se sklízela nať divoce rostoucího celeru bahenního, který rostl a dosud roste v bažinatých půdách na mořských pobřežích v blízkostí saun v Evropě od Švédska do Středomoří, ale i v Asii, severní Africe a Severní Americe. První záznamy o používání bulev celeru pak pocházejí až ze 16. století. Kulturní formu řapíkatého celeru znali již staří Egypťané, Řekové a Římané, posledně zmiňovaní jej však jedli jen vařený. Silně aromatické listy a stonky používali při pohřebních obřadech, pravděpodobně k tlumení mrtvolného zápachu. Ještě ve středověku se řapíkatý celer používal jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal pravděpodobně v oblasti Středozemního moře a do střední Evropy pronikal až v 17. a 18. století. Dnes je rozšířen zejména v západní Evropě a v Severní Americe, kde se naopak málo pěstuje celer bulvový.

Obrázek

Využití
Z řapíků se připravují především saláty, ale i vařené pokrmy. Dále se z nich lisuje šťáva. Rozemleté semeno slouží jako koření. Vlastní užitkovou částí řapíkatého celeru jsou zdužnatělé křehké řapíky jemné chuti. Řapíkatý celer má relativně malý odpad čistěním (3-5%). Vyznačují se vysokým obsahem kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin a minerálních látek, zejména fosforu a železa, vápníku i hořčíku, vitamínů B1, B2, PP a éterických olejů. Velmi významné jsou dietetické účinky.

Obrázek

Pěstování
Pěstování řapíkatého celeru je podobné jako pěstování celeru bulvového. Vyséváme od poloviny února až do konce dubna, podle toho, kdy chceme řepíky sklízet. Sejeme naširoko do truhlíků nebo přímo do výsevních kazet. Osivo klíčí po dvou až třech týdnech. Optimální teplota je 18 – 22 °C. Ve fázi 2- 3 pravých listů rostliny pikýrujeme do sponu 5 x 4 cm nebo ve výsevních kazetách vyjednotíme. Sadba je citlivá na nízké teploty, které by neměli ani ve fázi otužování sadby klesnout pod 5 °C. Vysazujeme od poloviny května, po přejití jarních mrazíků až do poloviny června do sponu 40 x 40 až 35 x 30 cm. Řapíkatý celer vyžaduje výživné hlinitopísčité půdy, vzhledem ke svému původu, dobře zásobené vláhou. Řapíky sklízíme postupně od poloviny srpna až do zámrazu. Před nástupem mrazů můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi nebo ve sklepě. Takto zaskladněné rostliny vydrží do konce roku.

Obrázek

Zdroje:
http://www.sons.trinecko.cz/
http://www.zahrada.cz
http://www.labuznik.com/

Nahoru