od Dano » pon led 07, 2013 9:38
Neexistuje jedovaty skrob. Skrob = molekuly glukozy, tej istej ktora ti koluje v krvi.
Skrob sa nachadza v kazdej zelenine, v kazdom nezrelom ovoci, v kazdom orechu a semene.
Zrno a zemiaky sa varia predovsetkym preto aby ludom vobec chutili, pretoze skrob je nechutny, glukoza naopak ano (sladka), porovnaj surovy zemiak s pecenym.
V pripade zrna este aby zmaklo, skus dat do ust len par zrniek ryze, nedaju sa vobec rozzut.
A tiez po vareni sa traviace stavy lahsie dostanu k molekulam skrobu cez (takmer) nestravitelnu celulozu, cize aj skrob sa lepsie stravi (rozlozi na glukozu), inac by presiel traktom bez vyuzitia, pripadne sposoboval kvasenie a naslednu plynatost atd.
Molekuly skrobu rozhodne NE“rozozieraju” mozog.
Vo mnohych druhoch fazule surovej su jedovate lektiny, vid
viewtopic.php?f=3&t=196&p=96563&#p96563
Ak si chcel pisat o lepku (po angl. gluten), tak ten nie je skrob ale naopak bielkovina (po angl. protein). Ten sa nenachadza v ziadnom zelovoci a myslim ze ani v orechoch.
Neexistuje jedovaty skrob. Skrob = molekuly glukozy, tej istej ktora ti koluje v krvi.
Skrob sa nachadza v kazdej zelenine, v kazdom nezrelom ovoci, v kazdom orechu a semene.
Zrno a zemiaky sa varia predovsetkym preto aby ludom vobec chutili, pretoze skrob je nechutny, glukoza naopak ano (sladka), porovnaj surovy zemiak s pecenym.
V pripade zrna este aby zmaklo, skus dat do ust len par zrniek ryze, nedaju sa vobec rozzut.
A tiez po vareni sa traviace stavy lahsie dostanu k molekulam skrobu cez (takmer) nestravitelnu celulozu, cize aj skrob sa lepsie stravi (rozlozi na glukozu), inac by presiel traktom bez vyuzitia, pripadne sposoboval kvasenie a naslednu plynatost atd.
Molekuly skrobu rozhodne NE“rozozieraju” mozog.
Vo mnohych druhoch fazule surovej su jedovate lektiny, vid http://forum.vitarian.cz/viewtopic.php?f=3&t=196&p=96563&#p96563
Ak si chcel pisat o lepku (po angl. gluten), tak ten nie je skrob ale naopak bielkovina (po angl. protein). Ten sa nenachadza v ziadnom zelovoci a myslim ze ani v orechoch.