ovesné vločky

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: ovesné vločky

Re: ovesné vločky

od borazon » pát dub 08, 2016 21:38

Teď si zrovna klíčím ječmen a budu dělat placky :)

Re: ovesné vločky

od Janek » úte kvě 06, 2014 13:42

Nerozložený škrob poškozuje mozek? Zjevně nikoliv víc jak přemíra čehokoliv, a podobna revolucni tvrzeni by mela byt zdrojovana, coz neni, takze to jen vyvolava paniku :)

http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 055#p46055

Re: ovesné vločky

od Sissi » čtv bře 13, 2014 14:52

Dokázal by mi prosím někdo říct jak velké množství jednoduchých cukrů přibližně obsahují naklíčené obiloviny a luštěniny?
Předem moc děkuji..

Re: ovesné vločky

od ovekyska » úte led 28, 2014 6:56

no ja zvykne m detom vlocky namacat aspon na 12 hodin s troskou kefiru, mierne mi nakvasia, co urcite pomoze stravitelnosti.
skusala som aj so stipkou zitneho kvasku, ale bolo to divne.

Re: ovesné vločky

od smajliss » pon led 27, 2014 23:34

Podle mě je to blbost takhle generalizovat. Aspoň jsem o tom nikdy neviděl specifičtější info. Škroby můžou působit špatně na mozek nepřímo. Ne tím, že jsou škroby, ale tím, že zvednou hladinu krevního cukru a ten je potom špatný. Ale vysoká hladina krevního cukru nemusí být vina škrobu, ale může být způsobena díky vysokému přijmu tuků a k tomu i hodně cukrů/škrobů zároveň.

Re: ovesné vločky

od zbyso_navstevnik » pon led 27, 2014 12:22

Návštěvník píše:Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Tuhle informaci, ze skrob poskozuje mozek jsem nasel pouze a jenom TADY a jeste je tato informace od neregistrovaneho navstevnika. V jednom vlakne byl i pozadan, aby tuto informaci potvrdil nejakymi zdroji - to se ovsem nestalo, tudiz tuto informaci neberu. Pokud by kdokoliv k tomuto neco nasel, budu velmi rad :) Tohle mi prijde jako dezinformace aneb ted si to vycucam z prstu a napisu tady na forum.

Re: ovesné vločky

od Návštěvník » čtv lis 22, 2012 15:41

No já zatím zkoušela naklíčit sóju, ale seschla mi. Pak pohanku - to samý. Nechala jsem to přes noc ve vodě. Druhý den propláchla, ale jen ve vlhku v té sklenici (nebo se to má nechat taky ponořené ve vodě????, to jsem nepochopila....), další den taky, pak jsem to dala na parapet a kropila 3x denně, ale klíčky nezezelenaly a je to seschlé...

Re: ovesné vločky

od galvanometr » stř lis 21, 2012 11:10

Každopádně když už jíst oves, tak namočit aspoň přes noc. V opačném případě se člověk připraví o B12.

Re: klíčení

od Jindra » stř lis 21, 2012 10:35

Wow, zrovna dneska (letos poprvé a naposled) mám k obědu máčenou pohanku s jabkama skořicí medem
Jane píše:Klíčíte teď něco? Vyrostou klíčky bez slunce? Jak často je přes den kropíte? Mě vždycky tak nějak seschnou
klíčím fazoli mungo, je to totiž naprosto nenáročné (namočím večer, aby klíčení začínalo ve tmě, zprvu párkrát propláchnu a pak nechám 24 hodin ve vodě. vodu sliju a pak nadále už jen dám do vody na jednu hodinu denně; během tří čtyř dnů je to bez extra péče bezvadně hotové)

klíčení

od Jane » stř lis 21, 2012 10:26

Klíčíte teď něco?
Vyrostou klíčky bez slunce?
Jak často je přes den kropíte? Mě vždycky tak nějak seschnou... :-(

Re: ovesné vločky

od Jane » stř lis 21, 2012 10:25

No to je teda síla, jím často pohanku jen máčenou přes noc a dávám to také mému ročnímu dítěti!!!! Takže kde je pravda????? :?

Re: ovesné vločky

od ravima » pon črc 30, 2012 21:38

Návštěvník píše:Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Kdysi jsem si zjišťoval, jaké sacharidy co obsahuje a došel jsem k závěru, že zrovna pohanka stačí máčet. Navíc čisté střevo se správnými bakteriemi si snadno poradí s kdejakým polysacharidem, který by jinak mohl být nebezpečný. Pokud máš něco bližšího k tomu poškozování mozku, tak to rozepiš, nebo dej odkaz, dík.

Re: ovesné vločky

od Návštěvník » pon črc 30, 2012 19:26

Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.

Re: ovesné vločky

od harmon3k » pát čer 29, 2012 12:59

venclík píše:
Jindra píše:
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.

Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním :)
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka ;-)
Já jsem se jen Jindro ohradil proti generalizování se kterým nesouhlasím. Proč by jediná přijatelná vitariánská úprava měla být klíčení? Suché zrní je také živé, byť latentní. Spíše si myslím, že zrní ( i luštěniny) by mělo být naopak základem stravy z více důvodů.
A to jakých ?

Re: ovesné vločky

od venclík » ned čer 17, 2012 13:04

Jindra píše:
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.

Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním :)
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka ;-)
Já jsem se jen Jindro ohradil proti generalizování se kterým nesouhlasím. Proč by jediná přijatelná vitariánská úprava měla být klíčení? Suché zrní je také živé, byť latentní. Spíše si myslím, že zrní ( i luštěniny) by mělo být naopak základem stravy z více důvodů.

Re: ovesné vločky

od Jindra » ned čer 17, 2012 7:00

venclík píše:
ravima píše:Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
No, to snad ne.
Já mám zrní rozdělený takto:
-vhodné ke klíčení: čočka, hrách, mungo, pšenice
-ke šrotování: oves, pohanka
-nevyužitelná: ječmen (pivo), žito
-olejnatá multifunkční
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.

Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním :)
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka ;-)

Re: ovesné vločky

od venclík » sob čer 16, 2012 23:54

ravima píše: Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
No, to snad ne.


Já mám zrní rozdělený takto:

-vhodné ke klíčení: čočka, hrách, mungo, pšenice
-ke šrotování: oves, pohanka
-nevyužitelná: ječmen (pivo), žito
-olejnatá multifunkční

A speciálně oves se ke klíčení vůbec nehodí (špatně klíčí i bezpluchý, náchylnost k plísním)
Výborný je šrotovaný na mouku jako základ pro různé šroty a kaše (třeba s jablky). To má i jinou, byť subjektivně spíše lepší chuť než vločky.
Ale možná má někdo jinou zkušenost, byť to moc pravděpodobné není.

Ječmen a žito se dá taky šrotovat, ale chuť je hnusná a klíčení plesniví a kvasí.

Re: ovesné vločky

od ravima » sob čer 16, 2012 18:32

Ovesné vločky jsou upravené párou. Už jenom proto nemají s vitariánstvím nic společného.
Navíc jsou velmi často plesnivé a obsahují žluklý olej.

Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.

Re: ovesné vločky

od Marci » sob čer 16, 2012 18:29

Zalezi na tom jak ktere. Albio ma ve svych obchodech vlockovace jako napr. tento http://www.atranet.cz/rucni-vlockovac-w ... r/d-70411/
ktery jen mechanicky suche obili rozdrti.

ovesné vločky

od Danielka » sob čer 16, 2012 17:55

Donedavna jsem se domnivala, ze ovesne vlocky jsou tez "zive". Myslela jsem si, ze se vyrabi rozmackanim zrna. Az pak jsem zjistila, ze jsou naparovane, sparovane a susene. Jsou tedy vhodne pro vitariany nebo ne? Dekuji.

Nahoru