Tibetska huba

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Tibetska huba

Re: Tibetska huba

od Pepe » úte zář 22, 2015 22:56

Vodny kefir TIBI Japonska huba-krystaliky, nie na baze mlieka.
Vlakno:
viewtopic.php?f=10&t=3237

Re: Tibetska huba

od Návštěvník » čtv kvě 29, 2014 13:52

derkel píše:Dobrý den, muže někdo darovat/prodat houbičku? děkuji
derkel@seznam.cz
Ahoj,já ji pětuju a občas mám "odnože" .Tak bych klidně mohla.Napíšu ti email...
Snaky píše:Nevíte jestli se dá tibetská houba použít do rostliných "mlék"? Např. mandlového, makového atp.
Snaky-zkoušela jsem v mandlovém a něco vytvořila,kvalita těch laktobacilů byla asi všelijaká,ale trochu jakoby ten nápoj zkysal. Každopádně její žrádlo je laktóza a v rostlinném mléce by brzo umřela. Řešením by bylo ji jednou hodit do rostliného a pak ji nechat aby se nažrala a "uzdravila" v živočišném mléku a pak ji opět dát do rostliného....ale přijde mi škoda pak vyhazovat ten kefír z živočiš. mléka...třeba by to mohl pít někdo další z rodiny,je to prospěšné.

Re: Tibetska huba

od derkel » čtv kvě 29, 2014 11:18

Dobrý den, muže někdo darovat/prodat houbičku? děkuji
derkel@seznam.cz

Re: Tibetska huba

od bukaj » pon led 07, 2013 16:11

Nedá, tibetská houba se živý štěpením laktózy.

Re: Tibetska huba

od Snaky » pon led 07, 2013 14:17

Nevíte jestli se dá tibetská houba použít do rostliných "mlék"? Např. mandlového, makového atp.

Re: Tibetska huba

od Verča-a » pon říj 29, 2012 21:48

Daruji tibetské kefírové houbičky. Poštou mohu zaslat kamkoliv :-)
coccinell.a@seznam.cz

Re: Tibetska huba

od Jane » čtv zář 13, 2012 19:00

Sháním tibetskou houbu, nevíte o někom, kdo má přebytek a poslal by?

Re: Tibetska huba

od Xeelee » ned zář 02, 2012 5:21

Kefír není zlo. Obzvlášť když není z kravského mléka, udělá se z něj tvaroh a použije se na sirnou patlaninu.

Zbylá syrovátky se dá použít na pickles bez soli. Dokonce se dá dělat pickles i s kefírovými zrny. Syrovátku je dobrý přefiltrovat.
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirkraut.html

Porovnání různých způsobů přípravy pickles
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... thods.html

Dneska dostanu tibetskou houbu, tak to hned vyzkouším.

Re: Tibetska huba

od Jindra » čtv led 26, 2012 13:10

Sirné proteiny = bílkoviny? Joj, díky, tak to sorry. Já jsem "jen" strojař a do biologie - nebo co je tohle za obory - nevidím. Znovu sorry.

Re: Tibetska huba

od ravima » stř led 25, 2012 22:18

Budwigovou jsem četl. Tuku je v kefíru určitě dost, ale jde právě o sirné proteiny = bílkoviny, a těch je tam cca 3x míň.

Re: Tibetska huba

od Jindra » stř led 25, 2012 21:11

Kefír jsem konzultoval s Jardou a pokud jsem mu správně rozuměl, co mi řekl, je to takhle OK. Právě i na tohle jsem se ho ptal, ale jeho odpověď nebyla stoprocentně konkrétní, naznačil však, že i v kefíru je tuku až až.
Zkoukni Budwig - nejde o bílkoviny, nýbrž o sirné proteiny, snad se dobře pamatuju (už SP nedělám, takže to pomali zapomínám)

Re: Tibetska huba

od ravima » stř led 25, 2012 17:31

Jindra píše:
gabrielik píše:Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?
jó to si sa ozaj vyjadrila zle, pýtala si tvaroh a nie patlaninu. No patlaninu z kefíru úplně stejně jako patlaninu z tvarohu, čili místo tvarohu váhově stejný podíl kefíru
A nemělo by být toho kefíru v patlanině tak 2x až 3x víc než tvarohu? Přece tam jde o reakci toho oleje s bílkovinama, a kefír je z tohoto pohledu skoro 3x naředěný tvaroh.

Re: Tibetska huba

od Jindra » stř led 25, 2012 16:06

smajliss píše:já teď cítím, že po kefíru mám mnohem lepší zažívání, takže na srovnání střeva je to super věc. Dlouhodobě to pít neplánuju.
nasloucháš svému tělu a svým pocitům, to je přece naprosto správně :) Buď rád, že to umíš. Naučit se vysledovat stavy a reakce mýho těla mně osobně trvalo dost dlouho. Vidíš, jakej seš šikula.

Re: Tibetska huba

od Jindra » stř led 25, 2012 16:05

gabrielik píše:Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?
jó to si sa ozaj vyjadrila zle, pýtala si tvaroh a nie patlaninu. No patlaninu z kefíru úplně stejně jako patlaninu z tvarohu, čili místo tvarohu váhově stejný podíl kefíru

Re: Tibetska huba

od smajliss » stř led 25, 2012 13:13

Jindra píše:kefír je nejmenší zlo z mléčných výrobků, ale pořád je to nezdravé zlo.Ale to jsou jen teorie. Určitě není od věci pochutnat si na něčem, co Ti fakt, ale fakt chutná, zdravé nezdravé.
Asi máš pravdu, ale já i teď cítím, že po kefíru mám mnohem lepší zažívání, takže na srovnání střeva je to super věc. Dlouhodobě to pít neplánuju.

Re: Tibetska huba

od gabrielik » stř led 25, 2012 12:46

Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?

Ja som mala vždy takú predstavu, že kým sa to tým teplom nezrazí, tak to je stále kyslé mlieko a nie tvaroh. Ale to je jedno :)

Re: Tibetska huba

od Jindra » stř led 25, 2012 11:04

smajliss píše:Takže ty si myslíš, že i kefír není dobrý, protože je z mléka ?
kefír je nejmenší zlo z mléčných výrobků, ale pořád je to nezdravé zlo.
Ale to jsou jen teorie. Určitě není od věci pochutnat si na něčem, co Ti fakt, ale fakt chutná, zdravé nezdravé.
gabrielik píše:Jindro, ako si robil tvaroh z kefíru? Mne to nejako nejde iba ak ho prevarím, ale to sa mi nepáči.
Tvaroh jsem dělával ze syrového mléka, ne z kefíru. Mléko (bez jakéhokoli ohřevu, aby zůstalo raw) jsem nechal v pokojové teplotě dva tři dny zkysnout a pak směs nechal ve staré punčoše odkapat, čímž se oddělí tvaroh a syrovátka. Joj, kdy jsem tohle dělal naposledy :) ono to přece jen zahleňuje, ikdyž jen lehce, tak proč to brat.

Re: Tibetska huba

od gabrielik » úte led 24, 2012 13:30

Je to najlepšie čo z mlieka môžeš asi mať. Ja mám kefírku vo dvoch flašiach ale teraz mi nejako nejde na chuť. Obyčajne keď si dám dobrý hustý kefír (mám teraz dodávku kozieho mliečka a to je fakt hustučký a fajný) tak ho mám najradšej s celozrnným chlebom :) Kamoška mi teraz dala syrydlo aby som vyskúšala kozí syr, ale ešte som sa k tomu nedostala. Z čoho je syrydlo a dá sa niečim nahradiť? Citrón?
Jindro, ako si robil tvaroh z kefíru? Mne to nejako nejde iba ak ho prevarím, ale to sa mi nepáči.

Re: Tibetska huba

od smajliss » pon led 23, 2012 22:05

Takže ty si myslíš, že i kefír není dobrý, protože je z mléka ?

Re: Tibetska huba

od Jindra » pon led 23, 2012 21:28

smajliss píše:Já teď čtu knihu Enzymová výživa a tam je nepasterizované mléko dost chválené
tehdy vyráběl z pasterizovaného mléka
njn, jenže tahle knížka je psaná pro širokou veřejnost. v tom případě ok, je to samozřejmě fajn věc, protože bez pasterizace je mléko živé, obsahuje mnoho enzymů (a co teprve kefír, tam jich je!!). Jenže chceš-li být zdravý vitarián, pak víš, že mléko je jedna z nejvíc zahleňujících možností potravy. Hleny jsou k prdu, to asi víš.

Z pasterovaného mléka jsem kefír nezkoušel ani jednou - měl jsem soucit s houbou, bylo mi líto ji takovým krabicovým produktem trápit.

Re: Tibetska huba

od smajliss » pon led 23, 2012 13:37

Jindra píše:Když je něco dobré už samo o sobě, nedochucuju. To se týká i kefíru z tibetky - to je prostě hotová věc, hotová dobrota, kterou není potřeba "vylepšovat". Časem jsem se rozhodl mléčné věci vynechat, přece jen to není přirozená strava pro dospěláka, takže už kefír nedělám, ale když zavzpomínám... možná jsem ho zkoušel mixnout s mraženým ovocem a jinak teda jsem ho rozhodně používal při výrobě sirné patlaniny, to jo, což je svým způsobem taky ochucení.
S dochucováním bych to nepřeháněl, kefír již sám o sobě je koncentrovaná potravina.
Já teď čtu knihu Enzymová výživa a tam je nepasterizované mléko dost chválené. No jinak dík, já se to zkusím naučit pít bez úpravy. Ale vím, že už jsem měl kefír zhruba před 2 lety a vůbec mi to nechutnalo (ale je pravda, že jsem ho tehdy vyráběl z pasterizovaného mléka a teď beru z automatu). Dneska budu mít hotovou první várku, tak uvidím :delicacy:

Re: Tibetska huba

od Jindra » pon led 23, 2012 8:24

smajliss píše:Jaké máte vyzkoušené kombinace, co se týče ochucování kefíru ? Já už ji měl kdysi a cpal do ní javorový sirup, ale teď už bych chtěl zkusit něco lepšího.
Když je něco dobré už samo o sobě, nedochucuju. To se týká i kefíru z tibetky - to je prostě hotová věc, hotová dobrota, kterou není potřeba "vylepšovat". Časem jsem se rozhodl mléčné věci vynechat, přece jen to není přirozená strava pro dospěláka, takže už kefír nedělám, ale když zavzpomínám... možná jsem ho zkoušel mixnout s mraženým ovocem a jinak teda jsem ho rozhodně používal při výrobě sirné patlaniny, to jo, což je svým způsobem taky ochucení.
S dochucováním bych to nepřeháněl, kefír již sám o sobě je koncentrovaná potravina.

Re: Tibetska huba

od smajliss » ned led 22, 2012 15:35

Jaké máte vyzkoušené kombinace, co se týče ochucování kefíru ? Já už ji měl kdysi a cpal do ní javorový sirup, ale teď už bych chtěl zkusit něco lepšího.

Re: Tibetska huba

od venclík » ned lis 27, 2011 16:48

Možná trapně, ale přeci to zkusím - nemá někdo tu houbičku tibi? Docela živě si dokážu představit, jak chutná taková hroznoščáva projetá toťtó hóbičkó
Tibi mám kratší čas, celkem mi to chutná. Akorát se mi zdá, že se mi ty krystaly moc nemnoží, ale nějak to kysne a chut je celkem OK. Hlavně se to nijak nekazí..
Kefír z mléka bych rozhodně nechtěl, k tomu mám odpor. Před časem jsem měl kombuchu, tak ted zkouším toto.
Koupit se dá od někoho, třeba Aukro
http://aukro.cz/listing.php/search?stri ... =0&order=p
V zásadě mohu jen doporučit

Re: Tibetska huba

od Jindra » pát lis 25, 2011 11:03

marmarika píše:Ta houba to je ta samá co se jí říká taky kombucha?
kdepak, nebe a dudy
Z kombuchy dělají čaj, tibetskou zase mňamkový kefír, nejlépe ze syrového (nepaster nehomog) mléka

Re: Tibetska huba

od marmarika » čtv lis 24, 2011 10:45

Ta houba to je ta samá co se jí říká taky kombucha?

Re: Tibetska huba

od gabrielik » čtv srp 11, 2011 9:49

Tibetská huba sa mi zdarne množí. Ak by niekto chcel, môžem poslať. Stačí mi napísať SS.
Pri dobrých pdomienkach sa množí naozaj dobre. Ja ju držím na domácom kravskom mlieku, alebo na tom, čo nosia nepasterizované z družstva. Ale prežije a urobí kefír dokonca aj z krabicového. Ale to je len na prežitie.

Re: Tibetska huba

od Hugo z Hor » pát zář 10, 2010 21:39

Možná trapně, ale přeci to zkusím - nemá někdo tu houbičku tibi? Docela živě si dokážu představit, jak chutná taková hroznoščáva projetá toťtó hóbičkó (:-)

Re: Tibetska huba

od Marci » úte srp 31, 2010 17:56

Kometa píše:Jasně, stačí písnout.
Už jsem dodala houbičku někomu, kdo se ji pokoušel přes dovolenou zmrazit a taky mu to nepřežila. Já ji, stejně jako ostatní zvířectvo, dala na hlídání k mámě a přežila :-)
Jsi zlaticko.Ja ji dle navodu ususila,jela jsem totiz pryc na mesic.Je ted v mlece.Je mi divny,ze to mleko zmeni v horkou hnusnou brecku,bleee.Houba sice neco nasala,ale vypada vselijak. A chci ted opet delat kefir,pac jsem dneska koupila normalni z obchodu (ne kozi z biokramu) a malem jsem hodila savli,jak to bylo hnusne.Vodnate,bez chuti,strasny.

Re: Tibetska huba

od Kometa » úte srp 31, 2010 17:52

Jindra píše:Mně teda připadá mražení houby (která má zůstat živá) poněkud násilné, ještě jsem to nezkoušel.
Před dovolenou vždycky dám houbu do většího množství mléka (tak dvojnásobek co obvykle), šoupnu do lednice (chlad velmi utlumí její aktivitu) a takhle to bývá v pohodě i po dobu dvou týdnů (déle jsem pryč ještě nebyl).
Však ano, to je správný způsob. Mražení se jednoznačně neosvědčilo :-)

Re: Tibetska huba

od jack32 » úte srp 31, 2010 15:34

niekto zo slovenska ju nema? kupim plus zaplatim postovne..

Re: Tibetska huba

od Jindra » úte srp 31, 2010 12:46

Mně teda připadá mražení houby (která má zůstat živá) poněkud násilné, ještě jsem to nezkoušel.
Před dovolenou vždycky dám houbu do většího množství mléka (tak dvojnásobek co obvykle), šoupnu do lednice (chlad velmi utlumí její aktivitu) a takhle to bývá v pohodě i po dobu dvou týdnů (déle jsem pryč ještě nebyl).

Re: Tibetska huba

od Kometa » pon srp 30, 2010 23:35

Jasně, stačí písnout.
Už jsem dodala houbičku někomu, kdo se ji pokoušel přes dovolenou zmrazit a taky mu to nepřežila. Já ji, stejně jako ostatní zvířectvo, dala na hlídání k mámě a přežila :-)

Re: Tibetska huba

od Sweetie » pon srp 30, 2010 20:39

Jindra píše:
Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.
teprv ted jsem odkryla Jardu, diky za upozorneni, rada jsem ho poznala aspon pres kameru, vypada dobre.

Re: Tibetska huba

od Marci » pon srp 30, 2010 20:14

ahojky Kometo, vratila jsem se z dovolenkovani a pred tim jsem TH ususila dle navodu,je uz 3.den v mlece,ale nezda se me,ze by prezila.
Takze se kdyz tak na tebe obratim s prosbou o par houbicek.

Re: Tibetska huba

od Kometa » pon srp 30, 2010 16:46

Nabízím houbičku v Praze.

Re: Tibetska huba

od jack32 » pát srp 27, 2010 18:18

zadravim volakedy som tiebetsku hubu mal bolo to super no potom som to nevedle nikde zohat a teraz to znovu zhanam nema to niekto? na predaj napr
som z bratislavy
dakujem :

Re: Tibetska huba

od Jindra » stř bře 10, 2010 14:57

Xion píše:Kde a kedy bude stretko?
Ne ne, to si jen domlouvám soukromě u Jardy doma, rád bych s ním popovídal. Dosud jen telefénem, tak se těším taky "na živo"

Re: Tibetska huba

od Xion » čtv bře 04, 2010 11:28

Jindra píše:
Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.
Kde a kedy bude stretko?

Re: Tibetska huba

od Jindra » čtv bře 04, 2010 8:14

Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.

Re: Tibetska huba

od Xion » stř bře 03, 2010 23:21

Jarda o vyrobe kefiru na Prime:
http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
od 15:20

Re: Tibetska huba

od Hugo z Hor » úte lis 17, 2009 3:39

Mě zrovna tibetská houba nikdy nelákala, ale nějakou dobu jsem vážně přemýšlel o pořízení tibi. Pak z toho nějak sešlo (:-)

Re: Tibetska huba

od izisizis » ned lis 08, 2009 23:39

Z kozieho, čerstvo nadojeného nepasterizovaného mlieka je kefír výborný. Je jemnejší ako z kravského. A samozrejme zdravší. Kdesi som vyčítala, že kozie mlieko sa blíži materskému mlieku. Nech je ako chce, keď kefír, tak z kozieho. Doporučujem. Keď sa robí pri izbovej teplote, je redší, v ľadničke robený síce dlhšie trvá aj niekoľko dní, podľa množstva kefírok, ale je hutnejší s plnou chuťou - delikatesa. Kefír okrem priameho pitia pridávam hocikde, kde sa obyčajne dáva mlieko. Najlepšie sú s ním zeleninové placičky a orechovo-semienkový mix ten buď samostane alebo na šalát, mňam.

Re: Tibetska huba

od Rarach » úte srp 25, 2009 8:07

A skladovat se dá ve vodě. Ale jen pár dní. Vznikne pak něco jako kyselý nálev, ale ten já teda nemusím :D
Tuhle metodu používám, když nemám na kefír chuť, popřípadě ho nemám kam udat, tak aby se mi netvořil další.
Ale pokud vodu sleješ a dáš další, tak už ti houba možná chcípne. Holt to mléko potřebuje...

Re: Tibetska huba

od Rarach » úte srp 25, 2009 8:04

Houba se opravdu hodně množí, ale jen když má ty správné podmínky. My jí musíme přes léto držet v lednici, jináč v teple se jí opravdu moc daří a to pak ty záplavy kefíru není kam dávat :D
Taky jsem někde četla, že hustota kefíru a vůbec kvalita, kyselost atd. ovlivňuje jednak počasí (popřípadě prostředí -lednice vs. pokojová teplota) a jednak měsíc. Nevím, ale je pravda, že je to pokaždé jiné.
Z bio mléka je rozhodně lepší, nepasterované jsem nezkoušela. A myslím, že ani zkoušet nebudu - takové zdroje nemám, aby to houbu uspokojilo. Ona je děsně nenažraná :lol:

Re: Tibetska huba

od Xion » pát kvě 08, 2009 9:45

Nuz moja mati zacala s robenim kefiru. Po dlhsom experimentovani prisla na to, ze najlepsi kefir vznikne z bio mlieka, takeho v okruhlej plastovej flasi, so zelenym obalom. Teda samozrejme z tych mliek, co su v obchodnych clankoch.

Skusal niekto robit kefir v nepasterizovanom kozom mlieku? N. Walker ho uvadza ako najblizsie materskemu mlieku. Bol by som zvedavy, ci by ta huba dokazala zit aj v nom a aky kefir by z toho vznikol. Kebyze to funguje, tak asi takyto kefir by bol pre cloveka najviac prospesny. Mozno ma ucinky aj na obnovenie crevnej mikroflory... predsa, nie kazdy je dlhorocny vitarian, co ma crevo v perfektnom stave.

Inak zistil som, ze pre ne-vitariana, alebo cloveka alergickeho na mliecne vyrobky tato vec dost pomaha. Je to paradoxne, ale vyzera ze na alergiu na mlieko pomaha... mlieko. :-) Kefirove samozrejme. Odkedy to obcasne pijem, podstatne sa mi zmiernila alergicka reakcia na mliecne vyrobky. Ale to moze byt aj inymi liecivymi postupmi, ktore som zaradil v rovnakom obdobi spolu s tym.

V kazdom pripade, po nejakom "mliecnom preslape", sa mi oplatilo zapit to co najskor kefirom... ta huba akoby pokracovala v rozklade mlieka aj v tele a pomahala tak zmiernit negativne ucinky z mliecnych vyrobkov. Napriklad prekyselenie, pokial si dobre pamatam, kefir je zasadotvorny.

Re: Tibetska huba

od Xion » čtv dub 02, 2009 19:15

Vazne sa da tak dlho skladovat bez mlieka?

Re: Tibetska huba

od buc11 » úte srp 12, 2008 19:39

epony píše:moc rada ti dam hubu, ale v bratislave budem najbližšie až od septembra (teraz som na kysuciach, ak by si šiel okolo, možem ti ju hodiť) :)
v septembri tam budu určitě taky, jinak měl jsem ji aspoň rok nebo 2 bez dokrmování mlíkem a přežila to stejně

Re: Tibetska huba

od epony » pon srp 11, 2008 21:47

moc rada ti dam hubu, ale v bratislave budem najbližšie až od septembra (teraz som na kysuciach, ak by si šiel okolo, možem ti ju hodiť) :)

Re: Tibetska huba

od buc11 » pon srp 11, 2008 20:52

epony píše:ja som sa o nej dnes dopočula prvy krat ..takze zisťujem čo sa s nou da robit. Avšak ak hubička bude potrebovať mlieko (ona vytvara kefir), tak to bude pre mna pasé >:-)
ano já jsem ji měl a dělal sem z ní kefír, žena ji pak vyhodila, ale ta houba se nejí, možná bych měl o kousek zájem, ona se hodně množí,
možná budu v sobotu v Blave na korčulovačke

Nahoru