od Dano » pát led 01, 2010 18:32
Jindra píše:Já vím, četl jsem to několikrát, ale v jiných knížkách jsem zase četl, že se běžně dělá šťáva s mrkve a jablek dohromady. Když ono je to fakt dobrý... ale pokud to pak má v žaludku kvasit, je to na prd, to je jasný
lakyluk píše:Tuším že Wolker písal že jablko a mrkva sa môže kombinovať z ovocím a zeleninou.
Sitar píše:Sweetie píše:skrobovita zelenina by se nemela misit s ovocem podle knih
Jaka zelenina krom brambor obsahuje skrob?
K tomu skrobu, vyfiltroval som z tabuliek USDA obsah skrobu vo vsetkych druhoch ovocia a zeleniny (len surove), pri ktorych jeho obsah udavaju. kC je energia v kilokaloriach, Sach su sacharidy v g, skrob je tiez v gramoch. Skrob spolu s mono- a di-sacharidmi, a so stravitelnou vlakninou je sucastou sacharadov. Vsetky hodnoty su na 100g zelovocu. Ovocie:
Kód: Vybrat vše
kC Sach Skrob
Apples, with skin 52 13,81 0,05
Avocados, all commercial varieties 160 8,53 0,11
Avocados, California 167 8,64 0,11
Bananas 89 22,84 5,38
Blackberries 43 9,61 0
Blueberries 57 14,49 0,03
Clementines 47 12,02 0
Cranberries 46 12,2 0
Grapefruit, pink and red, all areas 42 10,66 0
Grapes, red or green 69 18,1 0
Cherries, sweet 63 16,01 0
Kiwi fruit, fresh 61 14,66 0
Lime juice 25 8,42 0
Melons, cantaloupe 34 8,16 0,03
Melons, honeydew 36 9,09 0
Nectarines 44 10,55 0,07
Oranges, navels 49 12,54 0
Peaches 39 9,54 0
Pineapple, all varieties 50 13,12 0
Pineapple, extra sweet variety 51 13,5 0
Plums 46 11,42 0
Raspberries 52 11,94 0
Strawberries 32 7,68 0,04
Tangerines, (mandarin oranges) 53 13,34 0
Watermelon 30 7,55 0
Zelenina:
Kód: Vybrat vše
Broccoli 34 6,64 0
Cabbage 25 5,8 0
Cabbage, red 31 7,37 0
Carrots, baby 35 8,24 0
Carrots 41 9,58 1,43
Celery 16 2,97 0
Cucumber, peeled 12 2,16 0,08
Cucumber, with peel 15 3,63 0,83
Lettuce, cos or romaine 17 3,29 0
Lettuce, green leaf 15 2,79 0
Lettuce, red leaf 16 2,26 0
Mushroom, oyster 43 6,47 0
Mushrooms, enoki 44 7,68 0
Mushrooms, Maitake 37 6,81 0
Mushrooms, white 22 3,28 0
Okra 31 7,03 0,34
Onions 40 9,34 0
Onions, sweet 32 7,55 0
Peppers, sweet, green 20 4,64 0
Peppers, sweet, red 31 6,03 0
Potato, flesh and skin 77 17,47 15,44
Potatoes, red, flesh and skin 70 15,9 13,35
Potatoes, russet, flesh and skin 79 18,07 15,86
Potatoes, white, flesh and skin 69 15,71 13,49
Radishes 16 3,4 0
Sweet potato, unprepared 86 20,12 12,65
Tomatoes, red, ripe, year round avg.18 3,92 0
Ako vidno, v ovoci (zrelom) a zelenine skrob vacsinou vobec nie je, alebo len minimalne. Z ovocia len banany vybocuju z radu, maju ho v pomere k celkovej energii asi 6 ku 100, rovnako ako neostruhana uhorka. Mrkva ma relativne 2x menej skrobu, v pomere k energii asi 3 ku 100. Zemiaky su velmi skrobnate, a preto ani surove nechutia, a v pomere k energii ho maju az 20 ku 100.
Pre zaujimavost, v 100g bielej muky je vyse 60g skrobu, v pomere k energii (366kcal) 17 ku 100.
Pozn.: je samozrejme nezmysel davat to do pomeru, ale zase aby sme boli objektivni, a vzali do uvahy rozdiel v "sytivosti" rozlicnych jedal... , teda napr. na ziskanie rovnakeho mnozstva energie cloveku treba 7 nasobne vacsiu hmotnost jablk ako toho bieleho, praskoveho, vodou rieditelneho lepidla.
K tomu miesaniu, skrobnatych potravin so sladkymi. Ked viem stravit banan (cukry, cize jednoduche sacharidy v pomere ku skrobu 12:5), tak zrejme uplne v pohode stravim aj nejaku mrkvu s jablkom. Neviem, ci je ta teoria o kombinacii jedal dokazana, ale autori zrejme hlavne mysleli nemiesat jedla s koncentrovanym skrobom (napr. obilne vyrobky) s koncentrovanymi jednoduchymi cukrami (medom, ci bielym cukrom, dzemom apod.). Neviem, mna to moc nezaujima, kedze k ovociu mi nechuti nic ine (ani ta mrkva, nejem vobec), nieto miesat ho s nejakym obilim, zrnami ci strukovinami. Ked som kedysi obcas na turach jedaval a miesal vlocky s medom a susenym ovocim, ktovie ako sa to teda netravilo. No ale kto chce jest obilie, niecim si ho musi ochutit, minimalne solou ci niecim sladkym, aby to aspon trosicku ako tak chutilo. Moj pripad: ryza, samozrejme varena, so sosovicou-detto, obcas v zime davam
V porovnani s jahodami/ceresnami nechutne az odporne ale este som zial nenasiel 12 Mesiacikov...
[quote="Jindra"]Já vím, četl jsem to několikrát, ale v jiných knížkách jsem zase četl, že se běžně dělá šťáva s mrkve a jablek dohromady. Když ono je to fakt dobrý... ale pokud to pak má v žaludku kvasit, je to na prd, to je jasný :([/quote][quote="lakyluk"]Tuším že Wolker písal že jablko a mrkva sa môže kombinovať z ovocím a zeleninou.[/quote] [quote="Sitar"][quote="Sweetie"]skrobovita zelenina by se nemela misit s ovocem podle knih[/quote]Jaka zelenina krom brambor obsahuje skrob?[/quote]K tomu skrobu, vyfiltroval som z tabuliek USDA obsah skrobu vo vsetkych druhoch ovocia a zeleniny (len surove), pri ktorych jeho obsah udavaju. kC je energia v kilokaloriach, Sach su sacharidy v g, skrob je tiez v gramoch. Skrob spolu s mono- a di-sacharidmi, a so stravitelnou vlakninou je sucastou sacharadov. Vsetky hodnoty su na 100g zelovocu. Ovocie:
[code] kC Sach Skrob
Apples, with skin 52 13,81 0,05
Avocados, all commercial varieties 160 8,53 0,11
Avocados, California 167 8,64 0,11
Bananas 89 22,84 5,38
Blackberries 43 9,61 0
Blueberries 57 14,49 0,03
Clementines 47 12,02 0
Cranberries 46 12,2 0
Grapefruit, pink and red, all areas 42 10,66 0
Grapes, red or green 69 18,1 0
Cherries, sweet 63 16,01 0
Kiwi fruit, fresh 61 14,66 0
Lime juice 25 8,42 0
Melons, cantaloupe 34 8,16 0,03
Melons, honeydew 36 9,09 0
Nectarines 44 10,55 0,07
Oranges, navels 49 12,54 0
Peaches 39 9,54 0
Pineapple, all varieties 50 13,12 0
Pineapple, extra sweet variety 51 13,5 0
Plums 46 11,42 0
Raspberries 52 11,94 0
Strawberries 32 7,68 0,04
Tangerines, (mandarin oranges) 53 13,34 0
Watermelon 30 7,55 0
[/code]Zelenina:
[code]
Broccoli 34 6,64 0
Cabbage 25 5,8 0
Cabbage, red 31 7,37 0
Carrots, baby 35 8,24 0
Carrots 41 9,58 1,43
Celery 16 2,97 0
Cucumber, peeled 12 2,16 0,08
Cucumber, with peel 15 3,63 0,83
Lettuce, cos or romaine 17 3,29 0
Lettuce, green leaf 15 2,79 0
Lettuce, red leaf 16 2,26 0
Mushroom, oyster 43 6,47 0
Mushrooms, enoki 44 7,68 0
Mushrooms, Maitake 37 6,81 0
Mushrooms, white 22 3,28 0
Okra 31 7,03 0,34
Onions 40 9,34 0
Onions, sweet 32 7,55 0
Peppers, sweet, green 20 4,64 0
Peppers, sweet, red 31 6,03 0
Potato, flesh and skin 77 17,47 15,44
Potatoes, red, flesh and skin 70 15,9 13,35
Potatoes, russet, flesh and skin 79 18,07 15,86
Potatoes, white, flesh and skin 69 15,71 13,49
Radishes 16 3,4 0
Sweet potato, unprepared 86 20,12 12,65
Tomatoes, red, ripe, year round avg.18 3,92 0
[/code]Ako vidno, v ovoci (zrelom) a zelenine skrob vacsinou vobec nie je, alebo len minimalne. Z ovocia len banany vybocuju z radu, maju ho v pomere k celkovej energii asi 6 ku 100, rovnako ako neostruhana uhorka. Mrkva ma relativne 2x menej skrobu, v pomere k energii asi 3 ku 100. Zemiaky su velmi skrobnate, a preto ani surove nechutia, a v pomere k energii ho maju az 20 ku 100.
Pre zaujimavost, v 100g bielej muky je vyse 60g skrobu, v pomere k energii (366kcal) 17 ku 100.
Pozn.: je samozrejme nezmysel davat to do pomeru, ale zase aby sme boli objektivni, a vzali do uvahy rozdiel v "sytivosti" rozlicnych jedal... , teda napr. na ziskanie rovnakeho mnozstva energie cloveku treba 7 nasobne vacsiu hmotnost jablk ako toho bieleho, praskoveho, vodou rieditelneho lepidla.
K tomu miesaniu, skrobnatych potravin so sladkymi. Ked viem stravit banan (cukry, cize jednoduche sacharidy v pomere ku skrobu 12:5), tak zrejme uplne v pohode stravim aj nejaku mrkvu s jablkom. Neviem, ci je ta teoria o kombinacii jedal dokazana, ale autori zrejme hlavne mysleli nemiesat jedla s koncentrovanym skrobom (napr. obilne vyrobky) s koncentrovanymi jednoduchymi cukrami (medom, ci bielym cukrom, dzemom apod.). Neviem, mna to moc nezaujima, kedze k ovociu mi nechuti nic ine (ani ta mrkva, nejem vobec), nieto miesat ho s nejakym obilim, zrnami ci strukovinami. Ked som kedysi obcas na turach jedaval a miesal vlocky s medom a susenym ovocim, ktovie ako sa to teda netravilo. No ale kto chce jest obilie, niecim si ho musi ochutit, minimalne solou ci niecim sladkym, aby to aspon trosicku ako tak chutilo. Moj pripad: ryza, samozrejme varena, so sosovicou-detto, obcas v zime davam :( V porovnani s jahodami/ceresnami nechutne az odporne ale este som zial nenasiel 12 Mesiacikov...